Franchising Nedir?

Franchising Ne Demek?

Hiç kendi franchise işinize sahip olmayı düşündünüz mü? Franchising, iş kurma aşamasında olan girişimcilere denenmiş ve test edilmiş iş sistemleri, marka bilinirliği ve bir dizi başka fayda sunan dünya genelinde kabul görmüş iş modelidir.

Franchising nedir sorusuna yanıt arayanlar için;

Franchising, bir işletmenin kurumsal yapısını ve iş modelini başka girişimcilerle paylaştığı bir işbirliği modelidir. Bir marka sahibi (franchise veren), belirli bir iş konsepti, ürün veya hizmeti başka işletmeler (franchise alanlar) adına kullanma hakkı verir. Bu işletmeler, belirli bir bölgede veya lokasyonda markanın adını, ürünlerini veya hizmetlerini sunarak faaliyet gösterirler.

Franchising, franchise alanlara belirli bir süre boyunca marka kullanma hakkı sağlar ve genellikle başlangıçta bir franchise ücreti ve ardından satışlardan pay alma gibi belirli ödemeler içerir. Bunun karşılığında, franchise alanlar markanın tanınmışlığından, iş modelinden ve destek hizmetlerinden yararlanabilirler.

Franchise veren, franchise alanlara genellikle işletme konseptini, marka kimliğini, pazarlama stratejilerini, işletme yönergelerini ve eğitim desteğini sağlar. Bu, yeni girişimcilerin kendi işletmelerini kurarken daha az riskle ve daha az deneyimle başlamalarına yardımcı olabilir.

Bu iş modeli, dünya genelinde uzun yıllardır uygulandığı gibi, Türkiye genelinde de yıllardan beri uygulanan oldukça başarıya ulaşmış bir çalışma modelidir. Yapılan araştırmalara göre; franchise endüstrisi ülkemizde yaklaşık 17 milyar dolarlık bir pazara sahip olmakla beraber, ortalama olarak 250.000 istihdamın oluşmasına da sebep olmaktadır.

Bu nedenlerle, şimdi franchising araştırmanızı ilerletmek ve franchise veren markalarla iş fırsatlarının karlılığı hakkında bilgi almak için mükemmel bir süreç olabilir.

Bilmenizde fayda var:

  • Franchising: iş modelinin adıdır
  • Franchise: iş modeline bir bedel karşılığı sahip olan kişinin / firmanın adıdır
  • Franchisor: marka isminin kullanılmasına izin veren yetkilidir

Franchise Almanın Faydaları

Bir franchise’a yatırım yaparsanız, size şu tekliflerin sunulacağını görebilirsiniz:

  • Kanıtlanmış bir iş modeli: Bir franchise veren, konseptinin işe yaradığını ve franchise sahiplerinin bunu kullandığını gösterebilecektir. Yatırım yapmadan önce, iş modelini onlar için nasıl işlediklerini öğrenmek için diğer franchise sahipleri ile de konuşabileceksiniz.
  • Denenmiş ve test edilmiş bir konsept: Bir işletmenin franchise modelini benimsemesinin nedeni, işletme sahibinin konseptinin kolayca benimsenebileceğine ve daha geniş bir ölçekte iyi performans gösterebileceğine kesin olarak inanmasıdır.
  • Bir destek sistemi: Franchise işletmeleri, istikrarlı ve profesyonel bir destek sistemi sunmalarıyla ünlüdür. Bir franchise veren, franchise sahibi olarak geçirdiğiniz süre boyunca rehberlik, tavsiye ve sağladığı yardımlar niteliğinde gelecek olan sürekli destek sunduğunu gösterebilmelidir. Markalar bünyelerinde franchise destek yöneticilerini bu işleri yapmak için istihdam etmektedirler.
  • Eğitim: Bir franchise’a yatırım yaparken, genellikle derinlemesine eğitim alırsınız. Bu, genellikle mevcut bir franchise sahibinin bilgilenmesinin yanı sıra bir franchise’ın merkezinde kapsamlı bir eğitim almayı gerektirecektir. Personelinizi desteklemek ve sizi herhangi bir organizasyonel veya sistem değişikliğine hazırlamak için sık sık yenileme/bilgi güncelleme eğitimleri alacaksınız.
  • Marka bilinirliği: Bir franchisor, markasını pazarlamak için büyük miktarda yatırım yapmış olacak, bu da gelecekteki müşterileriniz tarafından zaten tanınmış olan bir işi kurmanıza olanak tanır.
  • Finansman: Çoğu franchise veren firmanın bankalarla iyi bir ilişkisi vardır. Bu da yerel bir işletme sahibi olmaktansa, gelişmekte olan bir franchise sahibi olarak finansman kazanmanın daha kolay olduğu anlamına gelir. Ya da firmanın kendi öz sermayesi desteğiyle şubelerine sağlayacağı ödeme desteklerini de kapsar.

Franchise Nasıl Çalışır?

Franchising, esasen çalışmak için bir iş planına veya iş modeline sahip olmak ve onu benimsemektir. Genel konsept, franchise verenin iş konseptini, kanıtlanmış bir konsept ve tüketici sadakati ile yerleşik bir markaya bağlı bir şirket işletmekten fayda sağlayacak olan franchise alanlarla paylaşmasını içerir.

Birçok kişi, franchise verenden pazarlama, eğitim, finansman ve destek kaynaklarını kullanırken yeni bir girişimin hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde kurulmasından faydalanır. Özetle, yerel bir işletmeyi kurumsal hale getirmek için harcayacağınız mücadeleyi bir nevi hazır olarak almış olursunuz.

Subway gibi dünya genelinde tanınmış franchise’lar başarısı kanıtlanmış süreçlere sahiptir ve yatırımcılara kendi mağazalarını franchise sahibi olarak işletme seçeneği sunar. Franchisee, mağazasından, personelinden ve ürünlerinden sorumlu olacaktır, ancak marka ve franchise veren tarafından belirlenen ad ve sistemleri kullanarak çalışırlar.

Bu konuyla ilgili dünya genelinde kullanılan oldukça popüler bir tanımı da eklemek istiyoruz: birçok otoriteye göre McDonald’s, bir emlak şirketidir. Dünyanın büyük şehirlerinde mülkleri satın alır, markasını giydirir daha sonra bu işletmeyi yeni bir yatırımcıya hazır şekilde devreder / kiralar / işletme hakkı sunar.

McDonald’s ve Burger King gibi franchise’lar kısmen franchise’dır, yani kurumsal yönetim tarafından işletilen mağazaların yanı sıra franchise’lar tarafından işletilen birimler vardır.

Franchising, gıda veya perakende ürün alım satım kavramlarıyla başlayıp bitmez. Franchise işletmeleri, evcil hayvan bakımından ev bakımına, spor salonlarından ve otomat sistemlerine kadar birçok alanda değişebilir. Birçok franchise veren marka, franchise sahiplerinin bir işi evden veya bir ofis odasından yönetmesine izin vererek esneklik sunar ve işletme sahibinin çalışma saatlerini dikte etmesine izin verir.

Markalar genellikle, franchise alanın belirli, üzerinde anlaşmaya varılmış bir bölge içinde marka adını kullanmasına ve iş süreçleri hakkında eğitim almasına olanak tanıyan bir başlangıç ​​franchise ücreti alır. Genel olarak, franchise ücreti toplam yatırımın yüzde 5 ila 10’u arasındadır.

Ayrıca, franchise veren firmaya ödenecek ve genellikle satışların belirli bir yüzdesinden alınan ve genellikle aylık olarak tahsil edilen sürekli bir miktar olan bir telif ücreti vardır. Bu bilgi ülkemizde yer alan tüm firmalarda aynı olmayabilir.

Franchise Nedir? Franchise’ın Kontrolü Kimde?

Bir franchise’a sahip olmak isteyenler, yatırım yaptıkları markanın iş modelini, sistemlerini ve uygulamalarını benimsemekle birlikte, küçük işletme sahibi olarak bağımsızlığa sahiptirler. Bu, franchise sahiplerinin işlerini kurmak ve ölçeklendirmek için harcadıkları zamandan sorumlu oldukları anlamına gelir. Şayet bir işletme başarısız olursa, onu kurtarmak için stratejisini belirlemek franchise alanın üzerindedir. Bununla birlikte, devam eden telif ücretleri eğitim ve desteği kapsıyor, bu nedenle işletme bir aksaklıkla karşılaşırsa, franchise verenin yardımıyla umarız ve hızlı bir şekilde giderilebilir.

Bir franchise alanın temel sorumluluğu, ister tek çalışan olun, ister birçok personel istihdam edin, işinizi başarıya götürme yeteneğidir. Franchise vereninizden destek ve eğitim alırken, sorunsuz bir şekilde liderlik rolü üstlenebilmeli ve yeni becerileri özümseyebilmelisiniz ve bir takıma liderlik edebilmelisiniz.

Franchise alanın rolü çok yönlüdür ve birçok farklı yeteneğe sahip olmanız beklenir. Örneğin, müşterilerle görüşürken, maaş bordrosunu ele alırken, yeni müşteriler kazanırken, işi yerel piyasada tanıtırken, idari görevleri yerine getirirken ve daha fazlasını yaparken muhtemelen işletmenin tüm günlük operasyonlarını yönetmeniz gerekecektir. Elbette, yürüttüğünüz işin türüne göre roller ve sorumluluklar farklılık gösterecektir.

Franchise sahipleri, personelin işe alınmasından sorumlu olduğundan, işin sorunsuz bir şekilde yürümesini sağlamak için iş kanunlarını bilmeleri ve bunları geliştirmeleri önemlidir. Bu aşamada sizler için tavsiyemiz; şayet yeni bir franchise alacaksanız, işletmenizin sorumluluğunu alacak müdür / yöneticinin mutlaka bir üniversitenin işletmecilik bölümünden eğitim almış olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz.

Franchise alanlar ayrıca personelin işten çıkarılmasından da sorumlu olacaktır, bu nedenle çalışan hakları, işten çıkarma ücreti, disiplin prosedürleri ve bir sözleşmenin feshedilmesiyle ilgili diğer faktörler konusunda bilgili olmak önemlidir.

Nasıl Franchise Alırsınız?

Öncelikle, bazı önemli araştırmalara katılmanız gerekecek. Mükemmel franchise uyumunuzu değerlendirirken, bütçeyi, istenen yeri, nitelikleri ve şirketin kişisel ilgi alanlarında faaliyet gösterip göstermediğini dikkate almanız gerekecektir. Neyse ki, franchise yatırımları çoğu bütçeye uygundur ve 50.000 TL’nin ile 3 milyon TL ve daha fazlasına kadar değişebilir.

Kobi Vadisi gibi platformlar, bir markanın aradığınızı sunup sunmadığı konusunda size kapsamlı bir vitrin sunabilir, ancak franchise’ın operasyonlarını, desteğini ve yönünü daha iyi anlamak için ticari fuarlara katılmaya, ilgilendiğiniz markanın herhangi bir şehirdeki şubesini ziyaret etmenize de değeceğini unutmayın.

Bir franchise veren firma ile iletişime geçtiğinizde birçok firma yöneticisi size ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri özetlemesi gereken bir Franchise Açıklama Belgesi (FDD – Franchise Disclosure Document) veya sunum dosyası sağlayacaktır.

Bir franchise veren ile iletişim kurmak son derece faydalı olsa da, size anlattığı bilgileri doğrulayan kaynakları kontrol etmeniz önemlidir.

Franchise Sözleşmesi Nedir?

Franchise sözleşmesi, hem franchise alan hem de franchise veren tarafından imzalanan yasal olarak bağlayıcı bir belgedir ve adil / kapsamlı olmalıdır. Bu sözleşme sadece 2 firma arasında yer alan iş modeli detayları ve yasal hakları kapsayacak nitelikte olmalıdır.

Kobi Vadisi olarak yapmış olduğumuz araştırmalarda: “Profesyonel bir franchise sözleşmesi, her iki tarafın (yani franchisor ve franchise alanın) yükümlülüklerinin ve haklarının gerektiği gibi belirlenmesini ve nihai sözleşmenin muhtemelen 30 civarı sayfada olması gerektiğidir.”

