Yatırımcı Arıyorum

İş Kurma Mini Kılavuzu

Dürüst olmak gerekirse iş kurmak; bazen korkutucu, bazen kafa karıştırıcı ve bir o kadar da heyecan vericidir. Çok başarılı bir işi başlatmak ve büyütmek için resmi bir iş eğitimine ihtiyacınız yoktur. ancak, iş yapınızı veya varlığınızı seçmekle başlamak gibi, en baştan yapmanız gereken bazı önemli seçimler vardır.

En yaygın iş yapıları genellikle; şahıs şirketi, ortaklık ve limited şirkettir.

İş Kurmak İçin İşletme Yapısı Seçmek

İş Kurma Aşamasında İşletme Yapısı Seçiminiz Neden Önemlidir?

Şirketiniz için ne tür bir iş yapısının uygun olduğu konusunda yaptığınız seçim, vergilerinizde ne kadar ödeme yapacağınızı, kişisel varlıklarınız (eviniz, kişisel tasarruflarınız) için risk veya yükümlülük düzeyini ve hatta melek yatırımcılardan para toplama yeteneğinizi etkileyecektir.

Bu nedenle seçtiğiniz yapı çok önemlidir. Kendinize uygun işletme seçimini hala seçemediyseniz, bir muhasebeciye danışmanız gerekebilir.

İş Kurmak İçin Şahıs Şirketi Kurmak

En basit işletme yapısı olup, tek kişinin mülkiyetindedir. Ayrı bir tüzel kişilik oluşturulmaz, ister kendi adınıza isterseniz ticari adla kullanın, tek mülkiyetlik değişmez. Tek mülkiyetin ana avantajı, oldukça basit ve ucuz olmasıdır. Dezavantajı ise, sizin kişisel varlıklarınız ile ticari varlıklarınız arasında yasal bir ayrım yaratmamasıdır.

Adınıza açılan bir davada veya işinizde bir sıkıntı olursa, kişisel varlıklarınız açısından kredi verenler için ve yasal sorumluluk açısından, tüm varlıklarla sorumlu olursunuz.

Şahıs İşletmesi Kurmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Serbest meslek sahibi olmayı ve küçük işletmenizi kendiniz yönetmeyi planlıyorsanız, tek bir mülkiyet sizin için olabilir. Ucuz maliyetlidir. Müşteriler için bire bir koçluk sunmayı planlayan kişisel eğitmen, kendi şahıs şirketini kurabilir. Ya da bir mücevher tasarımcısı kendi şirketini kurabilir.

Avantajları

Ucuz maliyetli olarak kurulan şirket için sadece birkaç küçük maliyet gerekecektir. Şahıs işletmesi, bir ofis ortamından da yürütülebilir, evden de çalışılma imkânı verir. Home ofis tarzı çalışılacak ise, bir işyeri kiralamanın oluşturacağı maliyetlerin pek çoğundan da feragat edilecektir.

İşinizi kurduğunuzda sekreterlik işini sanal sekreterlik hizmetinden, ofis işini ise sanal ofis hizmetlerinden de alabilirsiniz. İşletmenize bağlı çalışanınız olacaksa, onları evlerinden de koordine edebilme şansına sahipsiniz.

Çalışanlarınızın maaş ve sigorta gibi işlerini ayarlamalı, ayrıca vergi düzenlemelerini de yapmalısınız. Şahıs şirketinin en büyük avantajı, kazancın ve elde edilen kârın tamamen şirketin sahibine ait olmasıdır. Yani hiç kimse ile paylaşılması gerekmemektedir.

Dezavantajları

Dezavantajına baktığımızda, para konusunda biraz sıkıntı yaşanabilir. Küçük işletme kredisi almakta biraz zorlanabilirsiniz. Bankalar genelde daha az güvenilir görüldükleri için, tek mülkiyete işletme kredisi vermek konusunda isteksizdir. Para bulmak konusunda biraz zorluk yaşayabilirsiniz. Şirketinizde hisse senedi satamayacağınız için, şirketinizin bu şekilde değerini artıramazsınız.

Tüm sorumluluğu üstleniyorsanız ve işiniz başarısız olduğunda, borçlarınızın artması durumunda, kişisel varlıklarınız (eviniz, arabanız ve kişisel varlıklarınız) risk altındadır. Ayrıca ortaya çıkabilecek herhangi bir yasal sorundan bizzat yükümlü olursunuz. Bu, birisi sizi dava ederse, kişisel varlıklarınızın peşinden gidebileceği anlamına gelir.

Not: iş kurma sürecinizde merak edilen onlarca bilgiyi size detaylı olarak sunuyoruz. daha detaylı bilgi için: iş rehberleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İş Kurmak İçin Ortaklık Kurmak

Ortaklık konusunu açıklarken, bire bir müşteri koçluğu sunabilecek kişisel eğitmen örneğinden yola çıkalım. Yaşam koçu, işini daha da ilerletmek için bir beslenme uzmanı ile ortaklık kurmak ve bir fitness imparatorluğu kurmayı planlamaktadır. Her iki girişimci de mülkiyeti paylaşır, şirketin girdilerini ve katılımını paylaşır. Bu durumda tek mülkiyet ortadan kalkar ve ortaklık meydana gelir.

Yine de oldukça basit bir iş yapısı olan ortaklık,  yeni işlerinin sahipliğini paylaşan iki veya daha fazla kişiyi içerir. İkisi de bir şekilde işletmeye katkıda bulunacak ve hem kâr hem de zararı paylaşacaklardır. Ortaklıkları tanımlamak daha zordur çünkü çok değişirler. Bu eylem, çoğunlukla belirli ortaklık sözleşmesini ortaklığın yasal çekirdeği olarak belirler.

Ortaklardan elde edilen gelir veya kayıplar, herhangi bir ortaklık vergisi olmaksızın ortaklara geçer. Anlaşmalar, farklı risk seviyeleri tanımlayabilir, bu nedenle genel ortakları ve sınırlı ortakları olan bazı ortaklıklar için farklı risk seviyeleri oluşmaktadır. Ortaklık sözleşmeleri net ve açık hazırlanmalıdır. Hak kaybına uğramamak için her iki tarafın ya da 3.bir ortak varsa bu ortak açısından da, sözleşmede tüm haklar, maddeler halinde açıkça belirtilmelidir.

Bir ortaklığın işletmeniz için işe yarayabileceğini düşünüyorsanız, doğru yaptığınızdan emin olun. Ortaklıklarda tecrübesi olan bir avukat bulun ve sizden şimdiki ve geçmişteki müşterilerden referans vermelerini isteyin. İyi bir ortak bulmak niyetinde iseniz, araştırmanızı sağlam yapmalı ve buna göre kesin kararınızı vermelisiniz.

Bir ortaklığı, tek mülkiyetin hafifçe genişletilmiş bir versiyonu olarak düşünmelisiniz. Benzer şekilde oluşturulması kolaydır, iş ortağı olmayı resmi olarak kabul etmek ve birlikte bir iş kurmak isteyen, iki veya daha fazla kişi için en iyisidir. Bir kişisel antrenör ve beslenme uzmanı. Mükemmel bir ortaklıktır, çünkü ikisi de ortaya eşit bir şeyler katar. İşinizle bağlantılı bir meslekten ortak bulduğunuzda daha fazla başarı ve kazanç elde edersiniz. Ayrıca eşiniz ile de harika bir iş ortağı olabilirsiniz.

Ortaklık Türleri

Nasıl ortaklık kuracağımızdan önce, farklı ortaklık seçeneklerine bir göz atalım. Seçtiğiniz ortaklık türü, ne kadar süre için ortak olmayı planladığınıza ve tüm ilgili tarafların, yeni işinizde ne kadar aktif bir rol oynayacağınıza bağlı olacaktır.

Genel Ortaklık; tüm tarafların eşit olarak dâhil olduğunu varsayar, yani şirket içindeki tüm kârlar, yükümlülükler ve karlar eşit olarak dağıtılır. Ortaklıkta kasıtlı olarak eşitsiz bir bölünme varsa (örneğin, bir ortak daha büyük bir kâr payı karşılığında işin daha büyük bir kısmını kabul etmeyi seçerse) bunun resmi ortaklık anlaşmasında belirtilmesi gerekir.

Sınırlı ortaklık; sınırlı sorumluluk ile ortaklık olarak da bilinir. Genellikle yalnızca yatırımcı rolüne hizmet eden ve şirketin fiili yönetimine sınırlı girdisi olan ortaklıklar için kullanılır. Önemli ölçüde daha karmaşık bir yapıdır ve daha az kullanılır.

Ortak Girişim; Belirli bir proje için ortaklık kurmayı planlıyorsanız, ortak bir girişim sizin için uygun olabilir. Ortak girişimler genel bir ortaklık ile aynı işlevi görür ancak bir projenin tamamlanması için sınırlı bir süre için bir kerelik kurulur.

Ortaklıklarda Bilmeniz Gerekenler

Ortaklığınızı başlatmadan önce;

  • Bir ortaklık sözleşmesi yapmanız gerekir
  • Ortaklık haklarınızı korumak amaçlı, ortaklık sözleşmesinin uzman bir avukat tarafından gözden geçirilmesi gerekir
  • Ödemeniz gereken vergileri bilmeniz gerekir
  • Ortaklık için yapılacak ek masrafları unutmamanız gerekir
  • Güvenebileceğiniz bir iş ortağı bulduğunuzdan emin olmanız gerekir. Bu önemlidir, çünkü iş ortağınızla kâr ve zararı paylaşacağınız için tüm haklarınızın gözetileceğinden emin olmalısınız

Ortak Bulmak

Yeni işiniz için veya var olan işinizi daha fazla büyütmek için ortak arayışınız varsa, bu aşamada Kobi Vadisi desteğinden faydalanabilirsiniz. tek yapmanız gereken; ortak arıyorum sayfasını ziyaret ederek ilan oluşturup, Türkiye genelinde veya bulunduğunuz şehirde arayışa geçebilirsiniz.

İş Kurmak İçin Limited Şirketi Kurmak

İşinizde zor günler geçirdiğinizde, tüm kayıplardan kişisel olarak sorumlu tutulmanız fikri korkutucu geliyor mu? Bu, anlaşılabilir bir durumdur. İşin ters gitmesi durumunda, bankanın kişisel varlıkları ele geçirme düşüncesinde çok sayıda girişimci ürperir.

Bir limited şirket, bazı açılardan çok iyidir. Bir ortaklığın veya tek mülkiyetliğin esnekliğine izin verir. Ancak, adından da anlaşılacağı gibi, bir şirkete benzer şekilde ilgili kişilerin sorumluğunu sınırlar. İşletmeniz için tüm kişisel sorumluluk alma fikri, sizi bir işe başlatmakta tereddüt ettiriyorsa, limited şirket kurmayı düşünebilirsiniz.

Limited Şirket Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bir limited şirket kurmanın belirgin avantajları olsa da, tek bir mülkiyete veya ortaklığa göre, daha karmaşık bir iş yapısıdır ve öncelikle bir limited şirketin sizin için uygun olup olmadığını belirlemelisiniz.

Bir şirket en karmaşık iş yapısıdır. Çok küçük bir işe başlıyorsanız ve kendiniz ya da sadece birkaç kişi ile ( bir ortak ya da birkaç çalışan gibi) çalışıyorsanız, o zaman bir şirket sizin için uygun olmayabilir.

Bu iş yapısı, daha büyük ve daha köklü, çok sayıda çalışanı olan, şirketlerinde hisse senedi satmak isteyen, hızlı bir şekilde ölçeklendirecek, birçok yatırımcıya sahip olan veya bu özelliklerin bir birleşimi olan şirketler için önerilir.

Diğer Şirket Türleri

Şayet yeni bir işletme kurup ve yeni bir şirket kurma aşamasındaysanız, T.C. kanunlarında birden fazla şirket türü vardır. Arzu ederseniz diğer şirket türleri ve detayları konusunda ayrıntılı bilgiye ulaşmak için: şirket kurma rehberi adlı içeriği incelemenizi öneriyoruz.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments