Yatırımcı Arıyorum

İş Kurmak İstiyorum

Bir iş kurmak artık sanıldığı kadar zor değil. Çok az bir sermaye ile bile, güzel kazançlar elde edebileceğiniz işler kurmanız mümkün. Ancak bir iş kurmak için yapılması gereken bazı şeyler vardır. İşi kuracaksınız ama yapacağınız işle ilgili piyasada onlarca hatta yüzlerce rakip firma da mevcut olacak.

İş Kurma Aşamaları

Beni Diğerlerinden Ayrı Kılan Ne?

İş kuracağımız zaman, kendi kendinize ilk sormanız gereken “Ben bu işi yapacağım ama beni diğerlerinden ayrı kılan ne” sorusudur. Evet, sermayeniz ve bilgi birikiminiz var. Ama müşteri neden sizi tercih etsin? Bunun için en iyi çözüm o alandaki yenilikçi ürünleri müşteriye sunmak olacaktır, çünkü insanlar her zaman yenilikleri sever. Bu yüzden rakiplerinizden daha farklı ürün ve hizmeti sunarsanız, karlı çıkarsınız. Yani her zaman bir adım önde olmalısınız.

Örnek verecek olursak, bir restoran işletmeye karar verdiniz ve yapılması gereken her şeyi yaparak restoranınızı açtınız. Ve ilk kez gelen müşterinin sizi hatırlaması için öyle bir şey yapmalısınız ki, hem sürekli olarak sizi tercih etsin hem de herkese sizi tavsiye etsin. Farklı bir yemek, farklı bir sunum ya da değişik bir konsept uygulayın ki bu sizi daha farklı kılsın.

Yine restoran örneğinden yola çıkarak, bazı restoranlarda ve otel restoranlarında hatta otellerde +18 uygulaması yer almaktadır. Yani bu demektir ki 18 yaşından küçükler bu restoranlara alınmamaktadır. Bu da ailesiyle huzur içinde yemek yemek isteyen ya da bir iş yemeğini huzur içinde geçirmeyi planlayan firma ve şirketlerin bu tarz faaliyetlerinde sizi seçmesine neden olacaktır. Ya da yine iş yemekleri için aynı bir bölüm bile oluşturabilirsiniz. Bu uygulama sizi pek çok rakip restorandan üstün kılacak hatta sizin bu uygulamanızı örnek alacak işletmeler de bulunacaktır. Türkiye’de +13, +16 ve +18 konseptli restoranlar ve oteller bu uygulamaları geliştirmektedir.

Bir İhtiyaca Cevap Veren Çözümünüz Var mı?

Bir iş kurarken yapılacak en doğru hareket, bir yerin ya da kesimin ihtiyacına ve sorunlarına çözüm odaklı işin kurulmasıdır. Bu işletmeye + puan kazandırır. Diyelim ki mahallenizde eksik olan ve en çok ihtiyaç duyulan şey bir market. En yakın market araçla 30 dakika uzaklıkta.

Marketi olmayan bir mahalleye bir market açmak, o bölgenin en büyük sorununu çözmüş olacaktır. Hiç kimse yakınında olan ve tüm ihtiyaçlarını karşıladığı bir market dururken, 30 dakika ya da bir saat uzaktaki markete gitmek istemez. Kuracağınız market o yörenin ihtiyaçlarına yanıt vermeli ve potansiyel müşteriyi kendisine çekebilmelidir.

Marketler zaman zaman halk günleri gibi kampanyalar düzenleyerek fiyatlarda indirime gittiğinde, marketlerden yapılan alışverişler daha fazla olacaktır. Bir market, her ihtiyaca yanıt veren, ürünlerin sürekli olarak tazelendiği ve temiz bir marketse, bu marketin getirisi çok fazla olacaktır.

Yeterli Fon/Sermayeye Sahip misiniz?

Hangi fikre sahip olursanız olun, hangi işi yapmak isterseniz isteyin, yeterli oranda fon ya da sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Elinizdeki nakit para, işinizi kurmak için yeterli olmayacaktır. İşletmenin devamlılığı için fonlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Kredi almak, bir yatırımcı bulmak veya finansal bir destekçinin sizi fonlamasına ihtiyacınız vardır. Elinizde herhangi bir teminat gösterecek malınız ya da sabit geliriniz yoksa kredi çekmeniz de zorlaşacaktır. Bu sebepten dolayı bir yatırımcı ya da finans destekçisi bulmak daha uygun olacaktır.

Öyle bir iş planı hazırlamalısınız ki yatırımcı size hayır diyemesin. Bunun için bir finans uzmanından ya da finans içerikli yayınlar yapan web sitelerinden de yardım alabilirsiniz.

İş Kurma Aşamasında Başvuru Yapılması Gereken Yerler

Bir işyerini kurmak için bazı yerlere başvurmak ve gerekli izinleri almak gerekir. İşyeri için gerekli izinleri almadan önce ilk yapılacak şeyler, işin yapılacağı lokasyonu doğru seçmek ve yeterli sermayeyi sağlamak olmalıdır. İşi kurmak için gerekli sermaye de hazır olduktan sonra gerekli izinleri almak için başvuruda bulunulabilir. Başvuru için gerekli yerler;

Belediye; kişinin işyerini açmak istediği yerin belediyesine başvurarak işe başlama bildirim formunu vermesi gerekmektedir.

Vergi Dairesi; iş kuracak kişinin ikametgâh belgesi, bildirim formu, TC kimlik belgesi, kira kontratı, işyeri kişinin kendisine aitse tapu fotokopisi ile birlikte vergi levhası için başvuru yapılmalıdır.

Bağ-Kur; kurulacak işyerinin tescil ve kayıt işlemleri için bağlı bulunduğu Bağ-Kur il müdürlüğüne giriş belgesinin onaylı teslimi gerekmektedir.

Esnaf ve Sanatkârlar Odası; vergi levhasının fotokopisi, kişinin TC Kimlik belgesi, ikametgâh belgesi, sicil ve ilan ücretinin yatırıldığına dair dekont ve varsa ustalık belgesi ile başvurulması gerekmektedir.

İşe başlandıktan 6 ay sonra başvurulduğu takdirde Esnaf ve Sanatkârlar odasından kedi çekilme imkânı da bulunmaktadır.

Ek olarak; İş Yeri Açmak İçin Yapılması Gerekenler adlı yazıyı da okumanızı öneririz.

Yeni İşyeri İçin Reklam ve Tanıtım Faaliyetleri

Sosyal Medya

Bir işyerinin tanıtımı ve reklâm faaliyetlerinin etkin bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bunun için en etkili yol artık sosyal medyayı kullanmaktır. Sosyal medya platformlarında sayfa açarak artık hem ülkeye hem de aynı anda dünyaya tanıtım yapmak mümkün. Instagram, facebook, twitter, youtube ve linkedin gibi kanallar aracılığı ile sosyal medyada ve internet ortamında yerinizi almalısınız.

Web Sitesi Açmak

Kurduğunuz işinize ait oluşturacağınız bir web sitesi ile ürünlerinizin tanıtımını yapabilir ve müşteri portföyünüzü artırabilirsiniz. Görseller, videolar ve Seo uyumlu yazı destekleri ile ürünlerinizi ve faaliyetlerinizi herkese duyurabilirsiniz. Ayrıca sektör ve ürünler için bilgilendirici içerikler üretmeniz ve Yoast kurallarına uygun Seo uyumlu yazılar, firmanın arama motorunda en üstlerde olmasına neden olur ki bu da firmanızın en üst sıralarda olmasına sebebiyet verecektir. Yani arama motorundan ürünün adını yazmak bile ilk sırada sizin firmanızın görünmesine neden olacaktır.

İnternet Üzerinden E-ticaret Sitesi Kurmak

Bir yeteneğiniz var ve bunun ticaretini yapmak istiyorsunuz. Ancak bir dükkân açmaya yeterli sermayeniz yok. Bu durumda imdadınıza e ticaret siteleri yetişiyor.

Her gün milyonlarca insanın alışveriş yapmak için e-ticaret siteleri kullandığını biliyoruz. Bu bir dükkân açabilmek için, birikim yapmak adına oldukça yararlı bir durum aslında. Önceleri bu sitelerde ürünlerinizi satmaya başlayıp, daha sonra işi geliştirerek yine satış sitesinde bir dükkân açabilirsiniz.

Eğer kendinize ait bir satış sitesi kurmak istiyorsanız, e-ticaret sitesi kurup, satış yapmaya başlayıp, güzel kazançlar elde edebilirsiniz.

Not: yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan iş kurma rehberi içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

Hangi Sektörlerde Kazançlı İş Kurulabilir?

Sağlıklı Fast-Food Yiyecekler

Artık fast-food dendiği anda akla bol kalorili ve kilo aldıran yiyecekler gelmiyor. İnsanların artık bilinçlenerek sağlıklı yiyeceklere yönelmesiyle, sağlıklı hazır yiyecekler daha da önem kazandı. Bu sebeple bir fast-food dükkânı açıp lezzet ve sağlık dağıtabilirsiniz.

Yaşlılar İçin Sağlık Hizmetleri

Evde yaşlı insanları bulunan çalışan aileler için en büyük sorun, evin yaşlılarının bakımı ile titizlikle ilgilenecek kişiler bulmaktır. İyi hizmet alınamadığı için yaşlı insanlar huzur evlerinde yaşamaya mecbur bırakılmaktadır. Para kazanırken sevap ta kazanmak isterseniz, evde bakım işlerinin yapıldığı bir şirket kurabilirsiniz. Evin yaşlı kişilerine yardım, doktor kontrolleri ve acil durumlarda gerekli yerleri arayabilmek açısından bu şirketlerin önemi daha da artacaktır. Bakım konusunda ve sağlık alanında uzman kişilerle çalışarak evde bakım hizmeti sunan bir şirket açabilirsiniz.

Drone İle Yapılan İşler

Önceden sadece askeri amaçlı kullanılan droneler, artık günlük hayatın birer parçası haline geldi. Özellikle teknolojik gelişmelere de ayak uyduran droneler, kameralı olarak da insanlığın hizmetinde. Trafikte de çok işe yarayan droneler sayesinde pek çok olumsuzluğun da önüne geçilebiliyor. Hatta artık kargo şirketleri bile drone kullanmaya başladı.

Film ve reklâm çekimlerinde havadan yapılan çekimler artık droneler yardımıyla yapılmakta. Ancak tüm bu işlerin yapılması için profesyonel eğitimli drone pilotlarına ihtiyaç var.

Bunun için de bir drone satın alıp ve drone pilotluğu kurslarına katılıp, droneniz ile birlikte iyi bir kazanç elde edebilirsiniz. Tarımdan sanayiye, sanat faaliyetlerinden düğünlere kadar pek çok alanda saatlik ücretlerle kazanç elde edersiniz. 2 saatlik düğün çekiminden 1000 TL. kazandığınızı düşünürsek aylık kazanç oldukça iyi olacaktır. Ayrıca drone pilotluğu geleceğin mesleklerinden biri ve afet durumlarında arama-kurtarma faaliyetlerinde de önemli bir rol oynamaya başladı bile. Drone fiyatları 500 TL. ile 6.000 TL: arasında değişmektedir.

Şık Spor Giyim

Özellikle erkeklerin en büyük sorunu giyimlerinde rahatlığı ve şıklığı yakalamaktır. Spor giyim ile şıklığın bir araya gelmesi, bu sektörü vazgeçilmezler arasına dâhil etti. Rahat ve şık pantolonlar ve devrik yaka tişörtler, rahatlığın simgesi oldu.

Siz de özellikle erkek giyimi üzerine bir iş kurmak düşüncesi içinde iseniz, bu tarz ürünlere yönelmeniz kazancınızı artıracaktır. Zira bu sektöre yoğun bir ilgi son dönemde çok fazla.

Yeni İş Fikirleri

Yukarıdakilere benzer; daha fazla karlı, getirisi yüksek, piyasada çok fazla bilinmeyen iş modeli hakkında ayrıntılı bilgi almak için Kobi Vadisi tarafından sunulan Türkiye’nin en büyük yeni iş fikirleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz