Yatırımcı Arıyorum

Hazır Yemek Firması Açmak

Hazır Yemek İşi Yapmak

Hızla gelişen teknoloji ve sanayileşmenin artmasının etkisiyle çalışan kişilerin iş gücünü arttırmak, zamandan tasarruf etmek ve daha kaliteli hizmet gücü alabilmek için çalışanın beslenmesi ve kendini tam olarak işe hazır hissetmesi adına beslenme çok büyük bir etken haline gelmiştir. Burada bir diğer tabir ile catering firmalarına ihtiyaç artmıştır. Catering, kelime anlamı olarak yiyecek tedarik eden anlamına gelmesine rağmen genelde toplu yemek hizmeti veren firmalar için kullanılan bir terimdir. Aynı zamanda “hazır yemek tedariği” anlamını taşımaktadır. Catering firmaları genelde toplu yemek verdikleri için firmalar açısından ekonomik yemek çözümü olarak görülürler.

İş yeri sahipleri çalışanlarını ne kadar memnun ederse, çalışanlarından alacağı geri dönüşler de o denli olumlu yönde olacaktır. İş yeri çalışanlarının paralarını ve zamanlarını iyi değerlendirmeye ihtiyacı vardır. İş yeri sahiplerinden görecekleri değer, çalışanı daha da motive edecektir.

Catering sektörü, ciddi anlamda geniş bir piyasaya ve getiriye sahiptir. Unutulmamalı ki kişiler kendilerine bir kıyafet, telefon vb. eşyalar almadan yaşayabilirler. Ancak yemek ihtiyaçlarını karşılamadan yaşayamazlar. Burada da, bahsettiğimiz hazır yemek firmaları devreye girmektedir.

HAZIR YEMEK FİRMASI SERMAYESİ NE KADAR OLMALI ?

  • Hazır yemek firması sermayeniz, sizin açmak istediğiniz işletmenin ne kadar büyük olacağı ve ne tür hizmetler vereceğine göre değişmektedir.
  • Toplu yerlere yemek vermeyecek iseniz ilk etapta 35.000 – 75.000 TL arası sermaye sizin için yeterli olacaktır.
  • Toplu yerlere yemek verecek ve düğün gibi davetlere de yemek vermeyi düşünüyor iseniz kuracağınız yemek tesisi ekipmanlarınızın eksiksiz ve geniş kapsamlı olması gerekiyor. Bu durumda 100.000 TL’den başlayan yüksek sermayeyi gözden çıkarmanız gerekiyor.

SERMAYE TEMİN ETMEK

  • Eğer birikiminiz var ise kendi sermayenizi kullanabilirsiniz.
  • Bankalardan kredi çekme talebinde bulunabilirsiniz. Kredi karşılığında bankaya sunabileceğiniz teminatınız var ise kredinizin onaylanma ihtimalini arttırabilirsiniz.
  • Kosgeb desteğine başvurabilirsiniz. Şartlarınız kabul edildiği taktirde hibe veya düşük faizli kredi desteğinden faydalanabilirsiniz.
  • Açacağınız iş yeri için kendinize sermaye ortağı bulabilirsiniz. Bulacağınız ortak, sizin sunacağınız sermaye miktarını azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Açacağınız hazır yemek firması için melek yatırımcı bulmak
  • Yakın çevrenizden kredi desteği alabilirsiniz.

Hazır Yemek Firması Nasıl Kurulur?

  1. Bağlı bulunduğunuz il veya ilçenin vergi dairesine giderek vergi mükellefi olmak istediğinizi söyleyin ve vergi levhanızı alabilmek için gerekli olan harçları sizi yönlendirdikleri şekilde yatırın.
  2. Bağlı bulunduğunuz il veya ilçede bulunan belediyeye giderek iş yeriniz için ruhsat almak istediğinizi söyleyin. Sizden istedikleri belgeleri eksiksiz olarak temin edip başvurunuzu gerçekleştirin.
  3. Bulunduğunuz bölgedeki Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na giderek ilgili birimdeki oda kaydınızı yaptırın.
  4. İşletme faaliyet belgenizi alın.
  5. İş yerinin gelir ve giderlerini takip edecek, fatura düzenlemelerini yapacak ve işletmenin kayıtlarını tutacak bir muhasebeci ile anlaşmanız gerekmektedir.

Bütün başvurularınızı tamamladıktan sonra resmi kurumlar iş yerinizin faaliyete uygun olup olmadığını kontrol etmek amacıyla sizi iş yerinizde ziyaret edeceklerdir. (İtfaiye müdürlüğü, Zabıta müdürlüğü, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Vergi Dairesi Görevlileri) İş yeriniz faaliyete başlamak için uygun bulunduğu taktirde bütün belgeleriniz onaylanacak ve ruhsatınızı alabileceksiniz.

Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan hazır yemek üretimi iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

RESMİ KURUMLARIN RUHSAT VEREBİLMEK İÇİN SİZDEN İSTEYECEKLERİ

  • Yemek hazırlama ve yemek pişirme alanları ayrı olmalı,
  • Bulaşık yıkama ve yemek hazırlama için kullanılan su yerleri ayrı olmalı,
  • Mutfağınızda havalandırma iyi olmalı,
  • Hijyen belgesi alınmalı,
  • İş yerinizi ilaçlattırmanız ve firmanın size verdiği ilaçlama belgesini sunmanız,
  • Aşçınıza ait belgeler,
  • Bay ve bayan ayrı olacak şekilde lavabo,
  • Eğer dışarıya toplu servis yapacaksanız bünyenizde gıda mühendisi bulundurmalısınız.

Sizden istenenleri yerine getirdiğiniz taktirde iş yerinizi açmak için herhangi bir engeliniz olmayacaktır.

Hazır Yemek Firması İçin Gerekli Olan Ekipmanlar

  • Öncelikle yemeğin hazırlanacağı mutfağı kurmanız gerekiyor. İş yerinizin mutfak durumuna göre yeni mutfak tezgahı almanız gerekebilir.
  • Yemeğinizi pişireceğiniz ekipmanları almalısınız.
  • Müşteriye yemeği sunacağınız tabak, kaşık, çatal vb. ekipmanları almalısınız.
  • İhtiyacınıza uygun sanayi ocağı ve sanayi tipi ekipmanlarınızı temin etmelisiniz.
  • Yemeğinizi sıcak tutacak elektrik, doğal gaz veya lpg uyumlu benmariyi almalısınız.
  • İhtiyaç doğrultusunda sunum yapacağınız ürünler için vitrin dolabı almalısınız.
  • İş yerinizde perakende satış yapacak iseniz dükkanınızın aldığı miktarda masa sandalye almalısınız.

Eğer iş yeriniz de servis yapacaksanız size meşrubat getirecek firmalarla anlaşmanız gerekmektedir. Onlar size meşrubat dolabı da temin edeceklerdir.

Aynı şekilde iş yerinize gıda maddesi temin edebilmek için toptancılar bulmanız gerekecektir. Fiyatları daha uygundur ve vadeli ödeme seçenekleri mevcuttur.

HİZMETİNİZ NASIL OLMALI?

Faaliyete başlamaya herhangi bir engel kalmadıktan sonra seçeneği fazla olan menüler oluşturmaya başlamalısınız. Esnaf odasına kayıt olduktan sonra size fiyat tarifenin olduğu bir afiş verilecektir. Fiyatlarınızı belirlerken o afişi göz önüne almanız gerekmektedir. Afişte yazan tarifelerden fazla fiyat uyguladığınız tespit edilirse size cezai yükümlülüğü vardır.

Hizmet vermeye başladıktan sonra kendinize toplu veya bireysel müşteriler bulmaya başlayabilirsiniz. Reklam ilanları bastırabilir veya sosyal medya üzerinden reklamlarınızı yapabilirsiniz. Burada önemli olan müşteri ayırt etmemektir. Size gelen müşteri potansiyelinde hem toplu müşteriler hem de bireysel müşteriler olacaktır.

Yemeğinizin ve yemek yaparken kullandığınız ürünlerin kalitesi son derece önemlidir. Kaliteli yemek her zaman size müşteri getirecektir.

Dışarıdaki müşterinize yemeği ulaştırma aşamasında yemeğiniz müşteriye ulaşana kadar sıcak olmalıdır. Müşterinin dikkate aldığı en önemli hususlardan biri budur. Müşteri, yemeğini yiyene kadar yemeğin sıcak olmasını ister.

Sabit müşteriniz var ise (her gün sizden düzenli olarak yemek yiyen) onlar için termoslu sefer taslarını tercih edebilirsiniz. Termoslu sefer tasları bir kişiliktir ve yemeğin sıcaklığını 3-4 saate kadar sabit tutar. Bu da müşterinin size olumlu dönüşler yapmasını sağlar.

İŞ YERİNİZ FAALİYETE BAŞLADIKTAN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİ

İş yeriniz faaliyete başladı ve yemeklerinizi müşterileriniz ile buluşturmaya başladınız. Artık hazır yemek firmanız var. Bundan sonra dikkat etmeniz gereken şeyler de var demektir. Hazırladığınız menüleri sürekli kontrol etmeniz gerekmektedir. Mevsime uygun olarak menüler düzenlenmelidir. Yemekleri müşteriye sunmadan önce ilk siz yemeğin tadına bakmalısınız ki müşteri herhangi bir problem yaşamasın.

Müşterileriniz ile bire bir iletişim halinde olmanız müşterinizin çok hoşuna gidecektir. Unutmayın ki müşteri her zaman ilgiden hoşlanır. Müşteri yemek ile ilgili bir problem yaşamış ise telafi etmelisiniz. Müşterinin firmanızdan memnun bir şekilde ayrılması çok önemlidir.

En iyi reklam her zaman memnun müşteridir. Müşterilerin istek ve önerilerini dikkate almalısınız. Sizden bir talebi var ise göz ardı etmemelisiniz.

Kendinizi ve iş yerinizi sürekli gelişim ve değişimlere açık tutmalısınız.

İş yerinizden kazandığınız para iş yerinindir. Bu yüzden kazandığınız parayı iş yerine yatırmaya ve yenilikler getirmeye çalışmalısınız.

İş yerinizin gelişmesi ve büyümesi çok önemlidir. Ama bu büyüme kontrollü bir büyüme olmalıdır. İş yerinizi kimseye emanet etmeden iş yerinin başında sürekli siz durmalısınız.

Memnun müşteri sayınızı arttırmalı ve müşteri kitlenizi doğru bir şekilde büyütmelisiniz.

Artık hazır yemek firması açmak adına gerekli bütün bilgileri öğrenmiş bulunuyorsunuz. Doğru bir bölgede doğru adımlarla iş yerinizi açtığınız taktirde başarı elde edeceksiniz. Yemeğinizin ve iş yerinizin kalitesi size uygun müşteri potansiyeline kavuşacaktır. Önemli olan işini eksiksiz, doğru ve emin adımlarla yapabilmektir.

Hazır Yemek Sektöründe Bayilik Almak

Gıda sektöründe oldukça popüler olan hazır yemek bayiliği ile yeni bir yatırım yapabilirsiniz.

Cesaret her zaman önemlidir ve bizi ayakta tutar. Cesaretinizi ve içinizdeki girişimci ruhunuzu kaybetmeyin.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorum(1)

  1. Cevap yaz
    Giz yorumu:

    Merhaba daha küçük çapta salata ve dolma paket işiyle başlarsam bu tarz mutfağa daha sonra geçme imkanı olur mu, yavaş yavaş buyusem

Yorumunuz