Yatırımcı Arıyorum

İnovasyon Nedir?

Günümüz iş dünyasında birçok farklı sebepten modern işletmeler kurulur ve kurumsal ortamlarında büyüyerek başarı olurlar. Başarılı şirketler, ürünleri, hizmetlerinin yanında güçlü bir marka bağlılığının yanı sıra ilgi çeken reklam kampanyaları gibi daha zor tanımlanan faktörleri ile de tanınır.

Görünen o ki, iş dünyasının ve endüstrilerinin açık ara lider olan ve diğerlerinden ayrılan kuruluşlara bakıldığında tüm bu kuruluşların tek ortak noktası bulunur. O da inovasyon. Bu da açık ara lider kuruluşların hepsinin yenilikleri kucakladıkları anlamına gelir. Peki, nedir bu inovasyon dedikleri?

İnovasyon Ne Demektir?

İnovasyon, bir kavram olarak bakıldığında bir bireyin ya da kuruluşun ki biz burada kuruluşları ele alıyoruz, yepyeni ürünler, süreçler ve fikirleri kavramsallaştırması ya da mevcut ürünlere, süreçlerine ve fikirlerine yeni bakış açısı ve yeni yollarla yaklaşımda bulunmak için üstlendikleri süreci tanımlar. İş dünyasında inovasyon konusunda başarılı olan açık ara liderler arasında klasik döngüyü bozmak için endüstrilerinin merkezindeki süreçleri değiştiren Uber ve Amazon gibi organizasyonlarının dışında Microsoft ve Apple gibi uzun yıllardır iş dünyasında bulunan ve başarılarının devam etmesini yenilikçi yaklaşımlarına borçlu olan şirketler de bulunur. Microsoft ve Apple gibi şirketlerin inovasyondaki başarıları sürekli olarak yeni buluşlar ve yeniliklerin peşinden koşmalarından kaynaklıdır.

İşin aslına bakıldığında ise, sektörü ya da şirketin mevcut durumu ne olursa olsun bir kuruluşun genel iş stratejisinde inovasyon yer almıyorsa, bu kuruluşun rekabet avantajını koruması beklenemez.İş dünyasına göz attığınızda bir şirketin takip edebileceği birçok farklı inovasyon türü bulunur. İnovasyon türleri genel olarak doğrudan bireysel ürünlere, dâhili süreçlerin yanı sıra iş akışlarına ya da iş modellerine bağlı türlerdir. Bu durum göz önüne alındığında bazı şirketler sürekli değişen pazara uyum sağlamalarının yanında büyümeleri ve gelişmelerine öncülük etmesi için üçünü de benimseme yolunu tercih eder.

Örneğin; Apple, şirket ömrü boyunca birçok önemli noktada yeniliği etkin bir biçimde benimseyen organizasyona mükemmel bir örnek olarak verilebilir. İflasın eşiğinden, uzun süre düşman olarak gördüğü Microsoft ile ortaklık kurarak kurtulan Apple’ın bu hamlesi tüm kurumsal felsefesini etkili bir şekilde yönlendirdi ve şirket için kırılma noktası olan iMac’in piyasaya sürülmesi ile sonuçlanmıştır. iMac, Apple için bir başlangıç oldu ve inovasyon yaklaşımı ile birlikte risk alma çağını başlatan Apple, iPod, iPhone’lar, Macbooklar, Apple Saatler dâhil olmak üzere teknolojik ürünleri keşfederek birçoğumuz için hayatımızın temel unsurları olan ürünleri piyasaya sürmüş oldu. Üstelik inovasyon sayesinde iTunes ve iPad ve daha fazla ürün icat ederek müzik endüstrisini bir bütün olarak yeniden şekillendirmiştir.

İnovasyon Başarı İçin Neden Önemlidir?

İş dünyası çetin koşullarda sürdürülen rekabetin fazla olduğu bir dünyadır dolayısıyla işletmelerin başarıya ulaşması için ya uyum sağla ya da öl önermesi günümüz iş dünyasında başarıya ulaşmak için evrensel bir gerçektir. Son yıllarda sağlanan teknolojik gelişmelerdeki büyük genişleme ve büyüme nedeniyle işletmeler her zamankinden daha fazla uyum sağlamalarının yanında genişlemek durumunda kalmıştır. İnovasyon mevcut şirketinizin üzerinde anlamlı bir etki yaratmak için önemlidir.

O zaman birlikte bu etkiyi sağlamanız için atmanız gereken adımlara göz atalım;

Öncelikle artan büyüme ve değişim ihtiyacı işletmeler içinde büyük fırsatlar sunar. Bu nedenle inovasyonu benimseyen şirketler müşterilerinin taleplerini karşılamada sonuç olarak büyük bir avantaja sahiptirler. Kısacası, şirketler yeniliği ve değişimi benimsemezlerse ayakta kalmalarına imkân yoktur. Bu itibarla inovasyon etkisini sağlamanız için aşağıdaki adımları atmanız gerekir.

  1. İnovasyon Şirketlerin Büyümesine Yardımcı Olur

İşinizin daha başarılı ve daha fazla kazandırarak daha fazla kar elde etmesi için büyümesi gerekir. Ancak bu hedefe ulaşmak için izleyebileceğiniz birkaç yol vardır. İlk yol olarak, ileriye doğru yavaş da olsa yol alırken mevcut ürünlerini ve iş modellerinizi mükemmelleştirdikçe adım adım büyümeyi ve yol boyunca ağır ağır ilerlemeyi seçebilirsiniz. Bu seçenek sizin için fazla ağır bir ilerleme olacaksa bu yolun yerine diğer şirketlerle birleşerek ya da satın alarak işinizi büyütmeyi tercih edebilirsiniz. Bu yol hızlı bir yoldur ancak aynı zamanda da çok pahalı bir büyüme yoludur. Üçüncü yol olarak ürününüzü ya da iş modelinizi veya her ikisini birden üzerlerinde yeniden düşünerek gelişmeyi seçebilir, bu yol hızlı biçimde genişlemeye yol açan ve işinizi çok hızlı bir şekilde ölçeklendirmenize olarak tanıyan bir süreç olarak karşınıza çıkar.

  1. İnovasyon, Kuruluşlarda alakalı Kar Sağlar

Dünyamız sürekli gelişip değişiyor ve bu da işletmelerin yeni gerçekleri karşılamalarının yanında bu gerçeklere uyum sağlaması gerekir. Teknoloji sürekli olarak değişim ihtiyacında olduğundan bu da inovasyonu itici bir faktör olarak karşımıza çıkarır. Teknolojideki değişiklikler, iş modelleri ve endüstriler arasında yeni bir inovasyon çağına yol açar ve yeni işletmelerin pazara girmesini ve var olan mevcut şirketlerin ciddi şekillerde bozulmasına neden olur. İşin aslı bugünün söz sahibi yöneticileri, Fortune 500 şirketlerinin %40’ının bu düzeydeki teknolojik gelişmeler nedeniyle dijital bozulma nedeniyle önümüzdeki on yılda yok olacağını savunmaktadır. Bilindiği üzere, bir start-up’ın sektörde tutunabilmesi ve sektöre girebilmesi için sıklıkla yenilik yapması gerekirken hâlihazırda yerleşik kuruluşların da rakiplerinin önüne geçmek ve rekabeti savuşturmanın yanı sıra sürekli değişen ve gelişen ortamda ayakta kalabilmek için inovasyon yapması gerekir.

  1. İnovasyon, Kuruluşların Kendilerini Farklılaştırmasına Katkı Sağlar

Aslında inovasyon,  sektörünüzde ya da iş alanınızda faaliyet gösteren herkesten farklı bir şeyler yapmakla ilgilidir. Buna örnek olarak, işletmeniz ürünlerinde inovasyon kullanıyorsa amacınız piyasada başka bir benzeri olmayana kadar ürünleri geliştirmek ya da güncellemektir. İşletmeniz süreçlerinde yeniliği kullanmayı tercih ediyorsa, buradaki amacınız zamandan, paradan ya da diğer kaynaklardan tasarruf etmeniz ve sistemlerinde sıkışmış diğer şirketlere karşı size rekabet avantajı sağlamasıdır.

Bunun getirdiği doğal başarı birçok şirket için yeterli olsa da, bir başka önemli avantajı gözden kaçırmak yanlış olur: yenilik, bir kuruluşun kendisini ve ürünlerini aşırı doymuş bir endüstri veya pazarda özellikle güçlü olabilen rekabetten farklılaştırmasına yardımcı olur. . Müşterilerinize değer sunmak her zaman bir şirketin ana odak noktası olsa da, bunu akılda kalıcı ve herkesten farklı bir şekilde yapmak marka kimliğinizin ve iş stratejinizin öne çıkan bir unsuru olabilir. İnovasyon Kampı Nedir?

İnovasyonu Şirketler Nasıl Oluşturur?

İnovasyon, iş dünyasının büyümesini sağlamanın yanı sıra, değişen zamanlarda güncel kalabilmek ve rekabette farklılaşmak için de gerekli bir süreçtir. Rekabette fark yaratmak için iş liderlerinin yaratıcı düşünebilme yeteneği olması ve inovasyonu iş modellerine de dâhil edebilmelidir. Ancak yenilik yapma isteğiniz inovasyonun tek bileşeni değildir, liderlerin inovasyonu hayata geçirme konusunda dik ve sağlam bir anlayışa sahip olmaları da gerekir.

İnovasyon yapmanın bir yolu da, heyecan verici, zorlu ve yenilikçi projeler üzerinde çalışarak deneyim kazanmanızdır.  Bu süreçten geçmek, sizi ve kuruluşunuzun bir inovasyon sürecinden geçmek için gereken becerilere sahip olmanıza olanak verir. İnovasyonun Şirketlere Sağladığı Faydalar

İnovasyon Türleri Nelerdir?

Şirketlerin yenilikçi olup olmadığı takip ettikleri farklı inovasyon türleri hesaba katarak belirlenir. 4 inovasyon türü teknoloji ve pazarın birbirleriyle ilgileri ile bağlantılıdır. İnovasyon türleri aşağıdaki gibi açıklanabilir.

Artan İnovasyon

Artan inovasyon, inovasyonun en yaygın şekli olarak da adlandırılır. Bu tür inovasyonda mevcut teknolojisini kullanır ve mevcut pazardaki müşteriye karşı değerini arttırır. Aslında hemen hemen tüm şirketler şu ya da bu şekilde artan inovasyonla uğraşır. Örnek olarak mevcut ürünlere ya da hizmetlere yeni özellikler eklemeyi ya da özellikleri kaldırmak gibi işlemler artan inovasyon içinde verilebilir.

Yıkıcı İnovasyon

Yıkıcı inovasyon, gizli inovasyon olarak da bilinir. Bu tür inovasyon şirketin mevcut pazarına yeni teknoloji ya da süreçler uygulamayı kapsar. Genellikle yeni teknoloji mevcut piyasa teknolojisinden daha farklı olacağından doğası gereği gizlidir. Yeni teknolojiler daha pahalı ve daha az teknolojiye sahip olup, kullanımı daha zor olmasının yanı sıra estetik açıdan hoş değildir. Birkaç değişiklik ve yinelemeden sonra yeni teknoloji eskisini geride bırakarak mevcut tüm şirketlerin yapısını da bozabilir. O zamana kadar mevcut şirketlerin yeni teknolojiyle hızla rekabet etmesi için çok geç olur. Yıkıcı inovasyona en güzel örnek olarak Apple’ın İphone’un cep telefonu pazarının bozması gösterilebilir. Burada bilmeniz gereken çoğu zaman mevcut pazarı bozanın ille de ilk hamleyi yapanın olmadığını bilmeniz gerekir. Apple, kullanımı basit bir arayüze sahip harika bir dokunmatik ekranı bir araya getirip kullanıcılara çok çeşitli yerleşik ve üçüncü taraf mobil uygulamalara erişim sağlamış oldu.

Mimari İnovasyon

Mimari yenilik, sadece dersleri, becerileri ve genel teknolojiyi alıp bunları farklı bir pazarda uygulamaktır. Bu yenilik, yeni pazar alıcı olduğu sürece yeni müşterileri arttırmada şaşırtıcıdır. Çoğu zaman, kanıtlanmış teknolojinin güvenilmesi ve yeniden sunulması nedeniyle mimari yeniliğin içerdiği risk düşüktür. Çoğu zaman, yeni pazarın gereksinimlerine uyması için ince ayar yapılması gerekir.

Radikal inovasyon

Radikal inovasyon, inovasyon denilince düşünülen şeydir. Bunun anlamı,  radikal inovasyon yeni endüstriler doğurur ya da mevcut olanları yutarak devrim niteliğinde teknoloji yaratmayı kapsaması demektir. Radikal inovasyona örnek olarak ticarileştirilmiş hava yolculuğunun gelişmesi ve gelişmesine izin verilmesi verilebilir.

Burada bahsedilen dört farklı inovasyon türü – Artımlı, Yıkıcı, Mimari ve Radikal – şirketlerin inovasyon yapabileceği çeşitli yolları göstermeye yardımcı olur. Bu dördünden daha fazla yenilik yapmanın yolu var. Önemli olan firmanıza uygun tip(ler)i bulmak ve bunları başarıya dönüştürmektir.

Farklı İnovasyon Türleri

Oslo Kılavuzunun 4. ve en son baskısına (2018) göre, dört ana yenilik türü vardır:

  • Organizasyonel İnovasyon: Organizasyonel inovasyon bir şirketin işuygulamalarını ve ayrıca işyerinin örgütlenme şeklini ve dış paydaşlarla olan ilişkisini bir şekilde değiştirecek yeni bir organizasyon stratejisinin geliştirilmesini ifade eder. Bu tür inovasyona örnek verecek olursak,haftada sadece 4 günlük dört günlük çalışma programını benimseyen ilk şirketler verilebileceği gibi, dijitalin gücünü kullanmaya başlayan ve çalışanların ofisi atlayıp evden çalışmasına izin veren ilk şirketler (rolüne bağlı olarak) de örnek olarak verilebilir.
  • Süreç İnovasyonu: operasyonel yöntemlerdeki, kullanılan tekniklerdeki ve ekipman veya yazılımdaki değişiklikler de dahil olmak üzere yeni veya geliştirilmiş bir üretim veya teslimat yaklaşımının uygulanmasıyla ilgilidir. Süreç inovasyonuna örnek olarak; SaaS (hizmet olarak yazılım) teknolojisine bahis yapan ve örneğin Talkdesk’ten bulut iletişim merkezlerini kullanan ilk firmalar, müşteri destek süreçlerinin düzenlenme şeklini değiştirmesi verilebilir.
  • Ürün İnovasyonu: Ürün inovasyonu, yeni veya geliştirilmiş bir mal veya hizmetin tanıtılmasıdır. Bu buluşlar veya değişiklikler, teknik özelliklerin, kullanılan malzemelerin veya yazılımın iyileştirilmesi ve hatta UX (kullanıcı deneyimi) üzerinde ilerleme ile ilgili olabilir. Ancak, ürün yeniliklerinin tüm işlevleri veya performans özelliklerini iyileştirmesi gerekmez. Yeni bir işlevin iyileştirilmesi veya eklenmesi, diğer işlevlerin kaybıyla veya diğer bazı özelliklerin düşürülmesiyle de birleştirilebilir. Ayrıca, bir ürün yeniliği potansiyel kullanıcılara sunulmalıdır, ancak mutlaka satış yaratması gerekmez. Çünkü öyle olsaydı, düşük talepli yenilikler veya örneğin ücretsiz uygulamalar gibi dijital ürünler hariç tutulurdu. Aynı zamanda, rutin değişiklikler veya güncellemeler, yalnızca hataları düzelttikleri veya bazı mevsimsel değişiklikler yaptıkları için ürün yeniliği olarak kabul edilmez. Ürün inovasyonuna örnek olarak Lego, ünlü tuğlalarının malzemelerini biyolojik olarak parçalanabilen yağbazlı plastiklerle değiştirmesi verilebilir.
  • Pazarlama İnovasyonu: Pazarlama inovasyonu, örneğin bir ürünün tasarlanma veya paketlenme biçiminde veya hatta fiyat veya promosyonla ilgili diğer kararlarda değişiklikler üreten yeni bir pazarlama stratejisi geliştirmek anlamına gelir. Pazarlama İnovasyonuna örnek olarak Haagen Dazs’ın yeni atıksız konteyneri verilebilir.

Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments