Sektör Seçimi

Sektör Belirleme

Bir işyeri kurmadan önce, yapacağınız iş ile ilgili sektöre karar vermek gerekir. Hangi işi yapacağınızı bildiğiniz takdirde yani doğru sektöre karar verdiğiniz takdirde işinizi çok daha rahat planlayıp, kurabilirsiniz.

Sektör analizi, iyi yönetimin bir parçasıdır. Bu sadece iş planlaması için değil, daha ziyade iş hayatında kalmak için de önemlidir. Kendi işlerini başarıyla başlatan insanların çoğu, işine başlamadan önce çoğunlukla çalışan olarak, işle ilgili iş deneyimine sahiptir.

Sektör Seçimi Aşamasından Önce Yapılacaklar

Yapacağınız iş ile ilgili karar vermeden evvel, hangi sektörde çalışmak istediğinize karar vermelisiniz. Bunun için de evvela bir sektör analizi yapmanız, yararınıza olacaktır. Tüm işletme sahiplerinin endüstrilerini bilmesi gerekmesine rağmen, belgelenen ayrıntılar ve açıklamalar temel olarak bir iş planı yazarken; gerektiğinde bankalara sunulabilir veya iş modelinize göre ihtiyaç duyulması halinde yatırımcılara da sunmanız gerekebilir.

Sektörünüzün genel durumunu, büyüme potansiyelini ve iş modelinizin gidişata nasıl uyduğunu açıklayabilmeniz için, bazı endüstri analizleri yapmanız gerekir. Bir hizmet işinde üretici, perakendeci veya başka bir pozisyonda olun, sektörünüzü her detayı ile bilmek istersiniz.

Sektör Analizi Neleri Kapsar?

Sektör analizi, iş için atılım yapıldığında daha çok önem arz eder. Çünkü doğru işi doğru zamanda yapmak, kazanç getirir. Yanlış sektörde faaliyet gösterildiğinde büyük kayıplarla karşılaşılma olasılığı yüksektir.

  • Endüstri katılımcıları
  • Dağıtım modelleri
  • Rekabet ve satın alma modelleri

sektör analizinizin en önemli araştırma konularıdır.

Sektörünüzde, işinizin dışında olan her şey şirketinizi etkileyecektir. Sektörünüz hakkında ne kadar fazla bilgi sahibi olursanız, o kadar fazla avantaj ve koruma elde edersiniz.

Sektör analizi, işe başlamadan evvel yapılacak olan iş planı için oldukça önemlidir.

Eksiksiz bir iş planı şunları içerir;

  • Genel endüstri ekonomisi
  • Katılımcılar
  • Dağıtım modelleri
  • Rekabetteki faktörler ve işletmenizin doğasını müşterilerinize açıklayan her şey

Sektör hakkında bilgileri bulmak için; en iyi yol internettir. İnternet, işletme bilgilerinin durumu üzerinde muazzam bir etkiye sahiptir. Bilgi patlaması ve internetteki 1990’larda başlayan ve 21. yüzyılda devam eden devasa büyümenin ardından, sektörler hakkında bilgi bulmak artık sorun değil.

10 veya 15 yıl önce bile bilgi ile uğraşmak, ham veri bulmaktan ziyade, bunları sıralamaktan daha çok problemdi. İş analizi, finansal istatistikler, demografi, ticari kuruluşlar ve tam bir iş planı için ihtiyacınız olan her şey için artık web siteleri ve Google var.

Sektör Araştırması ve Pazar Araştırması: Fark Nedir?

Bir iş planı yazıyorsanız, muhtemelen endüstri analizi ve pazar analizi bölümleriyle karşılaşmışsınızdır. Bu bölümler, pazarınız ve sektörünüzle ilgili araştırmanızı sunduğunuz yerdir. Ancak kafa karıştırıcı olabilirler. Birçok insan her bölüme neyin girdiğinden ve neden farklı olduklarından emin değildir.

Sektör Nedir?

Bir sektör, benzer ürün ve hizmetler üreten veya satan bir grup şirkettir. Sektörünüz hakkında düşünmenin en kolay yolu, rakiplerinizin kim olduğunu düşünmektir. Örneğin; bir restoran işi kurmak istiyorsanız, rakipleriniz diğer restoranlardır. Yani restoran (ya da yemek servisi) endüstrisindesiniz. Sektör Nedir?

Sektör Analizine Neler Dahil Edilir?

İş planınıza bir sektör analizi eklemek isteyecekseniz, sektör analiziniz aşağıdakileri kapsamalıdır:

Kilit Oyuncular

  • Sektörünüzdeki kilit şirketler veya işletmeler kimlerdir?
  • Endüstrideki en büyük işletmeler kimlerdir ve sattıkları temel ürün ve hizmetler nelerdir?
  • İş modelleri nelerdir?

Büyüme

  • Sektörünüz büyüyor veya küçülüyor mu?

İş planınızda, hem tarihsel olarak hem de geleceğe yönelik tahminlerde endüstrinizde ne kadar satıldığını görmek isteyeceksiniz. Örneğin; akıllı telefon endüstrisi 2017 yılında 1.53 milyar adet sevk edildi ve 2021’de 1.77 milyar adet üretileceği tahmin ediliyor.

Eğilimler

Sektörünüzde trendler varsa, bunları da ve bu eğilimlerin işinizi nasıl etkileyeceğini tartışmak istersiniz. Örneğin; restoran endüstrisinde daha “hızlı gündelik” restoranlara doğru bir eğilim olmuştur. Başka bir örnek; kitap endüstrisinin e-okuyucular ve akıllı telefonlar tarafından nasıl etkilendiğidir.

Rakipler

  • Sektörünüzdeki kilit rakipleriniz kimlerdir?
  • Sizinkine benzer stratejiler kullanan işletmeler var mı?
  • Sizi farklı kılan ne?

Sektörünüz hakkında bilgi bulmaya başlamak için en iyi yer endüstri birliğinizi bulmaktır. Sektörünüz için birliği bulmanıza yardımcı olacak birçok liste mevcuttur. Hala aramaya devam ediyorsanız, sizinki gibi işletmeleri arayın ve sektör derneklerinin adlarını isteyin. Yada internet üzerinde araştırma yaparak bulunduğunuz şehirde yer alan derneklere ulaşabilir veya Türkiye genelinde hizmet veren ilgili federasyonlardan yardım alabilirsiniz.

Pazar Nedir?

Pazar, bir grup potansiyel müşteridir. Pazarlar; coğrafya, demografi (yaş, cinsiyet vb.) veya psikografi (hobiler ve ilgi alanları) ile tanımlanabilir. Piyasalar da bunların herhangi bir kombinasyonu olarak tanımlanabilir. İşletmeniz, satış yapmak için yalnızca bir pazarı veya birkaç farklı pazarı hedefleyebilir. Örneğin; atletik ayakkabı üreten bir şirket, hem orta yaşlı hem de genç sporcuları hedef alır. Pazarlarınızı müşterileriniz olarak tanımlarsınız ve daha sonra benzerliklerine göre gruplandırırsınız.

Piyasa Analizine Neler Dâhil Edilir?

İş planınız ayrıca hedef pazarınızı inceleyen bir bölüm içermelidir. Bu bölüm temel olarak müşterilerinizin kim olduğunu ve şirketinizin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını açıklamaktadır. Pazar analizi; pazarın büyüklüğü, demografi, psikografi, coğrafya, davranışlar, davranışlar ve eğilimler, pazar analizine dâhil edilir.

Hedef pazarlama kapsamı, bir işi büyütmek için strateji olarak kullanılabilir. Karar verdiğiniz sektörün nasıl çalıştığı ve hedef pazarınızın nasıl davrandığı hakkında derin bilgiye sahip olmak, büyüme için akıllı stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır. Sadece önsezi tahmin etmek veya güvenmek yerine, gerçek bilgiyle desteklenen kararlar verilebilir ve başarı şansınızı artırabilirsiniz.

Rekabetçi Bilgi Bulma

Rekabetçi araştırmalar, iyi bir web aramasıyla başlar. Rakiplerin web sitelerine ve sosyal medya hesaplarına bakın. Ardından sözler, incelemeler, duyurular, iş arama bilgilerini ve hatta iş ilanlarını bile inceleyin. Bu bilgiler, size ilgilendiğiniz sektör hakkında detaylı bilgi verecektir.

Endüstri Katılımcıları

İş yapmak istediğiniz sektöre karar vermek için, pazarda size rakip olacak katılımcıların kim olduğunu bilmeniz gerekir. Katılımcıların doğasını açıklamadan bir işletme türünü kolayca tanımlayamazsınız. Örneğin; herhangi bir ülkede sadece birkaç büyük şirketin ve on binlerce daha küçük katılımcının bulunduğu kuru temizleme ile geniş bant televizyon hizmetleri gibi endüstri arasında büyük bir fark vardır. Bu, bir işletme ve iş planı için büyük bir fark yaratabilir. Örneğin restoran endüstrisi, kuru temizleme endüstrisi gibi birçok katılımcılardan oluşur. Fast food işletmesi ise, birçoğu franchise edilmiş binlerce markalı satış mağazasına katılan birkaç ulusal markadan oluşur.

Sektörünüzde Dağıtımın Nasıl Çalıştığını Öğrenin

Örneğin;

  • Perakendecilerin bilgisayar ürünleri, dergiler veya otomobil parçaları gibi bölgesel distribütörler tarafından desteklendiği bir endüstri mi?
  • Sektörünüz büyük endüstriyel müşterilere doğrudan satış yapmaya bağlı mı?
  • Üreticiler, kendi doğrudan satış güçlerini destekliyor mu yoksa ürün temsilcileriyle mi çalışıyorlar?

Bazı ürünler neredeyse her zaman perakende mağazaları aracılığıyla tüketicilere satılır ve bazen üreticilerden satın alınan dağıtım şirketleri tarafından dağıtılır.

Rekabet ve Satın Alma Modelleri

Sektör için araştırma yaparken, pazarınızdaki rekabetin doğasını anlamak esastır. Bu, sanayiyi ve iş türünü tanımlamanın genel alanındadır. Bu işteki rekabetin genel doğasını ve müşterilerin bir sağlayıcıyı diğerinden nasıl seçtiklerini bulmaya çalışın.

Başarının anahtarları nelerdir?

En çok hangi satın alma faktörleri fark yaratıyor:

Fiyat mı? Ürün Özellikleri mi? Hizmet? Destek? Eğitim? Yazılım? Teslimat tarihleri?

Bir nevi 5N1K araştırması yapabilirsiniz.

Ana Rakipler

Ana rakipler, sektöre karar verme aşamasında araştırılması gereken önemli bir husustur. Çalışmaya karar verdiğiniz bölgedeki ana rakiplerinizin tam bir analizini yapın. Rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönleri neler? Bölgenizdeki iş güçleri ne? Pazar payları ne kadar?

Göz önünde bulundurmanız gerekenler;

  • Ürün
  • Fiyatlandırma
  • İtibar
  • Yönetim
  • Finansal pozisyon
  • Dağıtım kanalları
  • Marka bilinirliği
  • İş geliştirme
  • Teknoloji veya önemli olduğunu düşündüğünüz diğer faktörler
  • Pazarın hangi segmentlerinde faaliyet gösteriyorlar? Stratejileri ne gibi görünüyor?

Sonuç Olarak;

Bir işyeri açmanın en önemli kriterlerinden biri, iş yapacağınız sektöre karar vermektir. Sadece sektöre karar vermek değil, doğru sektöre karar vermek önem arz eder. Bunun için de, sağlam bir pazar araştırması yapmak, bölgeyi tanımak, müşteriyi tanımak ve rakipleri tanımak gerekir. Bunun için de sağlam bir sektör analizi yapmak gerekir.

Bu durum; sizin ve işletmenizin geleceği açısından sağlıklı ve kolay karar vermenizi sağlayacaktır.

SONRAKİ AŞAMA: İşyeri Kiralama

Sektör seçimi içeriğini inceledikten sonra, işyeri kiralama adlı rehberi inceleyebilirsiniz.