Bayburt'ta İş Yapmak

Bayburt’ta Hangi İşler Yapılır?

Bayburt Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 3,746 km2’dir ve 3 ilçeden oluşur. Şehir hakkında detaylı bilgiler ise şu şekildedir:

  • Nüfus Yoğunluğu

Bayburt şehrinin nüfusu2020 yılında 81.910 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfus 42.002 erkek nüfusu ile %51 oranında önde gelmektedir. Bayburt şehrinde bulunan nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında %44 oranı ile genç yaş grubu öne çıkmaktadır. Ardından ise %40 oranı ile genç yaş grubu gelmektedir. Orta yaş grubunda yer alan nüfusun ağırlıklı olarak yer aldığı yaş aralığını 45-49 yaş arasındakiler oluşturmaktadır. Genç yaş grubundaki yoğunluk ise 20-24 yaş arasındadır. Bayburt şehrinde iş kurmak isteyen girişimcilerin şehirde bulunan genç personel potansiyelinden yararlanması mümkündür.

  • Eğitim Bilgileri

Bayburt şehrinde yer alan nüfusun %73 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. Özellikle lise mezunu olan kişilerin sayısı ön plana çıkmaktadır. %13 oranında lisans ve lisansüstü düzeyinde olan nüfus bulunmaktadır. Şehirde bulunan diğer eğitim seviyelerine oranla lisans ve üstü derecede olan eğitim düzeyleri daha düşük orandadır. Girişimcilerin Bayburt şehrine yönelik olarak yapacakları yatırımlarda ilkokul ve lise mezunu olan personelleri nüfusta yoğunlukta olması nedeniyle bulması daha kolay olacaktır.

  • İşsizlik ve İstihdam

Bayburt şehrinde işgücüne katılım oranı %55,5 işsizlik oranı 4,7 ve istihdam oranı %52,9 olarak açıklanmıştır. Şehirde yer alan işsiz nüfusun yoğunluğu erkelerde olarak açıklanmıştır. Kayıtlı olan işsizlerin şehirdeki sayısı ise 3000 olarak açıklanmıştır. Bayburt şehrinde en fazla işsizliğin görüldüğü yaş aralığını ise %30 oranı ile 20-29 yaş arasında yer alan genç grup oluşturmaktadır. Şehirde iş kurmak isteyen girişimcilerin genç yaş grubunda yer alan personelleri bulması nüfustaki yoğunluğu nedeniyle daha kolay olacaktır.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Bayburt şehrinde 10 ve daha fazla çalışana sahip olan 105 işletme bulunmaktadır. Şehirde bulunan işletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörleri ise toptan ve perakende ticaret, imalat, konaklama ve yiyecek faaliyetlerinde bulunan işletmeler oluşturmaktadır. Şehirde en az faaliyet gösterilen sektörleri ise kültür, sanat, eğlence ve insan sağlığı sektörleri oluşturmaktadır.

Bayburt şehrinde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler metalik olmayan minerallerin üretimi, gıda ürünleri ve madenciliktir. Aynı zamanda deri üretimi, metal ürünleri, tekstil ürünleri ve kauçuk önemli olan sektörler arasında yer almaktadır.

  • İşyeri Kiraları

Bayburt şehrinde iş kurmak isteyen girişimcilerin işyeri kiralaması halinde ortalama kira maliyeti 2.686 TL olacaktır. İşyeri satın alınması halinde ise 400.590 TL maliyetli şekilde ortalama olarak fiyat çıkacaktır. Girişimcilerin seçtikleri ilçe seçimleri ve işyerlerinin büyüklüğü, bulunduğu konum gibi faktörlere bağlı olarak kira maliyetleri değişim gösterecektir.

Bayburt Ekonomik Yapısı

Bayburt şehrinin ekonomisi tarım ve hayvancılık faaliyetlerine dayanmaktadır. Şehirde sanayi ve ticaret yeterli olarak gelişmemiştir. Arazi yapılarının elverişli olması nedeniyle tarım ve hayvancılık şehrin ekonomisinde temel yapıyı oluşturmaktadır. Bayburt şehrinin ekonomisi hakkında detaylı bilgiler ise şu şekildedir:

  • TARIM

Bayburt şehrinde tarım gelişmiş olan ekonomik faaliyetler arasında yer almaktadır. Şehirde en fazla üretilen ürünleri tarla ürünleri, meyve ve sebze ürünleri oluşturmaktadır. Tarla ürünleri arasında öne çıkan ürünler ise buğday, şekerpancarı, arpa, patates ve çavdardır. Çavdar üretimi ile Türkiye’nin %4 oranında üretimini karşılamaktadır. Şehrin tarım faaliyetlerini oluşturan diğer önemli üretim ise sebze ürünleridir. En fazla üretimi yapılan sebzeler lahana, domates, taze fasulye, hıyar ve balkabağı ürünleridir. Meyve üretimi için en fazla üretilen ürünler elma, armut, kayısı, vişne ve kirazdır. Bayburt şehrinde özellikle hububat çeşitleri, yem bitkileri önemli olan tarım ürünlerini oluşturmaktadır.

  • Hayvancılık

Bayburt şehrinde ekonominin diğer önemli olan yapısı hayvancılıktır. Büyükbaş hayvancılık ve arıcılık faaliyetleri ile öne çıkan şehirde küçükbaş hayvancılık ve su ürünleri faaliyetlerinde de bulunulmaktadır. Büyükbaş hayvancılık şehirde en fazla yapılan faaliyet arasındadır. Manda ve sığır üzerinden yürütülen büyükbaş hayvancılık faaliyetlerine bağlı olarak süt üretimide önemli bir alanı kaplar. 2020 yılında açıklanan verilere göre şehirde toplam 76.019 arı kovanı bulunmaktadır. Şehrin arıcılık faaliyetlerine uygun olması bal ve polen üretimini olumlu yönde etkilemektedir.

Hayvancılık faaliyetleri aynı zamanda kümes hayvanları açısından da yoğun olarak yapılmaktadır. Yumurta tavuğu varlığı ile kümes hayvanlarında öne çıkan şehirde hindi, kaz varlığı da bulunmaktadır. Küçükbaş hayvancılık ise koyun ve keçi üzerinden yapılmaktadır.

  • Sanayi

Bayburt şehri sanayi açısından yeterli şekilde gelişmemiştir. Tarım ve hayvancılığa dayalı olan ekonomiye bağlı olarak sanayi alanındaki gelişmeler bu sektörlere bağlı olarak gelişmektedir. Bal, polen, arı sütü üretimi gelişmiş olan alanlar arasındadır. Unlu mamüller, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri üretimi gelişmiş olan alanlar arasındadır. Bayburt şehrinde gıda ürünleri imalatı, doğal taş ve madencilik, çelik kapı ve plastik yapı ürünleri rekabetin fazla olduğu sektörler arasındadır. Çay kurutma ve işleme, hazır giyim faaliyetleri de faaliyet gösterilen sanayi alanları arasında yer almaktadır.  Girişimcilerin Bayburt şehrinde sanayi alanında faaliyet göstererek gelir elde etmesi mümkündür. Sanayi alanında bulunan rakiplerin az olması kazanç oranlarında artışlar ile girişimcilere avantaj sağlayabilmektedir.

Bayburt’ta iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Bayburt Sanayi Bölgeleri

  • Madencilik

Bayburt şehrinde mermer varlığı madenciliğin temel taşıdır. Madencilik faaliyetlerinin çoğunu mermer varlığı oluşturmaktadır. Ancak şehirde madencilik faaliyetleri yeterince gelişmemiştir ve yer altı kaynakları açısından zengin değildir. Şehirde bakır, kurşun, çinko, kil, krom varlığı bulunmaktadır.

  • Turizm

Bayburt şehrinde turizm faaliyetleri yeterli ölçüde gelişmemiştir. Şehrin turizm açısından doğa, inanç ve kültür turizmi potansiyeli bulunmaktadır. Aydıntepe Yer Altı Şehri, Bayburt Kalesi, Kop Şehitliği, Şehit Osman Türbeleri kültür turizmi açısından potansiyeli olan turistik alanlar arasındadır. Çımağıl Mağarası, Dede Korkut Kümbeti, Helva Köyü Buz Mağarası, Sırakayalar Şelalesi doğa turizmi için potansiyelin yüksek olduğu alanlardır. Girişimcilerin bu alanlara yapacakları yatırımlar ile gelir elde etmesi mümkündür.

  • Ticaret

Bayburt şehri ticaret açısından yeterli olarak gelişmemiştir. Trabzon ve Rize gibi şehirlere yakın olması nedeniyle ticaretin en fazla yapıldığı iller arasında yer almaktadır. Şehirde iç ticaret daha fazla yapılamaktadır ve madencilik, taş ocakçılığı faaliyetleri en fazla ticaretin olduğu sektördür. Ardından imalat, toptan ve perakende ticaret faaliyetleri gelmektedir.

Bayburt Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Bayburt şehrinde tarımın gelişmiş olmasına bağlı olarak girişimcilerin tarım ve gıda alanına yatırım yapma potansiyeli bulunmaktadır. Meyve, sebze üretimi ve paketlemesi, organik tarım, yem bitkileri yetiştiriciliği yapılabilecek yatırımlar arasındadır.
  • Şehirde girilimciler ceviz yetiştiriciliği, seracılık, akasya ağacı yetiştiriciliği gibi alanlara yatırım yaparak gelir elde edebilmektedir.
  • Girişimcilerin Bayburt şehrinde hayvancılık alanına yatırım yapması mümkündür. Su ürünleri üretimi, kırmızı et ve beyaz et üretimi, kümes hayvancılığına bağlı olarak yumurta ve beyaz et üretimi yapılabilir. Aynı zamanda şehirde süt ve süt ürünlerine yönelik olarak yatırımların yapılması mümkündür.
  • Şehirde yatırım yapılabilecek alanlar arasında tekstil sektörü bulunmaktadır. Yün iplik imalatı, çorap üretimi, hazır giyim üretim tesisi, el halıcılığı, kilim üreticiliği alanlarına yapılan yatırımlar ile gelir elde edilmesi mümkündür.
  • Bayburt şehrinde demir ve çelik alanına yapılabilecek yatırımlar girişimcilerin gelir elde etmesine imkân sağlamaktadır. Demir, çelik, bakır, cıvata ürünlerinin üretilmesi mümkündür. Aynı zamanda temizlik malzemesi üretimine yönelik olarak yatırımlar, soğuk lastik kaplaması, plastik eşyaların üretimi alanlarına yapılan yatırımlar ile girişimcilerin kazanç elde etmesi mümkündür.
  • Bayburt şehrinde kültür turizmini geliştirmeye yönelik olarak yatırımlar yapılabilir. Aynı zamanda soğuk hava deposu yatırımları ile kırmızı et gibi bozulacak ürünlerin korunmasına yönelik olarak yatırımlar yapılabilir.

Bayburt Şehrine Sunulan Teşvikler

Bayburt şehrinde iş kurmak isteyen girişimciler 5. bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. Bu kapsamda şehir için sunulan destek unsurları şu şekildedir;

  • KDV istisnası
  • Vergi indirimi (%40-50 oranında)
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği
  • Yatırım yeri tahsisi
  • Faiz desteği (2-5 puan)

Bayburt İçin Fikir Alışverişi

Bayburt şehrinde yeni bir iş kurmayı düşünüyorsanız, merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlamaya çalışıyoruz.

Fikrini paylaşmak isteyen, tavsiye ihtiyacı olan, tedarik alanında sorun yaşayan, deneyimlerini anlatmak isteyen, resmi süreçler hakkında bilgi sahibi olmak gibi vb. birçok konuda sizde hem sorularınızı gönderebilir hem de diğer girişimcilere destek olabilirsiniz.

Abone Ol
Bildirim Alın
guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Gulbahar
Gulbahar
8 ay önce

Merhaba Iş varmı acaba?



Bayburt’ta İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.