Yatırımcı Arıyorum

Gıda Teknolojisinde Akıllı Uygulamalar

Gıda Sektöründe İnovasyon

NFC TEKNOLOJİSİ

Yakın alan iletişimi kullanan etiketlerin icat edilmesi marketlerde bozulan gıdaların satılmasının önüne geçilmesi hedeflenmiş. NFC teknolojisi kullanan etiketler bir tür dijital burun olarak tanımlanmış, et bozuldukça ayrışan kimyasalları algılayabilen NFC teknoloji ile üretilmiş etiketler daha sonra kişilerin telefonlarına sinyal göndererek uyaracak biçimde tasarlanmış.

BİTKİ KORUMADA TÜRK YAZILIM

Ortadoğu Teknik Üniversitesi, TEKNOPARK   faaliyeti kapsamında Türk Mühendisler tarafından geliştirilen yazılım ile çiftçinin gereğinden fazla bitki koruma ürünü kullanması önlenmiş, ürünlerin yasaya aykırı biçimde kullanımının önü kesilmiş olacak.

Pilot uygulamasına başlanan yazılım ile bitki koruma ürünleri üretimden çiftçiye ulaşacağı süre içinde Gıda   Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetiminde olacağı belirtilmiş.

SOĞUK ZİNCİR NAKLİYE

Uluslararası ticarette gıdaların nakliyesi 1 ay gibi uzun zamanları kapsayabilmekte dolayısı ile ürün kayıpları oluşabilmektedir. Ürün kayıplarının dolayısı ile mali ve ticari itibar kayıplarının yaşanmaması için soğuk zincir taşıma uygulaması hayata geçirilmiş.

Soğuk Zincir Nakliyede kullanılan akıllı etiketler yardımı ile ısı kontrolü devamlı suretle sağlanmakta tüketici donma noktasından erime noktasına ulaşmış bir ürünü etiketinde fark edebilmektedir. Gıda ve ilaç nakliyelerinde ısı kontrolü yasal bir zorunluluk olarak yer almaktadır ve akıllı etiketlerin kullanılmaya başlaması ile kontrollerin daha sağlıklı gerçekleşeceği bilgisi paylaşılmaktadır.

KÜRESELLEŞMENİN ÜLKE MUTFAK KÜLTÜRLERİNE ETKİSİ-YENİLENEN TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI

Balık tüketiminin fazla olduğu Japonya’da dana eti tüketimi 2005 yılında yaygınlaşmaya başlar 2015 yılına gelindiğinde dana eti tüketimi balık tüketimini aşar. Ülkede Fast food zincirlerinin yaygınlaşması yeni kuşağın tercihlerinin bu yönde oluşması dana eti tüketiminin artışında en büyük etken olarak gösteriliyor.

Temiz gıda, sağlıklı gıda yaklaşımı önemini giderek artırıyor. Sağlıklı tohumdan kimyasaldan uzak yetiştirilmiş ürünler ayrıca nakliyesinde tüm hijyen ve sağlık kurallarına uyulmuş ürünler olarak tanımlanıyor.

Mini Menü seçeneğine sahip restoranların artması geleneksel lezzetlere yer vermesi yine gıda sektöründe küresel düzeyde beklenen bir tavır. Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bu tür mekanlara olan ilginin bir hayli yüksek olduğu turizm faaliyetlerinde de daha küçük ve doğal mekanlara ilginin arttığı ülkemiz için de dile getirilen bir gerçek.

Gereksiz tüketim ve fazla atık oluşturan yaklaşım yerini sağlıklı tüketime bırakıyor, faaliyet gösteren işletmelerde yeni dönemde aranan kriterlerden biri de çevre dostu ürünlerin kullanımı çevreci yaklaşım.

Gıda tasarımları teknolojiden etkilenerek yeni biçimler kazanıyor yiyeceklerde Üç boyutluluk sebzelerin su şeklinde tüketilmesi gibi gıda tüketim biçimlerimizde çağımıza uyumlu yenilikler kaçınılmaz görünüyor. Verimliliği Arttırmada Teknoloji Nasıl Kullanılır?

Akıllı Ambalajlama Sistemleri

  • Gaz sensörleri
  • Oksijen sensörleri
  • Biyo sensörler
  • Zaman-Sıcaklık indikatörleri
  • Tazelik indikatörleri
  • Patojen indikatörleri
  • Gaz konsantrasyon indikatörleri
  • Radyo frekanslı tanıma sistemleri

Zaman sıcaklık indikatörleri özellikle donmuş gıda tüketiminde sağlıklı kullanıma destek sağlamakta ısı farklılıklarında uyarı vermektedir. Et, tavuk, balık gibi gıdalarda taze sebze ve meyvelerde meyve sularında, hazır yiyecek reyonlarında, soğutulmuş yiyeceklerde ve bozulması mümkün tüm gıdalarda kullanılmaktadır.

Difüzyon bazlı, Enzimatik bazlı indikatörler raf ömrü konusunda bilgiler vermekte sağlıklı tüketime olanak sağlamaktadır. Tazelik indikatörleri ise gıdaların depolanması süreçlerindeki uygunsuzluğu tespit etmede, değişen gaz konsantrasyonlarının algılanmasında kolaylık sağlamaktadır.

Gıdaların PH değişimlerini algılayan, Hidrojen sülfür algılayan, uçucu Azot bileşiklerini algılayan indikatörler kullanılmaktadır.

Akıllı Barkodlar

Ürün üzerine yapıştırılan etiket Amonyak miktarına göre renk değiştirmeye başlar, et içindeki Amonyak miktarı yükseldikçe kum saati biçiminde tasarlanmış etiketin alt kısmı dolarak renk değiştirir böylece ürünün tüketilemeyeceği sağlığa zararlı hale geldiği ortaya çıkar.

OLGUNLUK İNDİKATÖRLERİ

Sebze ve meyvelerde tercih edilen indikatörler ile meyve ve sebzelerin olgunlaşma süreçleri izlenir üzerindeki etiket meyvenin olgunluk ölçüsüne göre renk değiştirmeye başlar.

PATOJEN İNDİKATÖRLER

Ürünlere bulaşan hastalık riski taşıyan mikroorganizmaları tespit eden yapıda imal eden etiketlerdir. Risk yükseldiğinde barkodun okunamaz hale gelmesi ile ürünün satışı engellenmiş oluyor.

MODİFİYE ATMOSVER PAKETLEME

Paketin içindeki havanın boşaltılara yerine bazı gaz karışımlarının doldurulması olarak tarif edilen Modifiyeli paketleme işleminin genellikle kontrollü paketleme işlemi ile karıştırıldığı oysa kullanım alanları ve yapılan işlemlerin birbirinden tamamen farklı olduğu belirtilmekte. Kontrollü paketleme hasad edilmiş ürünlerin taşınmasında ve depolamasında kullanılan bir yöntem iken Modifiye paketleme oksijenin boşaltılması belirli oranda gazların karıştırılıp doldurulması ve organizmaların oluşmasına izin vermeyecek koşulların yaratılması işlemidir.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz