Trabzon'da İş Yapmak

Trabzon’da Hangi İşler Yapılır?

Trabzon şehri Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 4.628 km2’dir ve 18 ilçeden oluşur.

  • Nüfus Yoğunluğu

Trabzon şehri Türkiye’nin en kalabalık şehirleri arasında yer almaktadır. Şehrin 2020 yılında toplam nüfusu 811.901 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun %49,54 oranı erkeklerden, %50,46 oranı kadınlardan oluşmaktadır. Nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında yoğunluk orta yaş grubundadır. Şehirde %47 oranında orta yaş grubu, %34 oranında genç yaş grubu bulunmaktadır. Orta yaş grubunda bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu yaş aralığı 45-49 yaş arasında bulunmaktadır. Genç yaş grubunun yoğunlukta olduğu yaş aralığı ise 20-24 yaş arasında bulunan nüfustadır.

Trabzon şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilçeler: Ortahisar, Akçaabat ve Araklı’dır.

  • Eğitim Düzeyi

Trabzon şehrinde bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu eğitim düzeyi lise mezunlarıdır. Daha sonra ilkokul ve lisans mezunları gelmektedir. Trabzon şehrinde bulunan nüfusun %69 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %16 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitim düzeyinden mezun olanları oluşturmaktadır. Girişimcilerin şehirde lise ve lisans mezunu personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

  • İşsizlik ve İstihdam

Trabzon şehrinde işgücüne katılım oranı %59,5 işsizlik oranı %6,1 ve istihdam oranı %55,4 olarak açıklanmıştır. Trabzon şehrinde bulunan toplam işsiz sayısı 46.321 olarak açıklanmıştır. Kadınlarda işsizlik oranı erkeklerden daha fazladır. Kayıtlı işsizlerin en fazla olduğu yaş aralığı ise 20-24 yaş arasında bulunan nüfustur. İşsizliğin en fazla olduğu eğitim düzeyi ise ilkokul mezunlarından oluşmaktadır. Girişimcilerin Trabzon şehrinde kuracakları işler için genç personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Trabzon şehrinde 20 ve daha fazla çalışanı olan 900 işletme bulunmaktadır. İşletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler toptan ve perakende ticaret, inşaat ve imalat sektörleridir. Aynı zamanda şehirde konaklama ve yiyecek hizmetleri, ulaştırma ve depolama faaliyetlerinde bulunan işletmeler vardır.

Trabzon şehrinde rekabet gücünün en yüksek olduğu sektörler hizmet, sanayi, tarım ve hayvancılık sektörüdür. Turizm, gıda sanayisi, çay ve fındık üretimi rekabetin en güçlü olduğu sektörlerdir. Sağlık, orman ürünleri sanayisi, su ürünleri, eğitim, gemi inşa sanayisi ve süt üretimi rekabetin fazla olduğu sektörler arasında yer almaktadır.

  • İşyeri Kiraları

Trabzon şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti 2.552 TL olacaktır. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin ise ortalama maliyeti 604.800 TL olacaktır. İşyeri maliyetleri girişimcilerin seçtiği ilçeye ve ilçelerin gelişmişlik düzeyi göre değişim gösterecektir.

Trabzon Şehrinin Ekonomik Yapısı

Trabzon şehrinde ekonomi tarım, ormancılık, sanayi, hizmetler ve turizm sektörüne dayalıdır.

  • Tarım

Trabzon şehrinde tarım gelişmiş sektörler arasında yer almaktadır. Meyve üretimi şehrin en önemli tarım gelirini oluşturmaktadır. Şehirde en fazla üretilen meyveler yaş çay, fındık, elma, armut ve kividir. Yaş çay üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %19,16’dır. Fındık üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı ise %5,65’dir. Çay, kivi ve fındık bı nedenle şehrin en önemli ürünleridir.

