Yatırımcı Arıyorum

Fuar Vadisi

Fuar Vadisi Projesi

Genellikle dünyanın küçülmekte olduğu söylenir ama, aynı zamanda iş fırsatları ve büyüme için pazarlar açısından hiç olmadığı kadar büyük olduğundan da bahsedilir. Fuarcılık işletmelerin büyümesine, küresel fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmasına, gelir ve karlılığı arttırmasına yardımcı olmak için kurulmuş bir platformdur ve uluslararası pazarlarda büyük fırsatlar sunmaktadır. Ülke ekonomilerinin kalkınmasında ve yabancı döviz girişinde hatırı sayılır bir yere sahip olan fuarcılık aslında yeni bir olgu değildir.

Fuarcılık Geçmişi

Tarihimizde Anadolu’da; Kalkamış, Truva, Çatalhöyük’te. Kayseri’de ise; Asurlulardan günümüze gelen tabletlerde ilk izlerine rastlanan fuarcılık günümüzde etkili bir platform olarak hizmet vermektedir. Çıktığı ilk günden bu yana gelişmekte olan fuarcılık 1923 yılında İzmir İktisat toplantısı ile ilk adımını atmış ve sonrasında 1960 yıllarında ciddi ilk adımlarının atılmasından bugüne kadar çok gelişme göstermiştir. Ve ülke ekonomisine olan katkıları da artmıştır. Bu katkılar sıralamak gerekirse: konaklama sektörü, yeme içme, ulaşım, alışveriş, gibi vb. alanlarda olmakla birlikte şehir ve ülkenin tanıtımında büyük bir farkındalık yaratmaktadır.

Fuarcılığın ülke ekonomisine getirilerinin artmasıyla birlikte, mevcut fuar alanlarının genişletilmesine, yenilerinin açılmasına ve fuar turizmin de bilinçlendirme çalışmaları için yeni hedefler belirlenmektedir.

Fuar Vadisi Nedir, Nereye Kuruluyor?

Bu yönde hedeflenen çalışmalar arasında eski Başbakan Sn. Binali Yıldırım’ın bir basın toplantısındaki açıklamasına göre; İTO’nun gündeminde ileriye dönük fuar alanları ile ilgili yapılacak iyileştirme ve yapılandırma çalışmaları vardır. Gerek mevcut fuar alanlarının yetersiz kaldığı yönündeki düşünce gerekse fuarcılığın ülke ekonomisindeki payını artırmak için yeni çalışmalara gerek görülmektedir. İstanbul yeşilköy fuar merkezi’nin yeni açılan üçüncü havalimanımız olan İstanbul hava limanı açılışından sonra bu proje gündeme gelmiştir. Çünkü İstanbul havalimanı ile Atatürk havalimanı aynı hava koridorlarını kullanmaktadır ve yeni havalimanından sonra Atatürk havalimanına gerek kalmamıştır. Hedeflenen projeye göre bu alan fuar alanı olarak değerlendirilmek istenmektedir ve bir kısmının aynı zamanda küçük uçakların iniş alanı olarak kalması planlanmaktadır.

İTO Başkanı Öztürk Oran’ın yaptığı açıklamaya ve Sn. Binali Yıldırımın ’da başka bir açıklamada bu fikri destekler nitelikte olan başka açıklaması “Eğer genişletilmesi mümkünse İstanbul Park alanı fuar merkezine dönüştürülebilir” şeklindedir. Atatürk havalimanı alanının kesinlikle konut ve AVM alanı olarak açılmayacağını ve hedeflenen fuar projesinin dünya çapında olacak bir FUAR VADİSİ olacağı yapılan diğer açıklamalar arasındadır. Bu bölgenin düşünülmesin nedeni ise Atatürk Havalimanı alanı tam olarak şehrin merkezinde kalan çok büyük bir araziye sahiptir ve bu da fuar vadisinin yanında yeşil alanlarında bırakılmasına olanak sağlamaktadır.

Fuarcılık sektörünün pazarlama konusunda birçok mecra ve farklı platformlarla hareket kazanmasına rağmen fuarcılığın rolü hala çok önemlidir. Çünkü fuarcılık pek çok alanla zincirleme bir istihdam sağlama işlevi görmektedir. Bir fuar seyahatinin ortalama olarak dört gün sürdüğü düşünüldüğünde fuar şehrinde yapılan kişi başı harcama minimum 2500-3000 dolar civarındadır. Fuar turizmi olarak anılan bu alan başlı başına değerlendirilmesi ve çalışma yapılması gereken bir gelir kaynağıdır.

Fuarcılık sektörünün katkı payının farkındalığını pek çok şehir ve ilçelerde açılan yeni fuar alanlarındaki sektörel ve yöresel fuarlarla da gözlemlememiz mümkündür. Bu anlamda Fuar Vadisi projesi gerçekleştiği takdirde dünya fuarları arasında yer alması içten bile değildir. Messe Frankfurt Heimtextil fuarının dünya çapındaki bilinirliği, katılımcıların yer bulmak için seneler önce sıraya girmesi, uçak ve hotel rezervasyonlarının aylar önce yapılması göz önünde tutulursa Türkiye lokasyon olarak bu fuarlar düzeyine ulaşması hiç imkânsız gibi görünmemektedir. Birde buna ülkemizin Turizm’deki potansiyelini kattığımızda bu potansiyelin artışında da önemli bir rol oynayacağını düşünmek yanlış olmaz kanısındayız. Fuarda Kaçınılması Gereken Hatalar

Bilindiği gibi fuarlara sağlanan katılımla, şehirdeki en büyük idari amirinden otel sahiplerine, seyahat tur şirketlerinden, ev pansiyonlarına, restoranlardan kafelere hatta taksi ulaşımına kadar tüm bileşenler bu fuar etkinliğinin bir parçası olmaktadır. Ayrıca yapılan tanıtımlarla para sirkülasyonunda önemli bir hızlı dönüşe sahiptir. Hal böyle olunca, Yeşilköy fuar alanının genişletilmesi ülke ekonomisine katkılarının büyük olacağı umut ediliyor.

Güçlü ekonominin en önemli kıstaslarından biri olan fuar organizasyonlarında, uluslararası fuarların sayısı arttıkça ekonomik hareketlilikte o düzeyde artış gösterir. Bu sektörde ayrıca ne kadar büyük fuar organizasyonları yapılırsa ekonomiye katkısı o kadar büyük olur. Bu anlamda incelendiğinde de Yeşilköy fuar merkezinin genişletilmesi bir kez daha ne kadar değerli bir fikir olduğunu ıspatlamış olmaktadır.

Ülkemizde fuar organizasyonları; şirket, şehir, sektör ve ülke ekonomilerine değerli destekler sunmaktadır. Bu anlamda devletimizin sunduğu teşvikler ve yeni projeler sadece girişimciler açısından değil herkes için önemli bir atılımdır.

Fuar Takvimi

Şayet sizde Türkiye genelinde yapılan fuarlara katılmak istiyorsanız, detaylı bir şekilde ulaşabileceğiniz: Fuar tarihleri, adresleri, konumları ve açıklamaları ile ilgili tüm bilgilere internet üzerinde araştırma yaparak detaylı bilgi alabilirsiniz.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz