Girişimci Olmak

Şüphelenmek insan doğasında vardır. Tecrübe, bilgi eksikliği veya özgüven eksikliği kişinin kendi işine başlamak için hayal kurmasına ve hedefine ilk adımı atmasına izin vermez. İlk kez  işten ayrılmayı ve finansal bağımsızlık kazanmayı, bir iş açmayı düşünen kişinin aklına gelen 2 ana soru vardır:

Yapabilecek miyim? Hazır mıyım?

Bu soruların cevaplarını bulmak ne kadar zaman alırsa, kişi şüphe bataklığına daha derin bir şekilde maalesef batabilir. İlk adımı atması, ölü düşünce ve hayal merkezinden hareket etmesi kadar düşüktür.

Kendi işimi kurmaya hazır olup olmadığını nasıl belirleyebilirim? Girişimci olabilir miyim?

Bu sorulara kişinin kendisi dışında kimse net bir yanıt veremez. Hepimiz kendimizi kararlı, burada ve derhal hareket ederek korku ve pişmanlık duymadan görmek istiyoruz.

Başarılı olan insanlar daima kendi işlerini kurmaya hazır olan kişilerdir. İş kurmaktan korkanlar hiçbir zaman kendi işlerini açamazlar. Ayrıca acemi girişimciler hiçbir şeyden korkmayan ve hiçbir şüphesi olmayan süper kahramanlar da değillerdir.

Girişimci olmanın önündeki ilk ve en önemli engel: şüphe ve korku duvarıdır. İlk sermaye arayışı içindeyken, bir iş fikrinde ya da iş sürecinin inşaasında ve takım seçiminde de korku ile şüphe vardır.

“Başaramayacağım. Her şeyimi kaybedeceğim. Hata yapmaktan korkuyorum…”

Bu tür düşünceler herkesin aklına gelir. Ve kurduğu işte cesur olmayanlar bu şüpheleri sonuna kadar sürdürürler.

Hayatım boyunca kendi küçük dükkanımı ya da kafemi açmayı hayal ettim, ama asla işyeri açmak için tek bir girişimde bulunmadım, bu durum birçok insan için iş hayatında olumsuz yönde bir felaket senaryosudur. Ve çoğu kişinin girişimci olmama nedeni: daima şüphe ve korkudur. Kimisi vergileri suçluyor, kimisi aileye ve akrabalara karşı sorumluluk taşıyor, çünkü iş risk demektir ve her şeyden önce maddi özellik taşımaktadır.

Bir işletme kurmaktan bahsedersek, bir kuruluşun lansmanının kesinlikle başarılı olacağı, kendisinin parasını ödeyeceği ve yıldan yıla istikrarlı kar getireceği konusunda kesinlikle kesin bir şey söylenemez. Bir işe başlamak her zaman riskle ilişkilendirilir ve bilinçli olarak risk almak, bir kişinin bir miktar cesaret ve biraz heyecan duymasını gerektirir ve bu böyle devam eder.

Bir işletme kurmak sorunsuz ve risksiz bir iş değildir. Ancak, olası riskleri öngörmek ve analiz etmek teorik olarak mümkündür. Fakat pratikte işler biraz farklıdır. Öngörülemeyen giderler ortaya çıkabilir, tedarikçilerle veya malların teslimi ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir, ekipman doğru zamanda başarısız olabilir, siparişler kırılabilir ve  ihmalkar çalışanlar olabilir. Olumsuz her şeyi  önlemek imkansızdır, tahmin etmek oldukça gerçektir ve olası “nahoş sürprizlere” hazırlanmak yeterlidir.

Koşulsuz ve Tam Sorumluluk Alma Korkusu

Gelecekteki bir işletmenin başarısı için tam ve koşulsuz sorumluluk alma korkusu, çünkü tüm küçük ve orta ölçekli işletmeler tamamen sahibine ve kararlarına bağlıdır. Bu korkular, birçok kişinin hayal kırıklığına uğramasının, kendi işine sahip olmanın ne kadar iyi olduğunu tartışmaya, ancak ilk adımı atmaya cesaret edememesinin bir başka nedenidir.

Girişimci Olmaya ve Bir İş Kurmaya Hazırsanız

  • Bütün Şüphelere Ve Korkulara Gözlerini Kapat

Şüphe ve korku, hiçbir işi huzurla yapamamanıza ve başarılı olamamanıza neden olunmaktadır. Bu yüzden içinizdeki tüm korku ve şüpheleri bir kenara atın. Unutmayın ki cesur olmayanlar asla başarılı olamaz.

  • Şansını Dene

Denemeden hiçbir şeyi bilemezsin. Hangi işi yaparsan yap, başarısız olsan dahi şansını dene. Denemiş ama başaramamış olsan dahi, içinde hiçbir pişmanlığa yer olmayacaktır. Denemeden bilemezsin.

  • Kararların İçin Sorumluluk Al

Bir işi kurmanın ve başarmanın en etkili yolu, o işle ilgili aldığın kararın sorumluluğunu üzerine almandır. İşi başaracağına dair tüm sorumlulukları almaktan korkma. İşi kurmanın, çalışacağın kişilerin sorumluluğunu üzerine almalısın.

  • Kendi İşiniz İçin Bir Şeyler Feda Edin

Hayatta hangi işi yaparsan yapın, iş ya da özel hayatında bir şeyleri feda etmeden asla başarılı olamazsınız. Örneğin bir iş kuracak ya da bir hayalinizi gerçekleştirecekseniz, bir şeyleri feda etmeyi öğrenmelisiniz. Bir işte feda edilecek en önemli iki unsur para ve zamandır. İş için gerekli sermayeyi kendi birikimlerinizden feda edeceğiniz gibi işte başarıya ulaşmak için zamanınızdan da fedakarlık yapmanız gerekecektir.

  • Mümkün Olan Her Şekilde ve Elbette Yasal Yollarla Başarılı Olmak İçin Elinizden Geleni Yapın

Bir işte başarılı olmak ve rakiplerinizi geçmek için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız. Elbette yasal yollardan sapmadan yapmak koşuluyla. İşinizde yeniliklere açık olun, personelinizin motivasyonunu artırın.

  • Demek Kendi İşini Kurmaya Hazırsın!

İşinizi kurmak ve başarılı olmak için tüm cesaretinizi topladıysanız, artık işinizi kurmaya hazırsınız demektir. Kendinizi hazır hissettiğiniz an, faaliyete geçmek için hazırlıklara başlayabilirsiniz.