İşletmeci Ne Demektir?
İçindekiler
İşletmeci, sahibi olduğu ya da olmadığı bir işi yöneten, işletmenin faaliyetlerini ve çalışanlarını denetlemekten sorumlu kişilerdir. Küçük işletmelerde işletmeci, işletmenin sahibi kişi olsa da daha büyük işletmelerde işletmeci kavramı daha geniş tutulmuştur.
İşletmeci otel, banka, reklamcılık veya sigortacılık gibi işlerde, işletmenin yönetimi, yapılan üretim, finans konuları, muhasebe, satış ve pazarlama gibi konularda uzman, küçük bir işletme açıp yönetebilecek bilgi ve yeteneğe sahip kişidir. Günümüzde işletmeci kavramından çok işletme yöneticisi kavramı hakimdir. İşletmenin sahibi olmakla işletmeyi yönetmek, tek kişilik işletmelerde aynı gibi görünse de bir işletmenin sahibi olmakla, işletmeci olmak farklı durumlardır.
İşletme Yöneticisi Türleri
İşletmeciler yani işletme yöneticileri, küçük ve büyük kuruluşlarda ya da büyük işletmelerde pazarlama, satış ya da üretim gibi bireysel departmanlarda, günlük operasyonları denetler. İşe yeni eleman almak, eğitmek, değerlendirmek ve finansal hedeflere ulaşmayı sağlamak gibi işletme faaliyet süreçlerini takip ederler.
Bir örnekle durumu açıklarsak; büyük lokantalar zinciri olan bir işletmenin bayiliğini alan kişi, sorumluluğunu aldığı bayiinin işletmecisidir. Ancak üst düzey yöneticilere belirli zamanlarda rapor vermek zorundadır.
Kendisine ait bir lokantası olan kişi de kendi sahip olduğu lokantanın işletmecisidir ve tüm detaylara kendisi hakimdir. Bir başkasına rapor vermek gibi bir zorunluluğu ya da yükümlüğü yoktur. Personeli kendisi seçer, tüm denetimleri kendisi yapar. Ancak kendisine yardımcı olması için personelinde deneyimli birini sorumlu müdür yapabilir. Yine de işletme ile ilgili tüm kararlar kendisine aittir.
İşletme Yöneticiliği Özellikleri
İşletmeci mesleği, profesyonel meslek grupları arasında yer almaktadır. En az lisans mezunu olmalı ve bir işletmenin yönetimi için gerekli tüm bilgi ve beceriye sahip olmalıdır.
İşletmeci, insan ilişkilerinde güçlü, bir işletmenin faaliyetlerini sürdürmesi için gereken tüm donanıma sahip olması gerekir. Zira bir işletmeyi batırma nedenlerinin başında kötü yönetime sahip olmaları da büyük etken olmaktadır.
İşletmeci, sorumluluğunun da bilincinde olmalıdır. Üzerine aldığı vazifelerin en iyi şekilde yapılmasını sağlamalıdır.
İŞLETME YÖNETİCİSİ İŞ TANIMI VE GÖREVLERİ
İşletme yöneticisi, işçilerin faaliyetlerini denetler. İşe alımları yapar. İş eğitimlerini verdirir ve değerlendirmeleri yapar. İşletmenin finansal açıdan büyümesine yardımcı olur. Bütçe geliştirip uygulayabilir. Üst yönetim için raporlar hazırlayabilir ve departmanın şirket politikalarına uymasını sağlayabilir. Kuruluşun günlük faaliyetlerini denetler.
Küçük işletmelerde tüm sorumluluk tek bir kişiye bağlı olmaktadır. Tüm kararları işletme sahibinin alması beklendiğinden, kişinin iş ile ilgili her türlü bilgiyi öğrenmesi önemlidir.
İşletmeci, ayrıca işçilerin işlerini tamamlamak için gerekli kaynaklara sahip olmasını da sağlamalıdır. Şirketin büyüklüğü, yöneticinin gerçekleştirdiği faaliyetlerin türünü belirleyebilir. Yöneticiler, bölümün veya şirketin performansını işletmenin hedef ve planlarına göre değerlendirir.
Bazı işletme yöneticileri bölümlerindeki çalışanlar için performans değerlendirmeleri, işe alma ve disiplin gibi insan kaynakları faaliyetlerini gerçekleştirir. Performans değerlendirmeleri hedef belirleme, çalışanları motive etme ve geliştirme fırsatı sunmaktadır. Yöneticiler, teşvikler ve olumlu geri bildirimler yolu ile çalışanları motive eder.
Konu hakkında detaylı bilgi için: işletmecilik nedir adlı içeriği inceleyebilirsiniz.
Kısaca bakacak olursak;
- İşletmeci, işletme sahibi, çalışanlar ve işletme çevresi ile iletişim ve koordinasyonu sağlar.
- İşletmenin kar elde etmesi ve verimliliğinin artması için gerekli kararları alır ve uygular.
- İşletme çalışanlarının birbirleri ile olan ilişkilerini düzenler, çalışanların gerekli eğitimlerini almasını sağlar.
- İşletmedeki iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmasından ve uygulanmasından sorumludur.
- İşletmede kullanılan teknik araçların alınma, bakım ve onarım kararlarını alır.
- Üretimin verimli ve en kaliteli seviyeye çıkmasını sağlar.
- Üretim ve satışlar ile ilgili aylık ve yıllık raporları hazırlar ve diğer raporların incelemesini yapar.
- İşletme adına önemli kararları alma yetkisine de sahiptir.
- Nakit akışını yönetmekte işletmecinin ana görevleri arasındadır.
İşletmeci Maaşları Ne Kadardır?
Bir işletmecinin maaşı, işletmenin büyüklüğüne ve yaptığı işi göre değişiklik göstermektedir. En düşük 9.000 – 12.500 TL, en yüksek maaş 25.000 – 100.000 TL arası olup ortalama maaş aralığı ise 15.000 ila 30.000 TL arasındadır.
Bir İşletmeci Hangi Yeteneklere Sahip Olmalıdır?
Bir işletmeci olarak başarılı olmak için bazı becerilere sahip olunması gereklidir. Her şeyden önce işletmecilik hakkında lisans düzeyinde eğitim alınması önemlidir. Bu eğitim, işletmecinin bilgi ve yeteneklerini artırması açısından oldukça önemlidir.
Motivasyonel Yetenekler
Bir işletmede etkili olabilmek için, insanlara en verimli işlerini üretmeleri için ilham vermeli ve onları yönlendirme becerisine sahip olunmalıdır.
Çalışanların sevgi, saygı ve güvenini sağlamak ta önemlidir. Böylece şirketin üretim hedeflerine ve iş hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmanız için işletmeci ile birlikte çalışmaya istekli olacaklardır.
İşyerindeki temel motivasyon becerileri;
- Bireysel ve takım çalışmalarında, çalışanların güçlü, zayıf yönlerini ve kişilik özelliklerini değerlendirmek,
- Etkili motivasyon stratejilerini tanımlama,
- İş rolleri ve projeler için beklentileri ve sorumlulukları iletmek,
- Ekip üyelerine yapıcı geri bildirim sağlama
- Bireysel katkıda bulunanların başarısını tanıma,
- Ekip üyeleri arasındaki çatışmaları engelleme
- Standart altı çalışmalar için yeni uygulamalar üretmek gibi motivasyonel yeteneklere sahip olmalıdır.
Planlama ve Organizasyon
Bir işletmeci olarak, üst düzey yöneticilerden, ulaşılması gereken hedef ve kazançlar için direktifler gelebilir. Yeni iş yönleri planlamaktan, iş süreçlerini düzene sokmanın yollarını belirlemeye, zaman ve paradan tasarruf etmeye kadar bu hedeflerin nasıl mümkün kılınacağının kararını işletmeci verecektir.
Planlama ve organizasyon sorumlulukları;
Fiziksel organizasyon – personel planlaması, kaynak yönetimi, yaratıcı düşünme
Planlama – stratejik planlama, işgücü planlaması, karar verme, proje yönetimi, dış kaynak kullanımı kararları
Takım Çalışması: Görev devri, iş birliği, hedef belirleme, proje kıyaslama, liderlik
Etkinlik Koordinasyonu: Personel toplantıları, konferanslar, çalıştaylar, sezonluk kutlamalar
Üç aylık ve yıllık mali ve proje raporları
İletişim
Ekiple etkili bir şekilde çalışmak için birinci sınıf bir iletişimci olunması gerekir. Beklentileri ve geri bildirimleri iletmek için mükemmel sözlü becerilere ihtiyaç vardır, ancak işletmedeki zayıf ve zorluk alanlarını belirlemek için dikkatli bir de dinleyici olunması gerekmektedir.
Ayrıca bir hususta, güçlü bir yönetici vasfına sahip olunması gerekmektedir. Böylece iş liderleri ve topluluk yöneticileri ile görüşürken işletmeci kendisini profesyonel olarak hazırlamalıdır.
Önemli iletişim becerileri şunları içermektedir:
- Aktif dinleme
- Dostluk
- Açık fikirlilik
- Geri bildirim (açıklık, kısaltma, pozitif pekiştirme)
- Güven
- Sözsüz İletişim (beden dili, göz teması, ses tonu, el hareketleri)
- Empati
- Saygı
- Karar verme
İşletme yöneticisi, önemli kararların sorumluluğunu taşımaktadır. Bazıları küçük bazıları da etkili her kararın sorumluluğu işletmeciye aittir. Durumları değerlendirmek, seçenekleri tanımlamak ve iş için en uygun eylem planını seçmek için hazırlıklı ve verimli olunması gerekmektedir.
İşletmecinin verdiği tipik kararlar;
- İşe alma ve işten çıkartma kararları
- Takım oluşturma ve yönetimi
- Görev tahsisi
- Tutundurma kararları
- Fazla mesai planlaması
- Bütçe tahsisleri
- Teknoloji
Not: sizde profesyonel bir işletmeci olmak ve işletmecilik alanında daha kapsamlı bilgilere sahip olmak isterseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan işletmecilik rehberi içeriğini incelemenizi öneriyoruz
Bir işletme yöneticisi hem çalışanlar hem de diğer yöneticilerle sürekli olarak iletişim kurmaya hazır olmalıdır. Bu nedenle akıllı telefon uygulamaları, sanal toplantı yazılımı ve diğer programlarla yetinmesi gerekir. İşletmenin ilerlemesi ve çalışanların sorumluluklarını takip etmek için proje yönetimi yazılımı da gerekli olacaktır.
İşletmeci Olmaya Karar Vermek
Karar vermek ve lider olarak davranmak isteyen kişiler için, işletme yöneticiliği iyi bir kariyer olabilir. Teknolojiyle konfordan etkili iletişim kurmaya kadar pek çok beceri gerektirmektedir.
Bu becerilerin dışında, cesur ve risk almayı seven kişiler de işletmeci olabilir. Ayrıca her gün bir önceki günden daha farklı olacağından, heyecan verici bir kariyer sahibi olunmaktadır.