Kilis'te İş Yapmak

Kilis’te Hangi İşler Yapılır?

Kilis şehri Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 1.142 km2’dir ve 4 ilçeden oluşur. Şehir hakkında detaylı bilgiler ise şu şekildedir;

  • Nüfus Yoğunluğu

Kilis şehrinin nüfusu 2020 yılında 142.792 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun %50,88 oranı erkeklerden, %49,12 oranı ise kadınlardan oluşmaktadır. Kilis şehrinde bulunan nüfusun büyük bir çoğunluğunu genç yaş grubu oluşturmaktadır. Şehirdeki nüfusun %47 oranı genç yaş grubunda yer alırken bu oranı %42 oranı ile orta yal grubu takip etmektedir. Genç yaş grubunun yoğunlukta olduğu yaş aralığı ise 20-24 yaş arasında bulunan nüfus oluşturmaktadır. Daha sonra ise 15-19 yaş arasında bulunan nüfus gelmektedir. Orta yaş grubunda ise yoğunluk 40-44 yaş arasında bulunan nüfusta yoğunlaşmaktadır. Girişimcilerin Kilis şehrinde yapacakları yatırımlara yönelik olarak genç personel bulmaları daha kolay olacaktır.

Kilis şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilk 2 ilçe: Merkez ve Musabeyliğidir.

  • Eğitim Bilgileri

Kilis şehrinde bulunan nüfusun büyük bir çoğunluğu ortaokul mezunlarıdır. Daha sonra ilkokul ve lise mezunu olan kişiler gelmektedir. Şehirde bulunan nüfusun %71 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşurken %12 oranı lisans ve üstü düzeyde olan eğitim düzeyinden mezunlardır. Girişimcilerin Kilis şehrinde kuracakları  işlere yönelik olarak ilkokul ve ortaokul mezunu olan personelleri bulması daha kolay olacaktır.

  • İşsizlik ve İstihdam

Kilis şehrinde işgücüne katılım oranı %68,8 işsizlik oranı %12,8 ve istihdam oranı %40,9 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam kayıtlı işsiz sayısı ise 11524 olarak açıklanmıştır. İşsizlik oranı kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır. İşsizliğin en yoğun olduğu yaş aralığını ise gençler oluşturmaktadır. 15-24 yaş arasında olan nüfus işsizliğin en fazla olduğu yaş aralığını oluşturmaktadır. Kayıtlı işsizlerin yoğunlukta olduğu eğitim düzeyini ise ilkokul ve altı düzeydeki eğitim grupları oluşturmaktadır.

Kilis şehrinde işsizlik oranının yüksek olması girişimcilerin mesleki gelişim faaliyetleri üzerine iş kurma fırsatını sunmaktadır. Özellikle gençlere yönelik olarak açılacak olan mesleki gelişim faaliyetleri oldukça potansiyeli olan bir alandır.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Kilis şehrinde 10 ve daha fazla çalışanı olan 159 işletme bulunmaktadır. Sınır kapısında yer alan şehirde işletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörü ulaştırma sektörü oluşturmaktadır. İmalat, toptan ve perakende ticaret en fazla faaliyet gösterilen sektörler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda şehirde inşaat, konaklama ve yiyecek hizmetleri gelişmiş olan alanlar arasındadır. Girişimcilerin en az faaliyet gösterdikleri sektörleri ise su temini, kanalizasyon ve atık yönetimi alanı oluşturmaktadır.

Kilis şehrinde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörleri imalat, tarım ve madencilik oluşturmaktadır. Şehirde gıda imalatı, tekstil imalatı ve inşaat malzemeleri imalatı rekabetin yüksek olduğu sektörler arasındadır. Bitkisel üretim ve hayvancılıkta öne çıkan alanlar arasındadır. Eğitim, altyapı ve belediye hizmetleri, ihtiyaç ve işleme sektörleri gelişmiş olan sektörler arasındadır.

