Samsun'da İş Yapmak

Samsun’da Hangi İşler Yapılır?

Samsun şehri Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. Şehrin yüzölçümü 9.725 km2’dir ve 17 ilçeden oluşur.

  • Nüfus Yoğunluğu

Samsun şehrinin 2020 yılında toplam nüfusu 1.356.079 olarak açıklanmıştır. Nüfusun %49,46 oranında erkeklerden, %50,54 oranında kadınlardan oluşmaktadır. Nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında öne çıkan grup orta yaş grubudur. Samsun şehrinde %48 oranında orta yaş grubu, %35 oranında ise genç yaş grubu bulunmaktadır. Şehirde bulunan orta yaş grubunun yoğunlukta olduğu yaş aralığı 40-44 yaş arasındadır. Genç yaş grubunda bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu yaş aralığını ise 20-24 yaş arasında bulunan nüfustadır. Girişimcilerin şehirde kuracakları işler için orta ve genç yaş grubunda bulunan personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

Samsun şehrinde nüfusun en yoğun ilçeler İlkadım, Atakum ve Bafra’dır.

  • Eğitim Bilgileri

Samsun şehrinde bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu eğitim düzeyini ilkokul mezunları oluşturmaktadır. Daha sonra gelen eğitim düzeyini ise lise ve ortaokul mezunları oluşturmaktadır. Samsun şehrinde bulunan nüfusun %71 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %14 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitim düzeyinden mezun olanları içermektedir. Girişimcilerin şehirde ilkokul, ortaokul ve lise mezunu personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

  • İşsizlik ve İstihdam

Samsun şehrinde işgücüne katılım oranı %50,5 işsizlik oranı %6,6 ve istihdam oranı %47,2 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam kayıtlı işsiz sayısı 72013 olarak açıklanmıştır. İşsizlik oranı kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır. En fazla kayıtlı işsizin olduğu yaş aralığını 20-24 yaş arasında bulunan nüfus oluşturmaktadır. İşsizliğin en fazla olduğu eğitim düzeyini ise ilkokul mezunları oluşturmaktadır. Girişimcilerin Samsun şehrinde kuracakları işler için genç yaş grubunda bulunan personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Samsun şehrinde 20 ve daha fazla çalışanı olan 1149 işletme bulunmaktadır. Şehirde bulunan işletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler toptan ve perakende ticaret, imalat ve inşaat sektörleridir. Şehirde aynı zamanda konaklama ve yiyecek hizmetleri, ulaştırma ve depolama, idari ve destek hizmetleri faaliyetleri alanında faaliyet gösteren işletmeler bulunmaktadır. Samsun şehrinde en az faaliyet gösterilen sektörler ise uluslararası örgütler ve temsilcilik faaliyetleri, gayrimenkul faaliyetleridir.

Samsun şehrinde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler ana metal sanayi, gıda ürünleri imalatı, tıbbi cihazlar, su ürünleridir. Aynı zamanda hastaneler ve tavukçuluk sektörleri rekabetin fazla olduğu sektörler arasında yer almaktadır.

  • İşyeri Kiraları

Samsun şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimciler için yıllık ortalama kira maliyeti 2.468 TL’dir. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin yıllık ortalama maliyetleri ise 527.748 TL olacaktır. İşyeri maliyetleri seçilen ilçeye ve ilçenin ekonomik faktörlerine bağlı olarak değişim gösterecektir.

Samsun Şehrinin Ekonomik Yapısı

Samsun şehrinin ekonomisi tarım, sanayi, ticaret ve hizmetler sektörüne bağlıdır. Samsun şehrinin sektörleri hakkında detaylı bilgi ise şu şekildedir;

  • Tarım

Samsun şehrinde tarım gelişmiş olan sektörler arasında yer almaktadır. Şehirde bulunan tarım arazilerinin %59’u tahıllar ve bitkisel ürünlerin alanı, %31’i meyveler ve içecek bitkileri alanından oluşmaktadır. Samsun şehri bitkisel üretim payı ile Türkiye’de 18.sırada yer almaktadır. Samsun şehrinde en fazla yetişen tarla ürünleri buğday, çeltik, şekerpancarı, ayçiçeği ve mısırdır. Çeltik üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %16,24’dür.

Samsun şehrinde en fazla üretilen meyveler fındık, elma, armut, şeftali ve kividir. Şehirde fındık üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %17,7’dir. Sebze üretiminde en fazla üretilen ürünler lahana, biber, karpuz, domates ve kavundur. Lahana üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %29,60’dır. Şehirde aynı zamanda yem bitkileri üretimi artış göstermektedir. Aynı zamanda şehirde tütün yetiştirilmektedir ve önemli bir gelir kaynağını oluşturmaktadır.

Samsun şehrinde fiğ, lahana (kırmızı), beyaz turp, kırmızı pancar, kızılcık ve kenevir üretimi ile Türkiye’de 1.sırada yer almaktadır. Beyaz lahana, çeltik, biber ve kırmızı turp üretiminde Türkiye’de 2.sırada yer almaktadır. Ispanak, fındık, pırasa, muşmula üretiminde 3.sırada yer almaktadır.

  • Hayvancılık

Samsun şehrinde büyükbaş hayvancılıkta manda varlığı ile dikkat çekmektedir. Şehirde yer alan manda sayısı ile Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır. Küçükbaş hayvancılık keçi ve koyun üzerinden yapılmaktadır. Kanatlı hayvanlarda et ve yumurta tavukçuluğu ön plandadır. Aynı zamanda ördek, kaz ve hindi yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Arıcılık faaliyetlerinin gelişmiş olduğu şehirde 2020 yılında 78.857 arı kovanı bulunmaktadır. Balıkçılık faaliyetlerinde gelişmiş olan şehirde hamsi, istavrit, barbun, palamut avlanan balıklar arasında yer almaktadır. Tatlı su balıklarında kerevit, akbalık ve sazan bulunmaktadır.

Hayvancılık faaliyetlerinin gelişmiş olduğu şehirde süt üretimi, tavuk eti, kırmızı et, bal üretimi ve yumurta üretimi gelişmiş olan sektörler arasındadır.

  • Sanayi

Samsun şehrinde sanayi gelişmiş olan sektörler arasında yer almaktadır. Şehirde gıda imalatı, makine ve metal ürünlerinin üretimi, tekstil imalatı, kimya ve plastik sanayisi gelişmiş olan sektörler arasında yer almaktadır. Medikal alet üretiminde önemli bir yer tutmaktadır.

Sanayinin gelişmiş olduğu sektörler arasında orman sanayisi, demir dışı metaller, cam sanayi, pişmiş kil ve çimento sanayisi, gübre sanayisi yer almaktadır. Cerrahi aletler üretiminde şehir dünyada önde gelen iller arasında yer almaktadır. Konfeksiyon, sabun ve deterjan, oto yedek parça sanayisi, ilaç sanayisi gelişmiştir.

Samsun’da iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Samsun Sanayi Bölgeleri

  • Madencilik

Maden kaynakları açısından Samsun şehrinin potansiyeli sınırlıdır. Samsun’da bulunan maden kaynakları çimento hammaddeleri, kurşun, çinko, manganez, tuğla ve kiremittir. Şehirde aynı zamanda linyit kaynakları bulunmaktadır. Jeotermal kaynaklara sahip olan şehirde Havza, Ladik Hamamyağı alan adında jeotermal kaynaklar bulunmaktadır.

  • Turizm

Samsun şehri deniz turizmi potansiyeli bulunmaktadır. Şehirde Atakum Sahili, Şahinkaya Kanyonu, Kabaceviz Şelaleleri, Atatürk Anıtı, İlkadım Anıtı, Tütün İskelesi, Bandırma Vapuru Müzesi, Ladik Kayak Merkezi, Kuş Cenneti ve Nebyan Yaylası öne çıkan turizm alanlarıdır.

  • Ticaret

Samsun şehrinde iç ve dış ticaret faaliyetleri gelişmiştir. İç ticaretin en fazla olduğu iller arasında İstanbul, Ankara, Trabzon, Ordu ve Amasya şehri bulunmaktadır. Dış ticaretin en fazla olduğu ülkeler Hollanda, Tunus, Almanya, Rusya ve Gürcistan’dır. Ticaretin en fazla olduğu sektörler demir ve çelik, savunma ve havacılık sanayisi, süs bitkileri, kimyevi maddeler, meyve ve sebze mamulleri, kauçuk ve kauçuktan eşya sektörleri öne çıkmaktadır.

YouTube video player

Samsun Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Samsun şehrinde tarım sektörü ön plana çıkmaktadır. Girişimcilerin şehirde yaş meyve ve sebze ürünlerini işleme ve paketleme, dondurulmuş gıda tesisi, un ve unlu mamullerin üretimi, helva ve lokum üretimi alanlarına yatırım yapması mümkündür.
  • Girişimcilerin şehirde kurutulmuş sebze imalatı, maya üretimi, konserve ve salça üretimi, meyve suyu üretimi, bakliyat paketleme, fındık işleme, fındık kırma tesisi alanlarına yatırım yapması mümkündür.
  • Samsun şehrinde mısır ürünleri entegre tesisi, çeltik işleme tesisi, meyve yetiştiriciliği, seracılık, organik tarım, mantar yetiştiriciliği, süs bitkileri üretimi, enerji tarımı yatırımları alanlarına yatırım yaparak girişimciler gelir elde edebilir.
  • Girişimciler Samsun şehrinde su ürünleri işleme ve paketleme, et ve süt ürünlerinin üretimi, kümes hayvancılığı, balıkçılık, et besiciliği, koyun yetiştiriciliği, süt inekçiliği, su ürünleri yetiştiriciliği alanına yatırım yapabilir.
  • Dış ticaret faaliyetlerinin gelişmiş olduğu şehirde girişimciler uluslararası parsiyel taşımacılığı, soğuk hava depoları, ticari finansal aracılık hizmetleri yatırımları, ticari araştırma ve danışmanlık hizmetleri yatırımları ve uluslararası pazarlama hizmetlerine yatırım yapabilir.
  • Samsun şehrinde savunma sanayisine, medikal ürünler sektörü, ana metal sanayi yatırımları, tersane yan sanayi yatırımları, plastik ve enjeksiyon üretimi yapılması mümkündür.
  • Girişimcilerin şehirde kalıpçılık, otomotiv yedek parça üretimi, kireç ve hazır beton tesisleri, tarım ilaçları üretimi, veteriner ilaçları üretimi, gübre üretimi alanlarına yatırım yapabilir.
  • Samsun şehrinde boya üretim tesisi, hazır beton üretim tesisi, kuşe karton üretimi, kraft torba üretimi, viol üretimi, optik cam üretimi, tarım alet ve makinaları üretimi, prefabrik yapı elemanları üretimi alanlarına yatırım yapılabilir.
  • Girişimcilerin Samsun şehrinde elektrikli ev aletleri üretimi, MDF üretim tesisi, sunta üretim tesisi, entegre mobilya imalat tesisi alanlarına yatırım yapması mümkündür.
  • Turizm açısından Samsun şehrinde yamaç paraşütü yatırımları, binicilik yatırımları, sağlık ve termal turizm yatırımları potansiyeli bulunmaktadır.

Samsun Şehrine Sunulan Teşvikler

Samsun şehri 3. bölge teşviklerinden yararlanmaktadır.

Bu kapsamda sunulan destek unsurları şu şekildedir;

  • KDV istisnası
  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • Vergi indirimi
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği
  • Yatırım yeri tahsisi
  • Faiz desteği

Samsun’da Yatırım Yapmak

Bir girişimci olarak Samsun şehrinde yeni bir iş kurmayı planlıyorsanız, sizin gibi farklı kişiler tarafından paylaşılan Samsun’da yatırım ilanlarını inceleyip fikir sahibi olabilirsiniz.



Samsun’da İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.