Yatırımcı Arıyorum

Girişimcilikte Fırsatı Kullanma

Girişimcilik Fırsatları

İş dünyası, girişim yapmak isteyen kişilere pek çok imkânlar sunmaktadır. Bir girişimcinin en önemli özelliği, eline geçen ve kendisi için makul olan, her fırsatı en iyi şekilde değerlendirmesidir. Başarılı girişimcilere baktığınızda, kendilerine yararlı olabilecek girişimcilikte fırsatı kullanma stratejisini en iyi şekilde değerlendirdikleri görülmektedir.

Girişimci kişi, aklında olanı hayata geçirir. İnsanlara sunar ve bir hizmet verir. Bunun için de iki hizmet fırsatından birini kullanır. Ya kendi işini sıfırdan kurar ya da bir bayilik alarak hizmetlerine devam eder.

Girişimcilikte Fırsat Nasıl Kullanılır?

Girişimcilikte fırsat kavramı, girişimcilik araştırması ve teorisinin merkezidir. Girişimciler, girişimcilik fırsatlarının merkezinde koşan kişilerdir. Bu nedenle girişimcilik fırsatları olmadan, kavram olarak bakıldığında girişimcilik olmaz.

Girişimciler için riski azaltan bayilik ya da franchising gibi yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerde esas firmalara bağlı ya da yarı bağlı olarak işinizi devam ettirebilirsiniz. Ya da bunları tercih etmeyip kendinize alternatif bir iş sahası yaratabilir ya da kendinize ait bir marka oluşturabilirsiniz. Fakat bunu kendi fikrinizi faaliyete döküp yaptığınızda, beraberinde çeşitli riskleri de getirecektir.

Riskler

Bunların birkaçını şöyle sıralayabiliriz. İlk olarak seçtiğiniz sektör bulunduğunuz bölgede tutuluyor mu? Yani hitap edeceğiniz bir kitlesi var mı? Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Hastane olmayan bir yer düşünün ve burada bir eczane açıyorsunuz. Çoğunlukla dikkat ettiğinizde hastaneye yakın olan her yerde onlarca eczane vardır.

Peki, bu kadar çok olmasına rağmen neden hiçbiri kaybetmiyor? Ya da hastane olmayan yerde bulunan eczane kendi sürekliliğini koruyabilir mi? Öncelikle hastane bulunan bölgede devamlı bir hasta sirkülâsyonu olacaktır.

Bunun için öncelik hastane yakınlarındaki eczanelerdedir. Hastaneden çıkan ve ilaç alması gereken hasta genellikle ilk gördüğü eczaneye girer. Hastane olmayan yerdeki hastalar ise, doğal olarak hastane olan bölgeye gideceği için, eczane alışverişini de hastaneye yakın yerlerde yapacaktır.

Peki, bunu nasıl fırsata çevirebiliriz? Öncelikle hastane çıkış kapısına en yakın olan eczane, olaya 1–0 önde başlar. Çünkü hastaneden çıkan hasta ilk gördüğü eczaneye girecektir. Bu eczane açacak bir girişimci için büyük fırsattır. Eczane açma konumu olarak, hastaneye en yakın konumu belirlemelidir. Bu sadece sağlık sektöründe değil,  herhangi başka bir sektör için de geçerlidir ve bulunduğunuz bölgede ilk ya da tek tercih olmak önemli bir fırsattır. Girişimcilikte Zihinsel Dayanıklılık

Girişimcilikte Kâr Fırsatı

Girişimcilikte kâr fırsatı, genellikle ürün veya hizmetlerin, üretim maliyetlerinden daha yüksek bir fiyata satılabildiği durumlar olarak tanımlanmaktadır. Dolayısı ile bir girişimci fırsat, girişimci kişilerin kâr elde etmek için harekete geçebilecekleri bir durumdur. Burada sorun şudur. Girişimcilik geleceğe yönelik bir eylem olduğundan, denemeden önce para kazanmak için bir fırsat olduğunu nereden bilebiliriz?

İşlerin sorunlu olduğu yer burasıdır. Bir ürün veya hizmeti denemeden ve satmadan önce, ürün ve hizmetleri kâr ile satabileceğimizi kesin olarak bilmenin bir yolu yoktur. Para kazanırsak, girişimci bir fırsatın var olduğu söylenebilir. Harekete geçtik ve kâr elde ettik, ancak bir kayıp yaşarsak, bu fırsatın orada olduğu fakat göremeyip değerlendiremediğimiz anlamına gelmektedir.

Bu sorun neden kaynaklandı? Yönetim teorileri, yönetsel ve girişimci eyleme anlamlı bir şekilde rehberlik etmektedir. Yani, girişimcilik fırsatı teorisi, girişimci olmak istiyorsak, bir fırsat bulmamız gerektiğini bize göstermektedir.

Fırsatlar, soyut bir anlamda vardır ve girişimcilerin nitelikleriyle birleştiklerinde gerçek olur. Bir fırsat var ve girişimci bunu kâra çevirmek için doğru niteliklere sahipse, bu gerçek bir fırsattır ve girişimci bunu değerlendirir.

Girişimcilikte Fırsat Yaratmaya Odaklanmak

Ayrıca bir diğer fırsat şekli ise, var olan fırsatı kullanmaktan çok, fırsat yaratmaya odaklanmaktır. Ancak bunun için de, yaratılan fırsatı ya da fırsatları iyi değerlendirmek gerekir. Aksi takdirde girişimci kişi başarısız olabilir.

Başarılı girişimciler, girişimlerini kurmak için girişimcilik fırsatlarından yararlanırlar. Girişimcilik, her tür ekonomi için büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden girişimci kişilere pek çok fırsat verilmektedir ki, bu kavram zaten girişimciliğin merkezindedir.

Bir girişimci işletmede, müşteri talebi değiştirdiğinde, girişimcilerin bu yeni talepleri karşılama fırsatları ortaya çıkar. Örneğin, tüketicilerin sağlıklı veya sürdürülebilir şekilde üretilen gıdalara ilişkin artan farkındalığı, pazardaki yaygın beklentileri önemli ölçüde değiştirir ve girişimciler bu talepleri karşılar.

Benzer şekilde, birçok gelişmiş ülkenin verimlilik ve yenilik odaklı ekonomilere doğru sürekli gelişimi, gıda ürünleri sektöründeki talebi önemli ölçüde değiştiren, yükselen bir orta sınıfla devam etmektedir.

Son 6 aydır sadece ülkemizde değil, tüm dünyada pek çok sektörde işler durma noktasına geldi. Ekonomiler çöküntüye uğradı. İş hayatında fırsatlara odaklanmayan ve fırsatları değerlendiremeyen pek çok girişimci ve işletme kepenk kapattı.

Buradan duruma bakarsak, normalde kıyafet diken tekstil atölyeleri ya da terzihaneler, bu dönemde en çok gerekli olan maske ve sağlıkçılar için özel kıyafetlere yönelerek, fırsatları değerlendirmişlerdir. Pandemi, bir iş fırsatını onlara sağlamış, girişimci işletmeler de bu fırsatları kendi lehlerine çevirmişlerdir ki bu durum hala devam etmektedir.

Bazı girişimciler de, gözden kaçan fırsatlara odaklanarak ve bu fırsatları kendi lehlerine çevirerek, iş hayatında tutunmayı ve kâr elde etmeyi başardı. İşte buna girişimcilikte fırsatı kullanma denmektedir.

Aynı şekilde, sağlık sektöründe de büyük ilaç firmaları, aşı bulma çalışmalarına başlamıştır. Gıda sektörü de daha sağlıklı, vücut direncini artıran yiyecek ve içecekler fırsatlarına odaklanarak, üretimlerini ve buna bağlı olarak kârlarını artırmayı başarmıştır.

Girişimcilikte Fırsatı Yakalamanın Yolları

Girişimcilikte fırsatları yakalamak çok önemlidir. Aksi takdirde işler yolunda gitmeyebilir. Fırsatları yakalamak için ne yapmak gerekir.

1. Her Zamankinden Daha Fazla Öğrenmeye Devam Etmeniz Gerekir.

Girişimciler için öğrenmek, dünya küçülürken yeni teknolojilere, satış stratejilerine ve iş fırsatlarına ayak uydurmak anlamına gelir. Başarılı insanlar, sürekli olarak zihinlerini günlük olarak yeni bilgilerle besler, bu nedenle, çalışanların uzman yardımına ve akran desteğine erişebildiği destek programı oluşturmayı deneyebilirsiniz.

2. Her Şeyi Sorgulayın

Başarılı insanlar meraklıdır. Nasıl, neden ve neden olmasın ile başlayan önemli sorular sorarlar. Sorgulayanlar daha çok öğrenir ve buna bağlı olarak daha fazla kazanır. Fırsatları yakalayabilmeniz için her şeyi sorgulayın.

3. İş Stratejilerinizi Merkezlemeyin

Tüm iş stratejilerinizi tek bir merkeze odaklamayın. Çeşitlendirin. Hem küresel hem de şirket içinde durumlar değiştikçe, hızlı hareket edebildiğinizden ve yanıt verebildiğinizden emin olun.

4. Zorlukların Ortasında Fırsatlar Bulun ve Hazırlıklı olun

İş hayatında yaşanılan zorluklar, onları yakalayabilenler için büyük fırsatlar yaratabilir. Sürekli olarak zorluklar çıkacaktır ve başarılı girişimciler onları yakalamak için çok çalışır. Siz de zorluklardan yararlanın ve krizi fırsata çevirmeyi öğrenin.

Muhtemel zorluklara karşı hazırlıklı olun. Öngörülemeyen sorunlarla başa çıkmaya hazır olun. Her girişimci aksiliklerle yüzleşir bu da sizi daha güçlü ve akıllı yapabilir. Daha sonra da bu zorluklardan kaçınmanız gerekir.

Girişimcilikte Krizi Fırsata Çevirmek

Bir girişimci olarak, fırsatları en iyi şekilde değerlendirdiğiniz takdirde, işletmeniz başarılı olacak ve olumsuz durumlardan etkilenmeyeceksiniz. Krizleri fırsata çevirmek, girişimcilik yeteneğini doğru kullanan insanların en önemli özelliklerinden biridir ve bu sayede iş sürdürülebilir ve değer kazanır.



kobi vadisi

Yorumunuz