Tokat'ta İş Yapmak

Tokat’ta Hangi İşler Yapılır?

Tokat şehri Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 10,044 km2’dir ve 12 ilçeden oluşur.

  • Nüfus Yoğunluğu

Tokat şehrinin 2020 yılında toplam nüfusu 597.861 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun %49,73 oranı erkeklerden, %50,27 oranı kadınlardan oluşmaktadır. Tokat şehrinde bulunan nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında yoğunluk orta yaş grubundadır. Şehirde %45 oranında orta yaş grubu bulunmaktadır. Daha sonra ise %35 oranında genç yaş grubu yoğunlukta olarak gelmektedir. Orta yaş grubunun yoğunlukta olduğu yaş aralığı 45-49 yaş arasında bulunan nüfustur. Genç yaş grubunun yoğunlukta olduğu yaş aralığı ise 20-24 yaş arasında bulunan nüfustur.

Tokat şehrinde nüfusun en yoğun ilçeler: Merkez, Erbaa ve Turhal’dır.

  • Eğitim Bilgileri

Tokat şehrinde nüfusun en yoğun olduğu eğitim düzeyini ilkokul mezunları oluşturmaktadır. Daha sonra lise ve lisans mezunları gelmektedir. Tokat şehrinde bulunan nüfusun %73 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %12 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitim düzeyinden mezun olanları içermektedir. Girişimcilerin Tokat şehrinde kuracakları işler için ilkokul, ortaokul ve lise mezunu personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

  • İşsizlik ve İstihdam

Tokat şehrinde işgücüne katılım oranı %49,9 işsizlik oranı %6,6 ve istihdam oranı %46,7 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam 28764 kayıtlı işsiz bulunmaktadır. Kayıtlı işsizlerin cinsiyete göre dağılımında yoğunluk kadınlardadır. İşsizlik oranının en fazla olduğu yaş grubu ise 20-24 yaş arasında olan nüfus oluşturmaktadır. İşsizlik oranının en fazla olduğu eğitim düzeyini ise ilkokul mezunları oluşturmaktadır. Girişimcilerin Tokat şehrinde genç personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Tokat şehrinde 20 ve daha fazla çalışanı olan 384 işletme bulunmaktadır. Şehirde bulunan işletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörüdür. Aynı zamanda şehirde konaklama ve yiyecek hizmetleri, ulaştırma ve depolama, eğitim sektörü gelişmiştir. En az faaliyet gösterilen sektörler ise finans ve sigorta hizmetleri sektörüdür.

Tokat şehrinde rekabet gücünün en yüksek olduğu sektörler tarım, hayvancılık, imalat sanayisi ve madenciliktir. Şehirde taş ve toprağa dayalı sanayi, doğal taş sektörü, HES, RES ve tekstil sektörü rekabetin en yüksek olduğu alanlardır.

  • İşyeri Kiraları

Tokat şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti 2.057 TL olacaktır. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti ise 431.090 TL olacaktır. Girişimcilerin işyeri maliyetleri seçilen ilçeye ve ilçenin ekonomik faktörlerine bağlı olarak değişim gösterecektir.

Tokat Şehrinin Ekonomik Yapısı

Tokat şehrinin ekonomisi tarım, hayvancılık ve sanayiye dayalıdır.

  • Tarım

Tokat şehrinde tarım sektörünün önemi büyüktür. Şehirde tarla ürünleri en çok üretilen ürünler arasında yer almaktadır. Verimli ovaları ile şehirde her çeşit ürün yetiştirilmektedir. Tarla ürünleri arasında en fazla üretilen ürünler şekerpancarı, buğday, arpa, patates ve mısırdır. Tarla ürünlerinden sonra sebze üretimi şehir için oldukça önemlidir. Sebzeler arasında en fazla üretilen ürünler domates, kuru soğan, biber, karpuz ve taze fasulyedir. Meyve üretiminde ise üzüm, elma, şeftali, kiraz ve armut öne çıkmaktadır.

Tokat şehrinde en önemli tarım ürünleri arasında fiğ gelmektedir. Fiğ üretimi ile Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır. Marul ve süpürgeotu yetiştirilen şehirde ülke sıralamasında ikinci ve üçüncü sıradadır. Sarımsak, dereotu, tere, hayvan pancarı, roka, maydanoz, kanak ve mercimek şehirde yetişen ürünler arasında yer almaktadır. Tokat şehrinde yetişen tütün ekonomide önemli bir yerdedir.

  • Hayvancılık

Tokat şehrinde önemli olan sektörler arasında hayvancılık yer almaktadır. Şehirde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı ve arıcılık faaliyetlerinde bulunulmaktadır. Küçükbaş hayvan varlığı koyun ve keçidir. Büyükbaş hayvancılık ise manda ve sığır varlığı ile yapılmaktadır. Tokat şehrinde küçükbaş hayvan varlığı büyükbaş hayvan varlığından daha fazladır.

Kümes hayvancılığı et ve yumurta tavuğu üzerinde yoğunlaşmıştır. Arıcılık faaliyetlerinin her yıl geliştiği şehirde önemli bir alandır. 2020 yılında şehirde toplam 44.182 arı kovanı bulunuyordu. Balıkçılık faaliyetleri genellikle alabalık üretimi ile yapılmaktadır. Hayvancılık faaliyetlerinin gelişmiş olduğu şehirde bal, süt ve et üretimi oldukça önemlidir. Almas Baraj Gölü ise alabalık ürerimi için oldukça önemli olan bir yerdir. Şehirde ipek böcekçiliği için potansiyel bulunmaktadır. Ancak yeterli şekilde yapılmamaktadır.

  • Sanayi

Tokat şehrinde sanayi gelişmiştir. Tarıma dayalı sanayi ön plana çıkmaktadır. Tokat şehrinde öne çıkan sanayi sektörleri ise tekstil imalatı, taş ve toprağa dayalı sanayi, gıda sanayisi ve makine metal sanayisidir. Tekstil sanayisinin oldukça gelişmiş olduğu şehirde önemli bir yatırım potansiyeli bulunmaktadır.

Tokat şehrinde gelişmiş olan sanayi sektörleri arasında orman ürünleri, mobilya sanayisi, kimya ve plastik sanayisi gelişmiştir. Tekstil sanayisi t-shirt, yazma, iplik, elbiselik kumaş üzerinden gelişmiştir. Gıda ürünlerinin imalatında ise kristal şeker, konsantre salça, yem, küspe, un, kepek, kuşburnu, bal yaprağı, melas üretimi öne çıkmaktadır.

Şehirde hurda, demir, halat ve plastik üretimi, motor yağları, endüstriyel yağlar, bal üretimi ve ambalajlama önemli sektörler arasında yer almaktadır. Kırmızı ve beyaz et üretimi ve ambalajlama sektörü gelişmiş olan alanlar arasındadır.

Tokat’ta iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Tokat Sanayi Bölgeleri

  • Madencilik

Tokat şehri madencilik alanında önemli bir potansiyel içermektedir. Şehirde endüstriyel hammaddeler ve metalik madenler oldukça önemlidir. Metalik madenler açısından şehirde antimuan, demir, bakır, manganez, nikel ve krom bulunmaktadır. Endüstriyel hammaddeler arasında ise aspest, kaolen, kil, bentonit, mermer ve kireç taşı bulunmaktadır. Şehirde olan madenler arasında mermer, taş kömürü ve bentonit öne çıkmaktadır.

  • Turizm

Tokat şehri turizm açısından gelişmiş olan bir şehir değildir. Şehre daha çok yerli turistler ziyarette bulunmaktadır. Komana ve Sebastapolis Antik Kentleri, Pazar ilçesi, Zile ilçesi turizm açısından önemli yerler arasındadır. Tokat şehrinde aynı zamanda termal turizm potansiyeli bulunmaktadır. Sulusaray Kaplıcası, Reşadiye Kaplıcası, Başören İçmesi, Ayvaz Suyu şehirde önemlidir.

Tokat şehri aynı zamanda sahip olduğu yaylalar ile dikkat çekmektedir. Çamiçi Yaylası, Gümenek, Gökçegöl Göleti, Gürvelik Yaylası, Ballıca Mağarası oldukça önemli turizm alanlarıdır. Beysokağı, Esen timur Türbesi, Hıdırlık Köprüsü görülmesi gereken turizm yerleridir.

  • Ticaret

Tokat şehrinde ticaret daha çok tarıma dayalı ürünler üzerinden yapılmaktadır. Tarımsal ürünler, yaş meyve ve sebze, et ve süt ürünleri, bal ve balmumu şehrin ticaretine konu olan alanlardır. Dış ticarette ise öne çıkan sektörler konfeksiyon, krom, mermer, gıda ve içecek imalatı sektörleridir. En fazla ihracat yapılan ülkeler ise Irak, Belçika, Almanya ve Hollanda’dır.

YouTube video player

Tokat Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Tokat şehri tarım sektörüne yapılabilecek yatırımlar için potansiyel içermektedir. Şehirde girişimcilerin meyve suyu üretimi, reçel ve marmelat üretimi, patates cipsi üretimi, küp şeker üretimi, kurutulmuş meyve ve sebze üretimi alanlarına yatırım yapması mümkündür.
  • Şehirde dondurulmuş gıda üretimi, hazır çorba ve puding üretimi, hazır tatlı üretimi, karma yem üretimi, meyve ve sebze işleme, bağ yaprağı işleme alanlarına yatırım yapılabilir.
  • Seracılık, bağcılık, kültür mantarı yetiştiriciliği, damızlık tohum üretimi, fide ve fidan üretimi, tahıl ambarla hizmetleri potansiyel yatırım alanlarını oluşturmaktadır.
  • Tokat şehrinde hayvancılık alanında yatırım yapma fırsatı bulunmaktadır. Entegre su ürünleri işleme ve paketleme, su ürünleri işleme, arıcılık, damızlık et ve süt sığırcılığı, et ve yumurta tavukçuluğu alanlarına yatırım yapılabilir.
  • Şehirde su şişeleme tesisi, soğuk hava depolarına ve lisanslı depoculuk sektörüne yatırım yapılabilir.
  • Maden kaynaklarının zengin olduğu şehirde mermer ocak ve işletmeciliği, alçı üretimi, krom ve kömür yatırımları yapılabilir. Bentonit, antimuan ve bakır potansiyel yatırım alanlarını oluşturmaktadır.
  • Ormancılık alanında girişimcilerin lata üretimi, lamine yonga ve levha üretimi, lif levha üretimi, cilalı boya üretimi, mobilya ve dekorasyon ürünleri üretimi, ahşap mobilya üretimi yaparak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Tekstil sektörünün gelişmiş olduğu şehirde girişimcilerin çorap üretim tesisi, örme eşya üretimi, deri giyim eşyası, bavul ve el çantası üretimi, giyim eşyası imalatı alanında yatırım yapması mümkündür.
  • Metal eşya üretimi, inşaat ve aksesuar yatırımları, demir dışı ana metal sanayisi, tarım aletleri üretimi, yangın söndürücü üretimi alanlarına yatırım yapılabilir.

Tokat Şehrine Sunulan Teşvikler

Tokat şehri 5. bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. Bu kapsamda şehre sunulan teşvikler ise şu şekildedir:

  • KDV istisnası
  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • Vergi indirimi
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği
  • Yatırım yeri tahsisi
  • Faiz desteği
  1. bölge için öncelikli yatırım alanları ise şu şekildedir:
  • İlaç
  • Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı
  • Tıbbi aletler, hassas optik aletler
  • Hava ve uzay taşıtları imalatı
  • Eğitim yatırımları
  • Yerli kömüre dayalı termik santral yatırımları
  • Madencilik yatırımları
  • Turizm geliştirme yatırımları


Tokat’ta İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.