İş Fikri Seçmek

İş Fikri Seçimi Yapmak

İş Fikrim Yaşayacak mı?

Diyelim ki, ilk paranızı mümkün olan en kısa sürede kazanmanıza yardımcı olacak bir iş fikriniz olduğunu varsayalım.

İş ile ilgili resimleri kafamızda çizelim. Sadece bir ürün ya da hizmeti satmaya değer mi?

İstediğim müşteri oranını yakalayabilir miyim? Ne kadar kar elde ederim?

Ne yazık ki, gerçeklik her zaman bir girişimcinin kafasına çizilen beklentiler ve resimlerle çakışmaz. Ve hepsi bir iş fikri seçerken, yalnızca beklentilerinin ve karlılığının hipotezine dayanır. İş fikri, uygulanabilirliği hakkında herhangi bir kanıt sunmaz ve onları kendiniz aramak zorundasınız.

Bir iş fikrinin hipotezinin kanıt temeli için seçeneklerden biri, bir işletme oluşturmak için gerekli tüm anları, süreçleri ve hesaplamaları anlatan ayrıntılı bir iş planıdır. Ne yazık ki, günümüzde iş planlaması girişimcilerin cephaneliğinden kaybedilmekte ve bunun sonucunda girişimcilerin iş fikirlerini seçme ve başarısızlıkta daha fazla yanılmaları görülmektedir.

Bir iş fikri bulmak, sizi başarıya götürebileceği ve işiniz için sağlam bir temel oluşturacağı anlamına gelmez. Aktif adımlar atmaya başlar başlamaz, üçüncü bir güç oyuna girer ve “İşe Başlamak” olarak adlandırılan tüm kampanyanın sonucunu belirler. Oyunun kurallarını belirleyen ve gerçek krizlerin yanı sıra çeşitli krizler, yasal değişiklikler ve diğer piyasa felaketleriyle iş fikrinizi güçlülüğü için test eden güç, pazardır.

İş için seçilen fikrin ne kadar uygulanabilir olacağı sadece pratikte açıklığa kavuşur. Ancak, belirli bir iş fikrinin umutları ile ilgili hipotezi pratik bir şekilde kanıtlamak, fon kaybı, zaman ve çaba, borç ve diğer hoş olmayan sonuçlarla dolu bir işletme için çok pahalı olabilir. Olumsuz sonuçlardan kaçınmak için, bir iş fikrinin “canlılığını” önceden değerlendirmeniz gerekir.

İş Fikri Nasıl Kontrol Edilir ve Değerlendirilir?

Potansiyel Müşteriler

Belirli bir iş fikrinin uygulanabilirliğini düşünerek, potansiyel müşterilerinizin durumuna bakmanız gerekir. Ürün veya hizmetinizi satın almaya hazır birçok kişi var mı? Ne kadar talep ediliyor? İstedikleri mal için ne kadar fiyat alıp, ödemeye hazırlar? Satış kolayca, basit ve ucuz bir şekilde nasıl yapılabilir? Seçeneklerden biri, bir ürün veya hizmetin tanımını içeren ve tek bir düğmeyle tek sayfalık satış için bir site oluşturmaktır – “Satın Al / Sipariş Ver”. Daha sonra, trafiği çekmek için içeriksel reklâmlara ve diğer araçlara biraz yatırım yapmanız gerekir. Geriye kalan tek şey sonuçları beklemek. Ürün veya hizmetinizle ilgilenildiğinde Satın Al / Sipariş düğmesini tıklandığında, bu iyi bir işarettir. Elbette, “eski moda” yöntemlerden de yararlanabilirsiniz. Anket vb. gibi. İş Kurmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Pazar Hacmi

Bir iş fikrinin uygulanabilirliğinin değerlendirilmesindeki bir sonraki adım, pazarın büyüklüğünün değerlendirilmesidir: Potansiyel müşteriler veya alıcılar kaç kişi olacak? Bazı iş fikirleri için, tahmini pazar kapasitesini hesaplamak göz korkutucu bir iştir. Bu, örneğin tamamen yeni bir ürün oluşturmak veya daha önce bilinmeyen bir hizmet türü sağlamak için iş fikirleri için geçerlidir. Bu konuda bir hata yapmak yeterince kolaydır, çünkü pazar hacminin kendisi varsayımsaldır. Aslında, talep henüz mevcut değil ve işin görevlerinden biri de talep yaratılması olacak. Bununla birlikte, bu nankör işi yapmaya değip değmeyeceğini belirlemek için bir prototipin veya asgari düzeyde uygulanabilir bir ürünün (MPV) tanıtılması ve test edilmesi yardımcı olacaktır.

Tüketim Sıklığı

Pazarın hacminin hesaplanmasında tüketim sıklığı gibi bir parametre unutulmamalıdır, çünkü bazı mal veya hizmetlerin belirli bir sıklıkta tüketiciler tarafından talep edileceği ve gelecekteki gelirlerin planlanmasına yardımcı olacağı oldukça mantıklıdır.

Kırılma Noktası

Diğer pek çok işletme fikri için, potansiyel müşteri sayısını hesaplamak teknik olarak zor değildir. Müşteri trafiğini ölçmeniz, işletmenin bulunduğu yerdeki bölge sakinlerini saymanız, aralarındaki potansiyel müşteri sayısını belirlemeniz ve toplam ürün veya hizmetin tüketici sayısını tahmin etmeniz gerekir. Bu veriler sırayla, işletmenin gelecekteki karlılığını hesaplamaya yardımcı olacak ve işletmenin kaçınılmaz bir noktaya ulaşması ve ardından geri ödeme konusunda bir kurs alabilmesi için ne kadar müşterinin gerekli olacağı hakkında bir fikir edinecektir.

Karlılık

Gelecekteki işletmenin kârlılığının değerlendirilmesine ilişkin olarak, birkaç kilit noktanın anlaşılması önemlidir. Öncelikle, bir ürün veya hizmetin maliyetini ve onu en aza indirgeme seçeneklerini (üretimdeki vb. Artırarak) hesaplamak gerekir. İkincisi, tüketicilerin bir hizmet almak veya bir ürüne sahip olma fırsatı için ne kadar fiyat ödemek istediklerini bilmek önemlidir. Potansiyel müşteriler bir ürün veya hizmet için maliyetten daha yüksek bir bedel ödemeye hazır değilse, işletmenin geleceği olmaz.

Rakipler

Bir iş fikrinin uygulanabilirliğini değerlendirmek ve çeşitli hesaplamalar ve çalışmalar ile gücünü test etmek için, rakiplerin analizlerine özel dikkat gösterilmelidir. Bir iş fikrini değerlendirirken rakiplerden korkmamalısınız. Bunlar acemi bir girişimci için en güvenilir yardımcılardır. Çalışmalarını, ürünlerini veya hizmetlerini inceleyerek ve analiz ederek, yalnızca iş fikrinize uygun bir şekilde kendi benzersiz teklifinizi geliştirirken, aynı zamanda hangi parmak üzerine basılmaması gerektiğini ve hangi hizmetlerin bırakılabileceğini öğrenebilirsiniz.

Kuşkusuz, piyasada çalışan rakiplerin, belli başlı müşteriler hakkında daha fazla şey biliyor ve müşteriler de onlar hakkında çok şey biliyor olabilirler. Tüm süreçleri kurdular ve işin olası tehlikelerinin farkındalar ve ayrıca nasıl önlenebileceklerini de biliyorlar. Bununla birlikte, eğer rakipler yeni ortaya çıkan bir işletmenin karşılayamayacağı en düşük maliyetle mal üretmelerine veya hizmet sunmalarına izin veren ölçek avantajına sahip değilse, tüm bunlar önemsiz hale gelir.

Diğer bir şey, rakipler o kadar popüler olduğunda, ürün veya hizmetinizin dayanılmaz derecede yüksek reklâm maliyetleri gerektirmesi ve böylece potansiyel tüketicilerin varlığını öğrenmesi ve dahası buna geçmeye karar vermesidir. Örneğin, Coca Cola veya Pepsi gibi devleri sıkmak için reklâm ve PR için yeni bir gazlı içeceğin PR için ne kadar paraya ihtiyacı olacağını hayal etmek zordur.

Giriş Eşiği

İşletme fikrinin sahibiyle üstünden atladığı bir diğer engel, işletmeye girme eşiği, yani gerekli yatırım miktarıdır. İşe giriş eşiği ne kadar düşük olursa, rekabet de o kadar yüksek olur ki, bu da tüketici için benzersiz bir satış teklifi yaratma ihtiyacının, rakipler arasında hayatta kalmaya yardımcı olacağı anlamına gelir. Buna ek olarak, giriş için eşiğin o kadar yüksek olduğu iş alanları vardır ki, bu alanlarda kendi işinizi kurma düşüncesi bile derhal bir kenara atılabilir ve ciddiye alınamaz. Girişimciler için bu türden taviz vermeyen alanlar, ekipman veya Ar-Ge işletmelerinde büyük yatırım gerektiren alanlardır. Bu alanlardaki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, ne kadar isterlerse istensin oluşturulamayacağı anlaşılmalıdır.

İş Fikri Hakkında Analiz Yapmak

Sadece iş fikrinizin tam analizinden sonra, gerçek piyasa ve beta testi açısından değerlendirilmesi, beklentilerinden emin olunması ve mümkün olması için hazırlıklı olma durumu, ancak kabul edilebilir zorluklar sonucunda, bir işe başlamak için aktif adımlar atmaya başlayabilirsiniz.

Girişimci olarak yeni iş modellerine ulaşmak için Kobi Vadisi platformunda yer alan; iş önerileri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.