Yatırımcı Arıyorum

Hamam İşletmeciliği Yapmak

Hamamcılık Yapmak

Kültürümüzün vazgeçilmez önemli parçalarından biri olan hamamlar, özellik yapısı ve dünyaca tanınması nedeniyle de Türk hamamları, artık hem Türkiye’de hem de dünyada önemli bir konuma ulaştı.

Pek çok ünlü sanatçının evlerinde banyo harici bir de Türk hamamı yaptırdıkları biliyor. Bu modaya dünyanın ünlü sanatçıları da uymuş durumda. Hamam kültürünün iyiden iyiye kendini göstermeye başladığı bu zamanlarda hamam işletmeciliği yapmak kazançlı ama dikkat edilmesi gereken bir iş.

Turistlerin yoğun bulundukları yerlerde hamam açmak daha karlı çünkü turistler Türkiye ziyaretlerinde hamam kültürünü de yakından tanıyarak rahatlamak istiyorlar. Bunun için en karlı yatırımlardan biri de turistik bölgede hamam açmak.

Günümüzün hamamları Osmanlı zarafeti ve modernizmin harmanlanmış bir şekliyle ortaya çıkıyor. Ve tasarımlar artık çok daha şık ve rahat.

Hamam Açma Maliyeti

Tam donanımlı bir hamam açmak, bir yapıyı hamama özgü yapmak biraz maliyet gerektirir. Isıtma sistemlerinin kurulumu, su sistemlerinin kurulumu, kurna dizaynı, oturma-yıkanma yeri, göbek taşı, kullanılan mermerler, giyinme odaları ve çamaşır odası derken biraz maliyetli bir iştir. Özellikle ısıtma sistemleri dikkatli yapılmalı, kullanılan malzeme dayanıklı olmalıdır. Hijyen önemli olduğundan tüm malzemelerin kolay temizlenebilir olması gerekmektedir. Tüm bu maliyetlerin hesaplanması gerekir. Mümkünse devren satılık ya da kiralık ilanlara bir bakın. Bu yerlerde teknik tüm ekipmanlar hazır olduğundan fazla bir maliyet gerektirmeden hamam işletmeciliği yapabilirsiniz. Sadece birkaç değişiklik ile maliyeti azaltmanız mümkün. Böylece geriye gerekli belgeleri hazırlayarak izinleri almak ve sağlıklı bir şekilde işletmeciliği yapmak kalır.

Lakin yeni bir işletme açmayı düşünüyorsanız herşeyden önce şayet şartlar da el veriyorsa mülkün size ait olması çok büyük bir avantaj sağlayacaktır. Çünkü bu iş, diğer bir çok iş modeli gibi rahatlıkla başka bir adrese taşınması kolay değildir.

Yeni bir hamam açmayı düşünüyorsanız; tadilat, mermer, giyinme odaları, temizlik alanları gibi birçok inşaat giderleri ele alındığında ortalama 80 – 150.000 TL’lik bir yatırım gerektiği öngörülmektedir.

Hamam Açmak İçin Gerekli Kriterler

Hangi ilde olursanız olun, her belediyenin işletme açma prosedürleri ve kriterleri farklı olabilir. Bunun için önce belediyeye başvurup hangi belgelerin gerektiğini öğrenmeniz ve belgeleri tamamlamanız gerekir.

Turistik bir bölgede hamam işletmeciliği yapmak istiyorsanız, buna göre izinlerin alınması gerekmektedir. Buraların şartları biraz daha sıkıdır. Yapı kriterlerine, ekipman ve donamın kriterlerine, tuvalet ve lavabo kriterlerine, temizlik, hijyen ve personel kriterlerine uyulması gerekmektedir.

Yerler kolay yıkanabilir mi? Taban seramik kaplı mı? Zemin su giderleri temizlenebilir mi ve açık mı? gibi kriterler yapı kriterleridir.

Yangın ve can güvenliği tedbirleri alındı mı? Acil durumlarda ilk yardım mevcut mu? Havlular her kullanımdan sonra yıkanıyor mu? Elektrik prizleri sudan korunmalı mı? Kapasiteye göre çamaşır makinesi mevcut mu gibi kriterler de ekipman ve donanım kriterlerini belirler.

Zemin seramik kaplı mı? Tuvaletlerde el yıkama lavabosu ve sıcak-soğuk su mevcut mu? Sıvı sabun, kâğıt havlu ve el kurutma makinesi mevcut mu? Tuvalet duvarları istenilen şekilde fayansla kaplı mı ve kolay temizlenebiliyor mu? gibi kriterler de tuvalet ve lavabo kriterleridir.

Personelin kıyafeti tek tip mi? Personele ait soyunma ve dinlenme odası var mı? Personel kıyafet ve hijyen kurallarına uyuyor mu? Bunlar da personel kriterlerini belirler.

Düzenli bir işletme yönetmek istiyorsanız, tüm bu kriterlere uymak durumundasınız. Bu kontroller düzenli olarak belediye personeli tarafından yapılmakta ve bu kriterlere uyulmadığı tespit edildiğinde, eksikliklerin giderilmesi için süre tanınmakta ve son kontrolde hala eksiklikler giderilmemişse işletmeyi kapatma cezası bile uygulanmaktadır. Bu yüzden kriterlere uyulması maddi kayıp vermemeniz açısından da zorunludur.

Hamam Açmak İçin Gerekli Olan Belgeler

Hamam açmak için bazı önemli belgelere ihtiyaç vardır. Bu belgeler:

  • İşletmeyi çalıştıracak kişinin Adli Sicil Kaydı
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi ve ikametgâh belgesi
  • 2 adet fotoğraf
  • SGK’ ya kayıt olunduğuna dair belge
  • İşletici kimlik bildirme belgesi
  • İşletmeyi bir şirket yönetecek ise imza sirküleri ve Ticaret sicil gazetesi (şahıslar için geçerli değil)
  • Vergi levhası,
  • Tapu ve yapı kullanma izin belgesi,
  • Hamam kiralık ise kira kontratı
  • İşyeri krokisi,
  • İtfaiye müdürlüğünden alınmış uygunluk raporu bulunmalıdır.

Ayrıca hamamda güvenlik kameraları kurulmalı ve güvenliği sağlanmalıdır. Özelikle hırsızlık olaylarına karşı, ön ve arka giriş ve çıkışlar kamera sistemi ile donatılmalıdır.

Tüm bu istenilen belgeler eksiksiz düzenlendiğinde hamam açmak için gerekli müracaatı yapabilirsiniz. Gerekli izinleri alacağınız kurumdan gelecek uzmanlar hamamı inceleyip eksiklik olmadığını gördüklerinde çalışma izniniz verilecektir. Gerekli kriterlere uyup çalışma izninizi de aldığınızda işletmenizden iyi bir kar elde edebilirsiniz.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Serkan
Serkan
3 yıl önce

Çok güzel bir açıklama yapmış sınız teşekkürler.benim hayalim de hem erkek kuaförü hem sauna ve hamam salonu açmak böyle bir yer acabilirmiyim Türkiye de varmı böyle bir yer ve maliyeti ne olur.mesala 3 katlı bina da alt katta saunası ve… Devamını oku »