Yatırımcı Arıyorum

İş Ortaklığı Kurmak ve Anlaşma Yapmak

İş Ortağı Olmak

Tutulan istatistiklere göre, küçük işletmelerin büyük çoğunluğunun şahıs şirketi olduğu yani tek bir şahsa ait olduğu bilinmektedir. Rakamlara rağmen, eğer küçük bir işletme sahibi iseniz sizi, kişisel ve profesyonel olarak tamamlayan bir ya da birkaç kişiyle iş ortaklığı kurarsanız daha çok kazançlı çıkarsınız.

İnsanlar, doğaları gereği birlikte daha iyi ve verimli çalışırlar. Ortaklar, işletme sahiplerine fikirlerini ve sorumluluklarını paylaşacak birini sunar ki, bu durum başarılı ya da başarısız olabilir. Bir ortaklık kurmadan önce potansiyel ortağınızla ele almanız gereken bazı durumlar vardır. Ortaklık kurmadan evvel bu sorunlara bir çözüm bulduğunuzda, başarılı girişim şansınız oldukça yüksektir.

Başarılı İş Ortaklığı Yapmak

İşletmesi olan her birey, belli sebeplerden dolayı bir iş ortaklığı kurmak ister. Bu ortaklıklar kimi zaman başarılı olurken kimi zamanda hezimete uğrayabilir. Bunun için bazı sorunlar ortaklar arasında açığa kavuşturulmalıdır.

Aynı Vizyona Sahip Olun

Bir ortaklığın başarılı olması için, katılan tüm tarafların şirket için aynı stratejik yön üzerinde anlaşması gerekir. Bir ortak tanınmış bir ulusal perakende satış zinciri oluşturmak istiyor ama diğer ortakta sadece iyi bir yaşam kazanmak istiyorsa, o işletme başarısızlığa mahkûm olur. Her iki ortaklığın ihtiyaçlarını da karşılayan işletme için anlaşılır ve üzerinde anlaşmaya varılmış bir vizyon belirleyin.

İş Rollerini ve Sorumluluklarını Tanımlayın

Kazanılan bir iş ortaklığı, her bir ortağın gücü ve yeteneklerinden yararlanır. İş rollerini her bireyin güçlü yönlerine göre bölmelisiniz. Örneğin bir iş ortağı pazarlama, operasyon ve finansta güçlü ise, diğer iş ortağı satış, insan kaynakları ve liderlikte mükemmel ise görevleri buna göre ayırın.

Bağlayıcı sözleşme makamı, diğer kuruluşlarla sözleşme yapma yeteneğidir. Herhangi bir ortağın, bu yetkiye sahip olup olmadığına ve hangi kapsamda olduğunu düşünün. Siz ve iş ortağınız/ortaklarınız, bu yetkiyi, her birini üstlendiğiniz sorumluluklara göre ayırmalısınız.

Ortağınız tedarikten sorumlu ise, sizinle görüşmeye gerek kalmadan tedarikçi ile sözleşme yapmalıdır. Bu tür kararları kimin vereceğini kabul ederek, iş hayatınızda çatışmaların önüne geçebilirsiniz.

İş ortaklıklarında karar vermeyi eşit olarak bölmek, mantıklı ve adil görülebilir. Ancak bu tür bölünme de bazen kararları zayıflatabilir. Bir uzlaşmaya varamayacağınız çıkmaz yerine, farklılıkların üstesinden gelmek için bir yol geliştirebilirsiniz. İş Ortaklığı Nedir?

İşletmenin Yapısı

İşletmeler, şahıs işletmesi ve ortaklık işletmeleri olarak ayrılır. Anonim, Limited, Kollektif Şirketler vb. olarak tanımlanan bu şirketlerin ve genel ortaklıkların farklı sorumlulukları ve vergi sorumlulukları vardır. Ortaklık kurulacağı zaman bu vergiler ve sorumluluklar da paylaşılacağından, bu konuda sorunlar yaşamamak için ortaklar arasında anlaşma sağlanmalıdır.

İhtilaflar

Bir işletme ortağı olunsa dahi, her bireyin farklı bir kişilik özellikleri vardır. Her ortak her zaman aynı fikirde olmayabilir bu da ortaklar arasında anlaşmazlıklara yol açar. Yani her karar ortaklar tarafından yüzde 100 kabul edilmez. Bu yüzden işletmenizde çatışmalara yer vermemek adına çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler ve diğer paydaşlar arasındaki anlaşmazlıkları nasıl ele alacağınızı düşünmelisiniz.

Bu durumla başa çıkmanın yolu, ortaklık sözleşmenize ve diğer kuruluşlarla yaptığınız sözleşmelere zorunlu tahkim şartını dâhil etmenizdir. Tahkim, anlaşmazlıkları ve anlaşmazlıkların sonucunu belirlemek için dışarıdan bir tarafın kullanılmasıdır.

Tahkim, yasal olarak tanımlanmış bir anlaşmazlık çözümü yöntemidir. Tahkimin bağlayıcı olması, ilgili tüm tarafların, hakemin kararlarına uymayı kabul ettiği anlamına gelir.

Finansal Sorumluluklar

Ortaklık anlaşması sırasında, işi ve ortaklığı kurmada ne kadar katkıda bulunacağınıza karar vermelisiniz. İki işi birleştirmek amaçlı bir ortaklık kuracak iseniz, bu fazla bir maliyet gerektirmeyebilir.

Herkesin riski tolere etmek için kendi limiti vardır. Finansal risk, kendi güvenliğinizden çok daha fazlasını etkilediği için fiziksel riskten daha stresli olabilir. Ortağınızla birlikte ne kadar finansal riske tahammül edeceğinizi ve limitlerinizi gözden geçirin.

Bir araya getirdiğiniz iş türü, üstlendiğiniz riskleri de belirler. Limited şirket kurmak, başarısız bir işletmenin borçları için işletme sahiplerini kişisel sorumluluktan korur. Ortaklık kuracağınız zaman kimin ne kadar finansal risk alması gerektiğini belirlemelisiniz. Konu hakkında ayrıntılı bilgi için: limited şirketi nasıl kurulur adlı rehberi inceleyebilirsiniz.

Yeni işletmelerin başarısız olma nedenlerinden biri, işletmenin ve sahibinin, faturaları ödemek için yeterli parasının olmamasıdır. Bu sebeple finansal riskleri de belirlemek önem kazanır.

Satın Alma İşlemleri, Çözümler ve Çıkışlar

Ortaklıklar, birçok nedenden dolayı çözülür. Bir ortak, artık ortaklığın yararlı olmadığına karar verebilir. Bir iş ortağının ayrılmak istemesi durumunda, satın alma şartlarını da eklemeniz gerekir.

Ortaklık artık işe yaramıyorsa, işleri bölmek için belli şartlar üzerinde daha önceden anlaşmak yararlı olacaktır. Bu yüzden ortaklık sözleşmesine bir fesih maddesi eklemeyi unutmayın. Ayrıca her iki ortağın istememesi durumunda bir çıkış strateji planı da bulunmalıdır. Bu, şirketi satarak veya bir işletmenin sahip olduğu tüm envanter, varlıklar ve çıkarları satarak gerçekleşir.

Ortak Toplantıları Düzenleyin

Güçlü iş ortaklıkları açık iletişim üzerine kuruludur. Rolleri gözden geçirmeniz, şikâyetleri paylaşabilmeniz, yapıcı eleştiri sağlamanız ve işletmenin büyümesi ile yönetimi için, gelecek planlarını tartışmanız için, düzenli olarak bir araya gelmelisiniz.

Büyüme

Siz ve ortağınız, birlikte çalışırken işletmeniz zaman içinde büyüyebilir. İşletmeniz büyüdükçe ortaklık sözleşmenizi yeniden düzenlemek isteyebilirsiniz. Daha fazla iş ortağı eklemeniz, üst düzey çalışanlar eklemeniz ve genişletme sözleşmeleri eklemeniz gerekebilir.

Bunu ilk anlaşmanıza da dâhil edebilirsiniz ancak büyüme ve gelişmeyi dikkate alacak bir konumda oluncaya kadar beklemek daha iyi olabilir.

Ortaklık Anlaşması

Tüm ortaklar tarafından imzalanmış olan yazılı bir sözleşme, yasalarca tanınan yasal bir belgedir. Ortaklık anlaşmaları genelde iki veya daha fazla taraf arasındaki sözlü anlaşmalardır. Sözlü anlaşmalar yasal olarak bağlayıcı olmalarına rağmen anlaşmazlıklar halinde sorun yaratabilir. Bunun yerine yazılı bir ortaklık anlaşması yaparak olası sorunlardan kaçınabilirsiniz.

Ortaklık Sözleşmeleri Neleri İçerir

  • Her bir ortak tarafından yatırılan özkaynak miktarı
  • İşletme türü
  • Kar ve zarar paylaşımı
  • Karar alma politikaları
  • Ortak maaşları, ikramiyeler ve diğer tazminatlar
  • İşletmenin kapatılması halinde varlıkların dağıtımı
  • Ortaklıkta değişiklik hükümleri veya ortaklığı feshi hükümleri
  • Anlaşmazlık çözme maddesinin parametreleri
  • Ölüm veya iş göremezlik durumunda işin uzlaştırılması
  • Yetki ve harcamalarla ilgili kısıtlamalar
  • Ortaklığın beklenen süresi

İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments