Antalya’da Hangi İşler Yapılır?
Antalya şehri Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 20,909 km2’dir ve 19 ilçeye ev sahipliği yapar. Antalya şehri Türkiye’nin turizm başkenti olarak anılır.
- Nüfus Yoğunluğu
Antalya şehri Türkiye’nin en kalabalık beşinci şehridir. Antalya şehrinin 2020 yılında toplam nüfusu 2.548.308 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun %50,31 oranı erkeklerden, %49.69 oranı kadınlardan oluşmaktadır. Nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında yoğunluğun %51 oranı ile orta yaş grubunda olduğu açıklanmıştır. Daha sonra %35 oranıyla genç yaş grubu gelmektedir. Genç yaş grubunda bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu yaş aralığı 25-34 yaş arasında bulunan nüfustur. Orta yaş grubunda bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu yaş aralığı ise 45-49 yaş arasında bulunan nüfustur.
Antalya şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilk 3 ilçe Kepez, Muratpaşa ve Alanya’dır.
- Eğitim Bilgileri
Antalya şehrinde bulunan nüfusun büyük bir çoğunluğu ilkokul mezunlarından oluşmaktadır. Daha sonra lise ve lisans mezunları gelmektedir. Şehirde bulunan nüfusun %71 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %17 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitimdüzeyinden mezun olanları oluşturmaktadır. Girişimcilerin Antalya şehrinde kuracakları işler için her eğitim düzeyinden personele kolay şekilde ulaşması mümkündür.
- İşsizlik ve İstihdam
Antalya şehrinde işgücüne katılım oranı %57,5 işsizlik oranı %7,9 ve istihdam oranı %52,9 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam 119.524 işsiz bulunmaktadır. İşsizlik oranı %51 oranıyla erkeklerde kadınlardan daha fazladır. İşsizlik oranının eğitim düzeylerine göre dağılımında yoğunluğun %39,8 oranıyla ilköğretim mezunlarında olduğu açıklanmıştır.
Antalya şehrinde istihdam edilen nüfusun en fazla olduğu sektörler konaklama ve yiyecek faaliyetleri, toptan perakende ve ticaret sektörleridir.
- İşyerlerinin Sektörel Dağılımı
Antalya şehrinde 20 ve daha fazla çalışanı olan 3177 işletme bulunmaktadır. İşletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler konaklama ve yiyecek faaliyetleri, toptan perakende ve ticaret, imalat sektörleridir. Şehirde aynı zamanda ulaştırma, depolama ve eğitim sektöründe faaliyet gösteren işletmeler bulunmaktadır. Girişimcilerin Antalya şehrinde iş kurmadan önce 20’den az çalışanı olan işletmeleri incelemeleri gerekir.
Antalya şehrinde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler turizm, tarım ve sanayi sektörleridir. Şehrin turizm başkenti olarak anılması nedeniyle turizm potansiyeli oldukça yüksektir. En gelişmiş olan sektörü turizmdir. Sanayi sektöründe rekabet gücünün yüksek olduğu alt alanlar ise doğal taş imalatı, yat imalatı, mobilya imalatı, makine ve ekipman imalatıdır.
- İşyeri Kiraları
Antalya şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti 6000 TL ve 8000 TL arasında değişim gösterecektir. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin ise ortalama maliyeti 600.000 TL ve 900.000 TL arasında değişim gösterecektir. Girişimcilerin işyeri kiralama maliyetleri ilçelerin nüfus yoğunluğuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişim gösterecektir.
Antalya Şehrinin Ekonomik Yapısı
Antalya şehrinin ekonomisi turizm, ticaret ve tarıma dayalıdır. Şehirde sanayi alanında gelişmeler sürmektedir.
- TARIM
Antalya şehrinde ekonominin önemli bir gelir kaynağı tarımdır. Şehirde tarla ürünleri, meyve ve sebze üretimi yapılmaktadır. Antalya şehrinde üretilen sebzeler Türkiye üretiminin %13,4 oranını, meyve üretimi ise %6,06 oranını karşılamaktadır.
Antalya şehrinde en fazla yetiştirilen tarla ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı, mısır ve pamuktur. En fazla yetiştirilen meyve ürünleri ise portakal, elma, muz, nar ve zeytindir. Sebze üretiminde en fazla üretilen ürünler ise domates, hıyar, biber, karpuz ve patlıcandır. Şehrin en önemli üretimi olan muzun Türkiye üretimi içindeki payı %36,83 portakalın payı %29,94 ve narın payı %23,25’tir. Sebze üretiminde şehrin en önemli ürünleri hıyarın Türkiye üretimi içindeki payı %28,08 domatesin payı %19,69 ve patlıcanın payı %23,84’tür.
Antalya şehrinde üretimi yapılan önemli ürünlerden bazıları mantar, yenidünya, keçiboynuzu ve avokadodur. Şehirde aynı zamanda susam, yerfıstığı, ayva, limon üretimi yapılmaktadır. Şehirde tarım sektöründe modern aletler kullanılmaktadır.
- HAYVANCILIK
Antalya şehrinde hayvancılık faaliyetleri diğer sektörlere oranla daha az yapılmaktadır. Şehirde hayvancılık faaliyetleri küçükbaş hayvancılık, kümes hayvanları, arıcılık ve balıkçılık üzerinden yapılmaktadır. Küçükbaş hayvancılık Antalya şehrinin arazi yapısı nedeniyle kıl keçisi ve koyunculuk üzerinden yapılmaktadır. Büyükbaş hayvancılık süt ürünlerinin üretimi ve et üretimi için yapılmaktadır.
Antalya şehrinde balıkçılık faaliyetlerinin yeri önemlidir. Şehirde Akkaya, çıplak leka, orfoz, çipura, Istakoz ve karides gibi çeşitli balık türleri vardır. Şehirde kümes hayvancılığı yaygın olarak yapılan hayvancılık faaliyetleri arasında yer almaktadır.
- SANAYİ
Antalya şehri gelişmişlik endeksi olarak Türkiye’de 7.sırada yer alsa bile sanayi alanında Türkiye’nin altında kalmaktadır. Bu durumun nedeni şehrin turizm ve tarım sektörlerinde oldukça gelişmiş olmasıdır. Antalya ekonomisinde sanayi faaliyetlerinin payı %4,3’tür.
Antalya şehrinde gıda, tekstil, mobilya, kâğıt ve ambalajlama, gübre ve kimya, plastik, metal sanayisi ve inşaat sektörü gelişmiştir. Şehirde tarım faaliyetlerinin gelişmiş olması nedeniyle tarıma dayalı sanayi gelişmiştir. Unlu mamullerin üretimi, ekmek üretimi, meyve ve sebze paketleme ve ambalajlama, zeytinyağı üretimi, süt ve süt ürünlerinin üretimi, meyve ve sebzelerin işlenmesi sektörü gelişmiş olan sektörlerdir.
Antalya şehrinde aynı zamanda pamuklu dokuma, pil, mobilya, konserve üretimi yapan işletmeler bulunmaktadır.
Antalya’da iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için: Antalya Sanayi Bölgeleri
- MADENCİLİK
Antalya şehri yeraltı kaynakları zengin olan bir şehirdir. Şehirde bulunan yeraltı kaynakları alüminyum, barit, krom, kum ve çakıl, kurşun ve çinko, manganez, kuvarsittir. Şehirde bulunan mermer ve fosfat kaynakları işletilmemektedir.
- TURİZM
Antalya şehri turizmin başkenti olarak bilinir. Şehrin başlıca gelir kaynağı turizm üzerinden sağlanmaktadır. Şehre2019 yılında toplam 14.650.481 turist gelmiştir. Hem yerli hem de yabancı turistlere ev sahipliği yapan şehir konaklama alanında faaliyet gösteren pek çok işletmeye sahiptir. Şehirde bulunan tesislerde turistlerin konaklama oranı %48 olarak açıklanmıştır. Antalya şehrine yabancı turistlerin en çok geldiği ülke Rusya, Almanya, Ukrayna, İngiltere, Polonya ve Hollanda’dır.
