İşi Başlatmak

İşyerini Kurmak

Bir girişimci için belki de en sıcak zaman, para harcamaya başladığı zamandır. Bir işletmenin doğrudan düzensiz bir şekilde başlatılması tam bir israftır: Acemi bir girişimcinin cüzdanından her gün büyük para kayıpları olabilir. Kiralık işyeri, tamir, mobilya, ekipman, mal, hammadde, büro malzemesi, web sitesi geliştirme, gerekli evrakların hazırlanması, reklâm vb. tüm giderler sıcak para çıkışıdır.

Aynı zamanda, işletme, gelecekteki iş sahibi kişinin, annesinin ve babasının, büyükanne ve büyükbabaların, çocuk doktoru ve göz doktorunun, berrak güneşin ve ana dünyasının rolünü üstlenirken, işletme evrenin merkezi olur ve kişi, kendisine verilen her şeyi alamaz, karşılığında hiçbir şey veremez. Yani tüm bunlardan ödün vermek zorundasınız.

Yeni bir işletme açmak, uykusuz geceler, izinsiz çalışma, harcanan sinir hücreleri olarak görülse de ileride artan kâr ile tüm ödemelerinizin sorunsuz yapılmasına imkân sağlayacaktır.

Bir işi başlatmak, bir işletmeyi kurmak için ne kadar hızlı başlarsanız, onu doyurur ve yaşaması için ihtiyacı olan her şeyi sağlarsanız, işletmeniz de size karşılığını verecektir. Yani gereken özen ve ilgiyi göstermelisiniz.

Kârın olabildiğince erken görünmesi için lansman süresini mümkün olduğunca kısaltmak gerekir. Bunu yalnız parayla yapmak işe yaramaz. Buradaki her şey, girişimcinin hazırlık seviyesine bağlı olacaktır, şirketinin işe başlamak için neye ihtiyacı olduğunu ne kadar doğru bildiği ve gerekli olan her şeyi ona ne kadar hızlı sağlayacağı önemlidir.

Net Planlama Süreci

Bir yer kiraladınız, ancak gerekli dekorasyon ve donanıma karar vermediniz mi?

Tadilat için bir işyeri kiraladınız, ancak inşaat malzemeleri almadınız ve hatta tasarıma karar vermediniz mi?

Onarım sona eriyor, ancak mallar sipariş bile edilmedi mi?

Web siteniz hazır, başvurular gelmeye başladı, ancak bunları sizden başka işleyecek ve yürütecek kimse yok mu?

İşletmenizi açtınız, ancak bir reklâm kampanyası başlatmadınız ve şimdi müşteriler olmadan mı işinizin başına geçtiniz?

Görünen her boşluğa reaktif olarak tepki vermeli ve başka bir yerde başka bir delik açılmaya başladığında, tamamen delik kapanana  kadar yama yapmalısınız yani onarmalısınız.

İşletmede, delik olmasını önlemek için, her şeyi dikkatlice planlamanız gerekir. Adım adım görevleri yerine getirin, aynı anda pek çok şey yapın, birden fazla büyük problemi çözün ve küçük zorlukların ortaya çıkmasına izin vermeyin.

Başka bir büyük ölçekli hedefe ulaşma yolunda olduğu gibi, bir iş kurma sürecinin birçok küçük göreve bölünmesi, uygulanması için son teslim tarihini belirlemesi ve işi bir kerede birkaç yönde birleştirerek, planı izlemesi gerekir. Gereken tek şey tüm detayları düşünmek, bir Gantt şeması ( iş yönetiminde planlılığı sağlayan tasarım ) hazırlamak ve onu takip etmektir.

İşin hemen başlangıcına dönersek, hazır çözümler aramak işe yaramaz. Her iş için, kapsamına ve yönüne bağlı olarak, kendine ait gereken bir iş listesi olmalıdır. Gerekli yatırımların miktarı bu sahip olunması gereken listeye bağlı olacaktır. Girişimci ilk yatırımlar olmadan hiçbir işi başlatamaz. İş Kontrol Listesi Yapmak

Başka bir açıdan duruma bakacak olursak, bir kişi kendi işinin patronu olduğu zamanlarda kendisi için çalışır, işi kendisi yapar veya bir hizmet sunar. Bu şekilden yola çıkıldığında, iş yaptığınızı düşünmeyin ki bu serbest meslektir yani siz serbest meslek yapıyorsunuz.

İlk yatırımlar olmadan sıfırdan bir iş yaratmak, işe duyulan talep, müşteri tabanı ve müşteri sayısı arttıkça organik olarak büyümek ve gelişmek gereklidir. Bir işletmede karı artırmak için kalkınmaya yatırım yapılması gerekmektedir. Bu işletmenin daha çok büyümesine sebep olur.

İşi Başlatmak İçin Yapılması Gerekenler

Bir iş fikri olmadan bir işletmenin kurulması çok anlamsızdır. Bu sebepten dolayı ne iş yapacağınıza karar vererek, işinizi kurmak için gerekenleri yapmalısınız.

Özgün bir fikir bulmak önemlidir. Bir işe başlamanın başka bir nedeni, karşılanmayan bir talep veya ihtiyaç görülmesidir. Pazar araştırması yapmak size ürün veya hizmetiniz için bir talep olup olmadığını söyleyecektir. Endüstri, rehber ve başlamanız için en iyi yerler hakkında bilgi toplayın. Pazar araştırmasına örnek olarak anketler, röportajlar ve odak grupları verilebilir.

  • Becerilerinizi değerlendirin ve geliştirin
  • Bir işe nasıl başlayacağınızı öğrenmeden önce kendinize sorun: yeteneklerinizi nelerdir? Yaptığın şey ne? Sadece para kazanmak için işe gitmemelisin, Öyleyse bir ilgi alanı seçin. Daha sonra bir şirketi yönetmek için gerekli beceri ve yeteneklere sahip olup olmadığınızı dürüstçe değerlendirin
  • Bir iş planı yapın, bir isim ve konum seçin, işletme yapınızı seçin, işinizi kaydettirin (yasal süreçler), yeni girişimi finanse edin ve işinizi açın. Doğru çalışma arkadaşlarını da bulmayı unutmayın

Pazarlama ve Satış

İşin temel amacı, değerli bir şey yaratmak ve insanlara para karşılığında vermektir. Pazarlama ve satış, müşterilerinize bu değeri iletmenin ve iletmenin yalnızca aracıdır. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi mükemmellik, fark ve iyi müşteri hizmeti ile sunarsanız, müşteriler kazanır ve işinizde başarı elde edersiniz.