Yatırımcı Arıyorum

İş Dünyasında Başarılı Olmak İçin Üniversite Eğitimi Şart mıdır?

Üniversite eğitimi iş dünyasında ne kadar gerekli?

Eğitim gören pek çok kişinin aklında bir soru vardır. Üniversiteyi bitirince nasıl iş kurabilirim ve nasıl daha çok kazanabilirim? Üniversite eğitimi iş dünyasında ne kadar gerekli?

Şunu kesin dille belirtmek isteriz ki, eğer mühendis ya da mimar olmayacaksanız, iş dünyasında başarılı olup yüksek kazanç elde etmek için üniversite eğitimi gerekli değil. Asıl gerekli olan başaracağına inanmak, fırsatları değerlendirmek ve çok çalışmak.

Üniversite Bitirmeyen Başarılı İsimler

İş dünyasında başarılı olmuş kişilerin hayat hikâyelerine baktığımızda pek çoğunun küçük yaşlarda işe atıldıklarını, belli bir üniversite eğitimlerinin olmadığını, hatta pek çoğunun ilkokul ya da ortaokul mezunu veya terk olduğunu görürüz. Bir işi başarıya ulaştırmak için elbette eğitim gereklidir ancak ticari zekâyı kullanmak ve fırsatları değerlendirmek daha çok önemlidir.

Bill Gates, üniversite terk olup dünyanın en zengin kişilerinden biridir.

Paul Allan üniversite terk olup dünyanın en zengin 3. kişisidir.

Oracle bilgisayar şirketinin kurucusu ve genel müdürü Larry Ellison, üniversite terk bir isim olup, dünyanın en zengin insanlarından biridir.

Ankara İdadisi’ni 15 yaşında iken bırakmak zorunda kalan Vehbi Koç, babasının açtığı küçük bir dükkânda iş hayatına başlamıştır. Vefat yılı olan 1996 yılına kadar sürekli olarak çalışmış ve vefatından evvel geride dev bir imparatorluk bırakmıştır.

1948 yılında peş peşe zatürreeye yakalanınca liseyi bırakmak zorunda kalan ve iş hayatına atılan Sakıp Sabancı’da azmin en güzel örneklerinden biridir. Kendi üniversiteyi okuyamadı belki ama 1999 yılında Sabancı Üniversitesi’ni kurarak, insanların eğitim almalarını sağladı. Pek çok üniversiteden fahri doktora unvanını aldı. 8 adet eğitici ve öğretici kitap dahi yazdı.

İş dünyasındakilere engin deneyimlerini sürekli olarak aktardı. Bilginin paylaşıldıkça değerli olduğuna inandı. Vefatından evvel Vehbi Koç gibi bir imparatorluk bıraktı ve her iki isimde halen iş dünyasında sevilen ve hatırı sayılır bir yere sahip.

Bir İşte Başarılı Olmanın Kuralları

Diyelim ki bir iş kurmaya kadar verdiniz ve ne işi yapacağınızı belirlediniz. Tüm hazırlıkları yaptınız ve çalışmaya başladınız. Belli bir bilgi birikiminiz de var. Bu bilgi birikimini ticari zekânız ile birleştirmedikten sonra başarılı olmanız pek olası görünmüyor. Bir işte başarılı olmak için üniversite diploması da zorunlu değil. Kendini yetiştirmek daha çok önemli.

Türkiye’de en çok İstanbul ili başta olmak üzere toplamda 206 üniversite mevcut. Bunlardan her sene küçük bir tahminle 500 bin öğrenci mezun olmuş olsa, her yıl işsizler ordusu kat kat çoğalıyor. Şanslı olanların memurluk sınavına girip bir işe yerleştirildiğini düşünürsek ve bunu da tüm kurumlar dâhilinde tahmini 250 bin olarak hesap edersek, her yıl 250 bin mezun öğrenci açıkta kalıyor. Bunların önünde iki seçenek var. Ya bir özel işletmede işe gidecek ya da kendi işini kuracak. Çalışma azmi olanların yapacağı tek şey ise küçük çapta kendilerine ait bir iş kurmak ve bu işi büyütmek.

Kendi işini kuran insanların başarılı olma şansı ise, gelişen şartlara bağlı olarak %50-%50. Sadece para kazanmak amaçlı ve hiç yeteneğinizin olmadığı bir iş kurmayı düşünüyorsanız vazgeçin deriz. Bir işletmenin en büyük amacı karlılık olsa da, bundan başka kazanımlar iş dünyasında daha etkili olmaktadır. İtibar kazanmak, lider olmak, insanların örnek alabileceği bir işletme sahibi olmak çok daha önemlidir. Yani maddi kazanımlar yanında manevi kazanımların önemi çok daha büyüktür.

İnsanın Kendisini Tanıması ve Gereklilikleri

Bir insanı en iyi kendisi tanır ve gerekliliklerini belirler. En sert eleştirmeni de yine kendisidir. Dediğimiz gibi eğitim almak güzeldir ve gereklidir ancak çok da şart değildir. Çevrenizdeki insanlara bir baktığınızda, siz iki üç üniversite bitirmiş ve bir memur olarak çalışıyor iken, lise mezunu olup ticarete atılmış ve sizden daha çok kazanan kişilerin varlığını görürsünüz. Bu kişiler işlerini kurmuş, çok çalışmış, sürekli yeniliklere açık olmuş, personel seçimini doğru yapmış ve ticari zekâsını sermayesi ile birleştirmiş kişilerdir.

Bir işte başarılı olan insanların bir diğer özelikleri de ağ değil bağ kurmalarıdır. Teknoloji gereklidir elbet ama insanlarla güzel ve sıkı bağlar kurulmadıkça, insan ilişkilerini iyi yönetmedikçe başarılı olmak da imkânsızdır.

Mantıken Düşünmek

Bir hayal edin. Sizce şu anda dünya genelinde kaç tane üniversite kurumu vardır? 1000, 2000, 5000.

Asıl soru şu: bu kadar kurum var ise demek ki bir amacı da vardır.

Sıradan bir okul değil, sadece bir üniversite de bile onlarca eğitim görevlisi var. Ve tüm eğitmenler kendi alanında uzman, profesyonel, profesör gibi vb. ünvanlara sahipler. Ve burada yer alan tüm eğitmenler, sizi hayata en iyi şekilde hazırlamak için mücadele ediyor.

Elbette diğer yanda üniversite eğitimi almadan hayatına devam eden büyük bir kitle de var. Bu kitleyi herhangi birinin dışlaması, yorum yapması, küçümsemesi kimsenin haddine dahi değildir. Ama sadece madalyonun 2 yönüyle bakmak lazım. Birinde, kendi meslek alanında tüm konularda eğitimini tamamlamış birçok sınava tabi tutulmuş bir aday, diğer yüzde ise belkide (halk tabiriyle) hayat üniversitesini bitirmiş bir birey.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz