Yatırımcı Arıyorum

İş Fikri Nedir?

İş Fikri Ne Demek?

Ticari kazanç elde etmek üzere geliştirilen fikirler için kullanılan iş fikri terimi, ürün veya hizmet satışı için yeni bir alan oluşturmak olarak tanımlanabilir. İş fikri geliştirmek, çeşitli analizler ve planlama ile yapılır. Öncesinde fizibilite raporları hazırlamak ve sonrasında yatırımcı bulmak, iş fikrinin aşamalarını tamamlar.

Belirlenen ve hedeflenen iş alanında, ürün ve hizmetin iş planlama ile desteklenmesi, projelendirilip yatırımcıya sunulması, uzlaşma sağlanan toptan satış miktar ve fiyatları gibi pek çok kriteri içeren geliştirilmiş fikrin, yönetim sözleşmesiyle satılması olarak değerlendirebilirsiniz.

İş Fikri Neden Önemlidir?

Ticari faaliyete başlamak ve sürdürmek için şirket kuruluş aşaması, önem taşır. Girişimcilik faaliyetleriyle doğrudan alakalı olan Startup, iş fikrinizin hayata geçirilmesi ve hedeflerinizi elde etmenizi sağlayan temel unsurdur. Peki, iş fikirleri nasıl hayata geçirilir?

İş fikri geliştirme ve en önemli kısmı hayata geçirme için uygulamanız gereken yöntemler.

İş Fikrini Uygulama Yöntemleri

1- Tanımlama

Ticaretini yapacağınız mal veya hizmetin tanımlanması, ilk aşamadır. Güvenilir ürün / hizmet olması, nasıl tanıtım edileceğiyle alakalıdır. Üretimini yahut satışını yapacağınız tüm ürünlerin veya hizmet seçkilerinin doğru ve nitelikli şekilde tanımlamasını yapmalısınız.

Sunacağınız ürünler, özellik ve nitelikleri, hedef kitle ve müşterilere ne katacağı gibi kriterlere göre tanımlama geliştirmeniz önemlidir. Ayrıca verilen hizmetler için özellik, katkı ve ek hizmetlerin de tanımlanması önemlidir.

2- Pazar Araştırma

Ürün tanımlamadan sonra pazar tanımlamanın yapılması gereklidir. Ticaretine dahil olacağınız pazarın tam olarak tanımlanması, hangi sektörde ve iş alanında olacağınız, hangi bölgelere satış veya hizmet sunacağınızı net olarak belirlemelisiniz.

Ürünleriniz için potansiyel müşterilerin ortalama yaş aralığı, gelir düzeyleri ve cinsiyetleri, bölge ve şehir analizleri gibi satış ve kazanç alanlarınızı, tam olarak tanımlayın.

3- Sektörellik Analizi

Pek çok firmanın rekabet analizi olarak yaptığı değerlendirmeyi, meslektaşlar veya iş alanında faaliyet eden diğer firmalar olarak nitelendirin. İş fikrinizi rekabet odaklı değil, aynı ring üzerinde sefer eden farklı taşıtlar bazında değerlendirin. Zira hat üzerinde taşıtların rekabete girmesi, zincir sistemi değil zincirleme bir faktöre neden olabilir.

İş fikri geliştirmede tanımlanması gereken sektördaşlarınız, aynı zamanda sektörünüzün gelişmesini sağlayan diğerleri faktörüdür. İş fikrinize ve daha çok nasıl geliştirip ticari kazanç elde edeceğinize odaklanın.

4- Kaynak Edinimi

Fikir edinimi ve gelişimi, ürün ve pazar tanımlama aşamalarından sonra kaynaklarınızı tanımlayın. Ticaretiniz için kaç personele ihtiyacınız olduğu, ne kadar sermaye gerektiği, iş fikrinizi hayata geçirmek için ne kadar paranın daha rahatlık sağlayacağını tanımlayın.

Kaynakları nereden ve nasıl elde edeceğinizi tanımlamanız, projenizi hayata geçirmekte oldukça önemlidir. Melek yatırımcı, sponsor gibi kaynakları edinmek için planlamanızı yapın. Tüm aşamaları tamamladığınızda Kobi Vadisi yatırımcı bulma desteği size yardımcı olacaktır. Bir Fikri Olanlar, Yatırımcı Arayanlar veya Girişimciler bölümlerinden ilan hazırlayarak iş fikrinizi hayata geçirecek yeni yatırımcılara ulaşabilirsiniz.

İş Fikirleri İçin Doğru Tanımlamalar

İş fikirlerinin ulaşılması kolay fikirler olduğunu ve kolay geliştirilebilir olduğunu bilmeniz, hayata geçirme ve yatırımcı bulma konusunda içinizi rahatlatır, işinizi kolaylaştırır.

Olmayan bir fikri bulmaya çalışmak olmadığı, uygulanan iş fikirlerinin geliştirilmişleri olarak hayata geçirildiklerini bilmeniz, yolunuzu aydınlatır. İş fikri geliştirmede radikalliğin değil farklılığın önemli olduğu fikrini edinin.

İş fikirleri;

  • Yaratma değil geliştirme projeleridir
  • İş fikri üretmek, tek proje üzerinde değil çok sayıda iş fikri olmasıyla pekişen yeteneklerdir
  • İş fikirlerinde gelişim odaklı düşünün
  • İş fikrinizin ihtiyacı karşılayacak nitelikte olmasına özen gösterin
  • Girişimciler ve yatırımcılarla iletişimde olmak, öneri ve görüş almak, iş fikrinizin geliştirilmesine katkı sağlar
  • Çok boyutlu fikir geliştirme yöntemi geliştirin ve iş fikrinize karşı objektif olun. Bir başka girişimcinin fikriymişçesine değerlendirme yapmanız, startup aşamasına katkı sağlar
  • Seçeneğiniz ve alternatifinizin çok olduğunu bilin. İş fikrinin başarıya ulaşıp ulaşmamasının çok önemli olmadığını, binlerce fikir geliştirebileceğinizi ve her zaman halihazırda yatırımcılarınızın olduğunu bilin

İş fikri geliştirme ve hayata geçirme süreçlerinden önce, yeteneklerinizi analiz etmeniz oldukça önemlidir. Üretimin hangi aşamasında başarılısınız, satış ve pazarlama yetenekleriniz, tanımlama ve sunum yetenekleri, proje geliştirme, planlama veya organizasyon gibi konuların hangisinde yetenekli olduğunuzu değerlendirin.

İş geliştirmede geliştirmeniz gereken özellikler, pazar ve sektörel analizler, en çok yapmak istediğiniz iş gibi farklı analizleri yaparak, daha başarılı olabilirsiniz. İş Fikirleri, Girişime Nasıl Dönüşür?

Yeni İş fikirleri

Şu an çevremizde yüzlerce farklı iş modelini görebilirsiniz. Peki size en uygun iş fikri hangisi biliyor musunuz? Endişelenmeyin. Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan birbirinden farklı 30 sektör, 200 farklı iş dalında yeni iş fikirleri‘ne ulaşabilirsiniz.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments