Manisa'da İş Yapmak

Manisa’da Hangi İşler Yapılır?

Manisa şehri Türkiye’nin Ege bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 13.339 km2’dir ve 17 ilçeden oluşur.

  • Nüfus Yoğunluğu

Manisa şehrinin nüfusu 2020 yılında 1.450.616 olarak açıklanmıştır. Sahip olduğu nüfusla Türkiye’nin en kalabalık on dördüncü şehridir. Nüfusun %50,24 oranı erkeklerden, %49,76 oranı ise kadınlardan oluşmaktadır. Nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında ise yoğunluk %49 oranı ile orta yaş grubundadır. Daha sonra %34 oranı ile genç yaş grubu gelmektedir. Orta yaş grubu 50-54 yaş arasında bulunan nüfusta yoğunlaşmaktadır. Genç yaş grubunda ise öne çıkan 20-24 yaş aralığıdır.

Manisa şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilk 3 ilçe: Yunusemre, Akhisar ve Turgutlu’dur.

  • Eğitim Bilgileri

Manisa şehrinde bulunan nüfusun büyük bir çoğunluğu ilkokul mezunlarından oluşmaktadır. Daha sonra gelen eğitim düzeyi ise ortaokul ve lise mezunlarını içermektedir. Toplam nüfusun %75 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %13 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitim düzeyinden mezun olanları oluşturmaktadır.

  • İşsizlik ve İstihdam

Manisa şehrinde işgücüne katılım oranı %55,5 işsizlik oranı %5,1 ve istihdam oranı %52,7 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam kayıtlı işsiz sayısı 60.142 olarak açıklanmıştır. Kadınlarda işsizlik oranı erkeklerden daha fazladır. Aynı zamanda işsizliğin en yüksek olduğu yaş aralığını 20-29 yaş arasında bulunan genç yaş grubu oluşturmaktadır. İşsizlik oranının en fazla olduğu eğitim düzeyini ise ilkokul ve ortaokul mezunları oluşturmaktadır. Girişimcilerin Manisa şehrinde kuracakları işler için genç yaş grubunda bulunan personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Manisa şehrinde 20 ve daha fazla çalışanı olan 1340 işletme bulunmaktadır. İşletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler imalat, toptan perakende ve ticaret, inşaat sektörleridir. Aynı zamanda şehirde konaklama, ulaştırma ve depolama sektöründe faaliyet gösteren pek çok işletme bulunmaktadır. İşletmelerin en az faaliyet gösterdikleri sektörler ise bilgi ve iletişim, finans ve sigorta sektörleridir.

Manisa şehrinde rekabet gücünün yüksek olduğu sektör imalat sanayisidir. Savunma yan sanayi imalatı, otomotiv yan sanayi, makine imalatı, metal eşya imalatı, gıda imalatı en fazla rekabet gücünün olduğu sektörlerdir. Girişimcilerin Manisa şehrinde kuracakları işler için bu alanlarda faaliyet göstermesi halinde rakipleri fazla olacaktır.

  • İşyeri Kiraları

Manisa şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti 2.384 TL olacaktır. İşyeri satın almak isteyen girişimcilerin ise ortalama maliyeti 467.760 TL olacaktır. Girişimcilerin ortalama maliyetleri seçilen ilçenin ekonomik faktörlerine ve nüfus yoğunluğuna göre değişim gösterecektir.

Manisa Şehrinin Ekonomik Yapısı

Manisa şehri Türkiye’nin en büyük ekonomileri arasında yer almaktadır. Şehirde en fazla tarım, sanayi ve ticaret faaliyetlerinde bulunulmaktadır. Manisa şehri Ege bölgesinin en büyük ikinci sanayi ve ticaret merkezidir. Şehrin meşhur olan ürünleri ise çekirdeksiz kuru üzüm, tütün, mesir macunu, taban simidi ve güvecidir. Şehir sahip olduğu ekonomik yapıya göre en iyi yatırım alanı olarak seçilmiştir.

