Yatırımcı Arıyorum

İmalat Sektörüne Makine Alımında Kosgeb Desteği

İMALAT SEKTÖRÜNE MAKİNE ALIMINDA 300 BİN LİRA FAİZ DESTEĞİ

KOSGEB, İmalat Sanayi sektöründe faaliyet gösteren girişimcilerin makine-teçhizat alımlarında, ülke üretimlerine katkılarını desteklemek amacı ile 300 Bin Lira faiz desteği sağlayacağını duyurdu.

Devlet İmalat Sanayi Sektörünü Neden Destekliyor?

İmalat Sanayi, Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren ülkemizin kalkınma politikalarının odak noktasını oluşturmuş, sebebi elbette küresel ekonomik tavırlara dayanmakta. Gelişmiş ülkelerin kalkınmaları ekonomide başarılı olmalarını sağlayan ana neden imalat sanayilerine verdikleri önemdir. Kaliteli imalat ürünlerinin uluslararası platformlarda satışa sunulması ile ihracatlarının büyümesi sağlanmış ekonomilerinin büyümesi dolayısı ile kalkınmaları bu sayede mümkün olmuştur.

Türkiye’de İmalat Sanayi Kapasite Oranı Nedir?

Basit bir biçimde açıklamak gerekir ise mevcut imalat Sanayi üretiminin olması mümkün imalat üretim miktarına oranıdır. Tüm sanayi için kapasite kullanım oranının ölçümü imalat sanayi baz alınarak yapılmaktadır. Bu alanda Merkez Bankası bir çalışma yürütüyor her ay imalat Sanayi sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerine bir anket göndererek gelen cevaplar doğrultusunda Kapasite Kullanım Oranının yorumlanması sağlanıyor. Anket, İktisadi Yönelim adı altında uygulanıyor.

Ekonomideki büyümenin en çabuk izlenebildiği sektör İmalat Sanayi Sektörü olarak tanımlanırken anket sonuçları da göstergeleri, arz-talep dengelerinin durumu ve değişimi hakkında en hızlı biçimde bilgi edinmeyi sağlıyor. 1980-2010 arasında yükselişe geçen bu oranlar 2010 tarihinden sonra düşüş göstermiş.

İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜNDE KAPASİTE KULLANIM ORANININ DÜŞÜŞÜ NE ANLAMA GELİR?

  • İstihdam azalır
  • Gelir azalır
  • İşsizlik artar

SABİT SERMAYE YATIRIMLARI NEDEN DESTEKLENİYOR?

Sabit sermayeden kast edilen makine, bina gibi üretim sırasında uzun zaman kullanılacak ürünlere yapılan yatırım bir başka söylem ile üretim için dayanıklı malların satın alınması işlemidir. Üretim yapmak üzere faaliyete geçen işletmeler bir başka ifade ile sabit sermaye yatırımcıları ülkede istihdamı artırır, yaşam standardını yükseltir, verimliliği artırır bu yolla ülkede toplumlarda refah artışı sağlanır.

İMALAT SANAYİNDE KATMA DEĞER NEDİR?

Üretim için gerekli olan ürünlerin, yıllık toplam girdi değerinin toplam üretimin değerinden düşülmesi ile katma değer miktarına ulaşılır. Üretimde kullanılan unsurların değerindeki artışın üretimin değerini de artıracağı bilindiğinden üretimde kullanılan girdilerin değerindeki artış çok önemsenmektedir.

İSTİHDAMA KATKISI NE KADAR?

Sanayi sektörünün istihdam katkısı kaynaklarda %20 olarak verilmiş. Ülkemizde en düşük istihdam seviyesi sanayi sektörüne ait olarak gösteriliyor.

300 Bin Lira Faiz Desteği

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı(KOSGEB) tarafından YERLİ ve YENİ makine alımlarında alınacak kredinin 300 Bin Liraya kadar olan faizlerini ödemektedir. Kredinin ilk 6 ayı geri ödemesiz, 36 ay vadeli, 3 aylık eşit miktarlara bölünmüş ödeme planı ile geri ödemenin gerçekleşeceği belirtilmiş.

Teminat bulmakta zorluk çeken girişimcilerin, Garanti Kredi Fonundan yararlanılabileceği bilgisi de paylaşılırken, KOSGEB veri tabanına kayıtlı, İmalat Sanayinde girişimci ve yasaklı olmayan işletmelerin bu haktan fayda sağlayabilecek girişimciler olacağına dikkat çekiliyor.

Basında yer alan haberlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ nün İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, YERLİ ve YENİ makine alımlarındaki kredilerinin üst limitlerinin 300 Bin Lira olması durumunda, faiz ödemelerinin tamamının KOSGEB tarafından ödeneceğini duyurduğu bilgisi yer alıyor.

SAĞLANAN DESTEKLER İLE KOBİ İŞLETMELERDEN BEKLENENLER

  • Küçük ve Orta ölçekli işletmelerin imalat sektöründe sayılarının artması
  • İstihdam yaratmaları
  • Üretimin artması
  • Üretimde kalitenin yükselmesi
  • İhracat yapmaları
  • Uluslararası alanda rekabet güçlerinin artması

İMALAT SANAYİNDE GELİŞEN SEKTÖRLER

  • Bilgisayar
  • Elektronik
  • Optik ürünler

KOSGEB BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

  • Halihazırda faaliyet gösteren işletmelerin faaliyet gösterdikleri alanla ilgili Meslek Odasına kayıtlarının olması zorunludur.
  • SGK, Maliye gibi devlet kurumlarına herhangi bir borç bulunmamalıdır
  • Banka kredi sicil notunun iyi olması gerekmektedir

Söz konusu koşulları yerine getirebilen işletme sahipleri başvuru yapma aşamasına gelmişler demektir. KOSGEB veri tabanına kayıt olmak için KOSGEB Web sitesinden giriş yapılır, işletmeye ait tüm bilgiler eksiksiz ve tam doğru olarak veri tabanına kaydedilir. İşletmenin statüsü, Vergi Dairesi bilgisi, Yetkili kişi, işletme hakkında bilgiler kuruluş yılı vs.…

Başvuru sırasında vereceğiniz iletişim adresiniz de önemlidir, her zaman kullandığınız bir mail olmasına özen gösteriniz. Tüm istenen bilgileri doğru ve eksiksiz tamamladığınızdan emin olduktan sonra kaydet butonu ile başvuru işleminizi sonlandırabilirsiniz.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments