Çanakkale'de İş Yapmak

Çanakkale’de Hangi İşler Yapılır?

Çanakkale şehri Türkiye’nin Marmara bölgesinde yer alır. Çanakkale şehrinin yüzölçümü 9.817 km2’dir ve 12 ilçeye sahiptir.

  • Nüfus Yoğunluğu

Çanakkale şehrinin 2019 yılında toplam nüfusu 542.157 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun %50.19 oranı erkeklerden, %49.81 oranı kadınlardan oluşmaktadır. Çanakkale şehrinde bulunan nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında orta yaş grubunun fazla olduğu açıklanmıştır. Şehirde %48.45 oranında orta yaş grubu, %30.24 oranında genç yaş grubu bulunmaktadır. Genç yaş grubunda bulunan nüfusun en yoğun olduğu yaş grubu 20-24 yaş grubunda olanlardır. Şehirde yoğunlukta olan orta yaş grubu ise 35-44 yaş grubunda olanlardır.

Çanakkale şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilk üç ilçe şu şekildedir; Merkez, Biga ve Çan.

  • Eğitim Bilgileri

Çanakkale şehrinde bulunan nüfusun eğitim düzeyinin en fazla olduğu düzey lise, ilkokul ve lisanstır. Şehirde 89.772 lise mezunu bulunmaktadır. Lise mezunlarından sonra gelen eğitim düzeyi ilkokul mezunlarıdır. Çanakkale şehrinde nüfusun %70.45 oranı ilkokul, ortaokul ve lise, %21.00 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitim düzeylerinden mezun olanları oluşmaktadır. Girişimcilerin Çanakkale şehrinde kuracakları işler için meslek liselerinden mezun olan personelleri bulmaları kolay olacaktır. Aynı zamanda her eğitim düzeyinden nüfusa sahip olan bir şehir olduğu için girişimcilerin personelleri bulması mümkündür.

  • İşsizlik ve İstihdam

Çanakkale şehrinde işgücüne katılım oranı %47.9, işsizlik oranı %6.1 ve istihdam oranı %45 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan işsizlik oranının cinsiyete göre dağılımında kadınların erkeklerden daha fazla olduğu açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun en fazla işsizlik oranına sahip olan yaş grubu 20-29 arasında olan yaş grubudur. Daha sonra gelen yaş grubu ise 45-64 arasında bulunan yaş grubudur. Girişimcilerin Çanakkale şehrinde kuracakları işler için genç yaş ve orta yaş grubunda bulunan personelleri bulmaları kolay olacaktır.

Çanakkale şehrinde en fazla işsizin bulunduğu eğitim düzeyi ilkokul, ortaokul ve lisans mezunlarından oluşmaktadır. Girişimcilerin şehirde kuracakları işler için bu eğitim düzeyine sahip olan personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

Şehirde istihdam edilen nüfusun çoğunluğu tarım, sanayi ve hizmet sektöründedir.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Çanakkale şehrinde 20 ve daha fazla çalışanı bulunan 512 işletme vardır. Şehirde bulunan işletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler şu şekildedir; imalat, inşaat, konaklama ve yiyecek hizmetleri. Girişimcilerin en fazla faaliyet gösterilen alanlarda iş kurmaları halinde rekabet düzeyi fazla olacaktır. Şehirde en az faaliyet gösterilen sektörler ise kültür ve sanat faaliyetleridir. Girişimcilerin Çanakkale şehrinde iş kurmadan önce 20 ve daha az çalışanı olan işletmeleri incelemesi gerekir.

  • İşyeri Kiraları

Çanakkale şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti 2.256 TL olacaktır. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin maliyeti ise ortalama olarak 599.900 TL olacaktır. Şehirdeki işyeri kiraları ilçelerin nüfuslarına ve diğer faktörlere göre değişim gösterecektir.

Çanakkale Şehrinin Ekonomik Yapısı

Çanakkale şehrinin ekonomisi tarımcılığa dayanmaktadır. Şehirde sanayi faaliyetleri gelişme aşamasındadır ve tarım dayalı olan sanayi kolları gelişmektedir.

  • TARIMCILIK

Çanakkale şehrinde bulunan arazilerin büyük bir çoğunluğu tarla arazisidir. Şehirde meyve ve sebze üretimi oldukça fazla yapılmaktadır. Şehirde üretilen bitkisel ürünlerle Türkiye’de 4. Sırada yer almaktadır. Çanakkale şehrinde yetişen şeftali, biber, yulaf, bakla ve yem bezelyesi üretiminde Türkiye’de 1. sırada yer almaktadır. Şeftali, muşmula, fiğ adi, İtalyan çimi üretiminde Türkiye’de 2. sırada yer almaktadır.

Çanakkale şehrinde en yoğun olarak üretimi yapılan meyveler zeytin, şeftali ve elmadır. Daha sonra ise üzüm, kiraz, armut, erik ve badem üretimi yapılır. Şehirde meyve üretiminde en önemli olan yere Bayramiç Beyazı ve Bayramiç elması sahiptir.

Çanakkale şehrinde sebze üretiminin en yoğun olduğu sebzeler domates ve biberdir. Yoğun şekilde domates ve biber üretilmesiyle Çanakkale şehri Türkiye’de salçalık biber üretiminde 1. sırada, sofralık ve salçalık domates üretiminde Türkiye’de 6. sırada yer almaktadır. Şehirde aynı zamanda fasulye, lahana, patlıcan ve marul üretimiyapılmaktadır.

Çanakkale şehri organik tarım faaliyetleri için oldukça elverişlidir. Şehirde organik tarımla zeytin, yonca, mısır, yulaf, badem, üzüm, mısır ve ceviz gibi ürünler üretilebilmektedir. Şehirde organik tarım faaliyetlerinin en fazla olduğu ilçeler şu şekildedir; Gökçeada, Ayvacık, Bozcaada ve Merkez.

  • HAYVANCILIK

Çanakkale şehrinin ekonomik yapısında hayvancılığın önemi oldukça fazladır. Şehirde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık ve arıcılık faaliyetleri yapılmaktadır. Şehirde sığır, manda, koyun ve keçi yetiştiriciliği yapılmaktadır. Büyükbaş hayvancılığın en fazla yapıldığı ilçeler Biga, Yenice ve Çan’dır. Küçükbaş hayvancılığın en fazla yapıldığı ilçeler ise Ayvacık, Gökçeada ve Ezine’dir. Çanakkale şehrinde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın gelişmesiyle birlikte süt üretimi önemli olarak yapılmaktadır. Keçi üretiminde Çanakkale şehri Türkiye’nin ilk on şehri arasındadır. Aynı zamanda şehirde Ezine Peynirinin önemi oldukça fazladır. Ezine Peyniri Çanakkale ile özdeşleşmiştir. Şehirde süt ve süt ürünleriyle öne çıkan ilçeler Ezine, Biga ve Yenice’dir.

Çanakkale şehrinde tavukçuluk ve yumurta üretimi faaliyetleri, et üretimi faaliyetleri yapılmaktadır. Şehirde arıcılık faaliyetleri oldukça önemlidir. Çiçek ve çam balı üretimi yapılabilmektedir. Aynı zamanda Çanakkale şehri balıkçılık faaliyetleri için oldukça önemlidir. Şehrin Marmara ve Ege’ye kıyıları olması nedeniyle balıkçılık faaliyetleri gelişmiştir. Buna bağlı olarak dondurulmuş balık, konserve, karides ve kum midyesi üretimi yapılabilmektedir.

  • SANAYİ

Çanakkale şehrinde sanayi faaliyetleri gelişmektedir. Şehirde en fazla gıda imalatına dayalı olan sanayi kolu gelişmiştir. Daha sonra mobilya imalatı, ağaç ürünleri imalatı, küçük ve plastik ürünlerin imalatı, metal ürünlerin imalatı sektörleri gelişmiştir. Ekmek, pastane ürünleri, balık ve kabuklu deniz hayvanlarının işlenmesi ve saklanması, süt ve peynir üretimi, sıvı ve katı yağ imalatı en çok faaliyet gösterilen sektörler arasındadır.

Çanakkale şehrinde 2 organize sanayi bölgesi ve 7 küçük sanayi sitesi bulunmaktadır.

Çanakkale’de iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Çanakkale Sanayi Bölgeleri

  • MADENCİLİK

Çanakkale şehri yeraltı kaynakları zengin olan bir şehirdir. Ancak şehirde yeraltı kaynaklarının pek çoğu işletilmemektedir. Şehirde kurşun, demir, bakır, altın, çinko, arsenik yatakları bulunmaktadır.

  • TURİZM

Çanakkale şehri turizm açısından oldukça iyi bir potansiyele sahiptir. Şehirde öne çıkan turizm alanları Gelibolu, Troya Antik Kenti, Assos, Gökçeada, Bozcaada ve Çanakkale Boğazı’dır. UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunan Troya Antik Kenti turizm açısından oldukça iyi bir potansiyele sahiptir.

