Girişimci Olarak Bir Yatırımcı Karşısında Nasıl Konuşulur?
Dünyada ve ülkemizde son yıllarda artan girişimci sayısı, mevcut yatırımcıların daha karlı iş fırsatları elde etmelerine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra yatırımcılar sayesinde de girişimciler kendi iş fikirlerini hayata geçirip iş hayatına adım atmaktadır. Karşılıklı fayda esası gözetilmektedir. Peki, artan girişimci sayısı ne gibi olumsuz sonuçları doğurmaktadır? Girişimci sayısının fazla olması yatırımcının iş fikri seçme gereksinimini doğurmaktadır. Çünkü bir yatırımcı mevcut tüm iş fikirlerine yatırım yapamaz.
Bu yüzden girişimci iş fikrini, iş modelini ve kendisini yatırımcıya satmak durumundadır. Kötü bir kelime gibi gelse de satmak sözcüğü sizin pazarlama yeteneğinizin ta kendisidir. Yatırımcı adayına kendini kanıtlamalı ve diğer girişimciler yerine sizin seçilmenizi sağlamanız gerekmektedir. Peki, girişimciler yatırımcılar ile görüşmeye gittiklerinde nasıl konuşmalıdır?
Yatırımcı ile Görüşürken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yaptığınız İşi Kolay Anlaşılır Bir Şekilde Anlatmalısınız
Girişimciler yatırımcılar ile görüşürken oldukça kısıtlı süreleri bulunmaktadır. Bu yüzden yaptığınız işi en sade ve anlaşılır biçimde yatırımcıya aktarabilmelisiniz. Eğer bunu başaramazsanız muhteşem bir fikriniz bile olsa, yenilikçi bir iş modeliniz olsa bile yatırımcının sizi desteklemesi mümkün olmayacaktır. Einstein, anlaşılır ve sade bir anlatım yapamıyorsanız bu işi siz de tam bilmiyorsunuz anlamına gelmektedir şeklinde söylediği söz, oldukça açıklayıcıdır.
Sade ve anlaşılır bir ifade, işe olan hakimiyetinizi göstermektedir. Zaten yatırımcı adayı iş fikrinizi beğenirse size takıldığı noktalar hakkında daha detaylı sorular soracaktır.
Açık Sözlü Olmaya Gayret Edin
Yatırımcıya olan ihtiyacınızı açık sözlü ve dürüst biçimde yatırımcı adayı ile paylaşmanız sizi bir adım öne getirecektir. Çünkü yatırımcı adayı boşa yatırım yapmak istemez. Aklında soru işareti kalan yatırımcı adayları o iş modelini hayata geçirmek konusunda endişelidir. Çünkü yatırım yapmak da iş kurmak kadar riskli bir iştir. Bu yüzden alacağınız yatırımı hangi aşamada nasıl ve ne kadar kullanacağınızı dürüst bir şekilde yatırımcı adayına aktarabilmelisiniz. Topluluk Önünde Konuşma Korkusu Nasıl Yenilir?
İş Fikriniz Hakkında Demo Hazırlayın
Sunumlarda görsel içeriklerden faydalanmak her zaman artı bir davranıştır. Uzun sunumlar yerine birkaç dakikalık demo video hazırlamak yatırımcı bulmanız için önemli bir etkendir. Demonuzun içinde, mevcut Pazar hakkında bilgiler, rekabet ortamı, müşteri kitlesi ve iş fikriniz hakkında açıklayıcı bilgilere yer verin. Eğer bilgisayar programları konusunda yeterli bilgiye sahipseniz hiçbir maliyeti olmadan kendi videonuzu kendiniz hazırlayabilirsiniz ya da daha profesyonel durmasını istiyorsanız düşük ücretler karşılığında videonuzu uzman kişilere yaptırabilirsiniz.
Yatırımcı bulmak demonuzu hazırlatırken vereceğiniz ücretten çok daha önemlidir bunu unutmayın.
(Varsa) Ortaklarınızla Sunum Yaparken Sırayla Konuşun
Girişimciler, ortakları ile sunum yaparak tüm ortakların eşit hak sahibi olduğu izlenimini verip daha avantajlı olabilmektedir. Fakat bunu yaparken dikkatli ve sabırlı olmalısınız. Ortaklarınızdan biri konuşurken kesinlikle onun sözünü kesmemeli ve onu pür dikkat dinlemelisiniz. Bunun tam tersini uygularsanız yatırımcı kimi dinleyeceğini şaşıracak ve kötü bir izlenim oluşacaktır.
Farklı Bir Kişi Olmaya Çalışmayın, Kendiniz Olun
Kendinize olan güveniniz tam olmalı ki yatırımcı karşısında dik durabilesiniz. Yatırımcı adayı da zamanında sizin gibi bir girişimci olduğu için sizin ne yapmaya çalıştığınızı ve ne olduğunuzu rahatlıkla anlayabilir çünkü kendisi de bu yollardan geçmiştir. Bu yüzden kendinize olan güveninizi olduğunuzdan yükseklere çıkarmayın. Kendiniz olun ve yapmayı planladığınız işe hakim olun.
Pazarın Kapasitesi Yerine İhtiyaçlarından Bahsedin
Yatırımcılar çoğunlukla pazarın büyüklüğünün farkındadır. Sizi diğerlerinden önü çıkarak nokta ise pazarın ihtiyacının ne olduğunu ve bunu nasıl karşılayacağınızdır. Bu yüzden yatırımcıya sunum yaparken Pazar büyüklüğü yerine mevcut ihtiyaçlardan bahsedin. İş Toplantılarını Verimli Hale Getirmek
Sunumdan Önce Prova Yapın
Yatırımcı karşısında sunum yapmak kolay bir iş değildir. Bu yüzden sunumdan önce birden çok prova yapın. Sunum sırasında eksik olduğunuz noktaları düzeltmeye odaklanın ve ilk başta dikkatinizden kaçan sunum üzerindeki eksik ve fazla bilgileri gözden geçirin.