  • İşyeri Kiraları

Kilis şehrinde iş kurmak isteyen girişimcilerin ortalama kira maliyeti 1.727 TL olacaktır. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin maliyeti ise 412.424 TL olacaktır. İşyeri maliyetleri ortalama maliyetleri ifade etmektedir. Girişimcilerin şehirde seçecekleri ilçelere ve ilçelerin ekonomik açıdan gelişmişlik düzeyine göre işyeri maliyetleri değişim gösterecektir.

Kilis Şehrinin Ekonomik Yapısı

Kilis şehrinde ekonomik faaliyetler tarım, hayvancılık ve gıda imalatı üzerine yoğunlaşmaktadır. Özellikle bitkisel üretim şehrin en önemli gelir kaynakları arasındadır. Şehrin ekonomisi hakkında detaylı bilgiler ise şu şekildedir;

  • Tarım

Kilis şehrinde tarımın önemli bir yeri vardır. Şehirde yetişen buğday, üzüm ve zeytin gibi ürünler imalat sanayisinde oldukça önemli bir yerdedir. Aynı zamanda pekmez, zeytinyağı, bulgur ve alkol üretimi için ürünler önemlidir. Kilis şehrinde en fazla üretilen tarım ürünleri ise meyvedir. Meyveler arasında en fazla üretimi yapılan ürünler üzüm, kırmızı biber (baharatlık, işlenmemiş), zeytin, nar ve Antep fıstığıdır. Şehirde üretilen kırmızı biberin Türkiye içindeki payı %16,95’dir.

Kilis şehrinde sebze üretimi meyveden hemen sonra gelmektedir. En fazla üretimi yapılan sebzeler ise biber, domates, kuru soğan, karpuz ve patlıcandır. Tarla ürünleri ise buğday, arpa, kırmızı mercimek, dane mısır ve kütlü pamuktur. Kilis şehrinde tarımın gelişmiş olmasına bağlı olarak tarımsal sanayi işletmelerinin sayısı da fazladır. Meyve ve sebze işleme, katı ve sıvı yağ üretimi, unlu mamüllerin üretimi, baharat işleme girişimcilerin faaliyet gösterdikleri alanlar arasındadır.

  • Hayvancılık

Kilis şehrinde hayvancılık önemli olan sektörler arasında yer almaktadır. Şehirde özellikle kanatlı hayvan varlığı oldukça fazladır. Et üretimi amacıyla beslenen tavuk varlığı yumurta tavukçuluğuna göre daha fazladır. Şehirde daha sonra gelen küçükbaş hayvancılık faaliyetleridir. Koyun varlığı ve keçi varlığı ile küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.

Kilis şehrinde büyükbaş hayvancılık ve arıcılık faaliyetleri yok denecek kadar az yapılmaktadır. 2020 yılında açıklanan arı kovanı varlığı 6.198’dir. Büyükbaş hayvancılık ise şehirde daha az yapılmaktadır. Girişimciler hayvancılık sektöründe yem üretimi, yumurta paketleme, et ve süt üretimi, et ve süt ürünlerinin üretimi alanında faaliyet göstermektedir.

  • Sanayi

Kilis şehrinde sanayi tarım faaliyetlerine bağlı olarak gelişmiştir. Şehirde imalat sanayisi öne çıkmaktadır. Gıda imalatı, ağaç ve ağaç ürünlerinin imalatı, mobilya imalatı en fazla faaliyet gösterilen sektörler arasındadır. Metalik olmayan minerallerin üretilmesi, kauçuk ve plastik ürünlerinin imalatı, tekstil ürünlerinin imalatı sanayinin gelişmiş olduğu alanlar arasındadır.

Kilis şehrinde bulunan girişimciler genellikle madencilik ve taş ocakçılığı, giyim eşyaları imalatı alanında yatırımlarda bulunmaktadır. Şehirde az sayıda bile olsa kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı, fabrikasyon metal ürünlerinin üretimi alanında faaliyet gösteren işletmeler bulunmaktadır. Gıda imalatının yoğunlaşmış olduğu alanlar arasında zeytinyağı üretimi, kuruyemiş ve çerezlerin üretimi alanı yer almaktadır.