  • Tarım

Manisa şehri tarımsal üretimde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle şehrin önemli bir gelir kaynağını tarım oluşturmaktadır. Manisa şehrinde %38 oranında tarım arazisi bulunmaktadır. Çayır ve meraların oranı ise %2’dir. Şehirde en fazla üretilen tarla ürünleri buğday, mısır, arpa, pamuk ve tütündür. Şehirde üretilen tütünün Türkiye üretimi içindeki payı %23’dür.

Meyve ve sebze üretimi yapılan şehirde oldukça önemli ürünler bulunmaktadır. Manisa şehrinde en fazla üretilen meyveler üzüm, zeytin, kiraz, şeftali ve çilektir. Üzüm üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %37,71’dir. Zeytin üretiminde ise %8,87 payına karşılık gelmektedir. En fazla üretimi yapılan sebzeler ise domates, biber, karpuz, kavun ve hıyardır. Domates üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %7,18’dir. Aynı zamanda Manisa şehrinde susam, zeytin, biber, brokoli, kereviz, kekik üretimi yapılmaktadır. Şehrin ön plana çıkan ürünü kurutmalık üzümlerdir.

Tarımın gelişmiş sektörler arasında yer alması nedeniyle tarımsal üretim yapan pek çok işletme bulunmaktadır.

  • Hayvancılık

Manisa şehrinde hayvancılık faaliyetleri gelişmiş sektörlere oranla daha az yapılmaktadır. Şehirde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı ve arıcılık faaliyetlerinde bulunulmaktadır. Manisa şehrinde sığır, inek, manda, koyun ve keçi bakımı yapılmaktadır. Şehirde yapılan hayvancılık faaliyetleri ile sığır eti, koyun ve keçi eti, inek sütü, koyun ve keçi sütü, yün, deri ve kıl üretimi yapılmaktadır.

Kümes hayvanları arasında en fazla olan hayvan tavuktur. Et ve yumurta amacıyla tavuk bakımı yapılmaktadır. Buna bağlı olarak şehirde tavuk eti ve yumurta üretimi yapılmaktadır. Arıcılık faaliyetlerinin gelişmiş olması nedeniyle bal ve balmumu üretilmektedir.

  • Sanayi

Manisa şehrinde en gelişmiş sektörler arasında sanayi yer almaktadır. İmalat sanayisinin gelişmiş olduğu şehirde pek çok işletme sanayi alanında faaliyet göstermektedir. Manisa şehrinde imalat sanayisinin gelişmiş olduğu alt sektörleri gıda imalatı, içecek imalatı, tütün imalatı, tekstil ürünleri imalatı, giyim eşyası imalatıdır. Aynı zamanda şehirde deri imalatı, ağaç ürünleri imalatı ön plana çıkmaktadır.

Manisa şehrinde kok kömürü, petrol ürünleri imalatı, ana metal sanayi, makine ve ekipman imalatı, mobilya imalatı girişimcilerin en fazla faaliyet gösterdikleri sanayi alanlarıdır. Elektrikli teçhizat imalatı, bilgisayar ve elektronik optik ürünleri imalatı ön plana çıkan sanayi alanlarıdır.

Şehrin tarım imalatında öne çıkan üretimi şarap ve zeytinyağı üretimidir.

Manisa’da iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Manisa Sanayi Bölgeleri

  • Madencilik

Manisa şehri yeraltı kaynakları oldukça zengin olan bir ildir. Şehirde bulunan maden kaynakları altın, asbest, bakır, kurşun, çinko, çimento hammaddeleri, disten, fosfat, kaolen, kükürt, manganez, manyezit, mermer, nikel, titanyum, uranyum, zımpara ve zeolittir. Zengin kaynakları nedeniyle madencilik Manisa şehrinde gelişmiş olan sektörler arasında yer almaktadır.

  • Turizm

Manisa şehri kültür ve doğal güzellikleri nedeniyle turizm potansiyeline sahip olan bir şehirdir. Aigai Antik Kenti, Philadelphia Antik Kenti, Muradiye Medresesi, Kule Evleri, Sultan Cami, Sart Harabesi, Spil Dağı öne çıkan turizm alanlarıdır. Aynı zamanda şehirde Ağlayan Kaya, Lidya Kral Mezarları, Delikyar, Artemis Tapınağı turistlerin ilgisini çeken yerler arasında yer almaktadır.

Sakız Maden Suyu, Kula Ilıcası, Selendi Kaplıcası, Urganlı Kaplıcası ile şehir termal turizm potansiyeline sahiptir. Şehre en fazla yerli turist ziyarette bulunmaktadır.

  • Ticaret

Ticaret alanında şehir oldukça önemli bir yere sahiptir. Dış ticaret ve iç ticaretin yapıldığı şehirde ticarette öne çıkan sektörler metal eşya imalatı, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, otomotiv sektörüdür. Gıda ve ana metal sanayisi de oldukça önemlidir. En fazla dış ticaretin yapıldığı ülkeler Almanya, İngiltere ve Bulgaristan’dır.

YouTube video player

Manisa Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Manisa şehrinde hayvancılık sektöründe yatırım fırsatları bulunmaktadır. Şehirde girişimcilerin süt ve et ürünleri üretimi, su ürünleri işleme tesisi, yumurta paketleme işletmesi, yem üretim tesisi ve arıcılık faaliyetlerinde bulunulması mümkündür.
  • Şehirde aynı zamanda tarım sektörüne yapılabilecek yatırımlar bulunmaktadır. Kurutulmuş ürünlerin üretimi, unlu mamullerin üretimi, hububat ve bakliyat üretimi, katı ve sıvı yağ üretimi, kuruyemiş ve çerez üretimi, baharat işleme, alkollü ve alkolsüz içeceklerin üretimi yapılması mümkündür.
  • Manisa şehrinde zeytin üretimi, zeytinyağı üretimi, ceviz ve kiraz üretimi yapılması mümkündür.
  • Manisa şehri sahip olduğu turizm potansiyeli ile girişimciler için kültür turizmi alanına yatırım yapma fırsatı sunmaktadır. Konaklama, otel, rehberlik hizmetlerinin şehirde sunulması mümkündür.
  • Zengin yeraltı kaynakları ile girişimcilerin mermer üretimi, briket kömürü üretimi, zeolit üretimi ve linyit kömürü üretimi yapması mümkündür.
  • Manisa şehrinde girişimciler yapı malzemesi imalatı, zeytinyağı sabunu üretimi, bilgisayar donanımı malzemeleri imalatı, elektronik ürünlerin imalatı, tekstil ürünleri imalatı, ayakkabı ve çanta üretimi alanlarına yatırım yapabilir.
  • Soğuk hava deposu ve lisanslı depoculuk alanlarına yatırım fırsatı bulunmaktadır.
  • Girişimcilerin Manisa şehrinde kestane ve badem üretimi, kültür mantarı yetiştiriciliği, aromatik ve tıbbi ürünleri bitkiler üretimi yatırımları yapılabilir.
  • Manisa şehri rüzgâr enerjisi yatırımları, jeotermal enerjisi yatırımları ve hidrolik enerji yatırımları alanında potansiyel bulundurmaktadır.

Manisa Şehrine Sunulan Teşvikler

Manisa şehri 3. bölge için sunulan destek unsurlarından yararlanmaktadır. Girişimcilerin Manisa şehrinde iş kurması halinde alınabilecekleri destek unsurları şu şekildedir;

  • KDV istisnası
  • Vergi indirimi
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği (5-6 yıl)
  • Yatırım yeri tahsisi
  • Faiz desteği

Manisa şehrinde desteklenecek yatırım konularından bazıları şu şekildedir;

  • Hayvancılık yatırımları
  • Su ürünleri yetiştiriciliği
  • Gıda ve içecek imalatı
  • Tekstil ürünleri imalatı
  • Giyim eşyası imalatı
  • Kimyasal madde üretimi ve imalatı
  • Metal eşya
  • Otel ve öğrenci yurtları
  • Lisanslı depoculuk
  • Eğitim hizmetleri, hastane ve huzurevi yatırımları
  • Kömür gazı üretimi
  • Seracılık

Manisa’da Yatırım Yapmak

Bir girişimci olarak Manisa şehrinde yeni bir iş kurmayı planlıyorsanız, sizin gibi farklı kişiler tarafından paylaşılan Manisa’da yatırım ilanlarını inceleyip fikir sahibi olabilirsiniz.



Manisa’da İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.