Bir kriz ortamı olduğu zaman, tasarruf çalışması yapılacak fısıltılarının ardından herkesin aklına ilk gelen soru personel çıkışları olacak mıdır? Aslında fırtına bitip sular durulduğunda yeni bir personelin işi öğrenme maliyetleri çok yüksektir.
Peki, insan kaynaklarında tasarruf çalışmalarında neler yapabiliriz bir bakalım;
Etkili Zaman Yönetimi Yapmak
İçindekiler
Ertelemenin önüne geçin
Vakit nakittir ve boşa zaman harcanan para demektir. Siz ve ekibiniz işi ertelemek için harcadığınız her dakika, değer üreten işlere harcanmayan bir dakikadır. Erteleme, kısada olsa işle ilgili olmayan bir sohbetin çalışma masasındaki işi durdurması kadar zararsız olabilirken kişisel işlerini yürütmek için saatlerce ofisten kaçmak kadar sorunlu da olabilir. Eğer kronik erteleme ofisinizdeki bir sorun olmaya başladıysa, nedenini anlamaya çalışıp çözüm için gerekli adımları atmanız gerekecektir. Erteleme olduysa ofis üretkenliği için her şey yolunda değildir. Bazı insanlar zaman yönetiminde diğerlerinden daha iyidir. Kolayca dikkati dağılmış veya görünüşte verimsiz olan çalışanların, zaman izleme gerekliliklerinden dolayı bu çalışanları kontrol edecek sistemler uygulanması gerekebilir.
Bazen, verimsizliğin kişisel bir nedeni yoktur. Zayıf iletişim sistemlerinin veya modası geçmiş proje yönetimi uygulamalarının hatası olabilir. Bazı proje yönetimi uygulamaları ve ekipler arası mesajlaşma araçları, şirketinizin hedefleri için gerekli olmasına rağmen, çalışmalarına doğrudan değer katmayan işlevler uzun bir yol kat edebilir. Bu yüzden şirketinizin durumu ve çalışan şartları incelenerek bireysel verimliliği artırma çalışmaları yapılması tasarruf için daha etkili olacaktır.
Serbest çalışanları ve sözleşmeli işgücü kullanın
Serbest çalışanlar ve bağımsız uzmanlar, beklentileri belirlemek ve ilişkinin her iki tarafındaki riski azaltmak için uygulanabilir bir tasarruf yoludur. Bu serbest çalışanlarla freelance sözleşmesi yapılmak koşuluyla işe alımlarını kolaylaştırmak ve geleneksel çalışanlardan daha ucuz olması daha muhtemeldir. Serbest çalışanlara sağlık sigortası ödeneği, vergi öncesi emeklilik hesapları, nikah izni ücretli izin veya diğer pahalı ödenekleri sağlamanız gerekmez. Tamamlanan işler için onlara ödeme yapmanız yeterlidir.
Serbest çalışanlara ve dışarıdan çalışan uzmanlara aşırı güvenmemek önemlidir, çünkü bunlar daha az sadık olabilecekleri gibi şirketiniz için yaptıkları işlerden rahatsız edici başka ilişkileri de olabilir. Ancak, bir kereye mahsus projelerde ihtiyaç olduğunda, çekirdek olmayan faaliyetler için, şirketinizin iş gücü maliyetlerini kontrol altında tutan gizli yardımcılar olarak hizmet verebilirler.
Uzmanlık isteyen çalışanlarla pazarlık yapın
Bir çalışanı işe almayı düşündüğünüzde uzmanlık gerektiren işlerde çok daha pahalı, özellikle de talebe bağlı veya özel bilgi gerektiren bir çalışan almanız gerekebilir. Bunu akılda tutarak, maaşlar ve sosyal haklar için biraz daha fazla harcama yapmanız gerektirse bile, yetenekli çalışanları elinizde tutmak için elinizden gelen her şeyi yapmak mantıklı olacaktır. Yüksek potansiyel bir çalışana bir yıl boyunca örneğin 70 bin TL ödemeniz gerekiyorsa en başında bir yıllık pazarlığınızı yaparak 65 bin TL anlaşarak tasarruf yapabilirsiniz.
Organizasyon ve etkinlikleri şirkete kaydırın
Şirketlerde belirli dönemlerde yapılan organizasyon ve etkinliklerin hazırlığında çalışanlara görev paylaşımı yapılarak dış mekânda değil de şirkette yapılabilir. Bu şekilde hem organizasyon firmasının, dış mekan ödemesinden kar edileceği gibi ekip içi iletişim güçlenir. Aynı zamanda kendi katılacakları etkinliklerde görev alan çalışanlar başarma ve güvenilme duygusuyla şirketlerine daha bağlı olma eğilimindedirler. Ayrıca yapılan bu organizasyon, toplantı ya da etkinliklerdeki ikramlıklar toptan olarak bir marketten görevli personel tarafından alınması maliyeti düşürür ve tasarruf edilmesini sağlar.
Personellerinizin etkinliğini arttırın
Bazı liderler her işi kendisi yaparak başarılı olacakları gibi bir yanılgıya düşerler. Oysa sıradan işleri personellerine paylaştırarak daha kritik kararlar için kendilerine zaman ayırdıklarında iş güçlerinden tasarruf ettikleri halde daha başarılı olurlar. Bazı işler rutin olarak yapılır, bunlar basit uygulamalarla otomatiğe bağlandığında iş gücünde de tasarruf edileceği gibi o personelin yeni işler için zaman bulmasına yardımcı olur. Bu işler arasında muhasebe dokümanları, randıman takibi, puantaj, maliyet tabloları, fiyat listeleri yer alır.
Ayrıca; personelde yapılacak tasarruf çalışmalarında, konulardan biride istenecek işlerin gerekli olduğu için mi yoksa istendiği için mi yapıldığıdır. Bunun ayrımı net şekilde yapılırsa iş gücünde israfın önüne geçilebilir.
Tasarruf çalışmaları; bir şirketin mali koşullarının kontrol altına alınması olarak nitelendirilir ve özellikle krizlerin aşılması amaçlanır. Fakat sadece giderler kısılarak krizler aşılmaz. Gelirleri de yükseltmek gerekir ki buda öncelikle personel veriminden geçer.Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için Tasarruf tedbirleri serisi diğer bölümleri okuyabilirsiniz.
- Tasarruf tedbirleri yazı serisinin 1. Bölümü Yardımcı Program ve Materyallerde Tasarruf konusunu inceleyebilirsiniz.
- Tasarruf tedbirleri yazı serisinin 2. Bölümü Ekipman ve Hizmetlerde Tasarruf konusunu inceleyebilirsiniz.
- Tasarruf tedbirleri yazı serisinin 3. Bölümü Sermaye Yatırımlarında Tasarruf konusunu inceleyebilirsiniz.
- Tasarruf tedbirleri yazı serisinin 5. Bölümü Küçük İşletmelerde Tasarruf konusunu inceleyebilirsiniz.