İnovasyon ve Girişimcilik Haftasında Ele Alınan Konular
İçindekiler
Türkiye İhracatçılar Meclisi, 16-17 Ekim 2015 tarihlerinde Sapanca’da Girişimcilik Çalıştayı düzenledi.
Çalıştaya KOSGEB, TÜBİTAK temsilcileri, Hazine Müsteşarı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı, Dış işleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, girişim dünyasının yüz den fazla üyesi ve üst düzey yöneticiler davet edildi. AR-GE, Markalaşma; Girişimcilik, Tasarım konuları konuları üzerinde önemle duran Türkiye İhracatçılar Meclisi 2023 yılı 500 milyar hedefini gerçekleştirmeyi amaçlıyordu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi yayımlarından yapılan açıklamaya göre toplantının amacı girişimcilik dünyasına büyük bir hız katacak ezber bozan kararlar oluşturmak, Born Global(Doğuştan Küresel) girişimciler yaratmak için iki yıl gibi bir zaman içinde ihracata katkı sağlayacak neler yapılabilir, nasıl bir yol haritası çıkarılabilir sorusunun yanıtını bulmaktı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi son dört yıldır İnovasyon Haftası etkinlikleri düzenliyor. Çalışmalarını Girişim Evleri ile Türkiye’nin her bölgesinde sürdürüyor. Girişim Evleri çalışmaları TİM-TEB ortak çabası ile varlığını devam ettiriyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Büyükekşi yaptığı açıklamada; en büyük sorunlardan birinin eski sanayi ile yeni iş yapmanın zor olduğunu ve melek yatırımcı eksikliği çekildiğini ifade etmişti. Çalışmalar düzenlenen etkinlikler ile bu sorunları giderecek çözümler üretilmeye devam ediyor.
Türk Ekonomi Bankası ve Türkiye İhracat Meclisi İş Birliği ile çalışmalar yapan Girişim evleri, girişimcilerin iş fikirlerini geliştirmek, plan ve projelerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacı ile kurulmuş iş merkezleridir. Hem eski ekonomi olarak tabir edilen restoran, kafe, kozmetik imalatı gibi alanlarda hem de yeni ekonomi olarak tanımlanan yazılım, bilişim, teknoloji gibi yüksek katma değer üreten projelerin geliştirilmesini sağlamak amacı ile kurulmuşlardır. İş Yönetimi Danışmanlığı Girişimcilik Eğitimleri, Kuluçka Merkezi olmak üzere üç farklı yaklaşımla hizmet veriyorlar.
Türkiye İnovasyon Haftası
Türkiye İnovasyon haftası sebebi ile Türk İş Dünyası Paneli düzenlendi. 25 Nisan – 26 Nisan 2018 tarihinde 6. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı (CSG İstanbul 2018) gerçekleşecek.
Türkiye de ki en önemli İnovasyon haberlerinden biri yaşam kaynağı suyumuzun temizliği ve korunması hakkında. Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile Ulusal Su Planı uygulaması başlıyor.
Kamu Teknoloji Platformundan edinilen bilgiye göre bu plan su kaynaklarının teknik, ekolojik, sosyal ihtiyaçlara ve uluslararası sorumluluklara en uygun şekilde yönetilmesini sağlayacak içeriğe sahip. Havza su tahsis planı ile çevre su ihtiyacı zirai, enerji ve sanayi olmak üzere havza bazında paylaşımının sağlanması her sektör için suyun adil şekilde dağıtılması ve geleceğinin planlanması amacının gerçekleştirilmesi hedeflendiği ifade ediliyor. İnovasyon ve Girişimcilik
Bir diğer İnovasyon uygulaması da akıllı şehirlere dönüşüm çalışmaları ve etkinlikleri hakkında, 3. Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı 28-29 Mart 2018 tarihinde Ankara’da gerçekleşecek. Akıllı şehirlere dönüşümden kast edilen teknolojik şehirler değil sadece güvenlik, enerjide tasarruflu yöntemler, yaşanabilir bir çevre, trafik sorunları gibi tüm şehir sorunları hakkında bir dönüşümü içeriyor.
Türkiye’de İnovasyonun Gelişimi
Türkiye genel olarak inovasyon uygulamalarında 2016 sonu itibarı ile bilişim açısından standartlara yakın sayılırken lojistik açıdan gerilerde kalıyordu iş ve örgüt sistemlerinde bilişim sistemlerinin kullanımı marka ve patent başvurularında başarılı sayılırken istihdam esnekliği yetersiz kredi kullanımına ilişkin düzenlemelerin katı oluşu sebebi ile finansman kaynaklarına ulaşmakta güçlük çekilmesi sebebi ile inovasyon da yetersiz kaldığı alanlardı.
Türkiye’de İnovasyon çalışmaları 1983 ‘te Başbakanlığa bağlı Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun kurulması ile başlıyor aslında. 2004 yılından beri başbakan başkanlığında iki yılda bir toplanıyor ve inovasyon hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığını denetliyor.
CEO’ların 2018 yılı hakkında ki görüşlerine gelince hükümetin hayata geçirdiği teşvik paketlerini iş yaşamının canlanması açısından umut verici olduğu ifade ediliyor. 2017 sonu itibari ile Türkiye’nin büyüme hızının 3,5 olduğunu açıklayan Dünya Bankasının 2018 yılı için ise 3.9 bir oran beklediği edinilen bilgiler arasında. Türkiye’nin dev kuruluşlarının da açıklamaları incelendiğinde 2018 yılı büyüme hedeflerinin oldukça yüksek olduğu görülüyor. En Kapsamlı İnovasyon Modelleri Nelerdir?
Türk yatırımcılarının Balkanlar, Afrika, Orta doğu ve Rusya’da 2018 yılında da varlıklarını sürdüreceklerini ve hız vereceklerini açıklamaları büyüyen Türkiye ekonomisi açısından memnuniyet verici. Turizm, maden, savunma sanayi gibi pek çok dalda yatırımların gerçekleşeceği de yapılan açıklamalar arasında.
Sonuçlara bakıldığında 2017 yılında ki olumlu gelişmelerin 2018 yılında da aynı hızla devam edeceği görülüyor.