İpek Böceği Yetiştirmek
İçindekiler
İpek böceği, dişi kelebek tırtılı. İpek böceklerinin bir hayli obur oldukları devamlı taze dut yaprağı tükettiklerini belirtiyor uzmanlar. Çok hızlı büyüdükleri büyürken dört kez deri değiştirdikleri de edinilen bilgiler arasında.
Kaynaklarda yapılan açıklamalara göre dişi tırtıl yaz başlarında 500 civarı yumurta bırakıyor yetiştirici tarafından bahara kadar soğuk bir yerde muhafaza ediliyorlar. Yumurtadan çıktıktan beş hafta sonra ipek yapacak büyüklüğe ulaşıyorlar. Yetiştiricinin tırtıllarını iyi takip etmeleri gerekiyor başını sallayarak bir dal aradığını belli eden tırtıla uygun koşulları sağlaması gerekiyor.
Yetiştirici tırtıl için bu şartları önceden hazırlamış olmalıdır tırtılların kozalarını örmeleri için yetiştirici tarafından oluşturulan alanda her tırtılın bir hücresi bulunur bu hücrelerde minik doğa işçileri doğa harikası üretimlerinin ilk aşaması olan koza örme faaliyetini gerçekleştirmeye başlarlar.
İpek Nasıl Oluşur?
İpek böceğinin vücudunda iki adet bez yapışkan madde üretimi gerçekleştiği hayvanın üst dudağından iplik halinde dışarı çıkan bu ipliğin hava ile teması sonucunda donarak ipeğe dönüştüğü kaynak bilgiler arasında yer alıyor.
İpek Böceği Kozası
İpek böceği önce kozasının dış kısmını daha sonra kozanın içinde kaybolmasını sağlayan kendi bedenini sarmaya başlıyor ve kozanın içinde kayıp oluyor. Koza bu hali ile kalır ise 2-3 hafta sonra kelebeğe dönüşmüş olarak çıkıyor kozasından ancak ipek böceği yetiştiricileri tabi ki ipek böceğinin kozada kalıp kelebek olmasına izin vermiyorlar.
Birkaç kozayı yumurta üretimi için bıraktıktan sonra diğer kozaları sıcak buhara tutarak tırtılı öldürüyorlar.
İpek böceği yetiştirilme şeklini kısaca kaynaklardan tanıtmaya çalıştıktan sonra ülkemizde ipek böceği üretimi ne durumdadır devletimizin ipek böceği üretimine ve üreticisine yaklaşımı nelerdir bu konularda bilgi aktarmaya çalışacağız.
İpek böceği üretiminin en yaygın olduğu bölge olarak Marmara bölgesi ve Diyarbakır gösteriliyor.
2017-2019 yılları arasında ipek böceği üretiminde faaliyet göstermek isteyen kırsal bölge girişimci adaylarına devlet desteği mevcut ayrıca bu kapsamda ipek böceği besleme evi ve bakanlığın direktifleri doğrultusunda dut bahçesi oluşturulması da destek kapsamında.
Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesi
Resmi Gazetede yayımlanan 11.03.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2017/9760 sayılı ‘Hayvancılık yatırımlarının desteklenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı İpek böceği yetiştiriciliğine tam destek verileceği’ belirtiliyor. Hibe desteğinin 3 yıl geçerli olacağı edinilen bilgiler arasında. Verilecek tam destek ile ilgili detayları öğrenmek başvuru koşulları detayları bilgisine ulaşmak için İl Müdürlükleri ile iletişime geçmekte tarih aralığı verildiği için bu süreyi kaçırmamakta fayda var. (Resmi Gazete Hakkında Bilmeniz Gerekenler)
İpek Böceği yetiştiriciliği desteğine gerçek ve tüzel kişiler başvurabiliyor.
İpek Böceği Yetiştirerek Kazanç Elde Etmek
Konunun Uzmanları ipek böceği yetiştirerek iyi bir kazanç elde etmenin mümkün olduğunu üreticilerin planlı ve ciddi bir çalışma içerisinde olmaları durumunda kazancında bir hayli yüksek olmasının kaçınılmaz olduğunu ifade ediyorlar.
İpek böceği Kooperatif yetkilileri destek varken üreticilerin ya da ipek böceği üreticisi olmak isteyen girişimci ya da girişimci adaylarının bu durumdan yararlanmaları gerektiğini kendilerinin de olabildiğince çok kırsal alana ulaşmaya çalıştıklarını ifade ediyorlar araştırılan kaynaklarda.
Bursa Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tesislerinde Koza Birlik Tohum Üretme Tesisleri’nden alınan yumurtalar, Eskişehir’de bulunan tesisin kuluçkahanesinde canlandırılıyor. Tırtıllar 11 gün sonra canlanıyor ve üreticileri besleyecekleri miktara göre paketlenerek evlerine teslim ediliyor.
Tırtılların beslenme süresi 40 gün bu süre sonunda kozalarını örüyor ipek böceği kozası haline geliyorlar bu aşamada kooperatif yetkililerince toplanıp tesiste kurutuluyorlar. Kilogram başına ödeme yapılıyor üretim yılda bir kez gerçekleşiyor.
İlgili yayımlarda, Kooperatif yetkililerinin açıklamalarından edinilen bilgiye göre kazancı iyi olan ve devlet desteği de bulunan ipek böceği üreticiliğine ilginin az olduğu yönünde.
İpek Böceği Üretici Kooperatifleri
Bireysel düzeyde ipek böceği üretecek kişilere, ipek böceği üretici kooperatifleri ücretsiz destek sağlıyor. Evlerin dezenfeksiyonu, tohumların canlandırılması, kozaların getirilip götürülmesi gibi destekleri kooperatifler ücretsiz gerçekleştiriyor yapılan açıklamalara göre bir paket ipek böceği yaklaşık 40 kg koza veriyor.
Üretim için gerekenleri ise 30 metrekare civarında kapalı alana ihtiyaç bulunduğu, 40 civarında dut ağacının bulunması olarak açıklıyor kaynaklar. Alınacak destek kapsamında ipek böceği yetiştiriciliği için gereken koşullar da yer alıyor.
Kahramanmaraş’ta ev hanımları bireysel düzeyde bu işe atılmışlar evlerini 45 gün boyunca tırtıllara kiraya vermişler 3 kutu ipek böceğinden yaklaşık 120 kilogram koza elde ederek yaklaşık 6000 Lira gelir elde etmek istedikleri pek çok gazetenin haberlerinde başlık olmuş.
Geliri yüksek sıfır maliyet devlet desteği işlemler belediye ya da kooperatifler tarafından yapılıyor Pazar sorunu yok öyle görünüyor ki işin en zor kısmını İpek böcekleri ile resmi kuruluşlar üstlenmiş.