Kilis’te iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Kilis Sanayi Bölgeleri

  • Madencilik

Kilis şehri maden kaynakları açısında zengin olan bir şehir değildir. En önemli maden kaynağını demir oluşturmaktadır. Aynı zamanda şehirde manganez ve fosfat kaynakları bulunmaktadır.

  • Turizm

Kilis şehri sahip olduğu tarihi ve doğa yapısı ile turizm potansiyeline sahip olan bir şehirdir. Kültür, tarih, inanç ve eko turizm açısından şehir büyük bir potansiyel içermektedir. Şehirde bulunan Kilis Müzesi, Ravanda Kalesi, Oylum Höyüğü potansiyeli olan turizm alanlarıdır. Aynı zamanda doğal güzellikleri ile şehrin önemli olan alanları vardır. Karataş Parkı, Akpınar, Hisar Çamlığı Tabiat Parkı önemli olan alanlar arasındadır.

  • Ticaret

Kilis şehri Suriye ile sınır şeridinde olması nedeniyle ticaret sektöründe öne çıkmaktadır. Suriye’de yaşanan savaş ile bu öne çıkma durumu olumsuz etkilenmiş ve ticaret faaliyetleri gerilemiştir. Kilis şehrinde ticaretin öne çıktığı alanlar ise tarım sektörüdür. Zeytin, zeytinyağı, bulgur, un, süt ürünleri imalatı, üzüm, biber imalatı şehirde öne çıkan ticaret alanlarıdır. Kilis şehrinin en fazla iç ticaret faaliyetlerinde bulunduğu şehirler ise İstanbul, Gaziantep, Ankara ve Mersin’dir.

YouTube video player

Kilis Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Kilis şehri tarımcılık sektöründe geniş yatırım imkanlarını girişimciler için sunmaktadır. Un ve unlu mamüllerin üretimi, zeytinyağı üretimi ve paketlemesi, naturel zeytinyağı üretimi, rafine zeytinyağı üretimi yatırım yapılabilecek alanları oluşturmaktadır.
  • Girişimcilerin Kilis şehrinde doğal sabun, salamuralık zeytin üretimi, meyve suyu üretimi ve paketlemesi, biber salçası üretimi, organik tarım alanlarına yatırım yapma potansiyeli bulunmaktadır.
  • Kilis şehrinde alkollü içeceklerin imalatı, pekmez ve sirke üretimi, bakliyat paketleme ve tasnifleme, kuruyemiş üretimi, makarna üretimi alanlarına yatırım yaparak gelir elde etme şansı bulunur.
  • Hayvancılık alanında yatırım yapmak isteyen girişimcilerin şehirde süt ve süt ürünlerini işleme, et ve et ürünlerini işleme alanına yatırım yapma şansı bulunmaktadır.
  • Kilis şehrinde girişimcilerin tekstil sektörüne yatırım yaparak gelir elde etme imkanı bulunur. Halı, iplik ve battaniye imalatı, yorgan ve nakış el sanatlarını ürünlerinin imalatı, iç çamaşırı üretimi, pamuklu dokuma tesisi alanına yatırım yaparak girişimcilerin gelir sağlaması mümkündür.
  • Girişimcilerin Kilis şehrinde prefabrik yapı elemanları, elektrikli ev aletleri, mobilya ve oturma grupları üretimi, soğuk lastik kaplama, zirai aletler üretim tesisi alanına yatırım yapma potansiyeli bulunmaktadır.

Kilis Şehrine Sunulan Teşvikler

Kilis şehrinde iş kurmak isteyen girişimciler 5. bölge kapsamında olan teşviklerden yararlanmaktadır. Bu kapsamda girişimcilere sunulan destek unsurları şu şekildedir;

  • KDV istisnası
  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • Vergi indirimi
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği
  • Yatırım yeri tahsisi
  • Faiz desteği


Kilis’te İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.