Şehirde kültür turizmi, deniz turizmi, spor turizmi, sağlık turizmi, kış turizmi, yayla turizmi, mağara turizmi ve inanç turizmi yapılmaktadır. Deniz turizmi en çok gelirin sağlandı turizm alanıdır. Şehirde Kemer, Kumluca, Finike, Tekirova, Kaş ve Demre kıyılarında bulunan plajlar önemlidir. Antalya şehrinde Mavi Bayrak ödülünü almış alan pek çok plaj bulunmaktadır. Aynı zamanda tarihi eserleri oldukça fazladır. Alanya Kalesi, Alara Kalesi, Perge, Aspendos, Side, Termessos, Altınkaya, Elge Harabeleri, Demre önemli turizm alanlarındandır.
Antalya şehrinde Yanartaş ve deniz altı eserler bulunmaktadır.
- TİCARET
Antalya şehrinin ekonomik yapısında önemli bir yer tutan sektörde ticaret sektörüdür. Şehirde dış ticaret ve iç ticaret faaliyetlerinin önemli bir yeri vardır. Antalya şehrinde ihracat faaliyetlerinin yapıldığı sektörler yaş meyve ve sebze, madencilik ürünleri, kimyevi maddeler, çelik, çimento, demir, deri üretimi, elektrik ve elektronik hizmetler, hububat ve baklagiller, su ürünleri sektörleridir. İhracatın en fazla yapıldığı ülkeler ise Almanya, Çin, İran, Hollanda ve Ukrayna’dır.
–
–
Antalya Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler
- Antalya şehrinde tarım faaliyetleri oldukça gelişmiştir. Bu nedenle girişimcilerin şehirde muz, avokado gibi talebi fazla olan ürünleri üretmesi mümkündür. Aynı zamanda yetiştirilen ürünleri hammadde halinde alarak girişimcilerin işlemesi mümkündür. Şehirde susam yağı üretilmesi, tahin imalatı yapılması, içecek üretimi yapılması mümkündür.
- Antalya şehrinde girişimcilerin hayvancılık sektöründe faaliyet göstererek gelir elde etmesi mümkündür. Şehirde su ürünleri yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık ve kümes hayvancılığı yapılarak girişimciler gelir sağlayabilir. Bal, balmumu, süt ve süt ürünlerinin üretilmesi, dericilik ve et ürünlerinin üretilmesi mümkündür.
- Antalya şehrinde girişimcilerin doğal taş imalatı, yeraltı kaynaklarının işletilmesi ve mermer imalatı yapılması mümkündür.
- Şehirde girişimcilerin kurutulmuş ve yaş meyve ve sebze üretimi yapması mümkündür. Aynı zamanda yaş meyve ve sebze üretimi yapan işletmeler için soğuk hava deposu, lisanslı depoculuk, ambalajlama ve paketleme hizmetleri sunması mümkündür.
- Antalya şehrinde girişimcilerin turizm sektöründe sağlık, eko, yatçılık turizmi alanlarına yatırım yaparak gelir elde etmesi mümkündür.
- Antalya şehrinde girişimcilerin tarım makinelerinin imalatı, metal eşya imalatı, ısıtma ve soğutma sistemleri sektöründe faaliyet göstererek gelir elde etmesi mümkündür.
- Şehirde kimya alanında parfüm, kozmetik ve tuvalet malzemeleri imalatı yapması mümkündür.
- Antalya şehri, İstanbul ilinden sonra en çok motosiklet satılan şehir konumundadır. Şehir genelinde bulunan insanların motosiklet kullanımı oldukça yaygındır. Düşük bütçeli bir motosiklet satış mağazası veya bir motosiklet tamirhanesi açmak oldukça karlı iş modellerinden biri olabilir.
- Şehir 1 yılın ortalama 7-8 ayını yoğun sıcak ile geçirmektedir. Bu nedenle tüm Antalya şehir genelinde klima satışı, bakımı, onarımı vb. işler oldukça popüler bir iş modelidir.
Antalya’da Yatırım Yapmak
Bir girişimci olarak Antalya şehrinde yeni bir iş kurmayı planlıyorsanız, sizin gibi farklı kişiler tarafından paylaşılan Antalya’da yatırım ilanlarını inceleyip fikir sahibi olabilirsiniz.