Yatırımcı Arıyorum

Hangi İşi Yapsam?

Hangi İşi Yapmalı?

İş Yaşamına henüz adım atacak ya da yaşamının bir döneminde mesleğini değiştirmek durumunda kalan insanların cevabını bulmak zorunda kaldıkları bir soru Hangi İşi Yapsam?

Kariyer, literatürde kişinin yaşamı boyunca faaliyet gösterdiği işler olarak tanımlanışa günlük kullanımda  bu kelime başka bir anlam ifade ediyor daha çok mevki statü sahibi anlamında bir kullanım alanı var.

Öncelikle iş yaşamına yeni atılacak kimselerin nasıl bir kariyer hedefledikleri, hangi kriteri esas alarak kendilerine meslek seçeceklerini belirlemeleri gerekir sahip oldukları eğitim nedir, hangi alanda faaliyet göstermeye yeterlidir, kişi kendisini hangi alanda yeterli yetenekli buluyor tespit etmek ve buradan hareketle eksikler varsa o eksikleri gidermek için gerekli eğitimi almak üzere harekete geçilmelidir.

Her insan yaşamını sürdürmek için çalışmak gelir sahibi olacağı bir meslek edinmek durumundadır. Seçilecek mesleğin geçerliliği nedir getirisi ne olacaktır araştırmakta fayda var. Üniversite mezunları çalışacakları mesleği seçmişlerdir fakat mezun oldukları alanda iş bulabilecekler midir ne yazık ki bu genellikle mümkün olmuyor. Filoloji mezunu olan birisinin banka memuru olduğuna, Tıp Fakültesinden mezun birisinin spikerlik yaptığına, havacılık mezunu bir pilotun çaycılık yaptığına tanıklık ediyoruz.

İş Yaparken Paraya İhtiyaç Duymak

Yaşamak için paraya ihtiyacımız var bu göz ardı edilmesi imkânsız bir gerçek seçilecek mesleğin geçerliliği ortalama getirisi önemli bir kriter ömrümüzün yaklaşık 25 yılını vereceğimiz düşünülürse yapacağımız işi sevmemiz o işi yaparken mutlu olmamız bir diğer önemli unsur, yeterliliklerimiz yeteneğimiz ve niteliklerimiz yaptığımız işte başarılı olmamızı sağlayacak bir başka önemli ölçüttür.

Yolun başında olup mesleğini henüz belirleyecek kimseler için de yaşamın ortasında aniden işini kaybetmek durumunda kalan meslekleri zaman içinde geçerliliğini yitirmiş olduğu için işsiz kalan kişiler için de başlangıç yapmak kariyerini inşa etmek elbette zorlayıcı bir süreçtir.

İş Hayatı

Çalışma hayatı bir meslek seçimi ile mümkün olacağına göre bu aşamada meslekleri incelemekte yarar var öncelikle incelenmesi gereken belki de sorulması gereken ilk soru hangi mesleklerin iş yaşamından silinme olasılığı yoktur olabilir akla ilk gelen cevaplar arasında polis, subay, doktor, memur sayılabilir

Liseden yeni mezun biri seçimini bu fakültelerden biri doğrultusunda yaparsa muhtemelen dolgun maaş elde edebileceği olağan üstü bir durum olmadıkça işsiz kalma tehlikesi olmadan yaşamını sürdürebileceği bir işi olacaktır ayrıca bu meslek dallarının bazıları için yüksek tahsil gerekmeyebilir örneğin muhasebe müdürü olmak için Ticari Bilimler ya da İşletme mezunu olmak gerekebilir fakat muhasebe memuru, muhasebe yardımcısı olmak için 3 aylık eğitimler veren muhasebe programlarını kullanmayı öğreten MEB onaylı kurslardan sertifika alarak kalifiye personel olunabilir ve muhasebe alanında işsiz kalmak dünya var oldukça pek mümkün olmayacaktır. Polislik mesleği içinde durum aynı üniversite mezunu olmasa da lise mezunu biri polis memuru olabilir.

Lise mezunları KPSS sınavlarına girerek iş sahibi olabilirler hazırlanmakta denemekte fayda var üniversite mezunları kazanamıyor gibi umutsuz bakış açısına sahip olmamak gerekir üstelik yaş sınırı aralığı oldukça fazla fakat güncel bilgileri öğrenerek hareket etmek yine de yerinde olacaktır.

Yazımızın başında yaşamının ortasında aniden işini kayıp eden kimselerden söz ettik başarılı bir pilotun yaşamının bir aşamasında çaycılık mesleğini edinerek yaşamını sürdürdüğü örneğini verdik bu örnekleri çoğaltmak mümkün bazen iş geçerliliğini yitirir artık o meslek ustası olsanız dahi kazanç getirmez talep yoktur ne kadar başarılı olsanız da başka bir meslek edinmek durumunda kalırsınız ki bu hayata yeniden başlamak anlamına gelir zor bir süreçtir. Bazen başınıza istemediğiniz bir olay gelir olağan üstü bir durum yaşanabilir ve işinizi mesleğinizi yitirmiş olabilirsiniz.

İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun bu alanda yoğun çalışmaları mevcut gerek İş ve meslek Danışmanları gerek Özel Şube yetkilileri kariyerinizi yeniden oluşturmanız için izlemeniz gereken yol haritasını oluşturmanızda destek olacaklardır.

Kendi İşini Kurmak

Biraz birikiminiz var ise kendi işimi kurmak istiyorum diyorsanız yine İŞKUR ve KOSGEB ile iletişime geçerek teşvikler ve geçerli meslekler konusunda bilgi ve eğitim alabilirsiniz. Ülkemiz hızla gelişen her gün bir başka yeniliğe kucak açan bir ülke durumunda cesaretli ve çalışkan olmak araştırmak bilgileri sürekli geliştirmek ve güncellemek başarılı bir iş yaşamına sahip olmanız konusunda tüm engelleri ortadan kaldıracaktır.

Arzu ederseniz, Kobi Vadisi platformunda bulunan; her gün editörlerimiz tarafından düzenli olarak eklenen yeni iş fikirleri adlı içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz.



kobi vadisi

Yorumunuz