Franchise sözleşmesini değerlendirirken, ne kadar süreceğini ve süre dolduktan sonra franchise’ı yenileme seçeneğiniz olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir. Dikkat etmeniz gereken diğer faktörler, franchise’ın tüm süresi boyunca bölgenizde münhasır haklara sahip olup olmadığınız ve franchise’ı satmak istiyorsanız herhangi bir kısıtlama ve koşulların ortaya çıktığıdır. Ayrıca, bir franchise sözleşmesinde bulunan karmaşıklıkların söz konusu olduğunda, mutlak suretle konusunda uzman bir avukattan destek almanız oldukça önemlidir.

Franchise’a Yatırım Yapmak

Bir işe yatırım yapmadan önce (ki çoğu insan bunu haklı olarak hayatındaki en büyük kararlardan biri olarak ifade eder) sizin için en iyi fırsatın hangisi olduğunu değerlendirmek önemlidir.

İster orta çaplı bir kahve dükkanı franchise iş modelini seçin veya evinizin rahatlığında çalışabileceğiniz bir şey gibi yaşam tarzınıza uygun bir işletmeyi işletmek istiyor olun franchising iş modelinin güzelliği, aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda farklı seçeneğin olmasıdır.

Franchising’in Ortaya Çıkışı

Uluslararası franchise birliğine (IFA) göre franchising tarihi, 1850’lerde Isaac Singer ile ortaya çıktığına inanılmaktadır. Singer, dikiş makinelerini daha geniş bölgelere dağıtmak için bir yol ararken aynı zamanda da müşterilerine makineleri nasıl doğru kullanacaklarını öğretmek istiyordu. Bu dönemde, aynı anda birden fazla yerde olamayacağından dolayı, ülkenin farklı yerlerinde seçilen girişimcilere lisans vermeye başladı.

Bu iş modelinin mevcut franchise anlaşmasının öncülüğünü yaptığı kanıtlanmıştır. Kısa bir süre sonra, petrol şirketleri, marketler, fast food restoranları, tekstil sektörü vb. hızlı büyüme sağlamak amacıyla iş modelini kullanmaya başladı.

Devren Franchise Almak

Bir süredir faaliyette olan, yerel varlığı ve müşterisi oturmuş iyi bilinen bir işletmeyi satın almak istiyorsanız, bu ticaret şeklide sizin için iyi bir seçenek olabilir. Devir olarak satın alabileceğiniz işletmenin sahip olduğu sözleşme de devir işlemleri ile ilgili bir engel bulunmuyorsa şayet görüşmelerinizi sürdürebilirsiniz. Ayrıca, satıcı olan şirketle görüşerek belki de sahibi olduğu resmi şirketinde devrini de alabilirsiniz de. Çünkü, bir şirketin geçmiş tarihli kurulması size her zaman fayda sağlayacaktır.

Bu süreçte dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan birisi de, devir olarak alacağınız markanın yöneticileri ile yapacağınız sözleşme içeriği olacaktır. Çünkü, eski sözleşmedeki kişilerin artık bir söz hakkı kalmayacak ve hem işletmeyi hem de markayı temsil edecek olan siz olacaksınız.

Devren franchise ilanlarını inceleyebilirsiniz.

Düşük Maliyetli Franchise’lar

Her bütçeye ve yaşam tarzına hitap eden iş ve yatırım fırsatları olduğu için franchise modeli son derece çekicidir. Pek çok girişimci, çok az genel gider veya personel gerektiren bir işletmeyi satın alma fırsatının tadını çıkarır ve bu da onu daha ucuz bir yatırım teklifi haline getirir.

Düşük maliyetli bir franchise genellikle 150.000 TL’nin altında olarak sınıflandırılır, ancak bazılarının miktarı 50.000 ila 100.000 TL arasında olacak şekilde genişler. Genellikle bu fiyat aralığında yer alan franchise’lar temizlik, kafeterya, hazır ürün satışı, oto kuaför gibi vb. iş türleridir. Bununla birlikte düşük maliyet iş düşük kazanç anlamına gelmez.

Franchise Seçmek

Bir franchise seçmek, hayatınızdaki en zorlu kararlardan biri olabilir ve karar verme sürecine gönülsüzce girilemez. Burada, franchise yolculuğunuza başlamadan önce aramanız gereken temel tavsiye ve bilgileri iletmeye çalışıyoruz.

Franchise Fırsatlarını Karşılaştırma

Yeni bir iş kurma sürecinizde direkt olarak yatırım maliyetlerine atlamayın. İlk sorgulamadan sahiplenmeye kadar olan yolculuğun sürdürülmesi gerekir ve kapsamlı bir araştırma ve bilgi toplama düzeyi gerektirir. Öncelikle, deneyiminize, becerilerinize, bütçenize ve yaşam tarzı düzenlemelerinize en uygun sektörü araştırın. Ardından, bir markayla franchising hakkında daha fazla ayrıntı öğrenmek için Kobi Vadisi aracılığı ile ücretsiz başvuru yaparak ön iletişimi kurun.

Bu süreçte dikkat etmeniz gerekenler:

Yatırım Ücreti

Ana yatırım ücreti, bir franchise’a katılırken ödediğiniz franchise sahibi olma ücretidir. Franchise verenin markayı, ismi, logoyu, ürünleri, iş modelini ve hizmetleri kullanma ve bunları işinizle çoğaltma izni franchise ücretine dahildir.

Diğer Ücretler

  • Telif hakkı ücreti (Royalty fee): Bir franchise sözleşmesinin süresi boyunca, franchise verenin sistemlerinin, ticari markanın ve daha fazlasının kullanımı karşılığında franchise alan tarafından ödenen devam eden bir miktardır. Devam eden hizmet ücretleri, franchise verene genellikle aylık olarak ödenir ve miktar değişebilir, ancak genellikle yüzde 6 ila 8 civarındadır.
  • Reklam ücreti (Advertising fee): Brüt satışlarınızın yüzdesi olarak normalde aylık olarak bir reklam veya pazarlama ücreti alınır. Değer farklıdır, ancak tipik olarak yüzde 1 ila 4 arasında değişir. Franchise’ların bir pazarlama ücreti uygulaması çok yaygın olsa da, tüm franchise sahipleri ücret talep etmeyecektir.
  • Franchise yenileme ücreti (Franchise renewal fee): Bir franchise sözleşmesinin uzatılması bazen bir ücret ödenmesi anlamına gelir. Bu, franchise sözleşmenizde ana hatlarıyla belirtilecek ve kararlaştırılacaktır.
  • Franchise yeniden satış ücreti (Franchise resale fee): Franchise’ınızı (işletmenizi) devretmeniz gerektiğinde ortaya çıkarsa, bazen franchise verene yeni alıcı onayını ve diğer faktörleri kapsayabilecek bir ücret ödemekle yükümlü olursunuz.

Not: Ücret bilgileri ülkemizde yer alan tüm firmalarda aynı olmayabilir.

Türkiye’de bir franchise nasıl finanse edilir

Kobi Vadisi olarak yapmış olduğumuz incelemelere göre, bir franchise için ortalama kurulum maliyetleri 50.000 TL ile 1.500.000 TL arasında değişmektedir. Finansman arayan girişimci adayları için mevcut seçenekler şunlardır:

  • Banka Kredisi: Birçok banka, yeni girişimcilere bayilik veya franchise alma süreçlerinde girişimcilik kredisi vermektedir. Özellikle kadın girişimcilere sağlanan kredi çalışmaları oldukça fazladır.
  • Kosgeb Desteği: Kosgeb günümüzde girişimcilik belgesine sahip olan tüm herkese proje karşılığında maddi destek vermek amacıyla kurulmuş resmi bir kuruluştur. Franchise almadan önce kapsamlı bir proje çalışmasıyla birlikte, Kosgeb’ten yatırım desteği alınabilir.
  • Esnaf ve Sanatkarlar Desteği: Yeni bir franchise almadan önce halihazırda bir işletmeniz varsa muhtemelen bir esnaf odasına kayıtlısınızdır. Bağlı olduğunuz bu esnaf odasının size sunacağı cazip kredi fırsatlarından yararlanabilirsiniz.
  • Yatırımcı Bulma: Aklınızda iyi bir fikir varsa, birazda pazarlama yeteneğiniz varsa yeni bir yatırımcı arayışına girerek bu şekilde de finans kaynağı bulabilirsiniz. Arzu ederseniz bu süreçte Kobi Vadisi’nin sunmuş olduğu yatırımcı arama desteğinden de faydalanabilirsiniz.

Franchise Başvuru Süreci Nasıl Olur?

Bir franchise’a yatırım yapma süreci genel olarak şunları içerir:

  1. İlgilendiğiniz sektörde yer alan firmalara Kobi Vadisi web sitesi üzerinden ücretsiz başvuru yapabilir veya firmaya ait resmi web sitesi üzerinden de iletişim kurabilirsiniz.
  2. Franchise veren firma yetkilileri, başvuru yapan kişiye en kısa süre içinde ulaşarak firmanın çalışma koşulları hakkında gerekli açıklamaları yapar.
  3. Aday (siz), franchise veren firma ile görüşmeye davet edilir veya keşif gününde bir yer tahsis edilir.
  4. Franchise yetkilileri ile araştırma, iletişim kurma ve keşif işlemleri dahil olmak üzere franchise için daha fazla durum tespitini tamamlar.
  5. İkinci bir toplantı yapılır ve iş teklifi, finansal bilgiler de dahil olmak üzere daha ayrıntılı olarak konuşulur.
  6. Gerekli olan tüm konularda uzlaşıldıktan sonra franchise veren firma tarafından sözleşme hazırlanır.
  7. Franchise sözleşmesi imzalanır.
  8. İşletme tadilat çalışmaları ile birlikte eğitim süreci devreye alınır.

Konu hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Franchise Almanın En Hızlı Yolu Nedir?

Franchise işletmeleri, hazır bir iş modeli ile çalışsalar da çok aceleci olmak muhtemelen iyi bir fikir değildir. Birçok franchisor, sistemlerini mükemmelleştirmek ve markalarının bütünlüğünü ve itibarını korumak için yıllarca çalışmıştır. Bu nedenle, yanlış kişinin markalarına yatırım yapmasına ve itibarını zedelemesine izin vermemeleri çok önemlidir.

Bir franchise veren, endişe verici derecede hızlı bir süre içinde yatırım yapmanız ve işinize başlamanız için size baskı yapıyorsa, bir uzmana danışmak veya iş hakkında kapsamlı bir araştırma yapmak akıllıca olacaktır.

Kaç Franchise Almalısınız?

Bir franchise sahibinin birden fazla satış noktasına sahip olduğu ve işlettiği çok birimli franchising’in popülaritesi dünya genelinde ve ülkemizde artmaktadır. Fakat buradaki en önemli unsur, bağlı olduğunuz / olacağınız ana markalarla aranızda olan sözleşmedir. Birçok firma sadece onlarla çalışmanızı istese de kimi firma bu konuda size zorluk çıkarmayabilir. Bu nedenle işletmenizde 1 veya daha fazla firmanın franchise’ını almak istiyorsanız, bu durumu mutlaka franchise alacağınız firmaya önceden belirtmenizde fayda olacaktır.

Birden fazla franchise sahibi olmanın avantajları

  • Franchising, genişleme ile ilgilidir: Bir franchise işletmeniz varsa ve çalışır durumdaysa, iş deneyiminiz daha fazla marka ile çalışmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Ölçek ekonomileri: Daha fazla işletme noktası olması, malzemelerin toplu olarak satın alınabileceği ve pazarlama maliyetlerinin dağıtılabileceği anlamına gelir.
  • Personel esnekliği: Çok birimli franchise sahiplerinin çoğu birbirine yakın birimlerde çalışacak, bu da büyük bir işgücünü denetleyecekleri anlamına geliyor. Bu, her bir ilgili yerin talebini desteklemek için çalışanları hareket ettirebilmeniz gerektiği anlamına gelir, bu da franchise alan üzerinde daha az yük olmasını sağlar.

Birden Fazla Franchise Sahibi Olmanın Riskleri

  • Fazladan iş: Fazladan iş, ekstra iş ve daha fazla finansman sağlamayı beraberinde getirir. Bu, çok birimli bir yöneticinin üzerindeki baskıyı artırabilir (bir işletmeyi büyütmek, yüksek düzeyde iş bilgisi ve deneyimi gerektirir).
  • Azalan kar: Daha fazla lokasyon ve büyüyen bir işletme daha fazla para kazanacak gibi görünse de, daha fazla şube işletmek zorlu bir süreç olabilir. Yeni bir birim açmak bir risk olabilir ve orijinal şubenizin başarısı kolayca taklit edilemeyebilir.
  • Sözleşme taahhütleri: var olan sözleşmenizde standart bir ürün alım taahhütünüz varsa ve bu taahhütü yerine getiremezseniz, bağlı olduğunuz marka tarafından zorlu bir sürece girebilirsiniz.

Türkiye’de Franchise Şirketleri

Bir franchise’a yatırım yapmakla ciddi olarak ilgileniyorsanız, konuşabileceğiniz çok sayıda farklı profesyonel ve keşfedilecek koca bir dünya var. İşte bunlardan sadece birkaçı:

Franchise yetkilileri

Birçok marka, kendi Franchise İşe Alım Yöneticilerini veya ilk başvuru yaptıktan sonra sorularınızı yanıtlamak için hazır olacak bir işe alım ekibini istihdam eder. Genellikle sizi dinlerler ve marka için uygun olup olmayacağınız konusunda dürüst geri bildirimde bulunurlar. Aynı zamanda bu durumun tersi de olabilir.

Franchise danışmanlığı almak

Günümüzde birçok alanda hizmet veren iş danışmanlık şirketleri, bu süreçte de size yardımcı olabilirler. İnternet üzerinden araştırma yaparak yeterli ve yetkin gördüğünüz bir danışmanlık firması ile irtibata geçip, franchise alma ve kurma sürecinizdeki tüm aşamalarda belirli bir bedel karşılığında destek alabilirsiniz.

Franchise siteleri

kobivadisi.com gibi online franchise listeleme siteleri, girişimcilere yüzlerce franchise fırsatını inceleme imkanı sunar. Birçok web sitesi; franchise ücretleri, yatırım tutarları, markanın çalışma talepleri gibi vb. birçok ayrıntıyı size sunmaktadırlar.

Franchisee ve Franchisor Arasındaki Fark Nedir?

Franchise verenler, denenmiş ve başarılı olmuş markalarını, fikri mülkiyetlerini ve uzmanlıklarını kullanarak ürünlerini veya hizmetlerini satma hakkını satarlar. Franchisor genellikle asıl işletme sahibi ve kurucusu olma eğilimindedir.

Franchisee, markayı yönetme haklarını satın alan yerel işletme sahibidir. Birçok kişi yanlışlıkla bir franchise alandan “franchise sahibi” olarak bahseder. Kanıtlanmış konsept ve sistemin kopyalarını işletmek için bu hakların verildiği işletme, franchise sahibidir. Uluslararası ana franchise’lar (master franchise), bölgesel franchise’lar, alan geliştirme franchise’ları, birim franchise’ları veya çok birimli franchise’lar olabilirler, ancak hepsi bir franchise’dır.”

En İyi Franchise Hangisi?

Türkiye’nin en büyük bayilik franchise platformu Kobi Vadisi’nde, yüzlerce farklı markanın ilanına ulaşabilirsiniz. Otomotivden gıdaya, fast food’dan temizlik sektörüne kadar her bütçeye veya yaşam tarzına uygun bir yatırım fırsatı bulacaksınız. En iyi franchise veren firmalar hakkında bir bilgi vermemiz maalesef çok etik olmaz.

Ama yine de siz değerli okuyucularımız için, editörlerimiz tarafından titizlikle hazırlanan En Çok Kazandıran 100 Franchise sayfasını inceleyebilirsiniz.




Yeni Eklenen Franchise'lar

 

Tüm Franchise Veren Firmalar


 

Tüm Franchising Blogları