Yatırımcı Arıyorum

İş Dünyasında Stres ile Başa Çıkmanın Yolları

Kendi işinizin patronu olmak veya yönetici bir pozisyonda çalışmak; heyecan verici, zorlayıcı ve bazen de stres ve kaygı dolu olabilir. Uzun çalışma saatleri, öngörülemeyen nakit akışı, sektörünüzdeki önemli değişiklikler ve çalışanlar için sorumluluk sahibi olmak, zihinsel olarak yorgun, stresli, kaygılı veya depresif hissetmenizi sağlayabilir.

Bu da, işinizi yürütme yeteneğinizi etkileyebilir ve aile, arkadaşlar, çalışanlar, tedarikçiler ve müşterilerle olan ilişkileriniz üzerinde etkili olabilir. Bunca yükün altında ezilmemek, aslında çelik gibi bir irade gerektirir.

İş Dünyasında Stres ve Kaygı Uyarıları Nasıl Anlaşılır?

İş dünyasının hiç bitmeyen unsurlarıdır, stres ve kaygılı olmak. Bize belli aralıklarla da uyarılar verir. Stres ve endişenin artmaya başladığını gösteren uyarı işaretlerine dikkat edin. Zihinsel sağlığınıza daha fazla dikkat etmeniz veya dışarıdan destek almanız gerekebilir. Uyarı işaretlerini kendiniz fark etmeyebilirsiniz.

Bu nedenle, size en yakın kişilerden gelen yorumları ve geri bildirimleri dinlemeniz gerekir. Yardım istemekten çekinmeyin. İyi bir zihinsel sağlığa sahip olmak, işinizin sağlığı için de iyidir. Stres ve kaygı belirtileri nelerdir?

İş Hayatında Stres, Kaygı, Depresyon Belirtileri

Aşağıdaki durumlarda stres, kaygı ve hatta depresyon yaşıyor olabilirsiniz.

  • Konsantre olmak veya karar vermekte zorlanmak
  • Bunalmış hissetmek ve sorunları çözememek
  • Düzenli olarak sinirli, hassas, gergin olmak ya da ağlamak
  • Kişisel zamanlarda bile iş düşünüyor olmak
  • Yataktan kalkmama ve işe gitmeme nedenleri bulmak
  • Günlük temel görevlerden kaçınmak
  • Aile ve arkadaşlarla daha az zaman harcamak, sosyal ortamlardan uzak durmak
  • Aşırı alkol ya da sigara tüketmek

Fiziksel Belirtiler

  • Göğüs ve kalpte ağrı, yüksek tansiyon
  • Uykuya dalma zorluğu çekmek, sürekli yorgun hissetmek
  • Karşı cinse ilginin azalması
  • İshal, kabızlık ya da bulantı
  • Zayıflamış bağışıklık sistemi, daha sık soğuk algınlığı
  • Hızlı, sığ solunum, aşırı terleme
  • İştah kaybı ya da iştah değişikliği

Kaygı ve Depresyon

Kaygı ve depresyon sadece bir tıp uzmanı tarafından teşhis edilebilen durumlardır. Kaygı, sadece stresli veya endişeli hissetmekten daha fazlasıdır. Baskı altında iseniz, endişeli hissetmeniz normaldir, ancak bu duygular belirgin bir nedenden ötürü gerçekleşmezse veya stresli olay geçtikten sonra devam ederse, daha ciddi bir şeyin işareti olabilir.

Kaygı ve depresyon için etkili tedaviler mevcuttur. Ancak iyileşmek için bu durumlardan dolayı uzman yardımı almalısınız.

İş Dünyasında Stres ve Kaygı ile Nasıl Başa Çıkarsınız?

