Yatırımcı Arıyorum

Hobi Bahçesi İşletmeciliği Yapmak

Büyük şehirlerin koşuşturmacası ve yaşanan kaos, insanlarda zaman zaman şehirlerden kaçıp köy hayatına özenmesine neden oluyor. Ayrıca sebze ve meyvelerin sağlıksız ortamlarda yetiştiğini düşünenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Bu da insanları, yeni bir iş oluşumuna yönlendiriyor.

İnsanların bu yönde talepleri artınca, arazi sahipleri kendi arazilerini küçük parçalara bölerek insanların kendi sebze, meyve ve hatta çiçeklerini yetiştirebilecekleri hobi bahçeleri kurmaya başladı. Özellikle şehre yakın mesafede, ekime elverişli arazisi olanlar, gerekli kurulumları yaparak ve arazisini parsellere ayırarak iyi gelir elde edebilecekleri bir iş haline dönüştürmeye başladı bile.

Siz de bir hobi bahçesi işletmeciliği yapabilir ve zamanla daha büyük bir tesise dönüştürebilirsiniz.

Hobi Bahçesi Nedir?

Hobi bahçesi, insanların kendi organik sebze ve meyvesini üretmesine imkân veren, küçük parsellere bölünmüş mini bahçelerdir. Organik bahçe adıyla da bilinir. Ekonomik olup, her kesime hitap edebilir. Bir hobi bahçesi edinmek isteyen kişiler, hobi bahçesini kiralar, istediği sebze ve meyveyi hatta çiçeği ekebilir.

Yalnız bu aşamada dikkat etmeniz gerekin, üretimi yasal olmayan bitkilerin yetiştirilmesine izin vermemek olmalıdır. Aksi takdirde ekime izin verdiğinizden dolayı başınız yasalarla derde girebilir.

Hobi Bahçesinin Avantajları

Hobi bahçesi arazi sahipleri için iyi ve kazançlı bir iş imkânı yaratmaktadır. Kiralayan kişi, evinin ihtiyacı olan sebze ve meyve ihtiyacını karşılayabilir. Ailesiyle birlikte keyifli ve sağlıklı zaman geçirebilir. İhtiyacı olan organik sebze ve meyveyi satın alabilir.

Hobi Bahçesi Kurmak için Ne Yapmak Gerekir?

Akıllı bir yatırımcı, hobi bahçelerinden çok iyi para kazanabilir. Bunun için bazı geleneksel iş kurma adımları burası için de geçerlidir.

Arazi

Her şeyden önce bir hobi bahçesi işletmeciliği yapmak istiyorsanız, hobi bahçesi kurmaya elverişli bir araziniz olması, eğer araziniz yok ise satın almanız ya da kiralamanız gerekir. Arazinin, insanların istedikleri zaman ulaşabilecekleri mesafede olması gerekir. Büyük bir arazi olması daha iyi olacaktır çünkü arazinin büyüklüğüne göre geliriniz artacaktır.

Bazı kişiler 100 m² araziyi yeterli bulurken, bazı kişiler 500 m² arazi tercih edebilir. Bölümlemeyi buna göre de yapmanız gerekir.

Araziyi satın alacaksanız, bir kişinin en az 100 ya da 200 metrekarelik bir alanı en fazla 500 m² alan kiralayabileceğini hesaplayarak arazi büyüklüğünü belirleyebilirsiniz. Diyelim ki, 10 kişiye hobi bahçesi kiralama hizmeti vereceksiniz, buna göre de elektrik, su gibi temel ihtiyaçların olması da gerekir.

Bir önemli husus da hobi bahçenize daha yakın olmak için bahçe sınırlarına kendinize bir ev yapmak isterseniz, arazinin size ait olması gerekli. Hobi bahçesi açmak için kiraladığınız araziye, kendiniz konut olarak kullanmak üzere bina yapamazsınız.

Konteyner Ev

Parsellenen her arazi bölümüne bir konteyner ev kurulması gereklidir. Misafirlerinizin hobi bahçelerine geldiklerinde dinlenebilecekleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir konteyner evleri olmalıdır. Böylece misafirleriniz, bahçeyi kendi evleri gibi benimseyecekler ve düzenli müşteriniz olacaklardır. Konteyner evlerde elektrik de bulunmalıdır.

Prefabrik ev satın almak istediğinizde bu işi yapan firmalarla görüşmeniz yararlı olacaktır. En ideal hobi bahçesi prefabrik ev boyutu 6-7 m²’dir. Bunun için bu işi yapan firmalarla görüşerek, kaç ev istediğinizi belirtip toplu alınlarda indirim ya da kampanya şartlarından yararlanabilirsiniz. 

Bahçe Araç Gereçleri

Bir hobi bahçesi için gereken araçlar ve gereçler; kürek, bahçe makası, tırmık, eldiven, çizme, çapa aletleri, zirai ilaç ve sulama hortumudur. Tüm bu malzemelerin bulunması gerekir.

Ayrıca bir küçük bölüm açarak, tüm bu alet ve gereçlerin yanında, bitki tohumu, çiçek tohumu, bitki ve çiçek fidesi satarak da, bahçe kiralamanın yanında ek gelir elde edebilirsiniz.

Sulama Sistemi

Sebzeler suyu çok sevdiğinden dolayı, bahçede bol su bulunmalıdır. Her sebze farklı miktarda suya ihtiyaç duyar. Özellikle tohum ekilmişse, fideye dönüşme aşamasında, toprağın nemli kalması gerektiğinden daha çok suya ihtiyaç duyar. Bitkilerde sulama işlemi sabah güneş doğmadan ya da gecenin geç saatlerinde yapılması gereken bir işlemdir. Bu sulama şekli bitkilerin sağlığı için gereklidir. Bu sebepten sulama sisteminiz olmalıdır.

Ayrıca her dönüm bahçe için sulama sistemi kurmanız yararınıza olacaktır. Böylece müşterileriniz bahçeye gelemedikleri zamanlarda, bahçedeki ürünlerin kurumaması için otomatik olarak sulama yapılacaktır ki bu müşteriyi memnun etmek için iyi bir uygulamadır.

Hobi Bahçesi Kurmadan Önce Ne Yapılmalıdır?

Bir hobi bahçesi kurmadan önce;

  • Arazinizin bu iş için uygun olup olmadığını belirlemek
  • Bütçenizi gözden geçirmek
  • Bir iş planı hazırlamak
  • Gerekli yasal izinleri almak
  • Personeli işe almak
  • Gerekli şartları sağlamak gerekir

Arazinizin Bu İş İçin Uygun Olup Olmadığını Belirlemek

Bir hobi bahçesi işletmeciliği yapmadan önce, arazinin bu iş için uygun olup olmadığını belirlemeniz gerekir. Ülkemizde pek çok meyve ve sebze genel olarak her yerde yetişse de, bazı arazi şartları buna izin vermeyebilir.

Toprağınızın Kalitesi

Sebze ve meyve üretiminin yapılacağı hobi bahçelerinde, toprağın kalitesi önemlidir. Her şeyden önce toprak, iyi drenajlı, yumuşak ve su tutma kapasitesi yüksek olmalıdır. Sebze üretiminde ideal toprak, humusça zengin, gevşek, killi ve kumlu karışımlı olmalıdır. Arazi yapısı ya düz ya da hafif eğimli olmalıdır.

Güneş ve Rüzgâr

Hobi bahçesinde yetiştirilecek bazı bitkiler güneşi sever bazıları sevmeyebilir. Bitkiyi yetiştirmekte toprağın kalitesi kadar güneş ve rüzgâr durumu da önemlidir. Pazı, marul, havuç, maydanoz, dereotu gibi yaprakları ya da kökleri yenen bitkiler, hafif gölge alanları sever.

Ancak mısır ve ayçiçeği gibi bitkiler de fazla güneşi sevmektedir. Bu sebeple hobi bahçesi için gelen müşterilerinize, hangi bitkileri ekeceklerini sorup, ona göre uygun alan belirlemeniz gerekir. Bitkilerin ayrıca aşırı rüzgârdan korunması da gerekir. Buna ek olarak tedbir amaçlı, her bahçenin etrafı barikat ya da çit ile çevrilebilir. Teraryum ve Minyatür Bahçe Yapmak

Bütçenizi Gözden Geçirmek

Her işte olduğu gibi hobi bahçesi kurmak ve işletmeciliğini yapmak istiyorsanız, tüm ihtiyaçları karşılamak için bir bütçeniz olması gerekir. Hobi bahçesi kurmak biraz masraflı olsa da, getirisi yüksek işlerdendir.

Hobi bahçesinin maliyeti olarak;

Uygun araziniz yoksa satın almak (Araziniz varsa maliyet düşecektir)

Konteyner evleri satın almak (Bu işi yapan kişilerden toptan alımlarda indirim uygulanır)

Bahçe için gerekli olan elektrik ve su gibi ihtiyaçları getirtmek

Bahçe malzemeleri satın almak gibi şartları sağlamak için bir bütçe oluşturmalısınız. Kendi sermayeniz ne kadar, hobi bahçesi için yakınlarınızdan destek alabiliyor musunuz, bireysel ya da ticari kredi çekebilme imkânınız var mı? Tüm bunları gözden geçirmeniz gerekir. Tahmini olarak orta düzeyde bir hobi bahçesi için 100 Bin TL tutarında bir maliyet olaşabilir.

Bir İş Planı Hazırlamak

İş planı, bir işletmenin temelidir. İşletmenizin kuruluş almacı, hedefleriniz neler tüm bunları belirlemek için iş planı yapmalı ve bu plana sadık kalmalısınız. Ayrıca iş planınız, işiniz için gerekli sermaye veya yatırımcı bulmak istediğinizde de çok işinize yarayacaktır.

Gerekli Yasal İzinleri Almak

Hem hobi bahçesi kurmak hem de konteyner evlerin konumlandırılması için yapı izni alınması gerekir. Aslında tarım arazilerine ve tarlalara hobi bahçesi yapmak yasak, ancak özellikle tarım arazilerine hobi bahçesi kurmak için imar izni alınması gerekiyor. İzni aldıktan sonra hobi bahçenizi kurabilirsiniz.

İmar iznini almak için kuracağınız hobi bahçesinin şartlara uygun olması, diğer tarımsal faaliyetleri etkilememesi ve yeraltı kaynaklarına zarar vermemesi gerekiyor.

Gerekli izinler alınmadan kurulan tüm hobi bahçeleri, iznin olmadığı tespiti halinde yıkılabilir ve sahipleri para cezasına çarptırılabilir. Bu yüzden gereken izinlerin alınması oldukça önemlidir.

Tam bu aşamada önemli bir not belirtmek istiyoruz: şayet böyle bir iş kurmayı düşünüyorsanız, bağlı olduğunuz belediye yetkilileri ile görüştükten sonra yeni bir yatırım yapmayı planlamanızı kesinlikle tavsiye ederiz.

Personeli İşe Almak

Her işte olduğu gibi hobi bahçesi yardımcı personeli bulundurmak çok işinize yarayacaktır. Böylece işleriniz kolaylaşır. Yardımcı kişilerin bahçe işlerinden anlamaları, toprağı iyi tanımaları, bitkilerin bakımıyla ilgilenebilecek düzeyde eğitimli olmaları gerekir. Ayrıca bir de tesisin güvenliği açısından bir de güvenlik görevlisi bulundurmanız iyi olacaktır. Böylece tesiste özellikle geceleri hırsızlığa karşı tedbirli olursunuz.

Gereken Şartları Sağlamak

Hobi bahçesi işletmeciliği yapmak için gereken şartların hepsinin sağlandığına emin olmalısınız. Arazi fizibilitesi yapılmalı, parseller uygun olarak bölünmeli, gerekli tüm izinler alınmalı, gerekli yerlere kayıtlar yapılmalı, işçi çalıştıracağınız için tüm iş güvenliği ve sağlığı tedbirlerini almalısınız.

Hobi Bahçesi Kurarken Yatırım Desteği Almak

Bildiğiniz üzere KOSGEB, birçok alanda girişimcilere projeye bağlı olarak maddi destekler sağlamaktadır.

Şayet sizde böyle bir iş kurma aşamanızda gerekli altyapı ve diğer çalışmaları tamamladıktan sonra konunun uzmanı bir yetkili ile görüşerek KOSGEB kurumuna proje bazlı destek talebinde bulunabilirsiniz.

Hem sosyal sorumluluk projesi olarak hemde büyü bir girişimcilik çalışması olarak umut ediyoruz KOSGEB yetkilileri sizi bu iş modelinizde ciddi anlamda desteklerler.

Hobi Bahçesinin Tanıtımını Yapmak

Bir işi kurmak kadar tanıtımını yapmak da önemlidir. Her işte olduğu gibi bir pazarlama ve tanıtım stratejisi oluşturulması gerekir. Öncelikle bir web sitesi açmanız gerekir. Profesyonel bir web sitesi hazırlatmanız daha uygun olacaktır.

Web sitenizde hizmetlerinizi anlatın. Bahçenizin görsellerini yükleyin. Adres ve iletişim bilgilerinizi ekleyin ve web sitesi üzerinden randevu alınmasına olanak tanıyın. Günümüzde artık pek çok işletme web sitelerine randevu sistemini de eklemekte ve bu müşterilere kolaylık sağlamaktadır.

Broşürler, el ilanları bastırın ve yakın çevrenize dağıtın. Elden ele ulaşım broşür ulaşımı da bir tanıtım faaliyetidir.

Sosyal medya platformları, tanıtım yapmanın bir başka etkili yolu. Twitter, Facebook ve Instagram gibi geniş kitlelerin olduğu platformlarda sayfa açın ve düzenli olarak faaliyetlerinizi, görseller yükleyerek tanıtın. Unutmayın, ne kadar çok ilgi çekerseniz, o kadar çok müşteri kazanırsınız. Bu da kazancınızın artması demektir. Tarım Alanında En Popüler İş Fikirleri

Hobi Bahçesi Kaça Kiralanır?

Hobi bahçenizi kurdunuz ve kaç liraya kiralayacağınızı planlamanın vakti geldi. Bunun için metrekare üzerinden kira bedeli belirlemeniz gerekir. Bahçede kullanılacak araç gereçler, kulübenin kirası, elektrik ve su tüketimini göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca ilaçlama, yabani otları temizleme, çapalama ve sulama hizmetleri için de bir fiyat belirlemeniz gerekir.

Bölgenizde başka hobi bahçeleri varsa onların fiyatlarını emsal alarak ve ek uygulamalarınızı da hesap ederek fiyat belirleyebilirsiniz. Kiralama hizmetini aylık ya da dönemlik olarak belirleyebileceğiniz gibi, yıllık olarak da belirleyebilirsiniz.

Küçük bir araştırma yaptık ve en düşük yıllık bedelin 5.000 TL olarak belirlendiğini gördük. Ayrıca az önce belirttiğimiz ilaçlama, yabani otları temizleme, çapalama ve sulama hizmetleri için de 760-3.000 TL arası bir fiyat belirlendiğinden ortalama yıllık 8.000 TL’ye bir hobi bahçesini kiraya verebilirsiniz. Bu en küçük dönüm arazi için geçerli. Dönüm büyüdükçe kiralama ücreti doğal olarak artacaktır.

Dikkat edilmesi gereken bir husus, eğer bahçe standart ise yani sadece ekim yapılacaksa buna göre de fiyat belirlenebiliyor. Bahçenin kiralık ücreti yıllık 5.600 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bahçede bir kulübe var ise fiyat artıyor. Bu da 6 m² kulübesi olanlar için yıllık 2.300-12.00 TL kira bedeli oluşturuyor.

Aslında en uygunu dönemlik olarak kiraya vermek. Böylece hem daha fazla kişi yararlanabilir, hem de bir yıllık kiralayıp ta sonradan vazgeçen kişilerle pek uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Hobi Bahçesinden Ek Gelir Nasıl Elde Edilir?

Hobi bahçeleri, kira ve ek hizmetler getirisinin yanında başka şeyler değerlendirilerek de ek gelir getirebilir.

Örneğin; sebze, meyve ve hatta çiçekleri kendiniz organik yetiştirebilir ve müşterilere kendileri gelip toplamak şartıyla istedikleri kadar satın alma imkânı sağlayabilirsiniz.

Dükkân açarak bahçe aletleri, çiçek tohumları, çiçek fideleri, bitki tohumları ve fideleri satışı yapabilirsiniz. Yetiştirdiğiniz organik ürünleri kurduğunuz web sitesi aracılığıyla satabilirsiniz.

Kiracılarınıza; budama, sulama vb. hizmetleri personelleriniz aracılığı ile sağlayarak ek gelir kazanabilirsiniz.

Arazinizin şartlarına göre şayet imkan varsa; bir havuz, cafe, restoran vb. şekilde yapılar inşa ederek ek gelir edebilirsiniz.

Görüldüğü üzere hobi bahçesi açmak, talep gören ve iyi gelir getiren bir iş kolu olarak karşımıza çıkmakta. Siz de bu iş fikrini değerlendirerek, kendinize uzun vadeli bir iş imkânı sağlayabilirsiniz.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz