Sinop'ta İş Yapmak

Sinop’ta Hangi İşler Yapılır?

Sinop Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 5,718 km2’dir ve 9 ilçeye ev sahipliği yapmaktadır.

  • Nüfus Yoğunluğu

Sinop şehrinin 2020 yılında toplam nüfusu 216.460 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun %49,75 oranı erkeklerden, %50,25 oranı kadınlardan oluşmaktadır. Nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında yoğunluk orta yaş grubundadır. Şehirde bulunan nüfusun %44 oranı orta yaş grubunda, %29 oranı ise genç yaş grubunda bulunmaktadır. Orta yaş grubunun yoğunlukta olduğu yaş aralığı 50-54 yaş arasında bulunan nüfustur. Genç yaş grubunda ise yoğunluk 20-24 yaş arasında nüfustadır. Girişimcilerin şehirde orta yaş grubunda bulunan personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

Şehirde nüfusun en yoğun olduğu ilçeler: Merkez, Boyabat ve Gerze’dir.

  • Eğitim Bilgileri

Sinop şehrinde nüfusun büyük bir çoğunluğu ilkokul mezunlarından oluşmaktadır. Daha sonra gelen eğitim düzeyi ise lise ve ortaokul mezunlarıdır. Şehirde bulunan nüfusun %73 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır.%12 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitim düzeyinden mezun olanları oluşturmaktadır. Girişimcilerin şehirde kuracakları işler için ilkokul, ortaokul ve lise mezunu personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

  • İşsizlik ve İstihdam

Sinop şehrinde işgücüne katılım oranı %53,9 işsizlik oranı 6,9 ve istihdam oranı 50,1 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam 10681 kayıtlı işsiz bulunmaktadır. İşsizlik oranı kadınlarda erkeklere göre daha fazladır. Kayıtlı işsizliğin en fazla olduğu yaş aralığı ise 20-24 yaş arasında bulunan nüfus oluşturmaktadır. Şehirde işsizliğin en fazla olduğu eğitim düzeyini ise ilkokul mezunları oluşturmaktadır.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Sinop şehrinde 20 ve daha fazla çalışanı olan 143 işletme bulunmaktadır. Şehirde bulunan işletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörüdür. Şehirde aynı zamanda idari ve destek hizmetleri, konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren işletmeler bulunmaktadır. Şehirde en az faaliyet gösterilen sektörler ise madencilik ve taş ocakçılığı, insan sağlığı sektörleridir.

Sinop şehrinde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörü imalat sanayisi oluşturmaktadır. Ağaç ve orman ürünleri, su ürünleri sektörü, giyim ürünleri sektörü rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler arasında yer almaktadır.

  • İşyeri Kiraları

Sinop şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimcilerin yıllık ortalama maliyeti 1.162 TL olacaktır. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin maliyeti ise yıllık ortalama 593.700 TL olacaktır. Şehirde işyeri maliyetleri seçilen ilçeye ve ekonomik faktörlere bağlı olarak değişim gösterecektir.

Sinop Şehrinin Ekonomik Yapısı

Sinop şehrinin ekonomisi tarım, hayvancılık, ormancılık sektörüne dayalıdır. Sanayi az gelişmiştir.

  • Tarım

Sinop şehrinde tarla ve sebze ürünleri üretimi oldukça önemlidir. Şehrin ekonomisinde tarla ve sebze ürünlerinden elde edilen gelir oldukça önemlidir. Sinop şehrinde en fazla üretilen tarla ürünleri buğday, çeltik, mısır, arpa ve kaplıcadır. Şehirde kaplıca üretiminin önemi büyüktür. Kaplıca üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %51,03’dür.

Sinop şehrinde en fazla üretilen meyve ürünleri ise elma, kestane, armut, kiraz ve cevizdir. Kestane üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %4,91’dir. En fazla üretilen sebzeler ise domates, hıyar, karpuz, biber ve taze fasulyedir. Şehirde aynı zamanda muşmula, kızılcık, pirinç, bezelye ve tütün yetiştirilmektedir. Boyabat ilçesinde üretilen pirinç ünlüdür.

Sinop şehrinde yem bitkileri arasında korunga ve silajlık mısır üretilmektedir. Kırmızı turp, balkabağı, beyaz lahana, ıspanak ve taze soğan yetişen ürünler arasında yer almaktadır.

  • Hayvancılık

Sinop şehrinin ekonomisinde hayvancılık sektörünün önemi büyüktür. Şehirde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı, balıkçılık, arıcılık faaliyetlerinde bulunulmaktadır. Küçükbaş hayvan varlığı büyükbaş hayvan varlığından daha fazladır. Şehirde koyun, kıl keçisi ve az miktarda tiftik keçisi bulunmaktadır. Büyükbaş hayvancılık sığır ve manda ile yapılmaktadır.

Kümes hayvancılığı şehirde tavuk varlığı ile dikkat çekmektedir. Yumurta tavuğu varlığı yumurta üretimi önemli bir yerdedir. Şehirde kaz, ördek ve hindi az sayıda bulunmaktadır. Arıcılık faaliyetlerinin olduğu şehirde 2020 yılında toplam 24.937 arı kovanı bulunmaktadır.

Sinop şehrinde balıkçılık faaliyetleri oldukça gelişmiştir. Şehirde deniz balıkçılığı yaygındır. Avcılık ile hamsi, palamut, mezgit, kalkan ve istavrit türleri bulunmaktadır. Balıkçılığın gelişmiş olduğu şehirde balık unu ve balık yağı üretimi yapılmaktadır. Soğuk hava depoları şehirde oldukça önemli bir sektör halindedir.

  • Sanayi

Sinop şehrinde sanayi imalat sektörüne bağlı olarak gelişmiştir. Şehirde öne çıkan imalat alanları giyim eşyası imalatı, mobilya imalatı ve balık ürünlerinin işlenmesi sektörleridir. Sinop ilinde aynı zamanda fırın ürünleri imalatı, plastik kapı ve panjur imalatı, kereste imalatı, plastik ürünlerin imalatı öne çıkan sanayi alanlarıdır.

Sinop şehrinde az sayıda faaliyet gösterilen sanayi alanları da bulunmaktadır. Bu sektörler öğütülmüş tahıl imalatı, balık yağı imalatı, bitkisel ham yağı imalatı, bitkisel çayların imalatıdır. Şehirde meyve ve sebze imalatı, peynir ve çökelek imalatı, pamuk ipliği üretimi, sebze ve meyve suyu imalatı, mamul plastik ürünleri imalatı işletmelerin az faaliyet gösterdikleri sektörlerdir. Ancak bu sektörlerde yatırım yapılma fırsatı bulunmaktadır.

Sinop’ta iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Sinop Sanayi Bölgeleri

  • Madencilik

Sinop maden kaynakları açısından zengin olan bir şehir değildir. Bulunan kaynaklar sınırlı bir potansiyeli içermektedir. Sinop şehrinde kuvars kumu, tuğla, kiremit, manganez ve linyit kaynakları bulunmaktadır. Linyit kaynakları işletilmektedir.

  • Turizm

Sinop şehri sahip olduğu yaylalar, doğal güzellikler, tarihi eserler ile turizm potansiyeline sahiptir. Kıyı turizmi potansiyeline sahip olan şehirde Akliman, İnceburun, Sarıkum Gölü, Hamsilos Koyu, Karakum öne çıkmaktadır. Şehirde turistlerin en çok ilgisini çeken yer ise Sinop Cezaevi’dir.

Şehirde Sinop Kalesi, Seyyid Bilal Cami, Fethi Baba Mescidi, Şehitler Çeşmesi, Seyyid Bilal Türbesi, Serapis Tapınağı öne çıkan turizm alanlarıdır. Aynı zamanda şehirde bulunan kaplıcalar dikkat çekmektedir. Aloğlu İçmesi, Acısu İçmesi, Soğuk Su, Buzluk Yaylası öne çıkmaktadır.

  • Ticaret

Sinop şehrinde ticaret faaliyetleri balık unu ve balık yağı, deniz salyongoz eti, kereste, plastik aksesuarlar, mobilya, metalize iplik ve konfeksiyon alanlarında yapılmaktadır. İç ve dış ticaretin olduğu şehirde en fazla ticaret AB ülkelerine yapılmaktadır. Daha sonra Arap ve Afrika ülkeleri gelmektedir.

YouTube video player

Sinop Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Sinop şehrinde girişimcilerin tarım alanlarına yatırım yapma potansiyeli bulunmaktadır. Şehirde meyve işleme tesisi, kuzu kestane işleme ve paketleme tesisi, reçel ve marmelat üretimi, gıda dondurma tesisi alanlarına yatırım yapılabilir.
  • Şehirde helva ve lokum üretimi, pirinç unu ve nişasta üretim tesisi, organik tarım, kayın mantarı yetiştiriciliği, kültür mantarı yetiştiriciliği alanlarına yatırım yapılma potansiyeli bulunmaktadır.
  • Sinop şehrinde hayvancılık sektörüne yatırım yapılabilir. Şehirde su ürünleri işleme ve paketleme, süt ve süt ürünleri üretimi, et ve et ürünleri üretimi, yem üretimi, kültür balıkçılığı alanlarına yatırım yapılabilir.
  • Şehirde et ve süt besiciliği, arıcılık, su ürünleri üretimi, et ve yumurta tavukçuluğu, koyun yetiştiriciliği, keçi yetiştiriciliği alanlarına yatırım yapılabilir.
  • Girişimcilerin Sinop şehrinde soğuk hava deposu hizmetinde bulunarak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Sinop şehri kış turizmi yatırımları, kırsal ve eko turizmi yatırımları, deniz turizmi yatırımları, kültür ve tarih turizmi yatırımları, kamping alanlarına yatırımlarda bulunarak girişimcilerin gelir elde etmesi mümkündür. Aynı zamanda şehirde otel, konaklama, lokanta ve kafeterya, eğlence yerleri için yatırım yapılabilir.
  • Ormancılık faaliyetlerinde bulunarak şehirde kereste, kontrplak ve kaplama üretim tesisi, mobilya üretim tesisi, parke ve ahşap kapı üretimi, lamine parke üretimi alanlarına yatırım yapılabilir.
  • Şehirde hazır giyim üretim tesisi, çorap üretim tesisi, penye üretim tesisi, örme eşya üretim tesisi alanlarına yatırım yapılabilir.
  • Şehirde girişimcilerin plastik inşaat malzemeleri üretimi, plastik eldiven ve enjektör üretimi, cam eşya imalat tesisi alanlarına yatırım yapması mümkündür.
  • Sinop şehrinde aynı zamanda özel tersane yatırımları, özel hastane yatırımları yapılması mümkündür.

Sinop Şehrine Sunulan Teşvikler

Sinop şehri 5. bölge teşviklerinden yararlanmaktadır.

Bu kapsamda şehre sunulan destek unsurları şu şekildedir;

  • KDV istisnası
  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • Vergi indirimi
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği (7-10 yıl)
  • Yatırım yeri tahsisi
  • Faiz desteği


Sinop’ta İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.