Bir CEO olarak, stres ve kaygı ile başa çıkmak, tek başına oldukça zordur. Mevcut koşullar, konuyu kesinlikle daha da kötüleştirebilir. İş dünyasında, sürekli olarak zorluklarla yaşıyoruz. Kendimizi bazen bir boşlukta gibi hissedebiliriz. Özellikle son dönemlerde bir işletmenin başında olmak ve küresel nedenlerden ötürü, işletmenin sürdürülebilirliği açısından, oldukça zor dönemlerden geçtiğimiz için, stres ve kaygı iki katına çıkmış durumda.

Stres ve kaygı aslında zayıflık ve dikkat dağıtıcı hissettirse de, aynı zamanda odaklanmaya ve başarıya da yol açabilir. Küresel sorunların dünya sağlığını, ekonomik büyümeyi ve iş güvenliğini etkilemesi ile işletme kurucuları, CEO’lar ve iş sahibi insanlar olarak sakin kalmayı nasıl başarabiliriz?

Şüphe ve sürekli sorgulama yorucu olmasına rağmen, her birimiz bunun tadına bakıyoruz ve aslında hepimiz normalden daha fazla korku taşıyoruz. İş dünyasında stres ve kaygı ile nasıl başa çıkabiliriz?

Ekibinizle Şeffaf Olun

Girişimciler olarak zihinlerimiz işimizin, müşterilerin ve ekip üyelerinin büyümesini destekleyecek yeni fikirler üzerinde durmaksızın çalışır. Ekibinizin nasıl çalıştığı konusunda şeffaf değilseniz, ayak uydurmaya çalışırken, gereksiz çatışma ve stres olacaktır. Stresli olduğunuzda, hiper-kritik olarak çıkmak kolaydır, ancak lider olmak, kim olduğunuzu ve beyninizin nasıl çalıştığını bilmek anlamına gelir.

Ekibinize geri bildirim yaparken nazik olun, anlayış ve sabırla iletin. Beyniniz belirli bir şekilde çalışabilse de, ekip üyeleriniz omzunuzda taşıdığınız ağırlığı anlamayabilir. Ekibinizle açık, şeffaf bir diyalog oluşturun. Zihinsel ve Ruhsal Enerji Yönetimi

Biraz Yavaşlayın

Stres ve kaygı dolu bir işle meşgul iseniz, bazen çok hızlı ve aceleci davranabilirsiniz. Bu da bazı hatalar yapmanıza neden olabilir. Aklımıza geldiğinde henüz tam tamamlanmamış bir e-postayı aceleyle bitirerek kontrol bile etmeden gönderebiliriz. Bu da olumsuz geri bildirime yol açabilir.

Sabahın erken saatinde ya da geçenin geç vaktinde bir e-posta gönderme çılgınlığı pek çoğumuzda mevcuttur. E-postada hassas bilgiler ya da geri bildirim varsa, gönder tuşuna basmadan evvel birkaç saat beklemelisiniz. Aslında en uygunu, çok acil bir posta değilse ve bazı düzenlemelerin yapılması gerekli ise, 24 saat kuralını uygulamalısınız. Mesajınızı yazın ve taslaklar klasöründe bekletin.

Sadece E-postalarda değil, işletme ile ilgili alacağınız her karar, siz ve işletmeniz için hayati karar niteliğinde olduğundan, stres ve kaygılı zamanlarda önemli kararlar almamanız gerekir. Bu durumda iken aldığınız kararlar size ve işletmenize de zarar verebilir.

Küçük Şeyleri Bırakın ve Büyük Resme Odaklanın

Büyük şeyler olduğunda beynimiz küçük şeylere sabitleme eğilimindedir. Bilinçaltı olarak, biraz kontrol hissini geri kazanmak isteriz. Bu, kendimize genel vizyonumuzu hatırlatmanın en önemli zamanıdır.