Şehirde en fazla üretilen tarla ürünleri patates, mısır, hayvan pancarı be kuru fasulyedir. En fazla yetiştirilen sebzeler ise hıyar, lahana, taze fasulye, domates ve maruldur. Aynı zamanda şehirde tütün üretimi yapılmaktadır. Ekonomik olarak gelir sağlamayan ama şehirde yetilen ürünler arasında Trabzonhurması, ceviz, kestane, çilek, ahududu, böğürtlen bulunmaktadır. Girişimcilerin bu ürünlere yatırım yaparak gelir sağlaması mümkündür.

  • Hayvancılık

Trabzon şehrinde gelişmiş olan sektörler arasında hayvancılık sektörü bulunmaktadır. Çayır ve mera alanları geniştir. Şehrin en önemli gelir kaynağını balıkçılık oluşturmaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinin olduğu şehirde süt ve et ürünleri üretimi oldukça önemlidir. Trabzon tereyağı, peyniri ve süt üretimi önemli bir gelir kaynağıdır. Büyükbaş hayvan varlığı küçükbaş hayvandan daha fazladır.

Trabzon şehrinde kümes hayvancılığı faaliyetlerinde bulunulmaktadır. Şehirde et ve yumurta tavuğu varlığı en fazla bulunan hayvandır. Daha sonra hindi, ördek gelmektedir. Şehirde arıcılık faaliyetlerinde bulunan girişimciler vardır. 2020 yılında şehirde toplam 167.246 arı kovanı olduğu açıklanmıştır. Şehrin hayvancılık alanında önemli bir kaynağını süt ve bal üretimi oluşturmaktadır.

Trabzon şehrinin en önemli sektörünü balıkçılık faaliyetleri oluşturmaktadır. Türkiye’de balıkçılığın en gelişmiş olduğu 1.şehirdir. Hamsi, istavrit, palamut, mezgit deniz avcılığında öne çıkmaktadır. Tatlı su balıkçılığında ise alabalık öne çıkmaktadır. Balıkçılık faaliyetleri genellikle tekne ile yapılmaktadır. Pek çok balık türü şehrin denizlerinde yer almaktadır. Balıkçılığın gelişmesi balık yemi üretimi sektörünün gelişmesine yardımcı olmuştur.

  • Sanayi

Trabzon şehrinde sanayi gelişmiştir. Sanayisi daha çok tarıma dayalıdır. Gıda imalatı, içecek imalatı, tekstil ürünleri imalatı, giyim eşyası imalatı sanayinin öne çıktığı sektörlerdir. Aynı zamanda şehirde kağıt ve kağıt ürünlerinin imalatı, kayıtlı medya basımı, kok kömürü ve petrol ürünleri imalatı gelişmiş olan sektörler arasında yer almaktadır.

Trabzon şehrinde kimyasal ürün imalatı, tarım ve eczacılık ürünleri imalatı, kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı gelişmiş olan sektörler arasında yer almaktadır. Mobilya imalatı aynı zamanda öne çıkan sektörler arasındadır. Tarıma dayalı sanayide gelişmiş olan sektörler süt ve süt ürünlerinin üretimi, katı ve sıvı yağ üretimi, unlu mamullerin üretimi, yem üretimi, su ürünleri işleme, bal ve polen üretimidir.

Trabzon’da iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Trabzon Sanayi Bölgeleri

  • Madencilik

Trabzon şehri maden kaynakları açısından çeşitliliğe sahiptir. Şehirde çimento hammaddeleri, endüstriyel hammaddeler oldukça önemlidir. Metalik madenleri arasında bakır, çinko, kurşun, molibden ve manganezdir. Endüstriyel hammaddeler arasında kil, kaolin ve çimento hammaddeleri bulunmaktadır.

  • Turizm

Trabzon şehrinde gelişmiş olan sektörler arasında turizm bulunmaktadır. Şehirde yayla turizmi, kültür turizm, sağlık turizmi, kongre turizmi, deniz turizmi potansiyeli bulunmaktadır. Şehrin en önemli yerleri Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi, Kızlar Manastırı, Atatürk Köşkü, Trabzon Müzesi önemi kültür alanlarıdır. Sağlık turizmi açısından şehirde Hadipazarı Maden Suyu, Acısu, Akçaabat köylerinde, Maçka köylerinde kaynaklar bulunmaktadır.

Yayla turizmi yapılabilecek yerler Akçaabat Karadağ Yaylası, Şekersu Yaylası, Araklı Yaylası, Düzköy Yaylası, Kiraz Yaylası, Mavura Yaylası, Sisdağıdır. Şehrin en önemli turizm alanı Uzungöldür. Aygır Gölü, Sera Gölü, Balıklı Göl, Akarsu Köyü Mağarası, Boztepe önemli turizm alanlarıdır. Şehirde yerli ve yabancı turistler sıklıkla konaklama faaliyetlerinde bulunmaktadır.

  • Ticaret

Trabzon şehrinde ticaret fındık ürünleri, balık ürünleri, tıbbi bitkiler, çay, un ve unlu mamuller üzerinden yapılmaktadır. Şehirde iç ticarette hayvansal üretim ürünleri oldukça önemlidir. Şehrin en fazla dış ticaret yaptığı ülkeler ise İtalya, Rusya ve Almanya’dır. Yaş meyve ve sebze, kimyevi maddeler, maden ve metaller, çelik sanayisi ticaretin yapıldığı sektörlerdir.

YouTube video player

Trabzon Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Trabzon şehrinde girişimciler işlenmiş fındık ürünleri üretimi, çay ürünleri üretimi, fındık esaslı çikolata üretimi, patates cipsi üretimi, makarna üretim tesisi, fındık işleme ve paketleme alanlarına yatırım yapılması mümkündür.
  • Şehirde balık unu, balık yağı ve balık yemi üretimi yapılabilir. Yaş meyve ve sebze yetiştiriciliği, kiraz ve kivi üretimi, Trabzon hurması üretimi, meyve ve sebze kurutma, organik tarım alanlarına yatırım yapılabilir.
  • Trabzon şehrinde girişimcilerin ceviz üretimi, fındık üretimi, çay üretimi, silajlık mısır ve yağlık mısır üretimi, kültür mantarı yetiştiriciliği, tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi alanlarına yatırım yapılması mümkündür.
  • Şehirde hayvancılık sektöründe yatırım potansiyeli bulunmaktadır. Süt ve et ürünleri üretimi, bal ve bal ürünleri üretimi, bal işleme ve paketleme, küçükbaş hayvancılık, balıkçılık, kümes hayvancılığı, entegre kesimhaneleri alanlarında faaliyet gösterilebilir.
  • Trabzon şehrinde girişimcilerin granit mermercilik ve mermer işleme tesisi, bakır ve altın işleme, bronz işleme alanlarına yatırım yapması mümkündür.
  • Girişimciler şehirde ahşap işleme yatırımları, tekne imalatı, mobilya imalatı alanına yatırım yapabilir.
  • El halısı, kilim dokumacılığı, ayakkabı imalatı, örme eşya üretimi, tül perde imalatı şehirde potansiyel yatırım alanlarını oluşturmaktadır.
  • Trabzon şehrinde veteriner ilaç imalatı, boya imalatı, tarım makinesi imalatı, cerrahi el aletleri imalatı, kalorifer ve yakıt kazanı imalatı alanlarında yatırım potansiyeli bulunmaktadır.
  • Şehirde hazır beton santrali, tekstil ve deri işleme makinaları imalatı, naylon ve misina balık ağı imalatı, hazır beton üretimi alanlarına yatırım yaparak gelir elde edilebilir.

Trabzon Şehrine Sunulan Teşvikler

Trabzon şehri 3. bölge için sunulan destek unsurlarından yararlanmaktadır.

Bu kapsamda şehre sunulan destekler şu şekildedir:

  • KDV istisnası
  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği
  • Yatırım yeri tahsisi
  • Faiz desteği


Trabzon’da İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.