Düşünüp taşındınız ve en sonunda kararınızdan vazgeçmeyerek bir iş kurmaya karar verdiniz. Ancak hala herhangi bir harekete geçemediyseniz, sorununuz nereden başlayacağınızı bilmediğinizden kaynaklı olabilir. Yapmanız gerekenler hakkında milyonlarca fikir bir araya getirmek, özellikle de herhangi bir sistem olmadan kolay değildir.
Aslında yapmanız gereken ilk şey çok basit. Bir iş kontrol listesi hazırlamak. İş kontrol listeleri, işin ne için gerekli olduğunu ve nasıl doğru bir şekilde yapılması gerektiğini anlamanıza yardımcı unsur olarak karşımıza çıkar.
İşe Başlama Aşaması
Acemi girişimciler, iş kurma kararı verir ancak kafalarındaki düşünceler çok düzensizdir. Bu bir işe başlama aşamasında normal bir durumdur. Kişilerin büyük hatalar yapmaması için iyi bir hesaplama yapması gerekmektedir. Net bir eylem planı, kokunuzu serinletmeye ve sistematik olarak hareket etmeye başlar.
Sakin bir ruhla işinize başlayabilmeniz için, her şeyin en küçük detayda yapıldığından, sistemdeki tüm nüans ve başarısızlıkların dikkate alındığından %100 emin olmanız gerekir.
İş kurmak, savaş uçağı uçurmak gibidir. Herhangi bir pilot, ivmelenmeye başlamadan ve göğe yükselmeden önce tüm göstergeleri kontrol etmek ve kontrol listesini kontrol etmek gerektiğini bilir. Uçuş sırasında acil durumlardan kaçınmak için, mekanizmaların servis edilebilirliğini ve yerdeki uçuş için gerekli her şeyin kullanılabilirliğini kontrol etmek gerekir.
Pilotlar gibi, yeni girişimciler için bir kontrol listesi gereklidir. Kontrol listelerini sadece pilotlar yapmaz elbet. İnşaatçılar, programcılar, cerrahlar ve tasarımcılar da kendi kontrol listelerine sahiptir.
Kontrol listeleri, işin başlangıcından sonuna kadar kontrol görevini yürütür. Bir uçuş, bir operasyon ya da bir işletme kurmak.
Tatile giderken bile valizinize koyacaklarınızı listeliyor ve kontrol ediyorsunuz. Bu işletmeler için de gerekli bir uygulamadır. Ancak bir işletme kurmak için evrensel bir kontrol listesi derleyemezsiniz çünkü her işin gerekleri farklılık arz etmektedir.
İş Kontrol Listesi Oluşturmak
- Ortaya çıkabilecek riskleri tanımlayınız.
- Bu riskleri önleyebilecek eylemlerin bir listesini yapın.
- Onları kronolojik sıraya göre düzenleyin
- İdeal olarak, kontrol listesi 20–30 maddeden fazla olmamalıdır. Ancak, daha kapsamlı kontrol listeleri vardır ki bunların hepsi bir yardımcı kontrol listesi hazırlarken kendiniz için belirlediğiniz göreve bağlıdır.
- Her öğe belirli bir eylem belirtmelidir.
- Kontrol listesindeki “Sipariş broşürleri” öğesi tek bir işlem anlamına gelir. Örnek; matbaaya sipariş vermek. Ancak bu sipariş broşürleri tasarım ve konseptinin “varsayılan” gelişimini, metinlerin derlenmesini, dolaşım ve biçimin tanımını ve ayrıca teslimatı içeremez. Bunların hepsi ayrı bir kontrol listesine koymak daha iyidir.
- Her paragrafın ifadesi açık ve net olmalıdır
- Maddenin ifadesi geçmiş zaman içinde olumlu bir biçimde olmalıdır: bulundu, alındı, sipariş edildi, ücretli, satın alındı, vb.
- Kontrol listesi %100 tamamlanmış olmalıdır
Görsel olarak kontrol farklı şekillerde yapılabilir. Basılı noktalı sıradan sayfalar, iPhone’unuzdaki notlar, görsel harita, diyagram veya MindMap olabilir. Önemli olan, derlenmiş kontrol listesini kullanmanızın uygun olmasıdır. Kontrol Nedir?
Bir işe başlama kontrol listesi kendi işinizi kurmanın her aşamasında hayati önem taşımaz. Ancak diyelim ki bir yerlerden borç alarak işinizi kurmak istiyorsunuz. Bunun için borç almak için başvuracağınız kişileri yazdığınız bir kontrol listesi oluşturabilirsiniz. Böylece kişileri unutmaz, kafanız karışmaz ve iş telaşıyla çoğu şeyleri kontrol listeleriniz yardımıyla unutmazsınız.
Kontrol listesi yaparken öyle çok büyük bir liste yapmanıza gerek yoktur. Burada “Böl ve yönet” ilkesi tarafından kişi daha doğru yönlendirilecektir. İş başlangıç planınızı aşamalara ayırın ve her aşama için kontrol listenizi geliştirin. Ana şey sistemdir. Kontrol listesi görevlerinizi en basit işlemlere bölmeli ve sizin aklınızı daha fazla karıştırmamalıdır.
İyi bir kontrol listesi kafanızı tamamen rahatlatır ve daha önce akılda tutmaya çalıştığınız her şeyi listeler.
Kontrol Listesi Görünümü
Diyelim ki işletmenizi kurdunuz ancak personel olarak bir avukata ya da muhasebeciye ihtiyacınız var. Ancak bu çalışanı bulmak ve işe almak için bazı adımlar atmanız gerekir. Bu durumda, kontrol listesi şöyle görünecektir:
- Başvuru sahibinin gereksinimleri tanımlandı.
- Koşullar ve çalışma takvimi hakkında bilgi dâhil edilmiştir.
- Şirket, eleman alımında uzmanlaşmış sitelere kayıt edildi.
- Açık pozisyon belirlendi
- Gelen yanıtlar görüntülendi.
- Uygun adaylar seçildi.
- Gerekli görüşmeler yapıldı.
- Yedek aday seçildi.
- Adaylar şahsen görüşmeye davet edildi.
- Mülakat yapıldı.
- En iyi aday seçildi
- Bir yedek aday seçildi.
- Seçilen aday, deneme süresi hakkında bilgilendirme için çağırıldı.
- İş sözleşmesi yapıldı.
İş kontrol listeleri, işin kurulma aşamasından itibaren, tüm gerekli durumlarda hazırlanmalıdır. Ayrıca, bu kontrol listelerini çalışanlarınızın davranışlarının doğruluğundan emin olmak ve çalışmalarını kontrol etmek için de kullanabilirsiniz.
Unutmayın, yalnızca işiniz için bir kontrol listesi oluşturabilirsiniz. Tek bir önemli noktayı kaçırmamak, aynı işi iki kez yapmamak ve ardından tekrar etmemek için, en basit planlama yöntemlerinden birini yani iş kontrol listesini kullanmanız gerekir.