  • Gerçekten ne taahhüt ediyorsunuz?
  • Bir marka ve şirket olarak daha büyük öncelikleriniz nelerdir?
  • Bir lider olarak insanlar, özellikle çalışanlarınız, sürekli olarak sizi izlemektedir. Sizi rehberlik etmeniz için, bazı konularda gönül rahatlığı için ve bir sonraki iş adımı için aramaktadırlar. Bu durumda neler yapıyorsunuz?
  • Panikliyor musunuz yoksa sakin kalabiliyor musunuz?
  • Görmezden mi geliyor yoksa yaptırım mı yapıyorsunuz?
  • Saklanıyor musunuz yoksa yardım mı ediyorsunuz?

Zor zamanlarda, kaos ve korku içinde iken bile daha büyük olasılıkları düşünen insanlar vardır. Birçok harika fikir, bu zorlu koşullardan doğmuştur. Pek çok işletme, en zor zamanlarda, stres ve kaygı kavramlarını üzerinden atmış kişilerin, iş manevraları sayesinde oluşmuştur.

Ekibinizin Güçlü Yanlarını Bulun

İş dünyasının köpekbalığı olmak zordur. Ani bir hamle ile pek çok işi yapabilir ve rakiplerinizi geride bırakabilirsiniz. Ancak, arada sırada beyninizin uyumsuz, yerinde duramayan ve kapalı konumda olduğunu fark edersiniz. Ne olduğunu tespit edemezseniz, iş ortağınıza ya da ekip üyenize gidebilirsiniz.

İş ortağınızın ya da ekibinizdeki kişilerin sakin kişiler olması önemlidir. Bu bakış açısına sahip olmak, işinizi başarılı ve verimli bir şekilde yürütmek için temel bir bileşendir. Her CEO’nun güçlü ve zayıf yanlarını bilmesi gerekir. Hatta eleman alırken, kendi bölgelerinde deha olan ve daha iyi çalışan insanların da seçilmesi önem taşır. Ancak stres ve kaygıyı zaman zaman ekibinizin de yaşayacağını unutmayın. Motivasyonunuzu Nasıl Güçlendirirsiniz?

Stres ve Kaygıdan Uzak Yaşamak İçin Neler Yapmalısınız?

Kendi işinizi yürütmek, size çok az zaman kalmasına neden olur. Zihinsel sağlığınıza dikkat etmek, size ve işinize yapılan bir yatırımdır.

  • Öncelikli egzersizlerinizi düzenli yapın, uyuyun ve sağlıklı beslenin
  • Gerçekten hoşlandığınız bir aktiviteye katılın. Yeni bir hobi bulun ve topluluklara katılın.
  • Nefes egzersizleri gibi gevşeme tekniklerini istediğiniz zaman istediğiniz yerde yapabilirsiniz.
  • Kontrol edemediğiniz şeye odaklanın, yapamadığınıza değil
  • Düzenli kısa molalar ve tatiller geçirmenizi sağlayacak iş sistemlerini ve süreçleri devreye sokun
  • İşletmedeki her görevi kendiniz yapamazsınız. Bunun için hangi görevler için dışarıdan eleman temin edeceğinize karar verin
  • Her gün telefonunuzun ve E-postalarınızın kapalı olduğu bir saat ayarlayın
  • Günlük zorluklarınızı paylaşmak ve tartışmak üzere bir destek grubu oluşturmak için, yerel bir işletme grubuna ya da endüstri birliğine katılın
  • Bazen sadece “hayır” demek doğru bir yaklaşımdır

Ek Destek İsteyin

Stres ve kaygı dolu bir işte çalışıyor iseniz, bazı durumlarla kendi başınıza başa çıkamayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bir uzman desteğinin yardımı olacaktır. Uzman kişi sizi dinleyecek, zihinsel ve kaygısal sorunlarınızı tespit edecek ve bu durumlardan kurtulmanız için gereken tedavileri de uygulayacaktır.

İyi akıl sağlığı, her bireyin kendi potansiyelini gerçekleştirdiği, yaşamın normal stresiyle ve kaygılarıyla başa çıkabildiği ve verimli bir şekilde çalışabildiği, topluluğuna katkıda bulunabileceği bir refah durumudur.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments