Kaçış Odası Oyununu İş Hayatına Uyarlamak
İçindekiler
İş Hayatında Bir Kaçış Odası Oyunundan Alınacak Dersler
Kaçış odası oyunları çılgınlığını muhakkak duymuşsunuzdur. Uzak Doğu’dan yayılan bu oyun hala çok sayıda mekânda oynatılmakta ve rağbet görmektedir. Sadece genç üniversiteli kesim tarafından değil kariyer sahibi çalışanlar tarafından da strateji geliştirme kabiliyetlilerinin denendiği bir mecra haline gelmiştir. Bu oyunlar gerçek zamanlı olarak oynanmakta olup, gerçek kişilerle bir kurgu doğrultusunda çözüm odaklı oyunlardır. Pratik problem çözme tekniklerinden, takım olmayı, strateji geliştirmeyi, sorunlar karşısında soğukkanlı kalmak gibi pek çok meziyetin sınandığı bir oyundur.
Verilen ipuçlarını takip edilerek bir maceraya atılan bireyler anahtarları bularak kapıları açmakta ve kaçışı gerçekleştirmektedirler. Burada ekip olarak ipuçlarını bulacaksınız, anahtarları alacaksınız ve kaçışı gerçekleştirince oyunu tamamlayacaksınız. Tabii ki diğer takımı geçmek için ayrıca zamanla yarışıyorsunuz.
Hayatında ta kendisi bir oyun değil midir? Diye yola çıkarsak ve hayatımızın büyük bir kısmını iş yerinde geçirdiğimizi düşünürsek biz ipuçlarını çözerek kapıyı açabiliyor muyuz? Yoksa Game Over oluyoruz? Kaçış odaları, oyuncuların odadaki gizli görevi tamamlamak için ipuçlarını kullanarak bir dizi yapboz ve bilmeceyi çözdükleri fiziksel bir macera oyunudur. Etkinlik tam bir karışıklık, stres ve kaos içinde gelişir, adrenalin tavan yapar. Oynadığınız ekipten biri geri adım atarsa, takımla birlikte kapıyı açmanız dolayısıyla kazanmanız hayal olur.
Kaçış Odası Nasıl Organize Edilir?
Öncelikle, bu kaçış odasının nasıl organize edildiğine bir bakalım. Her biri 2 kişiden oluşan yaklaşık 2 ekiple oynayabilirsiniz. Bu etkinlikte, bulmacayı çözmek ve önce kaçış odasından çıkmak için karşı takıma karşı yarışıyorsunuz. Bu kurulum her zaman kaçış odalarda olmamakla birlikte, iş hayatında özellikle organizasyonlarda yaşanan bir durumdur. Bir şirkette birden fazla takıma sahip olmak ve takımda bir düzine insan olması alışılmadık bir durum değildir. Ve ne yazık ki, bazen bu takımlar çapraz amaçlarla faaliyet gösterir veya sadece kendi payları için rekabet ederler.
Oysa her ikisinde de amacın anlaşılması ve bu amaca motive olunması gerekmektedir. Oynanan oyunda bu sadece oyundur mantığı ile bakabilirsiniz, saati dolar biter ama oysa işyerinde öyle mi? Oyunda bile başarılmaya çalışılan bir hedef vardır. İşte her ikisinde de bazı kişiler, hatta daha kalabalık ekipler varsa ekipler, kaçış odasının ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve katılım için ne yapmaları gerektiğini bilmezler. Sadece bahaneler uydururlar. Bu bahaneler hiç bitmez ve ekip üyelerinin güvenini zedeler. İş hayatında da sürekli bahaneler üreten bir takım arkadaşı o takıma dolayısıyla ekibe neler kaybettirir ki bunu tahmin etmesi çok zor değildir.
Her grubun bir liderinin olması lazımdır. Her ikisinde de gruba liderlik edecek, takımları yönetecek, önderlik edecek, arkasından sürükleyecek kişilere ihtiyaçları vardır. Ve her ekip üyesi bu liderle aynı iletişimi kurmak ve ne istediğini anlamak zorundadır. Oysa bazı durumlarda ekibinin tam başarıya odaklanması gerektiği zamanda, bireyler bilmeceleri kendi başarılarını yükseltmek adına tek başına çözmeye çalışırlar ve hedeften uzaklaşırlar. Oysa takım olmak demek organize olmayı gerektirir. Sorun çözme söz konusu olduğunda organize bir takım olmak çok önemlidir ve avantajdır. Diğer türlü herkes kafasına göre hareket ettiğinde ipuçları dağılır ve bilmece çözülmez. Ekip Çalışması Yapmanın Önemi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
İş Hayatında Problem Çözme Yetisi
Her koşulda bir takımın problem çözme yeteneklerine ihtiyacı vardır. Sadece sorunları çözmek için değil, tuzakları tespit etmek içinde takım ruhu önemlidir. Bu kaçış odasının en zekice yönlerinden biri sahte ipuçlarının yerleştirilmesidir. Ekiplerin çok fazla bilgi toplayabileceklerini fark etmeleri önemlidir, ancak sorunu çözmek için hepsine ihtiyaç duymaları gerekmez bununda farkında olmaları gerekir. İş hayatına gelince o da, sahte bir sürü ipuçları doludur ve bu sahte ipuçlarını tespit etmek düzenli organize olmakla ayırt edilebilir. Bir şirketin başarılı olmasında takım ruhuna sahip çalışanların olması önemlidir.
Yapılan araştırmalara göre takım çalışması iş başarısını %20 oranında yükseltmektedir. Takım olmak, insanların ben duygusunu arka plana atarak o takımın dolayısıyla firmanın başarısı uğruna mücadele etmesiyle elde edilen bir olgudur. Aynı değerler uğruna tek vücut hareket edip başarıya kilitlenmek demektir.
Bazen girdiğiniz mücadeleyi kazanamayabilirsiniz, hatta başarının yanından bile geçemeyebilirsiniz. Bu süreçte ekip çalışmasının sadece bir grup insanı bir araya getirmekten daha fazlası olduğunu hatırlamanız ve takımınızın eğitimi ve tek vücut olması için gerekenleri yapmanız gerekebilir.