Çanakkale şehrinde kaplıca kaynakları bulunmaktadır. Şehirde doğa, termal temalı 8 turizm merkezi vardır. Aynı zamanda Çanakkale’de konaklama ve hizmet faaliyetlerinde bulunan 623 işletme bulunmaktadır. Şehirde en fazla konaklama faaliyetinin yapıldığı ilçeler Ayvacık, Merkez ve Bozcaada’dır. Çanakkale’ye gelen turistlerin büyük bir çoğunluğunu yerli turistler oluşturmaktadır.

  • TİCARET

Çanakkale şehrinde ticaret faaliyetlerinin çoğunluğu tarıma dayalı üretimle ve madencilikle yapılmaktadır. Şehirde en fazla iç ticaretin yapıldığı iller İzmir, Bursa, Balıkesir, Ankara ve İstanbul’dur. Şehirde dış ticaretin yapıldığı sektörler mineral ürünleri, bitkisel ve hayvansal ürünler, gıda ürünleridir.

Çanakkale Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Çanakkale şehrinde girişimcilerin tarımsal ürünleri üreterek gelir elde etmesi mümkündür. Şehirde en çok yetişen ürünleri girişimcilerin üretilmesiyle birlikte iç ticaret yapması ve gelir elde etmesi mümkündür.
  • Şehirde en çok yetiştirilen tarımsal ürünlerin üretilmesiyle gıda imalatı yapan firmalara hammadde olarak satılması veya en çok üretilen tarımsal ürünlerin işlenerek salça, sıvı yağ ve katı yağ üretimi yaparak girişimcilerim gelir elde etmesi mümkündür.
  • Girişimcilerin şehirde yetişen zengin meyve potansiyeli nedeniyle meyve suyu üretimi yaparak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Şehirde meyve ve sebzelerin ticaretinin yapılması girişimciler için ambalaj ve paketleme faaliyetlerinde bulunarak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Çanakkale şehrinde hayvancılık faaliyetlerinin gelişmiş olması girişimcilerin kırmızı et üretimi, yumurta üretimi, süt ve süt ürünlerinin üretimiyle gelir elde etmesi mümkündür.
  • Şehirde girişimcilerin arıcılık faaliyetlerinde bulunarak bal üretmesi mümkündür.
  • Girişimcilerin şehirde tarımsal ve hayvansal üretim yapan işletmelere yönelik alet ve makinelerin üretimini yapması, ara maddelerini satması ve gelir elde etmesi mümkündür.
  • Şehirde girişimcilerin dondurulmuş ve kurutulmuş gıda imalatı tesisi kurarak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Girişimcilerin şehirdeki su ürünleri yetiştiriciliği potansiyelinden yararlanarak pek çok su ürünü yetiştirmesi, dondurulması ve işleyerek gelir elde etmesi mümkündür.
  • Şehirde iş kurmak isteyen girişimciler için soğuk hava depoları ve ulaşım esnasında soğuk hava araçları sağlayarak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Çanakkale şehrinde rüzgâr potansiyeli oldukça yüksektir. Girişimcilerin rüzgâr enerji kaynakları ile enerji üretmesi ve gelir sağlaması mümkündür.
  • Çanakkale şehrinin turizm potansiyeli oldukça fazladır. Girişimcilerin şehirde otel, gezi turları, rehberlik faaliyetleri, boğaz turları düzenleyerek gelir elde etmesi mümkündür.
  • Şehirde bulunan yeraltı kaynakları ile girişimcilerin maden işleme tesisi kurması ve bakır, kömür, altın madenlerini işleyerek gelir elde etmesi mümkündür.

Çanakkale İçin Fikir Alışverişi

Çanakkale şehrinde yeni bir iş kurmayı düşünüyorsanız, merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlamaya çalışıyoruz.

Fikrini paylaşmak isteyen, tavsiye ihtiyacı olan, tedarik alanında sorun yaşayan, deneyimlerini anlatmak isteyen, resmi süreçler hakkında bilgi sahibi olmak gibi vb. birçok konuda sizde hem sorularınızı gönderebilir hem de diğer girişimcilere destek olabilirsiniz.

Abone Ol
Bildirim Alın
guest
3 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Adem Bozkurt
Adem Bozkurt
1 yıl önce

Kış için apart otel açmayı planlıyoruz daha doğrusu kışa denk gelen zamanda yer bulduk kış için turizm potansiyeli nedir öğrenciler açısından da apart otellere ragbet var mı

vatanadaş
vatanadaş
1 yıl önce
Yanıtlanan kişi  Adem Bozkurt

Yok malesef… Öyle ahım şahım görünmesine rağmen şartları çok zor.



Çanakkale’de İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.