Franchise İş Modeline Giriş Yapmak
İşletme sahipliği yolculuğunuza başlamadan önce, sürecin her adımında ilerlerken tam olarak ne bekleyeceğinizi bilmek iyi bir fikirdir. Bu kılavuzu, tam da bunu yapmanıza yardımcı olmak ve size ilk kez bir franchise sahibi olmanın ilk aşamaları hakkında bazı yararlı ipuçları vermek için hazırladık. Başlamadan önce franchise modeli hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Franchising Rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz.
Bazı detaylı araştırmalara başlayın
Eğer bu yazıyı okuyorsanız franchise satın alma konusunda ciddi bir yol aldığınızı düşünüyoruz. Bundan sonraki aşamada bütçenize, sevmiş olduğunuz iş modeline ve karlılık durumlarını ele alarak franchise veren markaları araştırmaya başlayabilirsiniz.
Peki, bilmen gereken ne?
Becerilerinize, deneyiminize, bütçenize ve konumunuza uyan bir veya iki franchise bulduktan sonra, daha yakından inceleyin. Bir franchise yatırımı çok büyük bir karar olduğundan, fazla araştırma diye bir şey yoktur. Her bir franchise’ı iki düzeyde değerlendirmek zorundasınız: mevcut pazarda uygulanabilir bir iş modeli olup olmadığı ve sizin için uygun olup olmadığı.
Bir franchise ararken, aşağıdakileri göz önünde bulundurmaya dikkat edin:
Sektör
- Sektörün geleceği ne durumda? Neler değişebilir?
- Sektördeki en iyi rakipler kimlerdir? Nasıl karşılaştırılırlar?
Marka tarihi
- Marka ne zamandır franchise sistemi ile çalışıyor?
- Marka geçmişte nasıl performans gösterdi? Kayda değer başarısızlıklar var mıydı? Başarıları nelerdir?
Şu anki durum
- Marka bulunduğu pazarın neresindedir? İtibarı nasıldır?
- Mevcut franchise alanların başarı oranı nedir?
Liderlik
- Sektörü kim yürütüyor? Sektörde yeni oyuncular var mı?
- Marka sahipleri, marka için ne tür tecrübe ve vizyon katıyorlar?
Hedefleri
- Şirket 5 yıl içinde nerede olmayı hedefliyor?
- Markanın sistemi büyüme hedeflerinizi devam ettirebilir mi?
Ürünler
- Piyasaya sürülmesi planlanan yeni ürün veya hizmetler var mı?
- Rakip markalara göre ürün fiyatları ne durumdadır?
Araştırma & Geliştirme
- Uygun bir bölgeyi belirlemek için ne kadar araştırma yapılması gerekiyor?
- Marka tüketici araştırması yapıyor mu?
Operasyonlar
- Bölge personeli şubeyi ne sıklıkta ziyaret eder?
- Sabit kaç çalışana ihtiyaç var? Rolleri nelerdir?
Pazarlama
- Pazarlama raporu franchise veren tarafından ne ölçüde sağlanıyor?
- Satışların yüzde kaçı pazarlama ve pazar araştırmasına adanmıştır?
Franchising
- Marka ne kadar süredir franchise veriyor?
- Bölgenizde ilgili markanın başka şubesi var mı?
Eğitim
- Franchise alanlara ne tür bir eğitim verilmektedir?
- Eğitim programı ne kadar sürer? Ücret talep ediliyor mu? Franchise Veren Firmaların Sunduğu Eğitimler
Süreç
- İlk başvuru yapıldıktan sonra bir franchise açmak ne kadar sürer?
- Franchise verenden hangi belgeler bekleniyor?
Maliyetler
- Bir franchise sahibi olmak ve açmak için gereken toplam yaklaşık yatırım nedir?
- Kurulumdan sonra sürpriz faturalar ile karşılaşılacak mı?
Daha Detaylı Bilgiye Sahip Olun
Kobi Vadisi platformunda Türkiye’nin ve Dünya’nın en İyi franchise veren firmalarına ulaşmakla beraber, merak ettiğiniz bir çok soruya yanıt bulabilirsiniz.
ARANMADIK yer bırakmayın
Seçtiğiniz firmanın rakiplerini incelemeyi unutmayın. Diğer firmaların çalışma modellerini, sunmuş olduğu destekleri, marka bilinirlik gücünü, ürün ve hizmet gamını detaylı bir şekilde araştırmaya çalışın. Eksik kaldığınız konularda iletişimde olduğunuz firma yetkilisi ile görüşerek, tüm soru işaretlerinizi giderin. Çünkü; bu uzun ve kapsamlı bir süreç. İş ortağınızı belirlemek, büyük ölçüde sizin elinizdedir.
Franchise Sistemine Girerken Yapılması Gerekenler
Uzman Bir Kişiden Destek Alın
İmkanınız var ise danışmanlık hizmeti veren bir firmadan (gerekirse ücretini ödeyerek) destek almanız çok büyük faydanıza olabilir. Ayrıca benzer süreçlerde tecrübe edinmiş, çevrenizde gerçekten çok yakın olan bir kişi ile temas kurun. Tüm aşamaları artıları ve eksileri ile birde ondan dinleyin.
Şube Ziyaretleri Yapın
Bölgenizde, bulunduğunuz şehirde ilgilenmekte olduğunuz firmanın bir şubesi varsa mutlaka bir müşteri olarak ziyaret edin. Daha sonraki bir zamanda bu müşteri ziyaretinizden hiç bahsetmeden ilgili şubenin yöneticisi/patronu ile görüşme talep edin. Konuyu açıklıkla dile getirin. Mümkün olduğunca kendisinden bilgi almaya çalışın.
Marka Yetkilileri ile Toplantı Talep Edin
Yapacağınız yatırım 10.000 TL’de olsa 1.000.000 TL’de olsa, sizin markaya markanın da size ihtiyacı vardır. Doğal olarak çalışma hayatı başladıktan sonra iş hayatındaki en yakınınız ilgili markanın yetkilileri olacaktır. Bundan dolayı sözleşme imzalamadan önce mutlaka aklınıza takılan tüm soruları gidermek için, marka yetkilileri ile yüz yüze görüşmeye çalışın. Ve size söylenen bilgileri not alın. Çünkü size söylenen bilgiler franchise sözleşmesi ile tutarsızlık olabilir.
Franchise Sözleşme Süreci
İnce eleyip sık dokuduktan sonra bu yola baş koymaya karar verdiyseniz, şimdiden sizin için hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
DİKKAT: Her hayırda bir şer vardır lafını özellikle hatırlatmak istiyoruz. Çünkü imza atma sürecine girdiyseniz bilin ki güzel hedeflerin yanında, zorlu anlaşma şartları da sizi bekliyor olacaktır. Bu aşamada mutlaka avukatınızdan destek isteyiniz. Hoşunuza gitmeyen sözleşme maddeleri ile ilgili olarak imkan yaratabilirseniz, ilgili firmadan düzenlenmesini talep edebilirsiniz. (Bir çok firma bu talebinizi yerine getirmemek için size çeşitli bahaneler sunabilir. Ama siz baskın karakter olmaya çalışın.)
Not: Konu hakkında ayrıntılı içeriğe ulaşmak için, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan franchise sözleşmesi adlı içeriğe göz atabilirsiniz.
Franchising nasıl alınır rehberindeki diğer konular:
Yeni Eklenen Franchise'lar