Kahramanmaraş’ta Hangi İşler Yapılır?
Kahramanmaraş şehri Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 14,519 km2’dir ve 11 ilçeden oluşur. Şehir ismini dondurması ve biberi ile duyurmuştur.
- Nüfus Yoğunluğu
Kahramanmaraş şehri Türkiye’nin en kalabalık on sekizinci ilidir. Kahramanmaraş şehrinin 2020 yılında toplam nüfusu 1.168.163 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun %50,76 oranı erkeklerden, %49,24 oranı kadınlardan oluşmaktadır. Nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında ise eşitlik bulunmaktadır. %44 oranında orta yaş ve genç yaş grubu bulunmaktadır. Genç yaş grubunda 15-24 yaş arasında bulunan kişiler yoğunluktadır. Orta yaş grubunda ise 45-49 yaş arası öne çıkmaktadır. Girişimcileri şehirde kuracakları işler için her yaş grubunda bulunan personelleri bulması mümkündür.
Kahramanmaraş şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilk üç ilçe Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Elbistan’dır.
- Eğitim Bilgileri
Maraş şehrinde bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu eğitim düzeyi ilkokul mezunlarından oluşmaktadır. Daha sonra ortaokul ve lise mezunları gelmektedir. Şehirde bulunan nüfusun %71 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %18 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitim düzeyinden mezun olanları oluşturmaktadır.
- İşsizlik ve İstihdam
Kahramanmaraş şehrinde işgücüne katılım oranı %47,6 işsizlik oranı %11,5 ve istihdam oranı %42,4 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam 52.686 kayıtlı işsiz bulunmaktadır. Kayıtlı işsizlerin cinsiyete göre dağılımında yoğunluk erkeklerde bulunmaktadır. Mevcut istihdam edilen nüfusun en fazla olduğu sektörler ise imalat ve inşaat sektörleridir.
- İşyerlerinin Sektörel Dağılımı
Kahramanmaraş şehrinde 20 ve daha fazla çalışanı olan 772 işletme bulunmaktadır. Şehirde bulunan işletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler imalat, inşaat, toptan perakende ve ticaret sektörleridir. Şehirde aynı zamanda konaklama, yiyecek faaliyetleri, eğitim, depolama ve ulaştırma sektörleri ön plana çıkmaktadır. Maraş şehrinde en az faaliyet gösterilen sektörler ise kültür, sanat ve finans sektörleridir.
Kahramanmaraş şehrinde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler tekstil ve hammaddeleri, hazır giyim ve konfeksiyon, demir ve demir dışı metaller sektörüdür. Aynı zamanda şehirde makine ve aksesuarları, halı, çimento ve toprak ürünleri, ağaç mamulleri sektörü rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler arasında yer almaktadır.
- İşyeri Kiraları
Kahramanmaraş şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti 1.900 TL olacaktır. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin ise ortalama maliyeti 474.320 TL olacaktır. İşyeri maliyetleri girişimcilerin seçtikleri ilçelerin nüfus yoğunluğuna ve ekonomik faktörlere göre değişim gösterecektir.
Kahramanmaraş Şehrinin Ekonomik Yapısı
Kahramanmaraş şehrinin ekonomisi tarım, sanayi ve ticaret faaliyetlerine bağlıdır. Her geçen gün büyüyen ekonomisi ile şehir oldukça iyi yatırım potansiyeline sahiptir.
- Tarım
Kahramanmaraş şehrinin başlıca gelir kaynağını tarım sektörü oluşturmaktadır. Şehirde %30,2 oranında tarım arazisi bulunmaktadır. Çayır ve meraların alanı ise %12’dir. Tarımsal üretiminde tarla ürünleri ön plana çıkmaktadır. Daha sonra meyve üretimi gelmektedir. Maraş şehrinde en fazla üretilen tarla ürünleri buğday, şekerpancarı, mısır, arpa ve patatestir.
Şehirde en fazla üretilen meyveler ise elma, üzüm, kayısı, kırmızı biber (baharatlık) ve cevizdir. Kırmızı biber üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %9,77’dir. Kayısı ve cevizde üretimi de Türkiye’de önemli bir yer tutmaktadır. Şehirde en fazla üretilen sebze ürünleri ise domates, hıyar, biber, sarımsak ve karpuzdur. Sarımsak üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %10,04’tür.
Maraş şehrinde aynı zamanda pamuk, ayçiçeği, Antepfıstığı, yerfıstığı, badem, fındık üretimi yapılmaktadır. Nane, marul, lahana, maydanoz, domates ve dolma biber önemli ürünler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda şehirde yetişen üzüm meşhurdur.
- Hayvancılık
Kahramanmaraş şehrinde çayır ve mera alanları zengin olarak bulunur. Şehirde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı, arıcılık ve barajların bulunduğu alanda balıkçılık yapılmaktadır. Büyükbaş hayvan varlığı sığır ve manda olarak bulunmaktadır. Küçükbaş hayvan varlığı ise koyun ve keçiden oluşmaktadır.
Kümes hayvanlarında et tavuğu, hindi, kaz, ördek ve yumurta tavuğu bulunmaktadır. Şehirde bulunan hayvan varlığı ile et ve süt üretimi yapılmaktadır. Süt üretimi büyükbaş hayvanlar üzerinden daha çok yapılmaktadırlar. Şehirde bulunan Menzelet, Sır ve Kartalkaya barajlarında balıkçılık faaliyetleri yapılmaktadır. Şehirde alabalık, kefal, yayın ve sazan ön plana çıkmaktadır.
- Sanayi
Kahramanmaraş şehrinde sanayi oldukça gelişmiş olan sektörler arasında yer alır. İmalat sanayi şehrin öne çıkan sanayi dalıdır. Giyim eşyası imalatı, kürkün işlenmesi ve boyanması, fabrikasyon metal ürünleri imalatı, gıda ürünleri imalatı öne çıkan sektörlerdendir. Maraş şehrinde metal, kâğıt, yapı elemanları, ambalaj, petrokimya alanında faaliyet gösteren işletmeler bulunmaktadır.
Tekstil sektörünün şehir sanayisinde önemi oldukça büyüktür. İplik, dokuma, denim, örme ve konfeksiyon olarak tekstil sektörü alanları bulunuyor. Şehrin en önemli gelir kaynaklarından birini çelik eşya sektörü oluşturmaktadır. Çelik mutfak eşyaları, çaydanlık ve tencere gibi mutfak aletleri öne çıkmaktadır. Sıvı yağ sektörü gelişmiş olan sektörler arasında yerini almaktadır. Dondurma ve biber sektörü oldukça önemlidir.
Kahramanmaraş şehrinin sanayisinde öne çıkan diğer sektörler ise deri imalatı, kimyasal ürünler, kauçuk ve plastik, elektronik ve optik ürünler, makine ve ekipman, mobilya sektörleridir.
Kahramanmaraş’ta iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için: Kahramanmaraş Sanayi Bölgeleri
- Madencilik
Maraş şehri yeraltı kaynakları açısından zengin olan bir şehir sayılmaktadır. En önemli kaynakları boksit, barit, demir, manganez, linyit ve kuvarsittir. Şehirde bulunan diğer yeraltı kaynakları ise fosfat, kireçtaşı, krom, kurşun, çinko, tuğla ve kiremittir. Çimento ve linyit kaynağı ile ülkenin en geniş rezervleri arasında yer almaktadır.
- Turizm
Maraş şehrinde kültür turizmi, kış turizmi, termal turizm, yayla ve inanç turizmi potansiyeli bulunmaktadır. Yedi Kuyular Kayak Merkezi, Döngele Kaplıcası, Ekinözü İçmesi, Göksun Büyükkızılcık İçmesi, Hopur İçmesi ve Zeytun Kaplıcası öne çıkan turizm alanlarıdır. Aynı zamanda şehirde Ahirdağ Eğri göl Yaylası, Seen Yaylası, Yeşil Göz, Ulu Cami, Dedebaba Türbesi, Sütçü İmam Türbesi, Taş Medrese, Çulur Hamamı önemli turistik yerlerdendir.
Germanicia Antik Kenti, Ashab-ı Keyf ve Külliyesi, Döngel Mağarası ile turistik alanlara sahiptir. Maraş şehrini yerli ve yabancı turistler ziyaret etmektedir. Şehir daha çok yerli turistlere ev sahipliği yapmaktadır. Yabancı turistlerin en çok geldiği ülkeler Almanya ve İtalya’dır.
- Ticaret
Kahramanmaraş şehrinde ticaret faaliyetleri gelişmiştir. İç ticareti İstanbul, Gaziantep, Denizli ve Ankara şehirlerine yapmaktadır. İç ticaretin en fazla olduğu sektörler gıda, inşaat malzemeleri, tekstil, akaryakıt sektörüdür.
Maraş şehrinde dış ticaretin en fazla olduğu ülkeler İtalya, Almanya, Mısır, Bulgaristan, Brezilya ve İspanya’dır. Şehirde dış ticaretin en fazla olduğu sektörler ise çelik, çimento, demir, hazır giyim ve konfeksiyon, halı, bakliyat alanlarıdır.
–
–
Kahramanmaraş Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler
- Maraş şehrinde girişimcilerin yapabileceği yatırımlar arasında tarhana, dondurma ve biber üretimi yapmak başta gelen alanlar arasında yer alıyor.
- Şehir sahip olduğu tarım arazileri nedeniyle tarımsal yatırımlar için potansiyel içeriyor. Şehirde girişimcilerin meyve üretimi, meyve işleme ve paketleme, baklagil üretimi, unlu mamullerin üretimi, yem üretimi, sebze üretimi, sebze işleme ve paketleme alanında iş kurması mümkündür.
- Kahramanmaraş şehri girişimcilerin süt ve süt ürünleri üretimi, et ve et ürünleri üretimi, su ürünleri işleme, bal ve polen üretimi, yumurta üretimi gibi hayvancılık alanına yapacağı yatırımlara uygundur.
- Girişimcilerin şehirde dondurulmuş gıda tesisi, hazır çorba üretimi, kuruyemiş ve çerez tesisi, zeytinyağı üretim tesisi, baharat işleme tesisi, konserve ve salça üretimi, içecek üretimi ile gelir elde etmesi mümkündür.
- Şehir sahip olduğu turistik aşanlar ile otel, butik, konaklama alanına yatırım yapabilir. Kültür ve inanç turizmi açısından potansiyeli oldukça yüksektir.
- Girişimcilerin Maraş şehrinde bulunan linyit kaynaklarını, kiremit, kireçtaşı, demir ve krom kaynaklarını değerlendirmek için yatırım yapması mümkündür.
- Şehrin en önemli yatırım potansiyelinden bir alanı tekstil sektörüdür. İplik fabrikası, örgü kumaş fabrikası, dokuma fabrikası, ayakkabı imalatı, konfeksiyon fabrikası, çırçır alanlarına yatırım yaparak girişimciler gelir elde edebilir.
- Metal mutfak eşyası üretimi, ambalaj ve kâğıt üretimi, kuyumculuk sektörü girişimciler için potansiyel yatırım alanlarını oluşturmaktadır.
- Maraş şehri sahip olduğu genç nüfusu ile girişimcilerin kültür, sanat ve eğlence alanlarına yatırım yapmasına fırsat sağlamaktadır.
Kahramanmaraş Şehrine Sunulan Teşvikler
Kahramanmaraş şehri girişimciler için 5. bölge destek unsurlarını sunmaktadır. Sunulan destekler şu şekildedir;
- KDV istisnası
- Gümrük vergisi muafiyeti
- Vergi indirimi
- Sigorta primi işveren hissesi desteği (7-10 yıl)
- Yatırım yeri tahsisi
- Faiz desteği
Şehirde desteklenen bazı sektörler şu şekildedir;
- Madencilik ve taş ocakçılığı
- İmalat
- Elektrik, gaz, buhar üretimi ve dağıtımı
- İnşaat
- Toptan perakende ve ticaret
- Bilgi ve iletişim
- Finans ve sigorta faaliyetleri
- Kültür, sanat, eğlence faaliyetleri
Kahramanmaraş’ta Yatırım Yapmak
Bir girişimci olarak Kahramanmaraş şehrinde yeni bir iş kurmayı planlıyorsanız, sizin gibi farklı kişiler tarafından paylaşılan Kahramanmaraş’ta yatırım ilanlarını inceleyip fikir sahibi olabilirsiniz.