Kurumsal Kimlik Oluşturmak

Marka terminolojisi söz konusu olduğunda, tanımlarınız konusunda ne kadar bilginiz var? Kurumsal kimlik ile marka imajı arasında ayırım yapamamanız ya da markanızın konumunun farklılaşmasından netleşmesi için mücadele etmek gerçekten önemli mi?

Cevap; evet.

Bu temel pazarlama terimlerini anlamak ve bir işletmenin bunları nasıl yorumlayacağına karar vermek, markanızın görsel olarak ne kadar etkili bir şekilde temsil edildiğini ve hızlı hareket eden, rekabetçi pazarlardaki gücünü belirler.

Kurumsal Kimlik Nedir?

Kurumsal kimlik, logolardan sosyal medya varlıklarına ve kırtasiye malzemelerine kadar uzanan bir şirketin, tüm görsel yönlerini ve tasarım öğelerini içerir. Marka imajı, güçlü bir kurumsal kimlik nedeniyle anında tanınabilir ve bu, müşteriler için kalıcı bir izlenim bırakır. Bu kuruluşların imajlarına nasıl öncelik verdiklerin görmek için örneklemeler vererek kurumsal kimliği açıklayalım.

Kurumsal kimlik, genellikle logo ve marka imajı ile karıştırılır ve bankacılık, hukuk veya teknoloji gibi sektörlerde büyük ölçekli işletmelerle ilişkilendirilir. Ancak, aynı zamanda markanızın başarısı için temel olarak marka bilinci oluşturmada anahtar kelimelerden biridir.

Kurumsal kimlik, bir firmanın; tüm görsel yönlerini ve tasarım maddelerini içerir. Logo tasarımı, kurumsal kimlik altında olmasına rağmen bir şirkette, kırtasiye ürünlerinden sosyal medya varlıklarına, reklam panolarından personel üniformalarına, ofis tabelalarından ürün ambalajlarına kadar her şeyi kapsayacak şekilde firmanın görsel simgesini üstünde taşır.

Kurumsal Kimlik Neden Önemlidir?

Kurumsal kimlik, tutarlı bir şekilde uygulandığında, bir kitle tarafından anında tanınabilen ve hatırlanan bir marka oluşturulmasına yardımcı olur. Tüm iletişim temas noktalarında tutarlı bir görünüm ve his yaşamanın sağlanması, markanızın müşteriler tarafından nasıl yorumlandığını etkilemeniz için sizi mümkün olan en güçlü konuma getirir.

Şirketinizle bireysel etkileşimlerin yapılmasına rağmen güçlü bir kurumsal kimlikten etkilenebilecek tüm önemli marka imajınız üzerindeki kontrol düzeyinizi artırmanıza yardımcı olur.

Kurumsal kimliğin neden önemli olduğunu anlamak için, son markalaşma çabaları ve revizyonları ilham verici kurumsal kimlik örneği olarak hizmet veren bir lider markaya bakalım.

Spotify – Müzik akışı platformu, alışılmış endüstrilerde yeni bir kurumsal kimlik geliştirmek ve yeni bir hedef kitle ile etkili bir şekilde iletişim kurmak için harika bir örnektir. Markanın kimliğindeki değişim görsel olarak yeni tasarımı ile oldukça çarpıcı. Gözden geçirilmiş kurumsal kimlik, marka imajında ve konumlandırmada teknoloji servis sağlayıcısından canlı, yenilikçi ve heyecan verici bir eğlence markasına geçişi kolaylaştırdı.

Spotify, kurumsal kimlik çalışmalarında, tüketicinin karşılaşacağı her bir görsel yönü dikkate almıştır. Bu, hiçbir şekilde kolay bir süreç değildir. Örneğin fotoğrafçılık açısından Spotify, çok çeşitli sanatçı yelpazesinden harmanlanmış görüntülere, tutarlı bir görünüm uygulamak zorunda kaldı.

Albüm kapakları, bir grime sanatçısından klasik bir sanatçıya kadar değiştiğinde, görsel öğelere aynı görünümü ve hissi korumakla karşılaşacağınız zorlukları hayal edin. Neyse ki Spotify’in logo kısıtlamalarından ve sert renk şemalarından daha esnek bir ikili renk yaklaşımına geçmesi, benzersiz Spotify olan bir görüntünün oluşturulmasına ve korunmasına yardımcı oldu.

Tasarım ilhamını bir kenara bırakarak, bu beğeni toplayan kurumsal kimlik örnekleri, markalaşmada tutarlılığın önemini göstermeye hizmet ediyor. Kurumsal kimliğinizi yenilemek veya tamamen yeniden markalamak istiyorsanız, şirketinizin “kurumsal kimlik “ şemsiyesi altında kalan her yönü dikkate alması önemlidir.

Kurumsal Kimliğin Ana Unsurları

Başarı İçin Tasarım: Kurumsal Kimliğin 4 Unsuru

İş dünyasında başarıyı sağlayan nedir? Yapılan araştırmalara göre, başarı güçlü bir kurumsal kimliğe aittir. Güçlü kurumsal kimliğe sahip şirketler, olmayanlara göre daha iyi performans göstermektedir. Başarı, net bir kimlik oluşturmak için ayırt edici güçlü yönlerden yararlanacak kadar kendilerini iyi tanımak ve akranlarını geride bırakma yeteneğine dayanmaktı.

Birkaç tanınmış markayı ele alalım. Apple, BMW ve Coca-Cola. Bu üç marka hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok ülkesinde yakından tanınıyor. Birlerce hatta milyonlarca müşterisi mevcut. Adlarından bahsettiğiniz anda, farklı logoları ile akıllara geliyor. Benzer şekilde, tek başına bile olsa, bir yazı tipini, sosyal medya postasını ya da reklam ilanını markalarla eşleştirebilirsiniz. Güçlü bir kimlik yaratıldığında, şirketin ya da işletmenin başarısı da yükselecektir.

  • Kurumsal kimlik, tüm kuruluşun görsel algısıdır. Belirli bir hizmetin veya ürünün tam hikâyesi olan markalaşmadan, görsel unsurlardan, arkasındaki hikâyeye ve pazardaki konumlarına kadar farklıdır.
  • Kurumsal kimlik, kurumsal logolardan yazı karakteri, slogan, görüntü, renk paleti ve ses tonuna kadar kuruluşunuzun genel yüzünü temsil etmek için seçilen tüm görsel öğelerdir. Kırtasiye, ambalaj, üniforma, mal, broşür veya online kampanyalarda, fiziksel formda da belirgindir.
  • Kurumsal kimlik tasarımı, tüm bu çeşitli şirket görsellerini ve bunlara giren özel tasarımı yaratma sürecidir. Bu, bir ürün, hizmet ya da değerlere bağlı olmasa da, yine de kuruluş için belirleyici bir faktördür ve bu nedenle kuruluşun kim olduğunu temsil etmelidir.

Kurumsal Kimlik Tasarımı Neleri İçerir?

Kurumsal kimlik tasarımını oluşturan birden azla unsur vardır. Ancak hatırlanması gereken en önemli unsurlar;

  1. Logo
  2. Yazı tipi
  3. Görüntüler
  4. Stil yönergeleri

Şirketinizin görünümü ve hissi, şirketinizin nasıl davrandığını yansıtmıyorsa, kurumsal kimliğiniz ile nasıl algılandığınız arasında bir boşluk olacaktır. Bu, sadece kurumsal kimliğinizi zayıflatmakla kalmaz, ayrı zamanda şaşkın bir seyirci arasında güvensizlik yaratır. Kurumsal bir kimlik düşünürken veya kendinizinkini geliştirmeye çalışırken, göz önünde bulundurulması gereken dört temel unsur vardır.

1. Logo

Bir logo, kurumsal kimliğin grafik öğelerinin en belirginidir. Bu çarpıcı görsel, şirketi tanımlamak için hareket etmelidir. Örneğin, Apple’nın ısırılmış elması, Google’ın renk kelime işareti ve Twitter’in mavi kuşunun tamamı, bir görsel öğeyi hemen kuruluşun markasının tüm ahlakıyla hizalar.

2. Yazı tipi

Bir resim bin kelimeye bedeldir ancak, kurumsal kimliğin temel unsurlarından biri olan tipografinin keşfi, yazılı kelimenin tarzı, şekli, ağırlığının da çok şey söyleyebileceğini belirtmiştir. İlk kelimeyi okumadan de önce, sıcak ve samimi, zarif ve lüks veya cesur olabilir.

Kendi filminin konusu olduğu öneme sahip bir yazı tipi olan Helvetica, 1957 yılında Max Miedinger ve Edouard Hoffman tarafından hem tabelada hem de baskıda net, cesur ve okunaklı olacak faydacı bur tarz yaratmak için tasarlandı. New York City Metrosu’nda ünlü olarak kullanılan bu tür, o zamandan beri şehirle eş anlamlı hale geldi ve modern Amerika kültürünü yansıtan sembolik çekiciliği nedeniyle pek çok marka tarafından benimsendi.

Tipografik stil, e-postalar, sunumlar, sözleşmeler, e-posta imzaları, broşürler, kırtasiye malzemeleri, ofis tabelaları ve daha fazlasında görünen kurumsal kimliğinizin en geniş kapsamlı öğelerinden biridir. Her şeyden önce, tür seçiminin okunaklı, net, farklı dijital ve baskı platformlarında çalışması gerektiğini unutmayın.

3. Görüntüler

Kelimelerin yanı sıra imgeler, kurumsal kimliğin güçlü unsurlarıdır. Fotoğraf ve illüstrasyonların tutarlı hissi ile organizasyonu temsil eder. IKEA gibi tanınabilir kuruluşlar için açık, tutarlı ve sahip olunan fotoğrafçılık rakiplerinden farklı olmalarına ve bugüne kadarki en başarılı ve akılda kalıcı kampanyaların bazılarını desteklemelerine izin vermiştir.

4. Stil Yönergeleri

Kurumsal kimliğinizin tüm çeşitli öğelerini oluşturduğunuzda, başarılı uygulamalarını sağlamak için bir dizi ayrıntılı stil yönergesi gereklidir. Kurumsal kimlik kılavuzu ve kurumsal kimlik tasarım kılavuzu olarak da bilinen yönergeler, marka kimliğinizin tüm kişiler tarafından tutarlı bir şekilde uygulanmasını sağlar.

Kılavuzlar, farklı görsel varlıkların nasıl ve ne zaman kullanıldığını tam olarak özetlemelidir. Böylece, üçüncü taraf e-posta bannerları, sosyal medya kapak resimleri, e-posta imzaları, kartvizitler, antetli kâğıtlar gibi tüm yerleşimleri dikkate almanız gerekir.

Kurumsal Kimlik Oluştururken Yapılması Gerekenler

Tüm kararlarınızın, hedeflediğiniz marka kimliğini yansıttığından emin olmak için, yeniden markalaşma işleminiz daha pratik bir uygulamaya geçmeden önce, şu noktaları göz önünde bulundurun:

  • Markamın hangi hikâyeyi anlatmasını istiyorum?
  • Müşteri kitlem kim?
  • Markamın uzun vadeli hedefi nedir?
  • Tasarımım ne kadar uyarlanabilir ve geleceğe dönük?
  • Rakiplerimden nasıl farklı olabilirim?

Kurumsal kimliğinizi özellikle de yeni görselinizi yarattıktan sonra, bir önemli aşama da yeni görsel kimliği uygulamaktır. Bu; web sitenizi, sosyal medyayı ve üçüncü taraf sitelerini yeni logonuz, sloganınız, görüntüleriniz, içerik metniniz vb. ile güncellemeyi içerir. Kurumsal Kimlik Oluşturma Aşamaları

  • Sıklıkla ihmal edilen yerlerde önemli değişiklikleri uygulamayı unutmayın.
  • Herhangi bir web sayfasındaki bağlantıları güncelleyin. Meta verileri, örneğin sayfa başlıkları, sayfa açıklamaları ve resim etiketleri gibi gözden geçirin.
  • Sitenize bağlantı veren bağlı ortaklara güncellenmiş logolar, açıklamalar ve sloganlar gönderin.
  • SEO terimlerini ve anahtar kelimelerini gerekli olduğunda ve marka stratejinize göre güncelleyin. Arama dizinlerindeki girişlerinizi güncelleyin.

SONRAKİ AŞAMA: İşyeri Tasarımı

Kurumsal kimlik oluşturmak içeriğini inceledikten sonra, İşyeri Tasarımı adlı rehberi inceleyebilirsiniz.