Bilecik'te İş Yapmak

Bilecik’te Hangi İşler Yapılır?

Bilecik şehri Türkiye’nin Marmara bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 4.302 km2’dir. Bilecik şehri 8 ilçeden oluşmaktadır.

  • Nüfus Yoğunluğu

Bilecik şehrinin 2019 yılında toplam nüfusu 219.427 olarak açıklanmıştır. Nüfusun %51.05 oranı erkeklerden, %48.95 oranı kadınlardan oluşmaktadır. Bilecik şehrinde bulunan nüfusun yaşlara göre dağılımı incelendiğinde nüfusun %49.44 oranı orta yaş grubundan, %33.94 oranı genç yaş grubundan oluşmaktadır. Şehirde özellikle 25-39 yaş arasında olan grupta yoğunlukta olduğu görülmektedir. Girişimcilerin Bilecik şehrinde kuracakları işler için 25-39 yaş arasında bulunan erkekleri hedefleyerek bir iş kurmaları halinde oldukça iyi gelir elde etmesi mümkündür.

Bilecik şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilk 3 ilçe şu şekildedir; Merkez, Bozüyük ve Osmaneli.

  • Eğitim Bilgileri

Bilecik şehrinde bulunan nüfus ağırlıklı olarak lise mezunlarından ve ilkokul mezunlarından oluşmaktadır. Şehirde 45.170 kişi lise mezunudur. Lise mezunlarından sonra ilkokul mezunları gelmektedir. Şehirde lisans mezunlarının sayısı ise 24.594 kişiden oluşmaktadır. Girişimcilerin Bilecik şehrinde kuracakları işler için meslek liselerinden mezun olmuş nitelikli personelleri ve lisans derecesinden mezun olmuş personelleri bulmaları oldukça kolay olacaktır. Nüfusun büyük bir çoğunluğunun orta yaş grubunda olması nedeniyle şehirde tecrübeli personel bulmak kolay olacaktır.

  • İşsizlik ve İstihdam

Bilecik şehrinde işgücüne katılım oranı %51.5, işsizlik oranı %8.2 ve istihdam oranı %47.3 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam 7.562 kişi işsizdir. İşsiz kişilerin cinsiyetlere göre dağılımında kadınların sayısı 4.362, erkeklerin sayısı 3.200 olarak açıklanmıştır. Kadınların daha fazla işsiz olduğu şehirde girişimcilerin kuracakları işler için kadın personel bulmaları daha kolay olacaktır. Şehirde en fazla açık olan işler şu şekildedir; beden işçisi, seramik imal işçisi, mermer işçisi. Girişimcilerin Bilecik şehrinde kuracakları işler için temininde zorlanacağı personeller bu meslekleri yapan personellerdir.

Bilecik şehrinde en fazla çalışanın bulunduğu meslekler şu şekildedir; seramik imal işçisi, kalite kontrolcü, mermer işçisi.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Bilecik şehrinde faaliyet gösteren 20 ve daha fazla çalışanı olan firmaların en fazla faaliyet gösterdiği sektörler şu şekildedir; imalat, inşaat, madencilik ve taş ocakçılığı. Bilecik şehrinde en az faaliyet gösterilen sektörler ise insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri, gayrimenkul ve eğitim sektörleridir. Girişimcilerin Bilecik şehrinde bulunan işyerlerinin sektörel dağılımını incelediğinde 20’den az çalışanı olan firmaları da incelemesi gerekmektedir.

  • İşyeri Kiraları

Bilecik şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti 1.720 TL olacaktır. İşyeri satın almak isteyen girişimcilerin ise maliyeti ortalama olarak 382.400 TL olacaktır. Girişimcilerin seçtikleri ilçeye göre kira maliyetleri değişim gösterecektir.

Bilecik Şehrinin Ekonomik Yapısı

Bilecik şehrinin ekonomik yapısı tarım, hayvancılık ve ormancılık faaliyetlerine dayanmaktadır. Şehirde madencilik faaliyetleri de önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır.

  • TARIM

Bilecik şehrinin başlıca gelir kaynaklarından biri tarım faaliyetleridir. Şehirde yaşayan nüfusun büyük bir çoğunluğu tarım ile uğraşmaktadır. Modern tarıma önem verilir ve modern sulama, gübreleme ve modern tarım aleti kullanımı yaygındır. Şehirde en çok yetiştirilen ürünler şu şekildedir; buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, mısır, şerbetçi otu, soğan, balkabağı, barbunya, bezelye, biber, domates, salatalık, marul, kiraz, şeftali, zeytin, vişne, ceviz ve ayva. Şehirde tarımın gelişmesiyle birlikte şehrin ihracat faaliyetleri de tarım ürünleri yönünden gelişmiştir. Şehirde en çok ihraç edilen tarım ürünlerini meyve ve sebzeler, bakliyatlar ve zeytinyağlarıdır.

Bilecik şehrinde üretilen marul Türkiye’nin marul üretiminde 3. sırada yer almasına yardımcı olmuştur. Aynı zamanda Bilecik şehri meyve ve sebze üretimiyle Türkiye’de 8. sırada yer almaktadır. Türkiye’de şerbetçi otu bitkisi yalnızca Bilecik şehrinde yetişmektedir ve Türkiye’nin şerbetçi otu ihtiyacının %38’i Bilecik şehrinden karşılanmaktadır.

Şehirde yapılan sebze üretiminin büyük bir çoğunluğu Sakarya Havzasında yapılmaktadır. Sakarya vadisi iklim koşulları itibariyle pek çok tarımsal ürünün üretime uygundur. Bu alanda üretilen ürünlerin Türkiye genelinden daha fazla verim sağlanabildiği bilinmektedir.

  • Hayvancılık

Bilecik şehrinde besi hayvancılığı oldukça fazla gelişmiştir. Şehirde koyun, keçi ve sığır beslenmektedir. Bilecik şehri arıcılık faaliyetleri için oldukça iyi potansiyele sahip olan bir şehirdir. Şehirde arıcılık faaliyetlerini arttırmaya yönelik gelişmeler sağlanmaktadır. Girişimcilerin Bilecik şehrinde arıcılık faaliyetlerinde bulunarak bal üretimi yapması ve ticaret yaparak gelir elde etmesi mümkündür. Aynı zamanda Bilecik şehrinde ipek böcekçiliği faaliyetleri oldukça gelişmiştir. Türkiye genelinde en çok ipek böceği kozası bulunan iller arasında yer alan şehirde girişimcilerin ipek böcekçiliği faaliyetlerinde bulunması mümkündür.

  • Sanayi

Bilecik şehrinde sanayi faaliyetleri gelişmekte olup büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Şehirde bulunan sanayi işletmelerinin büyük bir çoğunluğu tarım, orman ve seramiğe dayalı olarak faaliyet göstermektedir. Bilecik şehrinde bulunan fabrikalar genellikle yem fabrikası, şerbetçi otu hublon fabrikaları, yedek parça fabrikaları, seramik fabrikaları, kâğıt fabrikaları ve ipekli dokuma fabrikaları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Girişimcilerin Bilecik şehrinde sanayi sektöründe yer alarak iş kurmaları halinde kâğıt üretimi yapılması, şerbetçi otu üretimi yapılması ve ipek böcekçiliği ile ipek üretimi yaparak gelir elde etmesi mümkündür.

Bilecik şehrinde faaliyet gösteren işletmeler için dericilik, bıçak üretimi, mermer ve tuğla, seramik ve tahta işletmeciliği oldukça ileri seviyede yapılmaktadır. Şehirde yapılan seramik ve mermer faaliyetleri şehrin hem iç ticaret hem de dış ticaret faaliyetlerini arttırmaya yardımcı olmuştur. Bu nedenle şehirde en fazla ağırlıklı olarak faaliyet gösterilen alanlar arasında yer almaktadır.

Bilecik şehrinin sanayisinde en önemli paya sahip olan sektörlerden biri gıda ve içecek imalatıdır. Şehirde sanayi alanında yatırım yapan pek çok yerli ve yabancı yatırımcı bulunmaktadır.

Bilecik’te iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Bilecik Sanayi Bölgeleri

  • Madencilik

Bilecik şehri madencilik için oldukça iyi bir potansiyele sahip olan şehirdir. Şehirde seramik ve cam sektörlerinde yer alan sanayi işletmelerinin kullandıkları kil, feldispat ve kaolin kaynakları bulunmaktadır. Şehirde bu kaynakların bulunması seramik sektörünün gelişmesine yardımcı olmuştur. Aynı zamanda Bilecik şehrinde Bilecik taşı adı verilen mermer taşları meşhurdur.

Bilecik şehrinde kırmızı, pembe ve şeftali renkli mermerlerin çıkarılması şehrin mermer sektörünün gelişmesine ve ihracat yapabilmesine yardımcı olmaktadır. Şehirde altın, kil ve bakır kaynakları bulunmaktadır. Bilecik şehrinde bulunan kaynaklar şehrin ekonomisinin gelişmesine oldukça yardımcı olmuştur.

  • Turizm

Bilecik şehrinde turizm faaliyetleri gelişmemiştir. Turistik alanları olan şehirde konaklama faaliyetlerine yeterli önem gösterilmemektedir. Bilecik şehri doğal güzellikleri, kaplıcaları ve tarihiyle turizm potansiyeli olan bir şehirdir. Bilecik şehrinde çaltı kaplıcası ve Selçik İçmeleri adı verilen iki kaplıca bulunmaktadır. Aynı zamanda şehirde İnhisar mağarası, kanyon, Çimtien ve Ters Lale isimli mağaraları bulunmaktadır.

  • Ticaret

Bilecik şehrinin ticareti tarıma ve madenciliğe dayalı olarak yapılmaktadır. Şehrin iç ticaretinin büyük bir kısmını tarım ürünleri, işlenmiş gıda ürünleri ve madencilik sektöründe yer alan seramik mermer üretimleri yer almaktadır. Bilecik şehrinin dış ticaretinin en fazla olduğu sektörler imalat ve madenciliktir.

YouTube video player

Bilecik Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Bilecik şehrinde girişimcilerin şerbetçi otu bitkisini yetiştirmeleri ve ticaretini yaparak gelir elde etmeleri mümkündür. Şerbetçi otu bitkisi ağrı kesici olarak kullanılan kremlerin içinde yer alır. Bu nedenle girişimcilerin şerbetçi otunu hammadde olarak satması veya krem ve ilaç halinde satışa sunması mümkündür.
  • Şehirde meyve ve sebze üretiminin önemli bir yer tutması girişimcilerin marul gibi çok satılan tarımsal ürünleri üreterek coğrafi konum avantajını kullanarak İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere satış yaparak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Bilecik şehrinde yetişen tarımsal ürünlerin işlenerek gıda ve içecek halinde üretilmesiyle girişimcilerin satış yaparak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Bilecik şehrinde ipek böcekçiliği faaliyetlerinin gelişmiş olması girişimciler için ipek böceği yetiştirmesi için bir fırsat sunmaktadır. İpek böceklerinin kozaları tekstil firmaları için oldukça önemlidir. Bunun nedeni bu kozaların ipek yapımında kullanılmasıdır. Girişimcilerin kozalarla ipek üreterek satması veya kozaları tekstil firmalarına satışa sunarak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Şehirde besi hayvancılığının yapılmasıyla birlikte girişimcilerin koyun ve keçi postlarını, derilerini, süt ve süt ürünlerini üreterek gelir elde etmesi mümkündür. Kırmızı ve beyaz et üretimi yaparak İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirle ticaret yaparak gelir elde edebilirler.
  • Bilecik şehrinde iş kurmak isteyen girişimcilerin şehrin zengin maden kaynaklarından yararlanarak altın, bakır ve mermer işletmeciliği yaparak ihracat faaliyetleriyle döviz kazanması mümkündür. Aynı zamanda şehirde madencilik faaliyetlerinde çalışmak üzere bir personel ağı kurarak firmalarla anlaşarak komisyonlu şekilde girişimciler gelir elde edebilir.
  • Bilecik şehri turizm potansiyeline sahip olan bir şehir olmasına rağmen konaklama faaliyetleri yeterince gelişmemiştir. Bu nedenle girişimcilerin turistik alanlarda konaklama yeri açmaları halinde gelir elde etmeleri mümkündür.
  • Şehirde iş kurmak isteyen girişimcilerin seramik ürünleri üretmeleri halinde özellikle sağlık sektöründe yer alan işletmelerin malzeme ihtiyaçlarını karşılayarak iç ticaret ve dış ticaret yoluyla gelir elde edebilir.


Bilecik’te İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.