Adıyaman'da İş Yapmak

Adıyaman’da Hangi İşler Yapılır?

Adıyaman şehri Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alır. Adıyaman şehri 9 ilçeden oluşur, 406 köyü vardır ve yüzölçümü 7614 km2’dir.

  • Nüfus Yoğunluğu

Adıyaman şehrinin nüfus yoğunluğu 2019 yılı verilerine göre 626.465 olarak açıklanmıştır. Nüfusun %50.46’sı erkeklerden, %49.54’ü kadınlardan oluşmaktadır. Adıyaman şehrindeki nüfusun yaşlara göre dağılımı incelendiğinde gençlerin şehirde daha ağırlıklı olarak yer aldığını görülmektedir. Gençlerin nüfus dağılımındaki oranı %46.32’dir. Adıyaman şehrinde girişimcilerin kurabileceği işler için genç personel bulması kolay olacaktır. Nüfusun orta yaş grubundaki oranı %42.70’dir.

Adıyaman nüfusunun en yoğun olduğu ilk 3 ilçe şu sırasıyla şu şekildedir; Merkez, Kahta ve Besni

  • Eğitim Düzeyi

Adıyaman şehrinde nüfusun %69.10 oranındaki kısmı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. Üniversite ve üstü kurumlardan mezunların oranı %14.04’tür. Adıyaman şehrinde yapılacak bir girişim için lise mezunlarından oluşan personelleri bulmanız daha kolay olacaktır. Şehirde lise mezunlarının sayısı 79.310’dur. Üniversiteden mezunların sayısı 50.404’dür. Şehirde her eğitim düzeyinden mezun kişiler olduğu için şehirde yapılacak girişime göre girişimcilerin istedikleri eğitim düzeyinde personele ulaşabilmesi mümkündür.

  • İşsizlik ve İstihdam

Adıyaman şehrinde 2015 yılında toplam işsiz sayısı 22.297 olarak açıklanmıştır. İşsizlik sayısıerkeklerde daha fazladır. Bu nedenle Adıyaman şehrinde kuracağınız bir iş için erkek personel bulmanız kolay olacaktır. Şehirde işsiz olanların ilk 3 mesleği; beden işçisi, büro memuru ve temizlik görevlileri şeklindedir. Satış danışmanları ve sekreterlerde iş arayan kesim arasındadır. Adıyaman şehrinde kurulacak bir iş için beden gücüyle çalışan personel bulmanız daha kolay olacaktır. Şehirde işsizlik oranı %17.9 olarak gerçekleşmiştir.

Adıyaman şehrinde işgücüne katılım oranı %38.0 ve istihdam oranı %31.2 oranındadır.

Adıyaman’ın Ekonomik Yapısı

Adıyaman şehri hem turistlerin ilgisini çeken hem de ekonomik faaliyetleriyle girişimcilere pek çok fırsat sunarak girişimcilerin ilgisini çeken bir şehirdir.

Tarım

Adıyaman şehrinin başlıca gelir kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Bu nedenle şehirde tarım faaliyetleri gelişmiştir ve toprakları tarıma elverişlidir. Şehirde bağ ve bahçe çok sayıda bulunmaktadır ve 25 çeşit üzüm yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Yetişen üzümler arasında en meşhur olanı Besni ilçesinde yetişen ‘Peygamber Üzümü’ olarak bilinen üzüm çeşididir.

Adıyaman şehri bağcılık alanında ilerlemiş olan bir şehirdir. Tütün, şeker pancarı, pamuk, antep fıstığı, mercimek, nohut, biber, incir, dut, pirinç ve çeşitli meyve ve sebze üretimi yapılabilmektedir.

Adıyaman halkı %80 oranında tarımla uğraşır ve en çok Antepfıstığı üretiminden gelir elde ederler. Adıyaman şehrinin kuruyemişi, pestili ve pekmezi meşhurdur.

Hayvancılık

Adıyaman şehrinde hem büyükbaş hayvancılık hem de küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Hayvancılık şehrin gelir kaynaklarından biridir ve genellikle aile işletmeleri tarafından yönetilmektedir. Şehirde kıl keçişi, koyun ve sığır bakımı yapılmaktadır. Adıyaman şehrinde hayvancılık faaliyetlerine yatırım yapmak isteyen girişimcilerin belirli alanlara yönelmesi kârlı işler yapabilmesine yardımcı olacaktır.

Bu alanlar şu şekildedir;

  • Su ürünleri üretimi ve işletme tesisi kurmak
  • Arıcılık ve bal üretimi
  • Tiftik keçisi yetiştirmek
  • Et besiciliği yapmak
  • Süt besiciliği yapmak
  • Yumurta tavukçuluğı
  • Et tavukçuluğu
  • Hindi yetiştirmek
  • Devekuşu yetiştirmek

Ticaret

Adıyaman şehrinde iç ticaret tarıma dayalı olarak yapılmaktadır. Şehirde temel gıda maddeleri  Gaziantep ve Adana başta olmak üzere diğer illerden alınmaktadır. Şehirde pamuk, tütün, fıstık ve üzüm diğer illere en fazla ticareti yapılan ürünlerdir. Adıyaman şehrinin ticaret kaynaklarından biride el sanatlarıdır. Kilim, savan ve elde dokunan halılar diğer illere ticareti yapılan en fazla ürünler arasındadır. Girişimcilerin el sanatlarına yönelik şehirde yapabileceği girişimlerle iyi bir gelir elde etmesi mümkündür.

Adıyaman şehrinin dış ticareti en fazla yaptığı sektör örme giyim eşyaları ve aksesuarlardır. İhracat yapmak isteyen girişimcilerin şehirde bu sektöre yönelmesi döviz elde etmesine imkân tanıyacaktır. Pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ürünleri ve eczacılık ürünleri şehirdeki dış ticaretin önemli bir alanını kaplamaktadır.

Sanayi

Adıyaman şehrinde Sanayi Sicil Belgesi olan 449 tesis bulunmaktadır. Bu 449 tesis fiili olarak üretim yapmaktadır ve tekstil, gıda sektöründe faaliyet göstermektedirler. Şehirde özellikle tekstil, gıda ve mermer sektörlerinde üretim yapılmaktadır. Şehirde sanayide faaliyet gösteren sektörler arasında taş ve toprağa dayalı ürünler, enerji sektörü, petrol ürünleri ve mobilya imalatı yer almaktadır.

Şehirde iş kurmak isteyen girişimcilerin tekstil ve gıda alanlarına yönelmesi dış ticaret yapmasına yardımcı olacak yatırımlardır.

Adıyaman’da iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Adıyaman Sanayi Bölgeleri

Madencilik

Şehrin en önemli yer altı kaynağı petroldür ve Türkiye’nin ham petrolünün %20’si Adıyaman şehrinde üretilmektedir. Maden kaynakları açısından oldukça zengin bir şehirdir. Krom ve bakır şehrin maden kaynakları arasındadır. Girişimcilerin krom ve bakıra yönelik yapabilecekleri yatırımlar açısından oldukça iyi bir potansiyele sahiptir. Girişimcilerin madencilik alanına dair yapabilecekleri yatırımlar şu şekildedir; bakır madeni ocak işletmeciliği, linyit kömürü ocak işletmeciliği, mermer ocak işletmeciliği, mermer işletme atölyeleri.

Turizm

Adıyaman şehri tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için ‘medeniyetler şehri’ olarak anılmaktadır. Bu nedenle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken turistlerin eserleri barındıran bir şehirdir. Nemrut Dağı, Cendere Köprüsü, Gerger Kalesi, Kahta Kalesi, Perre Antik Kenti gibi doğal zenginliklere sahiptir. Özellikle güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlenebileceği yer olarak bilinen Nemrut Dağı UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunur ve turistlerin oldukça dikkatini çeker.

YouTube video player

Adıyaman Şehrinde Yapılabilecek Bazı Yatırımlar

  • Adıyaman şehrinin tarıma oldukça elverişli olması nedeniyle girişimcilerin renkli pamuk yetiştiriciliği yapması oldukça iyi gelir elde etmesine yardımcı olacaktır. Renkli pamuk üretiminin yapılması beyaz pamukların kimyasal maddelerle boyanmasının önüne geçebildiği için tercih edilen bir pamuk türüdür.
  • Şehrin gelir kaynaklarının büyük bir kısmı fıstıktan olduğu için girişimcilerin fıstık üretimi yapması halinde iç ticaret ve dış ticaret yaparak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Adıyaman şehri dokuma ve giyim sektörlerinde oldukça gelişmiştir. El dokumasına olan ilgi nedeniyle girişimcilerin bu alana yönelerek el dokuması ürünlerin ticaretini yapması mümkündür. Girişimciler özellikle turistlik yerlere el dokuması ürünlerin satıldığı bir iş yeri açarak yerli ve yabancı turistlere satış yapabilir.
  • Adıyaman şehri madenler açısından zengin bir şehirdir. Girişimcilerin madeni eşyalar üreterek iç ticaret ve dış ticaret yaparak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Adıyaman şehri turistlerin ilgisini çeken bir şehir olduğu için girişimciler bir seyahat acentesi kurabilir. Şehrin turistlik alanlarına gezi düzenleme ve yabancı turistler için rehber sağlayarak girişimcilerin gelir elde etmesi mümkündür.
  • Adıyaman şehrinde pamuk yetiştiriciliği yapan kişilerle anlaşarak girişimcilerin pamuktan giyim eşyaları üretmeleri mümkündür. Bu sayede üreticiden maliyeti düşük olarak pamuk alabilir ve ürettiği eşyalarla gelir elde edebilir. Girişimcilerin bir diğer seçeneği ise pamuk yetiştirerek bir ücret ödemeden yetiştirdiği pamuklarla giyim eşyaları üretmesidir.
  • Adıyaman şehri kuruyemişi meşhur olan bir şehirdir. Kuruyemişleri şehirden alarak İstanbul, Ankara ve Bursa gibi şehirlere kuruyemiş ticareti yapılması mümkündür.
  • Adıyaman şehri tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan bir il olduğu için hayvansal ve tarımsal olarak üretilen ürünlerin bozulmadan saklanması gerekmektedir. Şehirde girişimcilerin soğuk hava depoları açarak gelir elde etmesi mümkündür. Girişimcilerin bu alana yönelik yatırım yapması halinde teşvik alabilmesi mümkündür.

Adıyaman Şehrine Verilen Teşvikler Nelerdir?

Adıyaman şehri devlet tarafından 6. bölge olarak adlandırılan teşvik programlarından yararlanmaktadır.

Şehirde yapacağınız yatırımlardan alabileceğiniz teşvikler şu şekildedir;

  • Tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, kurutulması, paketlenmesi ve depolanması için yeni bir tesis kuruluyorsa 3.000.000 TL proje tutarı ve %50 destekleme oranı verilir.
  • Bitkisel ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması için yeni bir tesis kuruluyorsa hibeye esas proje tutarı 3.000.000 TL ve destekleme oranı %50’dir.
  • Hayvansal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması ve depolanması için yeni bir tesis kuruluyorsa hibeye esas proje tutarı 3.000.000 TL ve destekleme oranı %50’dir.
  • Soğuk hava deposu yapımı için sadece yeni tesis yapımında devlet desteği alınabilmektedir. Hibeye esas proje tutarı 3.000.000 TL ve destekleme oranı %50’dir.
  • Arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar için hibeye esas proje tutarı 500.000 TL ve destekleme oranı %50’dir.
  • Bilişim sistemleri ve eğitimi için hibeye esas proje tutarı 500.000 TL ve destekleme oranı %50’dir.
  • El sanatları ve katma değerli ürünler için hibeye esas proje tutarı 500.000 TL ve destekleme oranı %50’dir.


Adıyaman’da İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.