Hangi İşi Yapsam?
İçindekiler
Ne iş yapabilirim? diye düşünüyorsanız, öncelikli olarak: Bana hangi iş uygun? sorusunu kendinize sormanız gerekir.
Hangi işi yapabilirim ve hangi kariyer benim için doğru? Bir insanı en iyi kendisi tanır, yeteneklerini bilir ve buna göre hareket eder ki, en doğru olan da budur. İş kurmak zorlu bir süreç olsa da, çalıştığınız ve imkânlarınızı iyi değerlendirdiğiniz takdirde, hem kazanç elde edebilir, hem de kendinizi iş hayatında kanıtlayabilirsiniz.
Becerilerimle Ne İş Yapabilirim?
Merak ediyor musunuz? Bu zamana kadar hangi işi yaptıysanız başarılı olamadınız. Bunun nedeni iş yapmayı istememek değil, kendinize uygun işi bulamamanızdan kaynaklanmaktadır. Öyleyse yapmanız gereken ilk iş, kendi yeteneklerinizin farkında olmaktan geçer. Ticarette mi daha iyisiniz yoksa el becerileriniz mi var, bir işte mi çalışmak istersiniz yoksa kendi yaptığınız ürünleri satarak para kazanmak mı?
Yetenek ve zekâ bir araya geldiğinde yapılamayacak hiçbir şey yok. Büyük patronların iş hayatına baktığımızda, ilk önceleri pek çok konuda hezimete uğrasalar da, daha sonra kendi yeteneklerini geliştirerek ve bu yeteneklerini zekâlarıyla birleştirerek ve de iş yapabilme becerileri kullanarak başarıya ulaştıklarını görmekteyiz.
Krizi Fırsata Çevirmeyi Bilin
İnsan hayatı zordur. Özellikle günümüzde daha da zor. 2020 yılı, hem insanlar hem de dünya ekonomisi açısından büyük bir sınavdan geçiyor. Ya kaybedeceksin ya da krizi fırsata çevirerek kazanacaksın. Yetenek ve zekânın bir araya geldiğinde, yapılamayacak hiçbir şeyin olmadığını belirtmiştim.
Uzun zaman zarfında bir ya da birkaç iş yerinde, bir ya da birkaç farklı iş kolunda çalıştınız. Ancak salgın nedeniyle işinize son verildi. Belli bir de birikiminiz var. Neden bunu bir iş kurarak değerlendirmiyorsunuz? Daha önce çalıştığınız alanlarda belli bir tecrübe edindiniz. Bu tecrübenizi sermayeniz ile birleştirerek kendi işinizi kendiniz kurabilirsiniz.
Kendinize Bir Rol Model Belirleyin
Başarılı iş insanlarının her zaman kendisine örnek aldıkları bir rol modelleri vardır. Siz de kendinize bir rol model belirlediğinizde onun gibi olmak istersiniz. Bu kişi saygı duyduğunuz kişidir. Eğer kendi çevrenizde rol model olabilecek bir model kişilik yoksa yine sevip saygı duyduğunuz bir sanatçıyı, bir iş adamını ya da bir sporcuyu kendinize rol model alabilirsiniz.
Genele bakıldığında rol modelimiz, çok büyük zorluklardan sonra başarıya ulaşmış kişiler rol model olarak tercih edilir. Büyük zorluklardan sonra, yeteneklerini ve zekâsını kullanabilen herkes rol model olabilir. Yalnız dikkat etmemiz gereken, başarılı olmak zengin ya da ünlü olmak değildir. Çünkü hiçbir emek harcamadan ünlü ve zengin olmuş kişiler de var olduğundan, bu kişilerin rol model olması hiç de tavsiye edilmemektedir.
İlgi Alanlarınızı Belirleyin
Daha önce pek çok işte çalıştınız ama bu sizi hiç mutlu etmedi. O işe sadece para kazanıp, geçiminizi sağlamak amacıyla başvurdunuz. Ancak ilgi alanlarınız çok farklı. Ya da bu zamana kadar belli bir alanda çalışmadınız. Öyle belli bir yeteneğiniz de yok. Buna karşın ilgilendiğiniz sektörler var. Otomobilleri seviyor ve her özelliklerini ayrıntısına kadar biliyorsunuz. Bunu değerlendirmek için bir otomobil satış galerisine iş başvurusunda bulunabilirsiniz. Ya da bir otomotiv üretim fabrikasına iş başvurusu yapabilirsiniz. İlgilendiğiniz sektörde çalışmak sizi mutlu edecektir.
Hangi İşleri Alabilirim?
Belli bir eğitiminiz veya belli bir yeteneğiniz varsa, piyasadan ilgilendiğiniz sektörle ilgili iş almanız büyük olasılık. Diyelim ki, çeyiz işi yapıyorsunuz. Etkili bir tanıtım yaptığınız ve kendinizi sektörünüze kanıtladığınız takdirde yeni müşteriler çekebilir ve iş yoğunluğunuzu artırabilirsiniz. Bu da işinizi zamanla ilerletmenize ve iyi kazanç elde etmenize vesile olacaktır.
İş Listesi Hazırlayın
Bir iş listesi hazırlamak, karar vermenize yardımcı olacaktır. İş yapmaya karar vermek, önemli bir karardır ve bunu uygulamaya geçirmediğiniz takdirde sadece düşünce olarak kalır. Elinize kâğıdı, kalemi alın ve yapabileceğiniz işleri listeleyin. Bunu uzmanlık alanınız ve ilgi alanınız olanla karşılaştırın. Hem uzmanlık alanınız hem de ilgi alanınız olan iş varsa, ona yapmanız sizin için daha iyi olacaktır.
Farklı Bir Sektörde Ne İş Yapabilirim?
Farklı bir sektörde çalışmak nasıl bir şey?
Yeni bir endüstride çalışmak için kariyerini değiştirmek biraz korkutucu görünebilir. Ancak bunu yapanların pek çoğu aslında hiç de zor olmadığını, kendilerini ve yeteneklerini daha çok geliştirdiklerini belirtmiş. Farklı roller ve sektörlerde faydalı beceriler, devredilebilir beceriler olarak kabul edilir ve bu profesyonel nitelikler tüm işverenler tarafından aranılan özelliklerdir.
Covid–19 süresinde işinden çıkartılmış olanların çoğu farklı sektörlerde çalışmaya başlamış çünkü bu kişilerin çoğu salgından önce bir kariyer değişikliği düşünmekteymiş.
Bir İşe Girmek mi Yoksa Kendi İşini Kurmak mı?
Çalışma hayatı iki şekilde incelenebilir. Birincisi, bir işte çalışanlar, ikincisi ise kendi nam ve hesabına çalışanlar. Ne iş yapabilirim? sorusunu kendinize sormadan evvel, vermeniz gereken bir karar da, bir işe girmek mi istersiniz yoksa kendi işinizi kurmak mı?
İlk adıma bakacak olursak, bir başkasının yanında çalışmanın belli avantajları vardır elbette. Yeteneklerinizi belirler ve bunun dâhilinde iş başvurunuzu yapabilirsiniz. İşinize başladığınızda her ay düzenli maaş, SGK primlerinin işverence ödenmesi, yemek ve yol yardımı ya da tüm bu hizmetlerin işyerinden sağlanması gibi pak çok avantajı vardır.
Kendi işinizi kurmaya karar verdiğinizde, sermaye, emek ve para harcarsınız ancak kazandığınız her lira sizin cebinize girer. Önemli kararları siz alırsınız, personeli siz seçersiniz. Bir başkasının emri altında olmazsınız. İşe giriş çıkış saatleriniz esnektir ve kimseye hesap vermek zorunda da değilsiniz.
Bu sebeplerden dolayı, önceliklerinizi belirleyerek, kendiniz için en doğru kararı vermelisiniz.
Hangi Alanlarda, Ne İş Yapabilirim?
Belirttiğiniz üzere, yeteneklerinizi ve zekânızı birleştirirseniz, yapamayacağınız hiçbir iş yok. İlgi alanlarınızı belirlediğinizde de bu daha da kolaylaşacaktır. İlgi alanınız neler? Ekonomi, eğitim, sağlık, gıda, turizm, otomotiv, yazarlık, yönetmenlik gibi her şey ilgi alanınıza girebilir.
Peki, hangi alanlarda ne iş yapabilirsiniz, sadece bazı örnek iş fikirleri kısaca bilgilendirelim:
Otomotiv: Otomobil satış galerisinde, otomobil tamir ve bakım atölyesinde çalışabilirsiniz ya da otomobil aksesuarları satışı yapabilirsiniz.
Sağlık: Medikal ürünleri alıp satmak, bu aralar yapılan en kazançlı işlerden. Sağlık sektöründe kendinize iyi bir yer edinebilirsiniz.
Turizm: Gezmeyi ve seyahat etmeyi seviyorsanız ve organizasyon yeteneğiniz de varsa, bunu iş ve kazanca dönüştürebilirsiniz. Bir turizm seyahat acentesi açabilirsiniz, yabancı dilinizi geliştirip turist rehberi olabilirsiniz ya da sadece yurt dışı ağırlıklı seyahat organizasyonu düzenleyebilirsiniz.
Moda: Moda aslında herkesin ilgi alanında. Güzel olan şeyleri bulmayı biliyorsanız, modadan anlıyorsanız, farklı bir tasarım yeteneğiniz varsa, bir moda evi açabileceğiniz gibi, kişiye özel moda kıyafet ve aksesuar tasarlayabilirsiniz ki, bu her zaman daha kazançlıdır.
Gıda: Yemek yapmayı ve yemeyi seviyorsanız, bu da bir iş imkânı olarak karşınıza çıkabilir. Şef aşçı olmayabilirsiniz ama yemekleriniz lezzetli ve beğeniliyorsa, bu yeteneği kazanca dönüştürmeniz mümkün. Küçük bir ev yemekleri lokantası açabilir ve bunu daha sonra ilerletebilirsiniz.
Yazarlık: Yazmayı seviyorsunuz ancak bunu hiç profesyonel boyutta düşünmediniz. Üstelik evden çalışabilmek gibi bir imkânınız da mevcut. Yazarlık yeteneğinizi içerik yazarlığı ve roman yazmak olarak değerlendirerek, ne iş yapabilirim? sorusuna yanıt bulabilirsiniz.
Yeni İş Fikirleri
Eğer halen ne iş yapacağınıza karar veremediyseniz, Türkiye’nin en büyük iş fikirleri deposu olan Kobi Vadisi desteğinden faydalanabilirsiniz. bunun için tek yapmanız gereken; yeni iş fikirleri sayfasını ziyaret ederek, yüzlerce farklı iş modeli hakkında bilgi sahibi olabilir, merak ettiğiniz birçok soruya yanıt bulabilirsiniz.