Yatırımcı Arıyorum

Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı

Giyilebilir Teknoloji Tasarımı Yapmak

Bizi gelecek dönemde dijital dünyanın yeni meslekleri bekliyor. Robot mühendisliği, giyilebilir teknoloji tasarımcılığı, 3D yazıcı mühendisliği, veri ve veri işlemciliği veri güvenlik uzmanı artık tercih edilen ihtiyaç duyulan meslekler olma yolunda.

Teknolojik gelişmelerin uygulandığı sektörlerden biri de Tekstil, Dijital dönüşümün gereklilikleri tekstil dünyasında da değişimin sınırlarını zorlamış. Son dönemlerde en çok adı geçen Nanoteknoloji. Gelişmeye henüz başlayan Nanoteknoloji’nin 2025 yılına kadar gelişmesini sürdürmesi bekleniyor. Nanoteknoloji yöntemine göre üretilen kumaşlarda suyu itme özelliği bulunuyor. Nanoteknoloji ile üretilmiş bir giysi üzerine dökülen bir maddeyi itme özelliği bulunduğundan kumaş kirlenmiyor.

Tekstil Teknolojisi

Nanoteknik kumaşta, bakteri üremesine izin vermiyor. Koku ve kir olmadığından zaman içinde yıkama için harcanan su miktarının ve çamaşır makinelerinde tüketilen elektrik harcamalarının düşmesi bekleniyor. Gelecek dönemlerde üretilecek kumaşlarda yıkamaya hiç gerek kalmamasını sağlayacak üretimlerin gerçekleşmesi planlanmakta.

Nanosensörler sayesinde kumaşa esneklik kazandırılabiliyor teknolojik uygulamalar ile giysi istenilen boyutlara getirilebiliyor. Teknolojik elbiselerimizin içerisine yerleştirilebilen aygıtlar ile gören, duyan, komut verebilen, enerji üretebilen akıllı elbiseler olacak.

Dijital çağın teknolojik elbiseleri güneş enerjisini emerek kullanabilecek, kendi kendine biçim değiştirebilecek, sağlık durumunu takip edebilecek, kritik bir durumda haber verebilecektir. Yeni gelişen teknoloji ile iplik gibi dokunabilen ısı ve ışık sensörleri üretilmiş.

Nanoteknoloji, atomların ve moleküllerin en küçük birimlerini maddeyi atomik boyutu ile kontrol etmek için kullanılıyor. Maddenin moleküler yapısının değiştirilmesi ve yeni bir madde oluşturulması çalışmalarından oluşuyor.

Moleküler yapının değiştirilebilmesi kendini yenileyebilen pek çok ürünün geliştirilebileceğinin habercisi. Tıp ve sağlık, Nanoelektronik, Bilgisayar teknolojisi, Havacılık ve uzay çalışmaları gibi pek çok alanda kullanılıyor yaşamın tüm alanlarına da yayılması bekleniyor.

Akıllı tekstil faaliyetleri Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği Ülkeleri, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore gibi ülkelerde başarı ile sürdürülüyor. Üretilen akıllı kumaşlar kendisini temizleme kiri uzaklaştırma özelliğine sahip, 300 gram ağırlığında bir havlunun 8 Litre kötü kokuyu uzaklaştırabildiği belirtiliyor.

Nano Nedir?

Nano Yunancada, cüce anlamına gelen bir kelime Nanometre ise milimetrenin Milyonda birini tanımlıyor. Kullanılan yeni teknoloji ile maddelerin derinliklerine inmek mümkün olmuş. Maddelerin derinliklerine inildikçe daha kaliteli ürünler ortaya konulması ve daha geniş alanlarda kullanılması sağlanmış.

Akıllı saatler, akıllı ceketler, akıllı havlular, akıllı şapkalar dijital elbiseler ve giyim araçları her geçen gün yaşamımızda daha fazla yer almaya başladı. Akıllı kumaşları üretecek, tasarımını yapacak nitelikte ki uzmanlar üniversitelerde bölümü oluşturulan yeni çağın mesleklerini temsil eden uygulayan kişiler olarak sektörde yerlerini alıyorlar ve almaya da devam edecekler.

Ayakkabı, mont, pantolon gibi tüm kıyafetlerde kullanılan akıllı teknoloji, bu tür giyim araçlarını kullanan kişilerin kilo kontrolünü yapabilen, vücut ısısını ölçen, kullanımı konforlu olan kullanıcıya hiçbir rahatsızlık vermeyen niteliklere sahip olduğu belirtiliyor.



Bilgi iletişim teknolojilerinin tekstil ürünlerine uygulanması yolu ile giyilebilir teknolojik ürünlerin üretimi sağlanmış. Moda dünyası teknolojik dönüşüme ayak uydurmuş durumda, tekstil sektörünün üreticileri teknoloji firmaları ile iş birliği içinde hareket ederek ileri teknolojiye sahip giysi ve aksesuarları üretmiş, moda defileleri ve fuarlarda tanıtımlarını gerçekleştirmeye başlamışlar.

Giyilebilir Teknoloji Üretimi

Üretilen akıllı çantalarda, çantanın dibine yerleştirilen bir sistem kredi kartı harcamalarını takip ediyor, limit aşımında çanta sahibini uyarıyor. LED ışık yayan şapkalar, günlük aktiviteleri bildiren kemerler ile teknolojik giyim atağa kalkmış durumda.

Giyim Üretim Teknolojisi Bölümü, Üniversitelerde yeni oluşturulmuş bölümlerden yaklaşık iki yıllık bir geçmişi var. Giyim Üretim teknolojisi mezunları, giyim üretim teknikeri ya da Giyim Üretim Teknisyeni unvanı alıyor.

Kaynaklarda yer alan bilgilere göre, giyilebilen teknoloji pazarı büyüklüğü 2013 yılında 4.6 Milyar Dolar olarak belirtilirken 2019 yılına gelindiğinde giyilebilen teknoloji pazarı büyüklüğünün 53 Milyar Dolara ulaşması beklendiği belirtiliyor.

Gelişen Teknolojiye Ayak Uydurmak

Teknolojik gelişmeler ve uygulamaları yaşamımızın her alanını etkisi altına alarak gelişimini sürdürüyor. Akıllı arabalar, akıllı kapılar, akıllı mutfaklar, akıllı güvenlik sistemleri akıllı saatler, akıllı şapkalar derken gelişim akıllı ayakkabılara, akıllı havlulara ve nihayet güneş enerjisini emen, telefon şarj eden kendini yenileyen biçimini değiştiren temizleyen konuşan kıyafetlere geldi.

Dijital dönüşümün tamamlanmış hali insanlığı hangi noktaya götürecek yeni gelişmeleri heyecan ve merakla beklememek mümkün değil. Dünya yeni bir endüstri devriminin sonuçlarına hazırlanıyor yeni nesillerin yaşamları, meslekleri, sektörleri, pazarları, ekonomik yaşamları yeniden şekilleniyor.


yatırım ilanları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments