Yatırımcı Arıyorum

İş Dünyasında Kodlama Teknolojileri

Yazılım Teknolojisinin Önemi

1940 Yılında Amerikalı Master öğrencisinin bulduğu belirtilen teknoloji günümüzde en gelişmiş hali ile uygulanmakta gelişimini ve değişimini de sürdürmektedir. Philadelphia Drexel Enstitüsü Dekanına gelen iş adamı ülkenin en büyük marketler zincirinin sahibidir talebi insanların kasanın önünde beklememeleri   ve stok kontrolünde kolaylık sağlanması için pratik bir yöntemin nasıl bulunacağı ile ilgilidir. Konu ile genç bir Mühendis ilgilenir Mors alfabesinden esinlenerek ve söylendiğine göre kum tanelerinin birbirinden farklı olduğunun farkına varmaktan yola çıkarak yeni Barkod teknolojisini geliştirir. 1967 yılında tüm dünyada kullanımı başlayan buluşunun başarısını göremeden 37 yaşında vefat eder genç bilim adamı.

1994 yılında Barkod teknolojisi yeni gelişmeler gösterir Japonya Karekod ve Data Matrix Barkod teknoljilerinin bulunuşuna ev sahipliği yapar. Motorlu araçların üretim takibinden ilaç izlenmesine kadar her alanda kolaylıkla kullanılır hale gelir.

Lojistik sektöründe ise bir devrim niteliği taşır üretilen malların imalat ve temin edilme süreçlerinin izlenmesi, ürünün tüm üretim bilgilerine ulaşılabilmesini sağlayan teknoloji tüketici güveni açısından ticareti kolaylaştıran en önemli etkenler arasında yer alır. 1977 yılında Brüksel’de kurulan EAN Avrupa Mal Numaralama Örgütü, 1992 yılında dünyayı kapsayan bir örgüte dönüşür ve 2005 yılından itibaren GS1 adı ile anılmaya başlar. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Küresel yapılanmanın bir üyesidir. GS1 Türkiye, 30 Bini aşan üye sayısı ile üretici, satıcı, dağıtıcı konumda faaliyet gösteren işletmelerin uluslararası platformda tanınmasını sağlamaya gayret gösterdiği, gerekli düzenlemeleri hayata geçirdiği belirtilmektedir. Birliğin amacı tedarik zinciri yapısının iyileşmesine katkı sağlamak, çözüm üretmek, Türkiye’de e-Ticaret alt yapısının güçlenmesini sağlamaktır. GS1 sistemine üye olan işletmeler uluslararası standartlarda Barkod üretimi gerçekleştirebilmeleri konusunda danışmanlık hizmeti ve diğer hizmetleri alabilmekteler kurumdan.

Kodlamada RFID Teknolojisini Kullanmak

Sağlık hizmetleri, Hava Yolları, Otomasyon, Lojistik, Üretim, Hayvancılık, Zararlı atık izleme, Doküman yönetimi gibi onlarca alanda kullanılan sistem kablosuz teknolojidir ve başka uygulamalar ile birleştirilerek kullanılabilmektedir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre RFID maliyetleri Barkod teknolojilerinden daha yüksek ancak sağlık sektöründe kullanımının yararlarının çok fazla olduğu da belirtiliyor kaynaklarda. Yazılım Şirketi Kurmak

BARKOD TEKNOLOJİSİNİN EN FAZLA KULLANILDIĞI ALANLAR

  • İlk sırada Lojistik yer alıyor ülkemizde hızla yükselen Lojistik sektörü için barkod teknolojileri büyük önem arz ediyor
  • Sağlık sektörü
  • Perakende sektörü
  • İmalat sektörü ve daha pek çok sektörde yaygın kullanım alanına sahip

BARKOD NASIL ALINIR?

EAN Kodu ülkemizde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı Milli Mal Numaralama Merkezi tarafından veriliyor. İthalat, ihracat ve dağıtım ile faaliyet gösteren işletmeler kod almak istediklerinde Milli Mal Numaralama Merkezine üye olmak durumundadırlar. Ülke kod, Firma kod, ürün kod ve kontrol kod biçiminde sıralanmıştır.

Türkiye’de 2023 Bilişim Yazılım Hedefleri

10. Ulaştırma Şurası Raporunda Türk Bilişim sektörünün 2023 yılında 160 Milyar Dolara ulaşması, 15 Milyar Dolar Bilişim ihracatı gerçekleştirmesi, Yazılım sektörünün öncelikli sektör olarak değerlendirilmesi ve genel ihracat içindeki payının %2 olması hedeflenmiş. Hedefe ulaşılması durumunda ülkemizin dünyadaki en büyük On ekonomiden birisi olabileceği tespitine yer verilmiş.

BİLİŞİMDE LOKOMOTİF YAZILIM SEKTÖRÜ

Yazılım sektörünü cazip ve alanında lokomotif olarak tanımlayan unsur tüm sektörlere hizmet üretmesi ve günümüz teknolojisi nedeni ile bu hizmetin tüm sektörler için zaten zorunlu bir gereksinim olması.

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNUNUN SAĞLADIĞI AYRICALIKLAR

  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kanununda yazılım üreticileri Sanayici kimliğine sahip olabiliyor
  • Telif hakları yasası ile yeni düzenlemelerin yapılması
  • Yazılım ve hizmet üreticileri Küçük ve Orta Ölçekli İşletme kapsamına alındı
  • Danışmanlık hizmetleri

Türkiye’de Yazılım Alanının Büyümesi

Türkiye’nin 2023 yılı en büyük On ekonomi arasında yer alma hedefini gerçekleştirecek sektörlerinin en başında gelen Yazılım   hammaddesinin akıl olması kaynağının insan olması nedeni ile ülkemizin en avantajlı olduğu alanlardan biri. Yetişmiş nitelikli Mühendisleri, yetişmekte olan mühendis adayları ve girişimcileri ile   2023 yılında ülkemiz, kendisinden beklenen yazılım Pazar hacmine ulaşmanın çabası içinde, sektörde rekabet yüksek. Bilişim Teknolojileri

Yazılım Sanayicileri Derneği 1992 yılında kurulmuş, Türk yerli Yazılım Üreticilerini temsil ediyor. Üye firmaların ülke yazılım iç Pazar büyüklüğünün %80 kadar bölümünü oluşturduğu bilgisine yer verilmiş.  Yazılım dünyada 4 Trilyon Dolar büyüklüğünde bir Pazar hacmine sahip Türkiye Yazılımı ülkemizin en büyük Mühendislik gücü olarak değerlendirmesi durumunda 2023 hedefini gerçekleştirmesi mümkün öngörüsünde bulunularak çabalar sürdürülüyor.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz