Sivas'ta İş Yapmak

Sivas’ta Hangi İşler Yapılır?

Sivas şehri Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 28,164 km2’dir ve 17 ilçeden oluşur.

  • Nüfus Yoğunluğu

Sivas şehrinin 2020 yılında toplam nüfusu 635.889 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun %50,13 oranı erkeklerden, %49,87 oranı kadınlardan oluşmaktadır. Sivas şehrinde bulunan nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında yoğunluk orta yaş grubundadır. Şehirde %44 oranında orta yaş, %37 oranında genç yaş grubu bulunmaktadır. Orta yaş grubunun yoğunlukta olduğu yaş aralığı 45-99 yaş arasında bulunan nüfustur. Genç yaş grubunda bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu yaş aralığı ise 20-24 yaş arasında nüfustur.

Sivas şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilçeler: Merkez, Şarkışla ve Yıldızeli’dir.

  • Eğitim Bilgileri

Sivas şehrinde bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu eğitim düzeyi ilkokul mezunlarından oluşmaktadır. Şehirde daha sonra gelen eğitim düzeyi ise lise mezunlarıdır. Sivas şehrinde bulunan nüfusun %71 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %13 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitim düzeyinden mezun olanları oluşturmaktadır. Girişimcilerin şehirde kuracakları işler için ilkokul, ortaokul ve lise mezunu personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

  • İşsizlik ve İstihdam

Sivas şehrinde işgücüne katılım oranı %40,5 işsizlik oranı %10,7 ve istihdam oranı %36,2 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam kayıtlı işsiz sayısı ise 37502 olarak açıklanmıştır. İşsizlik oranı kadınlarda erkeklere göre daha fazladır. İşsizliğin en fazla olduğu yaş grubunu genç yaş grubu oluşturmaktadır. 20-24 yaş arasında bulunan nüfus işsizliğin en fazla olduğu yaş aralığıdır. Şehirde işsizlik oranının en fazla olduğu eğitim düzeyini ilkokul ve ortaokul mezunları oluşturmaktadır.

Sivas şehrinde girişimcilerin kuracakları işler için genç yal grubunda olan personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Sivas şehrinde 20 ve daha fazla çalışanı olan 479 işletme bulunmaktadır. Şehirde bulunan işletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler toptan perakende ve ticaret, inşaat ve imalat sektörleridir. Şehirde en az faaliyet gösterilen sektörler ise bilgi ve iletişim, finans ve sigorta faaliyetleri sektörüdür.

Şehirde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler ise tarım ve sanayidir. Şehirde demir ve demirciliğe dayalı sanayi rekabetin gücünün gelişmiş olduğu sektörler arasında yer alıyor.

  • İşyeri Kiraları

Sivas şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimcilerin yıllık ortalama maliyeti 2.536 TL olacaktır. Şehirde işyeri satın almak için yıllık ortalama maliye ise 504.000 TL olacaktır. Girişimcilerin şehirde seçtikleri ilçe ve ilçelerin ekonomik faktörlerine göre işyeri maliyetleri değişim gösterecektir.

Sivas Şehrinin Ekonomik Yapısı

Sivas şehrinin ekonomisi tarım ve sanayi faaliyetlerine dayanmaktadır. Şehirde aynı zamanda ticaret ve haberleşme sektörleri oldukça gelişmiştir. Şehrin ekonomisi hakkında detaylı bilgi ise şu şekildedir;

  • Tarım

Sivas şehrinde tarım önemli bir gelir kaynağını oluşturmaktadır. Şehirde en fazla tarla ürünleri üretilmektedir. En fazla üretilen tarla ürünleri şekerpancarı, buğday, arpa, patates ve yulaftır. Yulaf üretimi şehirde oldukça önemlidir. Yulaf üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %12,61’dir. Şekerpancarı üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı ise %4,24’dür.

Sivas şehrinde meyve ve sebze üretimi yapılmaktadır. Ancak meyve ve sebze üretimi tarla ürünleri kadar önemli değildir. Şehirde en fazla üretilen meyveler kayısı, elma, armut, ceviz ve vişnedir. En fazla üretilen sebzeler ise domates, kavun, hıyar, karpuz ve taze fasulyedir. Şehirde hububat, yem bitkileri, endüstri bitkileri, tıbbi ve aromatik ürünlerin üretimi oldukça önemlidir. Yeşil mercimek, nohut ve fiğ üretimi yapılmaktadır.

  • Hayvancılık

Sivas şehrinde hayvancılık gelişmiş olan sektörler arasında yer almaktadır. Şehirde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık faaliyetleri oldukça önemlidir. Geniş çayır ve mera alanlarına sahip olan şehir hayvancılık sektörü için oldukça uygundur. Sivas şehrinde büyükbaş hayvancılık manda ve sığır üzerinden yapılmaktadır. Küçükbaş hayvancılıkta ise koyun ve keçi öne çıkmaktadır. Şehirde küçükbaş hayvan sayısı büyükbaş hayvan sayısından daha fazladır.

Sivas şehrinde kümes hayvancılığında yumurta tavuğu öne çıkmaktadır. Şehirde daha sonra ördek, hindi ve kaz bulunmaktadır. Arıcılık faaliyetlerinin gelişmiş olduğu şehirde 2020 yılında toplam 256.374 arı kovanı bulunmaktadır. Arı kovanı varlığı ile şehirde üretilen bal önemlidir. Şehirde üretilen balmumu ile Türkiye’de 3.sırada yer alır.

  • Sanayi

Sivas şehrinde sanayi gelişmiş olan sektörler arasında yer almaktadır. Şehirde gelişen sanayi sektörü ise imalat sanayisidir. Gıda ürünleri imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, mineral ürünlerin imalatı, mobilya imalatı, kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı, giyim eşyası imalatı gelişmiş olan sektörler arasında yer almaktadır. Şehirde aynı zamanda bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı gelişmiş olan sektörler arasında yer almaktadır.

Sivas şehrinde kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, ağaç ve ağaç ürünlerinin imalatı, kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı öne çıkan sektörler arasında yer almaktadır. Şehirde aynı zamanda önemli enerji kaynakları bulunmaktadır. Türkiye’nin en önemli enerji kaynağı arasında yer alan Kangal Termik Santrali şehirde yer almaktadır.

Sivas’ta iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Sivas Sanayi Bölgeleri

  • Madencilik

Sivas şehri maden kaynakları açısından oldukça zengindir. Şehirde altın, antimuan, asbest, bakır, kurşun, çinko, barit, demir kaynakları bulunmaktadır. Şehirde çimento hammaddeleri, diyatomit, florit, kaolen, krom, kireçtaşı, manganez, talk, tuğla, kiremit ve zeolit kaynakları bulunmaktadır. Sivas şehrinde stronsiyum ve linyir kaynakları oldukça geniş bir rezerve sahiptir. Jeotermal kaynaklara sahip olan şehirde Yıldızeli, Suşehri, Şarkışla ilçeleri öne çıkmaktadır.

  • Turizm

Sivas şehri geniş bir turizm potansiyeline sahiptir. Şehirde termal turizm, kış turizmi, kültür ve inanç turizmi, doğa turizmi açısından potansiyel bulunmaktadır. Termal turizm için öne çıkan alanlar Kangal Balıklı Kaplıcası, Sıcak Çermik ve Soğuk Çermik’dir. Aynı zamanda hastalık tedavileri için Orta Bucak Çermiği, Akçaağıl Çermiği, Alaman Çermiği kullanılabilir. Kış turizmi açısından şehirde Yıldız Dağı oldukça önemlidir.

Kültür ve inanç turizmi Aşağı Kale, Sivas Ulu Cami, Subaşı Hanı, Abdi Ağa Konağı üzerinden yapılabilir. Şehirde turizm alanına yatırım potansiyeli oldukça geniştir.

  • Ticaret

Sivas şehrinde gelişmiş olan sektörler arasında ticaret yer almaktadır. İç ve dış ticaretin gelişmiş olduğu şehirde madencilik ve taş ocakçılığı, imalat sanayisi sektörleri öne çıkmaktadır. Tuz, kükürt, kireç ve taşlar ihracatın en fazla olduğu alanlardır. Kazan, makine, değirmencilik ürünleri, sebze ve meyveler, uçucu yağlar, demir ve çelikten eşyalar ticaret faaliyetlerinin olduğu sektörlerdir.

Sivas şehrinde ticaretin en fazla olduğu ülkeler Çin, ABD, Almanya, Suudi Arabistan ve Hindistan’dır.

YouTube video player

Sivas Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Sivas şehrinde tarımın gelişmiş olması girişimciler için yatırım potansiyeli içermektedir. Girişimcilerin şehirde bakliyat paketleme ve tasnifleme, helva ve lokum üretimi, marmelat ve reçel üretimi, dondurulmuş patates ve cips üretimi yapılabilir.
  • Sivas şehrinde kaba yem üretimi, kültür cevizi ve badem yetiştiriciliği, kültür mantarı üretimi, organik tarım alanlarına yatırım yapılması mümkündür.
  • Hayvancılık faaliyetlerinin gelişmiş olduğu şehirde girişimcilerin et ürünleri üretim tesisi, süt ürünleri üretim tesisi, bal paketleme ve arı ürünleri tesisi alanlarına yatırım yapması mümkündür.
  • Şehirde girişimcilerin deri işleme tesisi, atölye tipi el halıcılığı, battaniye üretim tesisi, örme eşya imalatı alanına yatırım yapması mümkündür.
  • Şehirde bulunan maden kaynakları girişimciler için yatırım yapma potansiyelini içermektedir. Kireç üretimi, tuz üretimi, selesfit işleme tesisi alanlarına yatırım yapma fırsatı bulunmaktadır.
  • Sivas şehrinde soğuk hava depoları, lisanslı depoculuk alanlarına yatırım yapılabilir.
  • Prefabrik yapı elemanlarının üretimi, elektrikli ev aletleri üretimi, elektronik tel üretimi ile girişimcilerin şehirde gelir elde etmesi mümkündür.
  • Mobilya oturma grupları ve kanepe üretim tesisi, galvanizli sac üretim tesisi, pik döküm üretim tesisi alanlarına yatırım yapılabilir.
  • Sivas şehrinde soğuk lastik kaplama tesisi, viol üretim tesisi, zirai aletler üretim tesisi yatırımları ile girişimcilerin gelir elde etmesi mümkündür.

Sivas Şehrinde Sunulan Teşvikler

Sivas şehri 4. bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. Bu kapsamda şehir için sunulan destek unsurları ise şu şekildedir;

  • KDV istisnası
  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • Vergi indirimi
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği
  • Yatırım yeri tahsisi
  • Faiz desteği

Sivas şehrinde girişimcilerin teşvik alabileceği yatırım alanların bazıları ise şu şekildedir;

  • Gıda imalatı
  • Tekstil imalatı
  • Su ürünleri yetiştiriciliği
  • Oteller
  • Mobilya imalatı


Sivas’ta İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.