Yatırımcı Arıyorum

İş Kurmanın Temel Adımları

İş kurmanın adı kolay olsa da uygulama süreci sıkıntılı ve sancılı bir dönemden geçmektedir. İş sahibi olmak için bazı adımları uygulamak zorunda kalmak durumundasınız. Bir işletmeyi kurmak, kazanç elde etmek ve işletmeyi ayakta tutmak, sorumluluk isteyen işlerdir. Peki, iş kurmanın temel adımları nelerdir?

İş Kurmak İçin Yapılması Gerekenler

İş fikriniz var ve hangi adımları izlemeniz gerektiğini bilmiyorsunuz. İşte iş kurmanın temel unsurları;

Motivasyon

İş kurmak için en önemli ölçüt sermaye olarak görülse de en önemli faktör, kişinin motivasyonudur. Finans açısından ne kadar güçlü olursanız olun, işteki zorluklar ve sıkıntılar karşısında güçlü bir motivasyonunuz yoksa başarılı olamazsınız. Motivasyon işi başarma gücünü kişinin kendisinde bulmasıdır. İşe karşı duyduğu isteğin hiç bitmemesidir. İşe duyulan arzudur.

Başarmak için motivasyon şarttır. Motivasyonunuzu artırmak için kendinize iş alanında başarılı olmuş kişileri rol model olarak belirleyin. Başarılı kişilerin hayat hikâyelerini okuyun. Hedeflerinizi hatırlatan dergi ve yazıları gözünüzün önünde tutun. Eksikliklerinizi tespit edip gerekli eğitimleri alın. 5 yıl sonra işinizde nerede olmak istediğinizi kafanızda canlandırın. Hangi işi yaptığınızı, nasıl başardığınızı, elde edeceğiniz maddi ve manevi kazançları hayal edin. Bu bile sizi motive etmeye yetecektir.

Çevrenizde iş kurmak isteyen ve bunun hayalini kuran birileri varsa onları da cesaretlendirin. Onlara sağlayacağınız motivasyon sizin de işle ilgili isteklerinizi güçlendirecektir.

İş Fikrini Belirlemek

Motivasyonu sağladık şimdi sıra iş fikrinde. Hali hazırda herhangi bir mesleğiniz ya da yeteneğiniz yok ise, sağlam bir araştırma yapıp iş fikrini belirlemek zorundasınız. Bunun için bulunduğunuz çevreyi araştırın. Özellikle hizmet verilmeyen işlere yönelmeniz daha iyi sonuçlar ortaya çıkartacaktır.

Diyelim ki bulunduğunuz yerde ve yakın çevrede bir cafe yok. Ama genç nüfus oldukça fazla. Maddi imkânınızın yettiği şekilde ve kredi imkânlarınızı da değerlendirerek bir kitap cafe ya da bistro cafe açabilirsiniz. Memur ve öğrencilerin yoğun olduğu yerlerde fast food restoranı açabilir hatta seyyar bir araç ile nohut pilav dahi satabilirsiniz. Ama ilk önce gerçekten hangi işi yapmak istediğinizi belirleyin. Kurduğunuz işi beğenmeyip başka iş arayışına girmek zaman ve para kaybına neden olacağından, iş alanınızı iyi belirleyin. İş Fikri Nedir?

Çalışma Programı Hazırlamak

Bir işi plansız ve programsız yapmaya çalışmak iş kurmadaki en büyük hatalardandır. İş kurmak yoğun bir süreç gerektirir. Bunun için atılacak her adımın planlanması gerekmektedir. İş süreci en baştan en sona kadar eksiksiz sürdürülmelidir. Bunun için bir çalışma programı hazırlamalı ve bu programa uymalısınız. Plan yapmak, iş hayatında başarılı olmanın altın kuralarından biridir. Kuracağınız işin yasal prosedürleri nelerdir? Nereye başvurmanız neler yapmanız gerekir. Bunları bir plan dâhilinde uygulamalısınız. Kaynakların iyi değerlendirilmesi ve zamanı verimli kullanmak için çalışma programı yapılmalıdır.

Ön Değerlendirme Yapmak

Hızlı yapılacak bir ön değerlendirme çalışması ile yapacağınız iş ve kendi niteliklerinizi belirleyebilirsiniz. İş size uygun mu ya da siz o işi yapmak için uygun musunuz? Bunları belirlemek için yapacağınız işin özelliklerini araştırmak ve bunun bir değerlendirmesini yapmanız gerekmektedir.

İzin veya ruhsat alınacak mı?  İş için ne kadar finansa ihtiyaç var? Ustalık belgesi isteniyor mu? Ürün üretiminde gerekli yeterlilikleri sağlayabilir miyim? gibi soruların yanıtlarını bularak ön değerlendirme yapmanız gerekir.

Uygulama Araştırması Yapmak

Doğru yer, doğru zaman, kullanılacak cihazların doğruluğu ve doğru sektör. Kuracağınız iş ile ilgili uygulama araştırması yaparak işle ilgili tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Not: yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan iş kurma rehberi içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

İş Planı Hazırlamak

Bir işte başarılı olmak ve hazırladığınız projeleri hayata geçirmek için etkili bir iş planı hazırlamalısınız. İşin kurulması için yapılması gerekenler, ulaşılmak istenen hedefler, neyi nerede ve ne zaman yapmanız gerektiğini belirten bir iş planı hazırlamak, verimli sonuçlar almanız açısından yararlı olacaktır. Etkili bir iş planı hazırlayın ve son temel adımımız olan işi kurmak için gerekeni yapın. İş Planının Önemi

İş Kurmak

  • İş planındaki yapılacak işlere karar verip gerçekleştirme süreci
  • İş yerinin kiralanarak yasal hale getirilmesi
  • Ekipman, teçhizat, makine ve kullanılacak malzemenin temini
  • Eleman temini
  • Finanstaki eksikliğin tespiti ve temini ile işin faaliyete geçirilmesi iş kurmanın temelidir.

İş Kurmanın Hareket Noktası

İş kurmak için bazı nedenlere ihtiyaç vardır. Bu sebepler genel olarak şu şekilde belirlenmiştir.

  • Gerçekleştirmek istenen hayallerin olması
  • Bir hobiyi işe dönüştürmek isteği
  • Bir iş fırsatının meydana gelmesi,
  • Başkası adına çalışmamak isteği,
  • Daha çok para kazanma,
  • İş kaybı,
  • İşyerindeki çalışmanın maddi / manevi karşılığını alamama durumları

insanların genelde bir iş kurma dürtülerini tetiklemektedir.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments