Covid19 sonrası orta-alt gelir grubuna yönelik uluslararası seyahat markası oluşturma projesi

Girişim – Yatırımcı Arıyorum

Öncelikle belirteyim ki marka tescil başvuruları yapılmış ve hedef domain isimleri alınmış projemi satmayı da düşünebilirim fakat ben başlangıç maliyetini karşılayacak bir yatırımcı ile gerçekleştirmek istiyorum.

ORTA-ALT GELİR GRUBUNA YÖNELİK ULUSLARARASI SEYAHAT MARKASI OLUŞTURMA PROJESİ

Projemiz uluslararası bir projedir.Bildiğiniz gibi ülkemizde büyük turizm şirketleri mevcut olmakla beraber hepsi ya ulusal pazara hitap etmekte ya da yurtdışından ülkemize turist getirmek amaçlı tek yönlü şirketlerdir. Booking,Skyscanner,Hilton gibi bir markamız maalesef yoktur.Bunun sebebi yeni bir fikir yeni bir Pazar bulamamaktır.Oysa yukarıda saydığım bu markalar gerçek anlamda pek birşey yapmadan isimleri ile para kazanan şirketlerdir.

Booking rezervasyon gönderdiği otelden komisyon alır, Hilton sadece ismini vererek yılda %20 – 30 arası pay alır, SkyScanner yönlendirme yaptığı şirketlerden komisyon alır gibi. Ülkemizde turizm yalnızca zengin insanlara yönelik gibi bir algı olup ayrıca yine sadece ülkemize turist getirmek ya da ülke içinde yerli turist gezdirmek veya yurtdışına paket tur satmak olarak algılanmaktadır.Halbuki dünya artık küçük bir köydür ve küreselleşme tüm dünyaya hitap edebilmektir.Her ülkenin turimzde gelirinin ve ağırladığı turistin azaldığı dönemler olabilir ama akıllı şirketler tüm dünyayı bir pazar olarak görüp buna göre yatırım yapmaktadırlar.

Ülkemizde pazarın tamamen , dünyada ise kısmen boş olduğu bir alan var ki dünyada turistik ülkelere büyük gelir sağlamaktadır. O da ”SIRTÇANTALI” seyahattir. Ülkemizde sırtçantasıyla gezme kültürü maalesef gelişmemiştir.Bu şekilde gezenlere fakir ya da bitli turist denmektedir.Dünyada ise bu sektör gelişmekle beraber Hilton ya da Sheraton gibi zincirler yoktur.Oysa Tayland, Kamboçya, Endonezya, Malezya, Meksika, Brezilya, Güney Afrika gibi ülkeler başta olmak üzere neredeyse tüm dünyada sırt çantalı gezginlere yönelik büyük bir hizmet yarışı vardır.Ülkemizde bu alanın tamamen boş kalması sanıyorum ki hem büyük şirket sahiplerinin hem de bu şirketlerde çalışan pazarlama ve AR-GE çalışanlarının çoğunun doğuştan zengin veya orta-üst ailelerde doğup büyümesidir ki bu yönde bir proje geliştirmiş değiller.

Ülkemizde Göbeklitepe,Çatalhöyük,Nemrut gibi dünya tarihi açısından önemli noktalar olmasına rağmen buralar maalesef turizm ile pek tanışmamıştır.Bunun sebebi bellidir. Buralara gelecek turist ;

  1. Çok zengin ABD’li, Kanada’lı, Avrupalı
  2. Kısıtlı bütçeye sahip sırt çantalılardır.

Herkes çok zengin turistin peşinde olduğundan ama bu kişilere ulaşmak da zor olduğu için buralar hak ettiği değeri görememektedir.Yoksa ünlü belgeselci Morgan Freeman’ın geldiği yerlerin turizm patlaması yapamamasının başka açıklaması olamaz.

Sırtçantalı gezgin geldiği yerde tüm esnafa para kazandırır,bütün gün otelde kalıp gitmez böylece tüm yöre kalkınır.Yeri gelir diş macunu, yeri gelir iç çamaşırı alır. Böylece turizm pastası en alta kadar yayılır.

SIRTÇANTALI SEYAHAT NEDİR ?

Sırtçantalı seyahat kısaca anlatmak gerekirse konaklama,ulaşım ve yeme-içme giderlerini en aza indirerek seyahat etme modelidir. Bu modelde gezgin ya yerel birinin evinde kalır

( couchsurfing gibi platformları kullanarak ) ya da paylaşımlı odalar sunan HOSTELLERde. Ulaşımı mümkün ise otostop ile değilse en uygun toplu taşıma ile gerçekleştirir.Yeme içmeyi de yine en uygun yerlerde halleder.Bu tip gezginlerin çoğu ya öğrenci, ya yeni mezun ya da belli yaşa kadar çalışıp istifa etmiş ve en az 3-4 yıl seyahat etmeyi planlayan kişilerdir.Ya iş hayatına başlamadan önce ya da tekrar işe girene kadar sınırlı bütçe ile dünyayı gezmeye çıkmışlardır.Amaçları lüx tatil değil gittikleri yerlerde en fazla yeri görmek,yerel kültürü tanımak,ileride kendi ülkesiyle bağlantılı iş yapabilmek veya oraya yerleşmek gibi genel turistten farklı amaçlardır.

PEKİ NE YAPMALI ? 

Bu gezginler her ne kadar kişi başına az harcıyor görünseler de toplama vurulduğunda sayıları ve toplam harcamaları çok fazladır. Konaklama ve yemekten tasarruf ettikleri parayla gittikleri ülkede daha çok yer görmeye çalışırlar. Ülkemizde 5 yıldızlı otellerin HERŞEY DAHİL sistemde çok ucuz fiyatlara pazarlandığı ve buralarda konaklayan paket tur müşterilerinin ne gittikleri şehire ne ülke ekonomisine pek katkısı olmadığı düşünülürse sırtçantalı turist sıradan bir Rus turistten çok daha fazla döviz bırakacaktır.Çünkü ülkemizi tam anlamıyla gezip görmeyi amaçlayan sırt çantalı bir gezgin en az 1 ay geçirecek ve en az İstanbul, Kapadokya, Konya,Trabzon,Şanlıurfa,Mardin,Antalya ve İzmir’i görecektir.Bu en az 10 otobüs yolculuğu, 30 gece konaklama,60-90 arası öğün,15 ören yeri-müze girişi,mevsime göre en az 2-4 arası deniz-kum-güneş aktivitesi demektir.Avrupalı,Amerikalı,Avustralya’lı gençlerin dünyayı gezdiğini herkes duymuştur.Peki nasıl geziyorlar diye kimse sormuş mudur ? Bu gençler 5 yıldızlı HERŞEY DAHİL tesislerde konaklayarak değil HOSTEL ve GUEST HOUSE tabir edilen ucuz konaklama birimlerinde, gidilen ülkeye göre değişmekle birlikte ortalama KİŞİ BAŞI / 10-20 USD Gibi bir maliyetle konaklamaktadırlar.Peki bu nasıl mümkün oluyor ?

KONAKLAMA :

Hostel konaklaması dünyada büyük yer tutmuş bir konaklama ve kültür şeklidir.Öyle ki bazen parası olmasına rağmen kendi yaşıtları ile daha rahat bir ortamda konaklamak isteyen gençler pahalı hoteller yerine HOSTEL’leri tercih etmektedirler.Hostel odaları genellikle en az 6 kişinin konaklayabileceği bazen bu sayının 20-24 arasına kadar çıktığı,tuvalet ve banyonun ortak kullanıldığı konaklama birimleridir.15-20 M2 büyüklüğünde bir odayı 2 kişiye sunmak yerine 6 kişiye sunan işletmeler kişi başı daha az ücret almakla birlikte toplamda daha fazla gelir elde ederler.Müşteri ise normalde daha fazla para ödeyecekken daha ucuza konaklamış olur.

Örnek vermek gerekirse ;

X şehirde 2 kişilik oda/kahvaltı fiyatı – 50 euro yani kişi başı 25 euro ise

Aynı şehirde 6 kişilik odada kişi başı oda/kahvaltı fiyatı : 10 euro’dur.

Yani müşteri 2 kişi kaldığı takdirde 20 euro ödeyerek konaklamakta ve 30 euro tasarruf etmektedir.

İşletme ise 1 oda için 50 euro yerine 60 euro almaktadır.10 euro diğer 4 kişinin kahvaltı gideri olmaktadır fakat işletme için asıl kazanç 50 euroluk odalarının boş kalmamasıdır. 6 kişiye 3 ayrı oda açmak yerine tek oda ile hizmet verebilmektedir.Ayrıca tek gezenler için SINGLE yani TEK KİŞİ farkı olmaması büyük avantajdır.

Gençler buralarda kendileri gibi gezginlerle tanışır , tavsiye alır , kültür alışverişi yaparlar. Bu sistem ülkemizde pek gelişmemiş olup Asya,Afrika ve Güney Amerika’da çok yaygındır. Ayrıca pahalı Avrupa ve Amerika’da da tercih edilmektedir.

YEME – İÇME :

Sırtçantalı gezginler genelde kaldıkları yere yakın yerlerde, seyyar ya da ucuz turistik restaurantlarda yemek yerler.Bu tip gezginlerin kaldıkları yerlerde genelde onların bütçesine uygun yerler olur.Bunlar yerel yemeklerin satıldığı yerler de olabilir Burger King veya Hard Rock gibi uluslararası zincirler de.Biz iş yapmayı hedeflediğimiz yerlerde Hard Rock tarzı o şehrin ismi ile anılacak zincir restaurant bayilikleri verilmesini uygun görüyoruz.

SEYAHAT :

Bir sırtçantalı gezginin seyahatinde en çok bütçe ayırdığı kalem gittiği ülkede görmek istediği yerlere yapacağı kısa gezilerdir.Yine bu alanda global bir marka yoktur.Eğer biz yerel şirketler ile anlaşarak piyasanın altında bir fiyata ve aynı kalitede hizmet sunmayı garanti edebilirsek sırtçantalı gezginlerin bu kalemde harcayacakları paradan da gelir elde edebiliriz demektir.

GİYİM – AKSESUAR :

Markamız aynı zamanda faaliyet gösterdiği ülkelerin bir kısmında tekstil,çadır vb alanlarda sırt çantalı gezginlerin sıklıkla ihtiyaç duyduğu ürünlerin pazarlamasını yapacaktır.

PROJE :

Dünya genelinde bu gezginlere hitap edecek ve COVID 19 Sonrası yeni bir imaj sunacak hostel-restaurantlar zinciri kurmaktır.Ülkemizde olmasa da dünyada binlerce hostel vardır.Fakat Hilton,Ramada,Radison Blu gibi zincir hosteller yoktur.Eğer önce ülkemizde sonra yurtdışında belli kriterleri sağlayabilen hosteller bir çatı altında toplanırsa bu tamamen yeni bir sistem olacaktır.Ayrıca HOSTEL ismi verilen şehirlerde aynı zamanda restaurant bayiliği de verilerek yine bu gezginlerin yeme-içme ihtiyaçları karşılanacaktır.Fiyat ve içerikler tarafımızdan belirlenecek olup belli bir standart hedeflenecektir.Bunun en basit örneği ; McDonald’s, Hard Rock Cafe gibi markalardır.

ALTYAPI :

Projenin altyapısı için gerekli olanlar ;

1 adet çatı web sayfası

İş yapılması düşünülen ülkeler için ayrı web sayfaları

İş yapılacak şehirler için ayrı web sayfaları

XML Bağlantıları

Saha çalışanları

Satış sonrası operasyon sistemidir.

Projemiz için 2 Adet Çatı domain alınmış olup bunlar ;

worldofbackpackers.com   –   worldofbackpacker.com

alan adlarıdır.

Proje ile ilgili iş yapılacak ülkeler için 38 adet ülke adı ile domain alınmış olup bunlar ;

1- backpackersturkey.com                20- backpackersitaly.com

2- backpackersbrazil.com                  21- backpackerscambodia.com

3- backpackersfrance.com                22- backpackersespana.com

4- backpackersholland.com              23- backpackersnepal.net

5- backpackerschina.net                    24- backpackerskenya.com

6- backpackerssouthafrica.com       25- backpackersperu.net

7- backpackerscolombia.com           26- backpackerstanzania.net

8- backpackersmalaysia.com            27- backpackersargentina.com

9- backpackersportugal.com             28- backpackersgermany.com

10- backpackersbritain.com              29- backpackersusamerica.com

11- backpackersaustralia.online       30- backpackersnewzealand.net

12- backpackerssweden.com            31- backpackersczechia.com

13- backpackersnorway.com            32- backpackersindonasia.com

14- backpackersthailand.net             33- backpackerslaos.com

15- backpackersindia.net                   34- backpackersjordan.com

16- backpackersegypt.com                35- backpackersvietnam.net

17- backpackersphilliphines.com     36- backpackershungary.com

18- backpackersswiss.com                 37- backpackers-canada.com

19- backpackersmexico.com             38- backpackersnamibia.com

Ayrıca bazı ünlü turistik şehirler için de şehir domainleri alınmış olup bunlar ;

1-     newyorkbackpackers.com       13- backpackersistanbul.com

2-     backpackersgallipoli.com         14- backpackerslondon.com

3-     backpackersizmir.com              15- backpackersephesus.com

4-     backpackerskonya.com            16- backpackersantalya.com

5-     backpackersurfa.com                17- backpackersfethiye.com

6-     backpackersararat.com            18- backpackersagri.com

7-     backpackersmarmaris.com      19- backpackerskusadasi.com

8-     backpackerstrabzon.com         20- backpackersvegas.com

9-     backpackersparis.com              21- backpackersbangkok.net

10- backpackersmadrid.net          22- backpackersbarcelona.com

11- backpackersrome.net              23- backpackersangkor.com

12-  backpackerstokio.com              24- backpackersamsterdam.com

Böylece ülkemizde ve dünyada en çok turist ağırlayan 38 ülke 24 şehir için domain adlarımız alınmıştır.Bu çap ve büyüklükte ağı olan bir şirket tüm portallarda istediği fiyat tekliflerini alabilecek,ilerleyen süreçte bayilik şart ve kar yüzdelerini artırabilecektir.

Sistem şöyle işleyecektir ;

X ülke için backpackersXülke domaini X ülke için ana bayilik alan şirkete verilecek o şirket istediği şehirler için ayrı domainler alabilecektir. Böylece o ülkenin turizm ve potansiyelini bilen şirket o ülkede işi geliştirecektir.Ana kriterler bizim tarafımızdan belirlenecek her ülkedeki şirket o ana kriterlere uyarak bayi ağı kurabilecektir.Elbette bizler de yerel kanun,insan alışkanlıkları gibi kriterleri göz önünde bulundurarak kriterler belirleyeceğiz.

AMAÇ :

Proje amacı kısıtlı bütçe ile gezmek isteyen tüm dünya gezginlerine sırasıyla 5 alanda hizmet ve ürün sunmaktır. Bunlar ;

  1. Konaklama ( HOSTEL Zinciri oluşturmak )
  2. Yeme-İçme ( Restaurant zinciri oluşturmak )
  3. Seyahat Hizmetleri ( Faaliyet gösterilen ülke ve şehirlerde yerel ortaklarla uçak bileti,otobüs bileti , feribot bileti,günlük tur gibi organizasyonlar pazarlamak )
  4. Sırt çantası ile gezen gezginlere ister seyahate çıkmadan önce ister gittikleri ülkelerde ihtiyaç duyacakları çanta,ucuz giyim ve benzeri malzemeleri online olarak ya da mağazalarda satmak
  5. Tüm parasını üstünde taşımak istemeyenler için faaliyet gösterilen ülke ve şehirlerde yararlanabilecekleri gitmeden önce para depozito etme ve gittikleri ülkede para çekme işlemi. ( Bunun altyapısı ve yasal mevzuatı araştırılması gerekmektedir.Söz konusu hizmet mesela Hollanda’dan Kenya’ya seyahat edecek bir gezginin Amsterdam’daki Worldofbackpackers Ofisi’ne 1000 euro depozito etmesi ve bunu Kenya’da günlük 100’er Euro olarak çekebilmesidir. Böylece hem parayı üstünde taşıma riskinden hem yüksek transfer ücretlerinden kurtulunmuş olacaktır.Fakat bu bankacılık sistemine mi giriyor yoksa yasal mevzuat uygun mu belirlemek gerekmektedir.Bu sistemde sadece seyahat edecek kişi ve onunla seyahat eden en fazla 1 kişi daha söz konusu emanet parayı çekebilecek,böylece kişilerin emanet sistemini kullanarak ülkeler arası para göndermesinin önüne geçilecektir. )

TAHMİNİ MALİYET VE GELİR HEDEFİ :

Projemizin Web Sayfası , XML Bağlantıları , faaliyet gösterilecek ülkelere seyahat ve oralarda yapılacak harcamalar , reklam giderleri , saha ve operasyon personeli giderleri dahil toplam başlangıç maliyeti 150.000 – 300.000 USD arasıdır.Hedeflenen bayi ağı oluşturulup,marka bilinirliği yaratıldıktan sonra tahmini geliri yıllık :

1. YIL : 3.800.000 USD

3. YIL : 10.000.000 USD

5. YIL : 15.000.000 USD

10. YIL : 50.000.000 USD’dir. (min)

Hesaplama ;

–  38 Ülkede yukarıda sayılan alanların en az 3’ünde faaliyet gösteren bir şirketin

Ülke x ortalama 3/6 şehir = ortalama 171 şehirde, Konaklama, Restaurant ve Seyahat acentacılığı bağlantısı kurduğu ortalama 513 işletmeden bayilik + kar payı alacağı farz edilerek yapılmıştır.


Bu ilanın süresi dolmuş.