
İş Yaşamında Başarılı Olmak
İçindekiler
Bir iş kurmak pek çoğumuzun hayalleri arasındadır. Başkasına bağımlı olmadan çalışmak, kazancımızın kendimize ait olması ve paramızı kendimiz yönetmek.
İş kurmak bir şekilde halledilir de peki ya başarılı olmak için neler yapmak gerekir? Belli kurallara uymamız gerekir ancak başka neler yapmalıyız? İşte, başarılı kişilerin uyguladığı, iş dünyasında başarıyı yakalamanın altın kuralları.
İş Hayatında Başarılı Olmanın Kuralları
- Odaklan
Bir işte başarılı olmanın ilk kuralı, yaptığınız işe odaklanmaktır. İşin niteliklerini, iş gereklerini kavrayarak yapacağınız işe odaklanmak, işi başarılı kılmak için çabalamak, başarılı olmanın yollarından biridir. Odaklanmadığınız takdirde işinizdeki verimlilik azalır, üretkenliğiniz tükenir ve istediğiniz hedeflere ulaşmakta zorluk çekersiniz. Bunun için birkaç tavsiye verelim. İşinize odaklanmak istediğinizde kesinlikle telefonunuzdan uzak durun. Telefon dikkati dağıtır. Maillerinizi iki günde bir kontrol edin. Uyku düzeninizi kontrol altına alın. Uykulu bir bünyenin odaklanması çok zayıftır. Ara sıra küçük molalar verin. Hani okuldaki teneffüs saatleri gibi. Kendinizi daha dinç hissedeceksiniz.
- Etik Değerlere Sahip Çık
Bir toplum içinde yaşamanın bazı kuralları vardır. Ahlaki değerler, etik değerler gibi. Hukuk kuralları toplamdaki bireylerin yasalara uyması için konulmuş yazılı değerlerdir. Ancak etik değerler, yazılı olmayan değerlerdir. Kişi etik değerlerde, toplumun kendisinden beklentilerine ve güvenine uygun hareket etmesidir.
İşinizi yaparken, etik ve ahlaki değerlere sahip çıkarak bağlı kalmak, sizin toplum içindeki kıymetinizi artıracak, bu da işinizde başarılı olmanızı sağlayacaktır. İkna Kabiliyeti Olanlar Daha Başarılı
- Sabırlı Ol
Sabır, ne kadar zor koşullarda çalışırsan çalış, içindeki metanet duygusunu yitirmemektir. Başarılı insanların hayat hikâyelerini okuyun. Çok küçük yaşlarda türlü acılar yaşamış, büyük kayıplar vermiş, ancak içlerindeki inancı ve sabrı hiç yitirmemişlerdir.
Sabrın sonu selamettir ilkesinden hareket ederek sabırlı olmayı öğrenmenizde yarar var.
- Değişime Ayak Uydur
İşini kurdun ancak sektöründe yapılan değişikliklere ve yeniliklere ayak uyduramıyorsan, işinde başarılı olmayı asla bekleme deriz. Yenilikçi olmak, ileriyi görebilmek, rakiplerini büyük bir farkla geçebilmektir. İşinde daima yenilikçi ol ve yeni fikirler üret. Daima değişime ayak uydur. Yeni iş imkânları yarat, inovasyona açık ol.
- Müşteriyi Merkezin Yap
İşinde her zaman en büyük odaklanma alanın müşterilerin olsun. Müşteri merkezli çalışmakta yarar var. Onlarla sürekli iletişim halinde ol. Makul taleplerini geri çevirme. Bir müşteri bin müşteri demektir. Müşterinin ne istediğini anlar ve ona göre hareket edersen, iş hayatında çok iyi kazançlar elde edebilirsin. Hem maddi hem de manevi açıdan.
- Nakdi İyi Yönet
İşinde para konusunda kazançların artmaya başladı. Eldeki nakdi iyi yönetirsen ve para ile ilgili konularda daima temkinli olursan, kazançların artacaktır. Yatırım yapacağın zaman iyice araştır. Çünkü pek çok kayıp, iyi araştırılmayan işlere yapılan yatırımlar nedeniyle oluyor. İş yapacağın kişileri dikkatli seçip, haklarında detaylı bir araştırma yapman da yararına olacaktır. Unutma iş dünyası senin emeğinin peşinde olan kurtlarla dolu.
- Hata Yapmaktan Korkma
Hatalar, hatalarımız. Onlar aslında bizi biz yapan kusurlarımız. Hata yapmak her insanın yapacağı bir şey. İş dünyasında da çok hatalar yapıyoruz. Her hata bir tecrübe bizim için. İşte, hatalarımızdan ders alarak ve daha fazla hata yapmamaya özen göstererek işimizi yapabiliriz. Hatalarından korkma, sadece onlardan ders çıkarmaya bak.
- Adaletli Ol
İşinde adaletli olmak, en güzel erdemlerden biridir. Adil kişiler işlerinde başarılı olur ve çalışanlarının da sevgi ve saygısını kazanır. Personeline karşı daima adaletli davran. Haklarını zamanında vermeyi ihmal etme. Başarılı personeli ödüllendir. Diğer personellerini başarı için teşvik et. Hem kendi motivasyonuna hem de çalışanların motivasyonuna önem ver.
- Cesur Ol, Risk Al
Cesur kişiler, her zaman işlerinde risk almayı seven kişilerdir. Ara sıra riskler alarak işinde başarılı olmayı hedefle. Mesela, hayatında bir kez olsun, hiç kimsenin risk almak istemediği bir işi kabul et. O işte başarılı olmanın yollarını bul ve uygula. Cesaret iyidir ama dozunda olmak kaydıyla. Nihai Başarı İçin Gerekenler
İşyerinde Başarı İçin Profesyonellik
Bir işte profesyonellik ve tecrübe, zamanla kazanılacak durumlardır. İşinle ilgili daima kendini eğitirsen, daha iyi sonuçlar elde edersin. Gerekli eğitimlerini al, seminerleri ve konferansları takip et. İşinde uzman ve sana faydası dokunacak kişilerden yardım al. Profesyonel insanlarla çalışırsan her türlü kazancın yüksek olur.
Çevrende her meslekten bir profesyonel bulundurmaya özen göster. Bir hukukçu tanıdığın olsun ya da bir mali müşavir. Uzman kişiler sana faydası dokunacak kişilerdir ve sen de onlardan çok şey öğrenirsin.