İşletmelerde, geleneksel pazarlama daha az etkili olmaktadır. Bunun önüne geçmek için etkili ve yeni pazarlama yöntemleri de denemeniz gereklidir. Son zamanlarda özellikle başarılı büyük şirketlerin uyguladığı bir pazarlama yöntemi de içerik pazarlamadır. İçerik pazarlama nedir ve işletmeye katkıları nelerdir?
İçerik Pazarlama Ne Demek?
İçindekiler
İçerik pazarlaması, müşteri ve izleyici kitlesini işletmeye çekmek ve sürekliliği sağlamak, karlı bir müşteri eylemini yürütmek için değerli bir içerik oluşturma ve dağıtmaya odaklanan stratejik bir pazarlama yaklaşımıdır. Buradaki anahtar kelime “değerli”dir.
Ürün ve hizmetlerinizi geliştirmek yerine, müşterilerinize ve sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak için müşterilerinize gerçekten alakalı ve yararlı içerik sağlamalısınız.
Günümüzde içerik pazarlaması, lider markalar tarafından kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar, pazarlamacıların büyük çoğunluğunun içerik pazarlamasını kullandığını göstermektedir. P&G ve Microsoft gibi dünyanın önde gelen kuruluşları da içerik pazarlamasını kullananlardandır.
İçerik pazarlamasını kullanmanın işletmeler açısından 3 faydası bulunmaktadır.
- Yükselen satışlar
- Tasarruf
- Daha fazla sadakatli müşteri
İçerik, pazarlamanın bugünü ve geleceğidir. Bir pazarlama, harika içerik olmadan etkili bir şekilde yapılamaz.
İçerik pazarlaması, hangi türde pazarlama taktikleri kullanıldığına bakılmaksızın, sürecinizin bir parçası olmalıdır. Kaliteli içerik pazarlaması, tüm pazarlama biçimlerinin önemli bir parçasıdır.
Sosyal Medya Pazarlaması; Sosyal medya işletme için çok önemli olsa da içerik pazarlama stratejisi, sosyal medya stratejinizden daha önce gelmektedir.
SEO: Arama motorları, kaliteli ve tutarlı içerik yayınlayan işletmeleri ödüllendirir.
Halkla İlişkiler: Başarılı halkla ilişkiler stratejileri, okurların işleriyle değil, ilgilendikleri konuları ele alır.
Gelen Pazarlama: İçerik, gelen trafiği ve potansiyel müşterileri yönlendirmenin anahtarıdır.
İçerik Stratejisi: Çoğu kez pazarlama stratejisinin bir parçasıdır.
İçerik pazarlamasında etkili olmak için belgelenmiş bir pazarlama stratejisine sahip olmak önemlidir.
İçerik pazarlaması tanımı, iş dünyasında son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir tanımlamadır. İçerik pazarlaması tanımındaki en önemli kısım, belirttiğimiz üzere “değerli” tanımlamasıdır. Değerli kelimesi, her türlü reklâm veya pazarlama tanımlamasını değiştirebilir. Amaç, içerik pazarlamanızdan hedef kitlenize mümkün olduğunca çok değer sağlamaktır.
Neden İçerik Pazarlaması Yapılır?
İçerik pazarlamasının ne olduğunu anlamaktan daha önemli olan şey, içerik pazarlamasının işiniz için neden önemli olduğunu kavramaya çalışmak olmalıdır. Öncelikle satın alma döngüsünün 4 aşamasını bilmek gerekir.
Farkındalık: Müşteri, satın aldığı ürüne ihtiyacı olduğunu bilir. Ancak bu ihtiyaç ürününün, bir sorununun çözümünün olduğunun farkında olmayabilir.
Araştırma: Müşteri ihtiyacı olduğu bir ihtiyaç için, kendisini eğitmek amaçlı araştırma yapmak isteyecektir. Diyelim ki bir otomobil alacak olan kişi, kendisine en uygun aracı belirlemek ve hangi farklı otomobil türlerinin mevcut olduğunu öğrenmek için araştırma yapacaktır.
Karşılaştırma: Bu noktada müşteri, makul bur fiyata, yüksek kaliteli bir ürün aldığından emin olmak için, farklı satıcılardan gelen farklı ürünleri karşılaştırmaya başlayacaktır.
Satın Alma: Ürüne duyduğu ihtiyacın farkına varan, araştıran ve gerekli karşılaştırmayı yapan müşteri için son aşama, karar verme ve satın alma işlemlerini uygulamaktır.
İçerik pazarlama, çözüm bilincini artırarak ve tüketicileri daha önce hiç düşünmedikleri bir ürün hakkında eğiterek, satın alma sürecinin ilk iki aşamasına dâhil eder.
Etkili bir içerik pazarlamada, müşteri kendisine verilen değeri bulur ve işletme ile çalışmaya ikna olur. Ayrıca müşterinin sadık olması için gereken güven ortamı da yaratılır. İçerik pazarlaması için yatırımın geri dönüşü, doğru yapıldığında olağanüstü olabilir. İçerik pazarlaması, diğer dijital pazarlama kanallarını desteklemesinde de ek avantajlar sağlamaktadır. Sosyal medyadaki pazarlama için ek içerik sağlar, doğal linkler oluşturur ve web sitenizde arama motorlarındaki en iyi içeriği oluşturarak, SEO çabalarına katkıda bulunur. Aslında birçok şirket için SEO çabalarının büyük kısmı içerik pazarlamaya odaklanmalıdır. Başarılı İçeriklerin Ortak Özellikleri
İçerik Pazarlama Örnekleri
İçerik pazarlama örneklerine baktığınızda, işletmeniz için içerik pazarlama sistemlerini uygulamak ve bir içerik pazarlamacısı gibi düşünmenize imkân verecektir. Yani her gün pek çok içerik pazarlama türleri türetebilecek duruma gelirsiniz.
İnfografikler: Bu grafikler dikey ve uzun konumda işletme ile ilgili bilgileri içermektedir. Sosyal medyadan geçip web sitelerinde yıllarca yayınlanmasında da etkili olabilir. İyi bir infografik tasarlamak biraz pahalı olabilir. Ancak blogculara, medyaya tanıtıldığı ve Pinterest gibi platformda bir sayfa açıp işinizle ilgili bilgi verdiğiniz takdirde, zamandan başka bir maliyeti olmayacaktır.
Podcast: Bir podcast, iTunes dünyasında tamamen görünür olmanızı sağlar. Podcast, dijital medya ürünlerinin, internet kanalı ile mobil cihazlara, bilgisayarlara ve tabletlere indirilerek yayınlanması anlamındadır. Podcastlar, kitapların daha çok satılmasına, insanların kurslara kayıt olmasına ve konuşmacı olarak talep edilmesine yol açar.
Videolar: Videolar, içerik pazarlamada en etkili araçlardan biridir. Videolar ve podcastlar pahalı ve zor olduğu düşünülse de aslında profesyonel ekipmanlar ile yüksek kalitede video ve ses içeriği oluşturmak hiç de zor değildir.
Kitaplar: Kitaplar, içerik pazarlamasında etkili rol oynar. Özellikle iş dünyasında bir kitaba sahipseniz insanlar sizin vermiş olduğunuz bilgilerden yararlanır ve size ilgileri artar. Kitaplar girişimciler, satıcılar ve pazarlamacılar için harika bir araçtır.
Bir kitap yayınladığınız takdirde, hiç kimse kitabınızı okumasa dahi, Yazarın… olarak her tanıtıldığınızda bir içerik pazarlaması biçimini kullanıyor olacaksınız. Ayrıca e-kitaplar, halka açık konuşmalar, sunumlar ve bloglar da içerik pazarlamasının etkin örneklerindendir.
İçerik Pazarlamaya Nasıl Başlanır?
Genellikle SEO veya PR ile eşleştirilmiş, içerik pazarlama hizmeti sunan firmalar vardır. İçerik pazarlaması işlerini, kendiniz yapmaya müsait değilseniz ya da şirket içinde yönetmeye hazır değilseniz, bu işlerde uzman bir firmanın işe alınması en ideal tercihtir.
Ancak kendi içerik pazarlamanızı oluşturmak istiyorsanız, bunun en kolay yolu bir blog yazmaya başlamaktır. İlk başta zor gelse de ne kadar çok blog yazısı yazarsanız, o kadar çok profesyonel olacaksınız. Harika içerik örneklerini görmek isterseniz, son zamanlarda neleri okuduğunuza, dinlediğinize ve izlediğinize bakın. Bunlar sizin ilginizi çeken harika içeriklerdir ve bu içerikler için bir miktar para bile ödemiş olabilirsiniz.
İçerik pazarlamasının en büyük sırrı, işe değer katmaktır. Televizyonda izlediğimiz reklâmlarda sıkça karşılaştığımız bir durumdur, bazı reklâmları izleyip bazılarını ise atlamak. Özenli reklâmlar, izleyeni kendisine çeker ve bir değer verdiğini anlatır.
Örneğin İş Bankası ya da Filli Boya reklâmlarına baktığınızda, reklâmları izlemekten keyif alırsınız. Çünkü bu gibi reklâmlar, kişilere ve önemli gördükleri değerlere verilen kıymeti yansıtmaktadır. İş Bankası reklâmları, duygusal ve geçmişe dayalı bir hikâye üzerine kurulmuştur. Filli Boya ise en güçlü manevi değerlerimizden Gazi Mustafa Kemal Atatürk temalı reklâmları ile izleyeni kendisine ve markasına çekmektedir. İşte bütün bunlar etkili içerik pazarlamasının birer sonucudur.
İçerik pazarlaması ile ilgili nasıl değer katacağınızı bilmiyorsanız, mevcut müşterilerinize şu anda kendilerine yararlı olacak, ürün ya da hizmetinizi ararken, onlara yardımcı olabilecek ne tür içerikler üretebileceğinizi sorduğunuzda size yardımcı olacaklardır. Bu işlemi mini bir anket ile de yapabilirsiniz.
İçerik pazarlaması ile ilgili yayınları okumak ve izlemekte şirketinizin içerik pazarlaması yapma modelini belirlemenizde de büyük etken sağlayacaktır. İçerik Pazarlaması Yapmak
Özet Olarak
Büyük şirketlerin içerik pazarlama modellerini inceleyin.
Pazarlama fikirleri oluşturacak yayınları takip edin.
Bu konuda uzman kişilerden destek alın.