Yatırımcı Arıyorum

İlginç İş Fikirleri

Genel olarak girişimci olmak isteyen bir kişi yapacağı fedakârlıkları ve de gereken çalışmaları yerine getirmesi gerektiğinin farkında olması belirtiliyor. Girişimciliğe yeni adım atmış olan ve de ilerlemek isteyen kişilerin sabırla işlerine önem vermesi, uzun vadede olumlu etkiler ile karşılaşacağı belirtiliyor. Günümüz gelişen teknolojiyle birlikte girişimcilik ruhunun insanlar üzerinde oldukça etki bırakarak yüksek seviyelere taşındığı görülüyor. Bu gibi durumlar ek kazançlara, pozitif düşüncelere ve de farklı sektörlerin oluşumuna katkı sağladığı görülüyor.

Farklı İş Modelleri

Türkiye de her geçen gün meslek grupları ve iş sektörleri büyüyor. Bu büyümeyi sağlayan girişimciler çeşitli platformlar aracılığı ile birbirleri ile iletişime geçerek işlerini büyütüyor. Oturarak para kazanma haricinde ilginç iş fikirleri de ortaya atılıyor.

Ülke sınırlarımız içerisinde ortaya atılarak çeşitli yatırımları bekleyen ilginç iş fikirlerinden bazıları;

  • Bombus arıları
  • Dikenli incir
  • Solucan gübresi
  • Tatlı patates
  • Kalamata zeytini
  • Agave Şurubu gibi bazı fikirler ortaya atılarak çeşitli sektörler ülkemize kazandırılabilir.

Bombus Arısı

Teknik açıdan incelendiğinde hormonlu üretimlere karşı oldukça etkili ve bir o kadar da tarım uygulamaları açısından Tarım Bakanlığı desteği almış olan bombus arıları, son zamanlarda ülkemiz sınırları içerisinde oraya atılan en ilginç girişim örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bir çeşit olan bombus arıları döllenme adı altında kullanılıyor. Döllenme için gerekli olan havaların belli bir sıcaklık derecesi olması gerekiyor. Üretimlerde hormonların yerini almış bombus arılarının kullanımı konusunda çeşitli destekler alınarak hormonsuz olarak üretilen sebze ve de meyveye karşı geçişlerin olması bu sektördeki çalışanların hedeflerinin arasında olduğu düşünülüyor.

Ülkemizde hormonsuz olarak üretilen ürünlere fırsat veren ve bir sektör halini almış olan bombus arılarına oldukça destek ve girişim olduğu belirtiliyor. Bir tür olan bombus arısının üretim yeri olan Antalya mevkiinde yaklaşık olarak 350 000 kadar bombus arısı üretimi olduğu belirtiliyor. Bu rakamın ise yaklaşık olarak 200 000 kadar kovanını Avrupa ülkelerine ihracat edildiği söyleniyor. Seralar üzerinde doğal döllenme gerçekleştiren bambus arıları için yapılan desteklerin çoğu devlet kapsamı içerisinde olduğu gözlemleniyor.

Geçmiş yıllarda bambus arıları için yapılan destek miktarı yaklaşık olarak 6 000 000 TL gibi bir rakam olarak belirtiliyor. Organik tarım ve iyi bir tarım uygulamaları açısından desteklendiği durumlar sayesinde üretim iki katına çıkarak, kullanımları da iki kat artış gösterdiği söyleniyor. Genel anlamda bambus arıları incelendiğinde ömürlerinin 45 gün kadar olduğu, bir kovan bambus arısının fiyatlarının da değişiklik göstererek 145 TL ile 200 TL arasında olduğu biliniyor.

Dikenli İncir

Ülkemiz sınırları içerisinde meyve ve sebzelerin oldukça farklı çeşitlerine rastlamak mümkün olduğunu biliyoruz. Kendiliğinden doğal ortamlarda yetişerek kaktüsgiller familyasından olan bir bitki meyvesidir. Genel anlamda Mersin ilinin Tarsus ilçesindeki köylülerin geçim kaynaklarından biri halini almış durumda olduğu gözlemleniyor. Ülkemiz sınırları içerisinde çoğu bölgede yetişen dikenli incirler, halk arasındaki ismi “frenk inciri” olarak biliniyor.

Bir çeşit olan dikenli incir kıraç alanlarda, kurak alanlarda ve de kireçli topraklarda yetiştiği gözlemleniyor. Bu bitki türünün ana vatanı olarak Güney Afrika gösteriliyor. Yıllık olarak devlet desteği ile 150 ton üretim yapılıyor. Yol kenarlarında dahi yetiştiği görülen dikenli incirin, köylü kişiler tarafından 20 kilogramlık bir sandık içerisinde 12 TL ile 13 TL arasında değişim gösteren ücret karşılığında alınan ürün, pazarlar aracılığı ile tüketiciye 60 TL karşılığında satılması uygun görülüyor.

Solucan Gübresi

Amerika Birleşik Devleti dâhil olmak üzere Avrupa’daki ve dünyadaki birçok ülkede üretimi yapılan solucan gübreleri, her çeşit olan meyveler, sebzeler, ağaç ve de bitki örtülerinin yetiştirilmesine katkı sağlaması açısından üretimleri yapılıyor. Bu solucanlara besin maddesi adı altında organik olarak yetiştirilen büyükbaş hayvan dışkılarının, organik ve bitkisel menşeli atıklar, geri dönüşüm içerisinde kullanılmış olan evsel ve kâğıt atıkları, değişim gösteren süreleri ile oluşturulan gübreler veriliyor. Solucan Gübresi Üretim İşi Kurmak

İstanbul ili içerisindeki birçok girişimci bu konu hakkında bilgi sahibi olarak yatırımlarının devamlılığını sağlıyor. Örnek verecek olursak, İstanbul ve de Antalya ili içerisinde bu sektörün daha fazla gelişmesini sağlayan tesisler kurulmuştur.

Kişi bu mesleğe adım atmak istiyor ise yapması gereken ilk etaptaki süreç bir kompost kutusu edinerek işe başlaması olacaktır. Alınan bu kutu sayesinde evlerdeki çöplere atılmış olan doğal sebzeler, meyve kabukları ve de posaları, yumurta kabukları, çeşitli kırıntılar gibi organik atıkları değerlendirerek yüksek kalite içerisinde doğal olarak solucan gübresi elde etmek çok kolay bir hal alıyor. Bu yapılan işi çevrenize yaydığınızda genel anlamda büyüyebilir ve de daha fazla kazanç elde edebilirsiniz.

Günlük olarak 250 gram olan bir evsel atık 500 adet solucan ile gübre haline getirilebiliyor. Solucan gübrelerinin kilogramı ise değişim göstererek minimum 2 TL gibi ücret karşılığında satılıyor. Kutular içerisindeki gübrelerin fiyatları ise değişim göstererek minimum fiyatları 250 TL ile 500 TL arasında tüketiciye satılması uygun görülüyor.

Tatlı Patates

Genel olarak Türkiye’de pek yaygın olmayan bu besin türü, manavlar aracılığı ile tüketiciye minimum 15 TL ve 20 TL arası değişim gösteren ücretler karşılığında satılıyor. Yetişmek açısından düşünüldüğünde patatesler diğer yetiştirilen besinlere oranla daha az bir emek harcanarak yetiştiriliyor. Bir tür olan tatlı patatesin diğer yetiştirilen ürünlerden farkı ise sıcak iklim şartlarında üretilebiliyor olmasıdır.

Türkiye’de tatlı patatesin yetiştirildiği Hatay ilinin, tatlı patates üzerinden birçok gelir elde edildiği gözlemleniyor. Üniversite ortamlarında tatlı patates genleri inceleme altına alınarak verimliliği arttırmak için çeşitli çalışmalar olduğu ve de yaklaşık 3 ile 5 yıl arasında üretimin istenilen seviyeye yükseleceği düşünülüyor.

Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege Kıyıları ile Çanakkale, Yalova, İstanbul ve de Kırklareli bölgelerinde ideal olarak üretim yapılabileceği vurgulanıyor. Özellikle Avrupa ülkelerinden tatlı patates için birçok talep alınarak girişimciler aracılığı ile çeşitli alışverişler yapılmaya devam ediliyor. Türkiye’ye patates üretimlerinin süresi yaklaşık olarak 3 ay gibi değişim gösteren bir süre olduğu biliniyor. Bir dekar içerisine ise yaklaşık olarak 3 000 civarında bir fide olması gerekiyor. Gerekli fidenin fiyatları ise değişim göstererek yaklaşık olarak minimum 10 TL ile 20 TL arasında bir ücret ile satışa sunuluyor.

Kalamata Zeytin

Amerika Birleşik Devleti üzerinde oldukça popüler bir besin olan kalamata zeytini, sandviçlerin ve de kanapelerin vazgeçilmezi arasında yerini alıyor. Avrupa ülkeleri arasında oldukça yoğun bir tüketim olduğu gözlemleniyor. Türkiye’de ise iri olmasından kaynaklı eşek zeytini olarak bilinen bu besin türü, normal zeytinin yaklaşık olarak iki katı kadardır.

Ödemiş, Tire ve de Akhisar bölgelerinde üretilen bu kalamata zeytinlerinin adı ise Yunanistan ülkesindeki Kalamata yörelerinden geliyor. Genel açıdan incelenecek olursa, bir zeytin sirke ile terbiye edilerek mayalanma işlemine başlanıyor. Tadı ise genel anlamda sirkeyi andırması ile biliniyor. Bir zeytin türü olan kalamata zeytini genel olarak ihraç ürünlerinin içerisinde yerini alıyor. Amerika Birleşik Devleti’nin ülkemizden her yıl düzenli olarak 5 000 ton kalamata zeytinlerinin ihracatları yapılıyor. Fakat üretimlerin yetersiz olduğu düşünülüyor.

Bu zeytin türünün yetiştiriciliğini yapacak kişilerin yanı sıra değişim gösteren ambalajlar ile pazarlama yapılabilmesi de öngörülüyor. Bu zeytin türüne yaklaşık olarak 700 000 TL gibi bir rakam ile yatırım yapılarak, 200 adet zeytin tankları alınabileceği gibi üretilen kalamata zeytinlerinin kilosunu yaklaşık olarak minimum 2 TL ve 2,5 TL gibi bir ücret belirlenmesi öngörülüyor.

Agave Şurubu

Son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelen agave şurubu çeşitli yemekler ile tatlılar üzerinde kullanıldığı gözlemleniyor. Doğal bir tatlandırıcı özelliği olan bu şurup çeşidinin, genel olarak alkoller üzerinde kullanıldığı da belirtiliyor. Agave kaktüsünün suyundan ise şurup elde ediliyor. Elde edilen bu sıvının yaklaşık olarak yüzde 25’i tatlı olacağından daha az tüketilmesi öneriliyor.

Birçok özelliği bulunan agave şurubunun metabolizma üzerinde oldukça etkili bir besin olduğu gözlemleniyor. Vücut tarafından daha kolay bir şekilde sindirilmesi sonucunda kişinin kan şekerini düzenleyerek daha az bir yükselme göstermesini sağlıyor. Bir şurup çeşidi olan agave şurubu, ülkemize bir firma tarafından getirilerek Amerika Birleşik Devleti’nin ve de Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha az bir tüketim olduğu gözlemleniyor.

Son zamanlarda ülkemiz sınırları içerisinde yeni yeni yaygınlaşan ageve şurubunu, kişi eczaneler, aktarlar ve de marketler aracılığı ile satışını yapabileceği bu tarz platformlar üzerinden bayiliğini satın alabilir ve kazanç sağlayabilirler. Bir şurubun fiyatı yaklaşık olarak minimum 19 TL belirlenirken, maksimum ise 195 TL gibi bir ücret ile tüketiciye satılması uygun görülüyor.

Karlı ve Farklı İş Fikirleri

Türkiye ticaret sahası diğer birçok ülkeye göre oldukça hareketli bir alana sahiptir. Yeni bir iş kurma aşamanızda yüzlerce farklı iş modelini seçebilirsiniz. Lakin size en büyük tavsiyemiz başlangıç yapmadan önce mutlaka sektör, yatırım ve lokasyon konuları ile ilgili kapsamlı bir fizibilite yapmanız olacaktır.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments